Görüş Bildir
Haberler
30 Yaşına Gelmeden Önce Her Kadının İzlemesi Gereken 30 Film

30 Yaşına Gelmeden Önce Her Kadının İzlemesi Gereken 30 Film

Sadece kadınlar değil, elbette tüm bireyler izlesin ama özellikle de hayatının bir döneminde pek çok kadına ilham olabilecek 30 filmi sizin için derledik. İyi seyirler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Annem Hakkında Her Şey (Todo Sobre Mi Madre)

1. Annem Hakkında Her Şey (Todo Sobre Mi Madre)

Madrid'te yaşayan yalnız bir anne olan Manuela, henüz 17 yaşındaki oğlunun doğum gününde hayatını kaybetmesine tanık olur. Genç Esteban, başarılı bir yazar olmayı ve bir gün babasının kim olduğunu öğrenebilmeyi umarak yaşamıştır. Oğlunun günlüğünü okuduktan sonra Manuela, Barcelona'ya gidip oğlunun babasını aramaya koyulur. Bu süreç yaşayacakları aşk, dostluk ve keder dolu anlara sebep olur. 

İspanyol sinemasının dahi yönetmeni Pedro Almodovar’ın uluslararası arenada da büyük yankı uyandıran, hatta Oscar kazanan yapıtı son derece hüzünlü ve de eğlenceli bir başyapıt.

2. Uçurtmayı Vurmasınlar

2. Uçurtmayı Vurmasınlar

Beş yaşındaki bir çocuğun gözüyle kadınlar hapishanesinin ve sevginin öyküsüdür anlatılan. Küçük Barış'ın bu dört duvar arasında ne suçu vardır ki? Oysa esrardan tutuklanan annesi değil midir? Barış henüz algılayamadığı bir garip dünyanın içinde, her yanı soğuk ve sağır duvarlarla çevrili bir hapishane avlusunda gökyüzünü ve özgürlük uçurtmalarını gözlemektedir. İnci Abla’sı özgürlüğüne kavuştuktan sonra bir gün uçurtma olup geri döneceğine söz vermemiş midir?

3. Milyon Dolarlık Bebek (Million Dollar Baby)

3. Milyon Dolarlık Bebek (Million Dollar Baby)

Milyon Dolarlık Bebek, tavizsiz gerçeklik çıkarımı ile baştan sona büyüleyici bir film. Hayatın gerçek şiddetini ve zalimliğini açıkça gözler önüne seriyor. Hayat bazen yalnızca kararlı, korkusuz, azimli kişilerin baş edebileceği mücadeleler getirebiliyor.

4. Kaldırım Serçesi (La Vie En Rose)

4. Kaldırım Serçesi (La Vie En Rose)

Yaşama, şarkı söyleme ve sevme hakkı için zor bir mücadele veren Fransız diva Edith Piaf’ın içe işleyen ve etkili biyografisi. Piaf’ın zamanındaki Paris’i inanılmaz bir şekilde betimleyen, gerçek bir başyapıt.

5. Şeytan Marka Giyer (The Devil Wears Prada)

5. Şeytan Marka Giyer (The Devil Wears Prada)

Moda dünyası, tartışmasız güzel. Ama aynı derecede de acımasız. En küçük hata bile, tepeden düşüşün habercisi olabilir. Filmin yapımcıları, didaktik bir film iddiasında değiller elbette. Diğer komedi-dram filmleri ile benzerlikler gösteriyor. Yine de müthiş bir yapım – hafif, eğlenceli ve özgün bir film.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Jane’in Zaferi (G.I. Jane)

6. Jane’in Zaferi (G.I. Jane)

Karmaşık ters köşeleri ya da şaşaalı savaş sahneleri olmayan bir film. Yine de muhtemelen insan ruhunun gücünü gerçekten gösterebilen nadir filmlerden biri – bu filmde, özellikle de kadınlar açısından. Jane’in Zaferi, unutulmaz sahneleri ve mükemmel şekilde işleyen senaryosu ile klasik bir film.

