Görüş Bildir
Haberler
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda İzleyebileceğiniz Film Önerileri

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda İzleyebileceğiniz Film Önerileri

Merhabalar. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktığı ve İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlattığı gündür. Biz bugün 19 Mayıs'ı, hem Atatürk'ü anma hem de gençliğimize ithaf edilen bir bayram olarak kutluyoruz. Çünkü biliyoruz, o en çok gençlere güveniyordu. Bu içerikte sizin için 19 Mayıs'ta izleyebileceğiniz, Atatürk'ü ve Türk tarihinin önemli olaylarını ele alan filmleri derledim.

İyi seyirler diler, bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Son Mektup (2015)

18. Son Mektup (2015)

Pilot Yüzbaşı Salih Ekrem, genç bir hava subayı ve ilk Osmanlı pilotlarından biridir. Eşini, küçük kızı Gülmelek'in doğumu sırasında kaybetmiştir. Şubat 1915'te İngiliz donanmasının ilk taarruzları ile Salih Ekrem, Gülmelek'i babaannesine emanet eder ve 'ilk uçaklardan biriyle' uçarak Gelibolu'ya gitmek üzere İstanbul'dan ayrılır.

Yönetmen: Özhan Eren

Oyuncular: Tansel Öngel, Nesrin Cavadzade, Hüseyin Avni Danyal

17. Atatürk: Türklerin Babası (1970)

17. Atatürk: Türklerin Babası (1970)

1970 yılında BBC tarafından hazırlanan 'Atatürk: Türklerin Babası' belgeseli Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemini, Kurtuluş Savaşı'nı ve Cumhuriyet Türkiyesi'nin ilk yıllarındaki gelişmeleri konu alıyor.

16. İnanılmaz Türk (1958)

16. İnanılmaz Türk (1958)

1958 yılında ABD'de çekilen ve The Incredible Türk ismiyle yayınlanan belgesel, 1930'ların Türkiye'sinden görüntülere yer veriyor ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye'nin sanayileşmesi için yaptığı hamleleri konu alıyor.

Anlatıcı: Walter Cronkite

15. Çanakkale: Yolun Sonu (2013)

15. Çanakkale: Yolun Sonu (2013)

Tarih Nisan 1915, yer Çanakkale. Osmanlı İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşı'ndadır. İki kardeş cephede savaşmak için dağ köylerinden ayrılırlar. Biri işgale karşı Osmanlılar için savaşan deneyimli bir keskin nişancıdır, kardeşi ise siperlerde mücadele etmektedir. Bu arada işgal güçlerinin Gelibolu kıyılarına çıkarmaları başlamaktadır.

Yönetmenler: Kemal Uzun, Serdar Akar, Ahmet Karaman

Oyuncular: Gürkan Uygun, Berrak Tüzünataç, Umut Kurt

14. Atatürk (1998)

14. Atatürk (1998)

Belgesel, İslam dünyasının Avrupa emperyal güçlerinin egemenliği altına girdiği bir dönemde ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkıntıları arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye'nin bağımsızlığını korumakla kalmayıp güvence altına almayı da başarmasını anlatıyor.

Yönetmen: Tolga Örnek

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Ateşten Gömlek (1923)

13. Ateşten Gömlek (1923)

1919'da Yunan Ordusu'nun İzmir'i işgali sırasında eşini ve çocuğunu kaybeden Ayşe, Anadolu'nun işgaline karşı düzenlenen mitinglere katılmak için İstanbul'a gider. Daha sonra hemşire olmak için Anadolu'ya geçer ve orada İhsan ile tanışır. O sırada Türk Kurtuluş Savaşı başlar ve bu savaşa birlikte katılırlar.

Yönetmen: Muhsin Ertuğrul

Oyuncular: Refik Kemal Arduman, Emin Beliğ Belli, Behzat Butak

12. Mustafa (2008)

12. Mustafa (2008)

Film, yoksul, yalnız bir çocukken büyüyerek bir ülkenin en sevilen insanı olmakla kalmayıp bir imparatorluğun küllerinden yeni bir ülke kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün biyografisini konu alıyor. Bu film, bir askerin, seçkin bir devlet adamının ve büyük bir reformcunun hikayesidir.

Yönetmen: Hacı Mehmet Duranoğlu, Can Dündar

Oyuncular: Mustafa Kemal Atatürk (arşiv görüntüleri), Cemalettin Canlı, Ulaş Canlı

11. Türkiye'nin Kalbi Ankara (1934)

11. Türkiye'nin Kalbi Ankara (1934)

1933 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Atatürk'ün isteği üzerine Sovyetler Birliği'ne ısmarlanan film, Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkilerini de konu alıyor.

Yönetmen: Sergey Yutkeviç

10. Çanakkale 1915 (2012)

10. Çanakkale 1915 (2012)

1915 yılında Türkiye'nin Gelibolu Yarımadası'nda 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşları'nı anlatan filmin öyküsü, Türkiye'nin Balkan Savaşı'ndaki yenilgisinden sonra yeniden dirilişini Bigalı Mehmet Ali Çavuş, Seyit Onbaşı ve diğerlerini konu alarak anlatıyor.