7. Selvi Boylum Al Yazmalım

7. Selvi Boylum Al Yazmalım

Kamyon şoförü İlyas,  İstanbul'dan Asya'nın kaldığı köye gelir. Birbirlerine aşık olup evlenirler. Çocuklarının adını Samet koyarlar. İlyas, kamyoncu olduğu için sık sık yollara çıkar ve Asya, Samet'le yalnız kalır. Bir gün yine yola çıkan İlyas, eve dönmez ve Asya'yı bir sekreter ile aldatır. Asya bunu pencerede görür ve İlyas'tan kaçar. İşleri bozulan İlyas, Asya’nın karşısına öyle çıkmak istemez ve bunalıma girerek Asya’yı terk eder. Asya, bu acıya dayanamaz ve oğluyla birlikte yollara düşer. Yolda Cemşit adında bir adamla karşılaşır. Cemşit onlara kol kanat gerer. Birlikte yaşamaya başlarlar. Bir gün İlyas karşılarına çıkar. Asya şimdi büyük aşkı ve kendisine zor gününde kucak açan Cemşit arasında bir tercih yapmak zorunda kalır. Ve 'sevgi emektir' diyerek kendisine ve çocuğuna emek veren Cemşit'i seçer.

8. Antonia'nın Yazgısı (Antonia)

8. Antonia'nın Yazgısı (Antonia)

Antonia, kızı ve torunu Almanya’da bir çiftlikte yaşamakta ve etraflarında erkeklerin olmadığı bir dünyada hayat mücadelesi vermektedirler. Kendilerini bu dünyada ispat edercesine bir standart belirleyen 3 insan, feminizmin Avrupa’nın orta yerinde nasıl yaşandığını anlatıyor.

9. Mona Lisa Gülüşü (Mona Lisa Smile)

9. Mona Lisa Gülüşü (Mona Lisa Smile)

Mona Lisa Gülüşü, sinemanın en derin hallerindendir. Bu film, size onurun, cesaretin ve amaç sahibi olmanın değerini öğretecek. Ama asıl önemli olan bu değil; film, kişinin aslen kendinin ne kadar önemli olduğunu anlatıyor.

10. Kraliçe (The Queen)

10. Kraliçe (The Queen)

Kraliçe, İngiliz Kraliyet ailesinin Prenses Diana’nın ölümü ile birlikte girdiği güç dönemi, son derce doğru bir şekilde betimliyor. Yerici eleştirilerin havalarda uçuştuğu bir ortamda, kraliçelik nasıl yapılır? Ulusun beklentileri karşısında, duygulara yenik düşmemek ya da baskıya boyun eğmemek mümkün mü?

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Mustang

11. Mustang

İnebolu'da geçen bir hikayeyi ele alan Mustang, beş kız kardeşin özgürlükleri için verdikleri mücadeleye odaklanıyor. Lale ve kardeşleri oynadıkları bir oyunun çevreleri tarafından beklenmedik bir skandala dönüştürülmesi sonucu adeta ev hapsine mahkum olurlar. Bu durum öyle bir noktaya sürüklenir ki evde evlilik planları dahi yapılmaya başlanır. Ancak beş kardeş üzerlerinde kurulan bu baskıları yenip özgürlüklerine kavuşmak için yeni yollar arayacaktır.

12. Hayallerin Peşinde (Revolutionary Road)

12. Hayallerin Peşinde (Revolutionary Road)

İki çocuklu bir çiftin kişisel krizlerine odaklanan bir filmin izleyiciye ilham kaynağı olamayacağını düşünüyorsanız eğer, yanılıyorsunuz. Hayallerin Peşinde’nin sonunda, az önce kendinizi izlemişçesine, oturduğunuz yerden kalkmakta zorlanacaksınız.

13. Tatlı Bela (Erin Brockovich)

13. Tatlı Bela (Erin Brockovich)

Erin Brockovich’in güçlü, ama bir yandan da hassas bir kadının hikayesi. İçinde bulunduğu şartlarda, sıradan kadınsal zayıflıklar, müsaade gösterilemez lüksler. Erin; deha olmayabilir; ancak azmi ve insanlar için duyduğu endişeler, imkansızı başarmasını sağlıyor: Büyük bir şirkete karşı kazanılan bir zafer.

14. Frida

14. Frida

Unutulmaz bir kadın, insan doğasındaki kalıtsal asilik, bastırılamayan arzular ve yoğun enerji hakkında çarpıcı bir film. Frida, yalnızca harika bir sanatçının hikayesini değil; aynı zamanda da sevgisi ve ailesi her şeyden önce gelen bir kadını anlatıyor. Filmin müziklerinden de bahsetmeden geçmemek gerek.

15. Mutluluk

15. Mutluluk

Film, Meryem’in perişan ve baygın halde, bir göl kenarında bulunmasıyla başlar. Ailesi kızlarının bir namussuzluk yaptığını düşünerek töre gereği öldürülmesine karar verir. Öldürme görevi ise yakın akrabası Cemal’e verilir. Çıktıkları ölüm yolculuğunda, Meryem ve Cemal’in yolları, Profesör İrfan Kurudal’la kesişir. Bu karşılaşma üçünün de kaderlerini değiştirecek mutluluğa doğru bir yolculuğun başlangıcı olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Ye, Dua Et, Sev (Eat, Pray, Love)

16. Ye, Dua Et, Sev (Eat, Pray, Love)

Bu filmi listeye eklemezsek olmazdı. Film, bunalımın üstesinden gelmeye basit bir metot öneriyor: İ harfiyle başlayan ülkelerden birini seç, hemen oraya git ve kendini keşfet.

17. Elizabeth: Altın Çağ (Elizabeth: The Golden Age)

17. Elizabeth: Altın Çağ (Elizabeth: The Golden Age)

Bir kraliçenin zor hayatını anlatan başka bir muhteşem film daha. Ancak bu, tarih ya da kraliyeti irdelemekten çok, bir bireyin hayatını betimlemeyi tercih ediyor. Rakipsiz senaryosu, lüks kostümleri ve karakterler arasındaki şahane etkileşimleri ile epik bir film.

18. Teyzem

18. Teyzem

Babası siyasi görüşü nedeniyle polis tarafından arandığı için, Umur bir süre anneannesinde gizlenmesi gerekmektedir. Evde Umur'un teyzesi Üftade de yaşamaktadır. Anneannesi ile dedesinden göremediği sıcaklığı teyzesinden gören Umur, bu süre içinde teyzesine çok bağlanır. Ancak teyzesinin hayatı onun tahmin edemeyeceği kadar trajiktir. Yıllar sonra Umur, İzmir'den geldiğinde teyzesine ait olan çantadaki yazılardan kendince geçmişi sorgular.

19. Bulutların Üzerinde (Head in the Clouds)

19. Bulutların Üzerinde (Head in the Clouds)

Bulutların Üzerinde, film için rastgele seçilmiş bir isim değil; karakterlerin, kendilerini içinde buldukları ruh halini tanımlıyor – deliliği ve yoğun duygusal deneyimleri içeren bir ruh halini, aynı anda hem yükselten hem de ne yazık ki gerçeklikle olan bağlantıyı koparan bir ruh halini…

20. Konuş Onunla (Hable Con Ella)

20. Konuş Onunla (Hable Con Ella)

Altın rengi, üzeri somon güllerle dolu perde Pina Bausch’un Café Müller adlı izletisini sergilemek üzere açılır. İzleyenler arasında birbirini tanımayan iki genç adam vardır. Bir hemşire olan Benigno ve kırklı yaşlarında bir yazar olan Marco. Sahnede ahşap iskemleler ve masalar arasında, Henry Purcell’in The Fairy Queen adlı eseriyle, kollarını açmış dans eden iki kadın vardır. Performansın duygusallığı karşısında Marco ağlamaya başlar. Benigno yanında oturan adamın ağladığını fark eder ve kendisinin de bu gösteriden çok etkilendiğini söylemek ister ama cesaret edemez. 

Aylar sonra iki adam El Bosque adlı Benigno’nun çalıştığı özel bir klinikte tekrar karşılaşırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Marilyn ile Bir Hafta (My Week with Marilyn)

21. Marilyn ile Bir Hafta (My Week with Marilyn)

Marilyn Monroe rolünü kabul etmek, daima biraz cesaret gerektiren bir iş olacaktır. Ama bu filmde, Michelle Williams, rolün hakkını müthiş bir şekilde vererek, hem kendinden emin ve nazlı hem de içinde yaşadığı dünyadan korkan küçük bir kız olan 20. yüzyılı ikonunu mükemmel bir şekilde hayata geçiriyor.

22. Boş Ev (Bin Jip)

22. Boş Ev (Bin Jip)

Kendine ait bir hayatı olmayan, diğer insanların yaşamına kendi yöntemleri ile ortak olan bir adam... Ve yardıma ihtiyacı olan genç ve güzel bir kadın... Tatile giden insanların evlerini kullanarak yaşayan ve karşılığını kendince bozulmuş ev aletlerini onararak ödeyen tuhaf bir adamın hikayesi... Yine böyle bir misafirliği sırasında evde yalnız olmadığını fark eder. Evde kocası tarafından işkence gören genç bir kadınla karşılaşan adam oldukça şaşkındır. İlk başta birbirlerinden çok farklı görünen bu iki insan giderek yakınlaşır ve aralarında sıradışı bir ilişki başlar.

23. Where the Heart Is (Kalbin Olduğu Yer)

23. Where the Heart Is (Kalbin Olduğu Yer)

Aşk, bağışlama ve arkadaşlık hakkında yapılmış en çarpıcı filmlerden biri. Yüzeyde, onlarca kez anlatılmış, sıradan bir senaryo gibi dursa da mutluluğa giden yol bu denli güzel anlatılamazdı.

24. Amélie

24. Amélie

Amélie, hayal gücü geniş, genç bir Fransız kadın, banyosunda gizlenmiş eski oyuncaklar bulur. Aklına, bu ‘hazine’yi gerçek sahibine geri verme fikri doluşmaya başlar. Bu küçük jest, hayatını değiştirir ve başkalarının hayatlarına da en beklenmedik yollarla müdahale etmeye başlar.

25. Duvara Karşı

25. Duvara Karşı

Cahit, 40 yaşlarında Almanya'da yaşayan, hayattan vazgeçmiş bir Türk'tür. Üstelik duymakta olduğu acıyı dindirmek için kendisini kokain ve alkole vermiştir. Bir gece, bilinçli olarak arabasıyla duvara çarpar ve kıl payı hayatta kalır. Psikiyatri kliniğinde Sibel ile tanışır. O da intihar girişiminde bulunmuş olan bir Türk'tür. Sibel, Cahit'ten onunla evlenmesini ister, böylece tutucu ailesinin onu bunaltan kurallarından kurtulabilecektir. Cahit başta bu teklifi reddeder ama ardından plana uymayı kabul eder. Plana göre sadece ev arkadaşı hayatı yaşayacak, tamamen bağımsız özel hayatlara ve cinsel yaşamlara sahip olacaklardır. Fakat birbirlerine aşık olmalarıyla durum karmaşık bir hal alır ve Cahit'in Sibel'in sevgililerinden birini kıskanarak öldürmesi ile sonuçlanır. Cahit hapishaneye düşerken, Sibel İstanbul'a gider. Cahit hapisten çıkacak ve onu bulacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Jeanne D'Arc (The Messenger: The Story of Joan of Arc)

26. Jeanne D'Arc (The Messenger: The Story of Joan of Arc)

Nefis bir tarihi film. Jeanne D’Arc’ın yaratıcıları, güçlü inancını ve adalet anlayışını gerçekçilikle yansıtarak harika bir iş çıkarmışlar.

27. Evita

27. Evita

Arjantin’in sevilen first lady’si María Eva Duarte de Perón hayat hikayesini ele alan inanılmaz bir müzikal. Madonna, Evita’nın hem yumuşak hem de karanlık taraflarını, korkularını ve hırslarını otantik bir biçimde resmediyor.

28. Gia

28. Gia

Bu filmi tek kelime ile anlatmak isteseydik, seçeceğimiz kelime mükemmel olur. Filmde, mankenlik sektörü hakkındaki acımasız gerçeklerle yüzleşiyorsunuz. Moda çekimlerinden, toplantılardan ve podyumda geçirilen anlardan oluşan müthiş bir hayat gibi görünüyor olabilir; ancak derinlerde, bu kapalı dünyanın dinamikleri çok başka.

29. Aşkın Peşinde (Elegy)

29. Aşkın Peşinde (Elegy)

Bazı filmler, izleyiciyi derinden sarsmayı başarırlar. Bu film de onlardan birisi. Bu, üniversite hocası ile deneyimsiz genç bir öğrenci arasındaki ilişkinin hikâyesi, kesinlikle içinizde bir yerlerde iz bırakacak.

30. Coco Chanel’den Önce (Coco Before Chanel)

30. Coco Chanel’den Önce (Coco Before Chanel)

Yetimhanede başlayıp, kabare şarkıcılığına uzanan daha sonra da dünyanın en önemli modacısı olma yolunda ilerleyen, masal gibi bir hayat. Gerçek adı Gabriella Chanel olan Coco Chanel'in Paris'e taşınmadan ve ünlü olmadan önceki yaşamından kesitleri sergileniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
309
112
44
43
42
41
31
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?