Yönetmen: Yeşim Sezgin

Oyuncular: Baran Akbulut, Özgür Akdemir, Rıza Akın

9. Veda (2010)

9. Veda (2010)

Atatürk'ün öldüğü gün olan 10 Kasım'da herkes yastadır ama biri daha fazla. O da çocukluk arkadaşı ve yaveri Salih Bozok'tur. Film, ailesini ve hayatını hiçe sayarak Atatürk'ün öldüğü an kendini vuran Bozok'un, Atatürk ile hatıralarından önemli kesitleri konu alıyor.

Yönetmen: Zülfü Livaneli

Oyuncular: Sinan Tuzcu, Serhat Mustafa Kılıç, Dolunay Soysert

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Dersimiz: Atatürk (2010)

8. Dersimiz: Atatürk (2010)

Film, tarihçi bir dedenin birkaç çocuğa Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri başarısı ve günümüz Türkiye'sini şekillendirme yolunda yaptıkları hakkında bilgi vermesini konu alıyor.

Yönetmen: Hamdi Alkan

Oyuncular: Halit Ergenç, Çetin Tekindor, Batuhan Karacakaya

7. Cumhuriyet (1998)

7. Cumhuriyet (1998)

Bu epik tarihi film, 1922'den 1930'lu yılların ortalarına kadar geçen olayları ve savaş sonrasında Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmaya çalışan Kuvâ-yi Milliyecilerin mücadelelerini konu alıyor.

Yönetmen: Ziya Öztan

Oyuncular: Rutkay Aziz, Savaş Dinçel, Hülya Aksular

6. Son Osmanlı: Yandım Ali (2007)

6. Son Osmanlı: Yandım Ali (2007)

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İtilaf Devletleri İstanbul'u işgal eder. Ana karakter Yandım Ali, donanmadan ihraç edilmiş, ülkenin kurtarılabileceğine inanmayan bir hayduttur. Ta ki işgalci İtilaf Devletleri'ne karşı Anadolu'da da bir direniş başlatmayı planlayan Mustafa Kemal ile tanışana kadar.

Yönetmen: Mustafa Şevki Doğan

Oyuncular: Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Engin Şenkan

5. Osmanlı Cumhuriyeti (2008)

5. Osmanlı Cumhuriyeti (2008)

Atatürk'ün çocukken öldüğü distopik bir alternatif gerçeklikte, Türk Kurtuluş Savaşı hiçbir zaman kazanılamadı ve artık bağımlı bir cumhuriyet devleti olan Osmanlı İmparatorluğu fiilen işgal altındadır. Genç, güçsüz kukla İmparator 7. Osman, devrimci fikirlere sahip genç bir üniversite öğrencisine aşık olur ve gerçek görevlerinin farkına varır. O, hicivli ve trajikomik macerasında halkını kurtarmak için cesaretini ve yeteneklerini bulmak zorundadır.

Yönetmen: Gani Müjde

Oyuncular: Ata Demirer, Vildan Atasever, Sümer Tilmaç

4. Gelibolu (2005)

4. Gelibolu (2005)

1. Dünya Savaşı'nın en çetin geçen muharebelerinden biri olan 1915 Çanakkale Savaşı hakkında belgesel niteliğinde olan bu film, olaylara hem Türkler hem de İngiliz askerleri ile Anzaklar tarafından yaklaşan bir yapımdır.

Yönetmen: Tolga Örnek

Oyuncular: Zafer Ergin, Demetri Goritsas, Jeremy Irons

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Sarı Zeybek (1993)

3. Sarı Zeybek (1993)

Gazeteci Can Dündar'ın Mustafa Kemal Atatürk'ün son 300 gününü anlattığı bu belgeselde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve aynı zamanda Türk Ordusu'nun Kurtuluş Savaşı'nda önderliğini yapan Atatürk'ün dostlarının hikayeleri ve mektupları yer alıyor.

Yönetmen: Can Dündar

2. Taş Mektep (2013)

2. Taş Mektep (2013)

Film, 1920 yılında Kayseri Lisesi son sınıf öğrencisi olan, Sakarya Meydan Muharebesi'ne katılan ve vatanı kurtarma aşkıyla can veren tüm gençlerin hikayesini konu alıyor.

Yönetmen: Altan Dönmez

Oyuncular: Bora Akkaş, Gamze Akyüz, Volkan Alabaz

1. Son Umut - The Water Diviner (2014)

1. Son Umut - The Water Diviner (2014)

Film, Avustralyalı bir adamın 1915 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında en sert muharebelerle geçtiği Çanakkale Savaşı'ndan sonra kayıp üç oğlunu bulmak için Türkiye'ye gelişini konu alıyor.

Yönetmen: Russell Crowe

Oyuncular: Russell Crowe, Olga Kurylenko, Jai Courtney, Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun!

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun!

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş evresi çok dikkat gerektiren bir süreçti. Dünya Savaşları'ndan Kurtuluş Savaşı'na kadar Anadolu halkının mücadelesi takdir edilecek düzeydedir. Mustafa Kemal Atatürk, bir asker ve halk adamı olarak savaş zamanında yaşlı ve genç demeden bu milleti kurtuluşun olacağına inandıran bir insandı. Bize düşense onun fikirlerini anlamak ve onun açtığı bu yolda ilerlemek.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
5
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın