Görüş Bildir
Haberler
Yeraltı Dünyasına İniyoruz: İşte Beyaz Perdede Mafya ve Gangsterleri Konu Almış En İyi Suç Filmleri

Yeraltı Dünyasına İniyoruz: İşte Beyaz Perdede Mafya ve Gangsterleri Konu Almış En İyi Suç Filmleri

06.07.2018 - 15:43 Son Güncelleme: 28.09.2022 - 11:25

İyi günler Onedio sakinleri, yeraltı dünyasının derinliklerine inmeye hazır mısınız? Bugün sizler için beyaz perdede işlenen mafya ve gangster temalı filmleri derledik. İşte mafya ve gangsterleri odağına alan en iyi suç filmleri;

İçeriğin Devamı Aşağıda

35. Inferno (2016) | IMDb: 6,2

35. Inferno (2016) | IMDb: 6,2

Gözlerini açtığında kendisini İtlaya'da bir hastanede hafızası kayıp bir şekilde bulan Robert, Dr. Sienna Brooks ile işbirliği yaparak ölümcül küresel bir komployu bozmak için Avrupa'da zamana karşı bir yarışa girer.Inferno (2016)

34. Panzehir (2014) | IMDb: 6,9

34. Panzehir (2014) | IMDb: 6,9

Alper Çağlar'ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmde uzun yıllar türlü karanlık işe bulaşmış bir tetikçiyi odağına alıyor. Aşkı için işini bırakmak isteyen tetikçi, manevi babası tarafından ihanete uğrayınca intikam almaya ant içer. Panzehir (2014)

33. Public Enemies (2009) | IMDb: 7,0

33. Public Enemies (2009) | IMDb: 7,0

Bryan Burrough'un Türkiye'de yayınlanmayan Public Enemies: America's Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933-43 (Halk Düşmanları: Amerika'nın En Büyük Suç Dalgası ve FBI'ın Doğuşu) adlı kitabından uyarlanan filmin Hollywood’un gerçek bir hikayeye en çok yaklaşan filmlerden birisi olarak değerlendiriliyor. Olaylar Amerika'nın Büyük Bunalım yıllarında gerçekleşir ve dönemin en ünlü suçluları ve yeni oluşan FBI arasında yaşananlar anlatılır. Filmin başrollerinde ise iki sevilen isim Johnny Deep ve Christian Bale var.

Public Enemies (2009)

32. Il traditore (2019) | IMDb: 7,1

32. Il traditore (2019) | IMDb: 7,1

Yönetmen koltuğunda Marco Bellocchio'nun oturduğu film 1980'lerin Sicilya'sında geçiyor ve 'iki dünyanın patronu' olarak adlandırılan mafya babası Tommaso Buscetta'nın gerçek hikâyesini takip ediyor.

Il traditore (2019)

31. Enemy of the State (1998) | IMDb: 7,3

31. Enemy of the State (1998) | IMDb: 7,3

Doğa araştırmacısı Daniel Zavitz, tesadüfen bir cinayeti kayda alınca bunu kopyalayıp bir gazeteciyle iletişime geçer. Fakat olayı öğrenen istihbarat birimleri Zavitz'in peşine düşer. Zavitz, kopyalanan cd'yi gizlice avukat arkadaşı Robert Dean’in çantasına atar. Böylece yeni hedef Dean olmuştur. 

Enemy of the State (1998)

İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Mean Streets (1973) | IMDb: 7,4

30. Mean Streets (1973) | IMDb: 7,4

New York'un küçük İtalyası'ndaki bir mahalle içi barın sahipleri olan Tony ve Michael için gelecek parlaktır, fakat Charlie için aynı şey geçerli değildir.  Charlie, amcası için çalışmaktadır ve onunla da sevgilisi epilepsi olduğundan dolayı sorunlar yaşar. Aynı zamanda sevgilisi sayesinde tanıştığı Johnny Boy ise amcasına türlü türlü sorunlar çıkaran, güvenilmez bir tiptir. Charlie'nin amcası Giovanni, ona ilk adım olarak bir restaurant işletmeyi teklif ettiğinde, Charlie güç sahibi olma arzusu, aşkı Teresa ve Johnny Boy'u koruma arasında tercih yapmaya zorlanır. 

Mean Streets (1973)

29. Gangs of New York (2002) | IMDb: 7,5

29. Gangs of New York (2002) | IMDb: 7,5

1800'lü yılların ortalarında Amerika'nın Manhattan eyaletinin kenar mahallerinde yaşayan iki çete arasında şiddetli bir savaş hüküm sürmektedir. Bir yanda Amerika'nın yerlilerinden oluşan bir grup, diğer tarafta ise bu bölgeye sonradan göç etmiş olan İrlandalı katoliklerin oluşturduğu topluluk. Yerliler Bill the Butcher isimli acımasız bir lider tarafından yönetilmekte, İrlandalı göçmenlerin başında ise Dead Rabbits isimli bir lider bulunmaktadır. Aralarında başlayan kanlı savaş sırasında İrlanda çetesinin lideri öldürülür ve oğlu Amsterdam Vallon da babasının ölümüne bizzat tanık olur. Amsterdam, hem babasının katilinden intikam almak hem de şehrin hakimiyetini ele geçirmek için harekete geçmek zorundadır.  Usta yönetmen Martin Scorsese imzalı film, özellikle dev isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor.

Gangs of New York (2002)

28. The Godfather: Part III (1990) | IMDb: 7,6

28. The Godfather: Part III (1990) | IMDb: 7,6

Sinema tarihinin başyapıtlarından biri olan Baba serisinin üçüncü ve son filmi. Ailenin lideri olan Michael Corleone artık 60’ına geldiği için kendisine yeni bir varis aramaktadır. Kendisi yer altı dünyasından çekilecek ve ailesinin suç dünyasıyla ile olan bağlarını da koparacaktır.  Varis olarak gözünü kestirdiği kişi ise Vincent’dır. Fakat olaylar Michael’ın umduğu gibi gitmez ve yeni hesaplaşmalar ve oyunlar baş gösterir... 90 yılı yapım, daha az aksiyon içerdiği için kimileri tarafından en zayıf bölüm olarak kabul edilir, ama yine de serinin önceki filmlerine göre yavaş olan ritmi sonlara doğru yükselir ve unutulmaz bir finale ulaşır.

27. Dalkomhan insaeng (2005) | IMDb: 7,6

27. Dalkomhan insaeng (2005) | IMDb: 7,6

Bay Kang, bir mafya adamı olup, son derece lüks bir otelin sahibidir. Bu otelde müdür pozisyonunda çalışan Sunwoo ise onun has adamıdır. Son derece başarılı bir çalışan olduğu için her zaman göz bebeği olmuştur Bay Kang’ın. Öte yandan Bay Kang, genç ve hoş bir kadın olan sevgilisine karşı ciddi bir zaaf sahibidir. Bir gün o kadının ihanetinden şüphelenerek takip edilmesi için Sunwoo’dan destek ister ve ıonu görevlendirir. Gerçekten de bir ihanet söz konusudur. O noktada kadının yaptığı hatanın bedeli aslında ölüm cezasıdır. Ancak Sunwoo, buna izin vermek yerine o çifti serbest bırakır. Kore sinemasında önemli bir yeri olan film, festivallerde de gösterilmiştir.

A Bittersweet Life (2005)

26. Eastern Promises (2007) | IMDb: 7,7

26. Eastern Promises (2007) | IMDb: 7,7

Ana, hemşirelik yaptığı hastanede, bir fahişenin çocuğunu doğururkenki ölümüne tanık olur. Bu durumdan oldukça etkilenen Ana, kadının ailesini ve kimliğini araştırmaya karar verir. Ama araştırma sırasında karşına çıkan Rus mafyası liderliğindeki İngiltere yeraltı seks trafiği, Ana’yı oldukça tehlikeli durumlarla karşı karşıya bırakacaktır.

Eastern Promises (2007)

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Road to Perdition (2002) | IMDb: 7,7

25. Road to Perdition (2002) | IMDb: 7,7

Amerika’daki ekonomik buhran döneminde tetikçilik yaparak hayatını kazanan Michael Sullivan, John Rooney’nin hesabına çalışmaktadır. Fakat Rooney’nin oğlu, babasına kendisinden daha yakın olan bu adamı harcayacak türden dolaplar çevirir. Sullivan, hiç istemediği halde kendi oğlunun da olaya karışması sonucu tehlikeli bir açmaza düşer. Olayların gelişmesiyle birlikte, hem cinayet mahali fotoğrafçısı hem de suikastçı olan Maguire, Sullivan’ın peşine takılır. Sullivan, ne pahasına olursa olsun oğlunu korumak zorundadır.

Road to Perdition (2002)

24. Training Day (2001) | IMDb: 7,7

24. Training Day (2001) | IMDb: 7,7

Çaylak bir polis, narkotik memuru olarak göreve başladığı ilk gününde göründüğü gibi olmayan haydut bir dedektifle çalışır. Antoine Fuqua imzalı film aksiyon dolu sahneleriyle dikkat çekiyor. 

Training Day (2001)

23. Miller's Crossing (1990) | IMDb: 7,8

23. Miller's Crossing (1990) | IMDb: 7,8

1930’larda, çete savaşlarının ve mafyanın en tepede olduğu dönemlerde geçen Miller’s Crossing, şehrin en önemli gangsteri olan Leo ve onun sağ kolu Tom’un çevresinde şekillenen olayları anlatır. Film, başka bir mafya lideri olan Johnny Caspar’ın, Leo’dan Bernie adlı bir serseriyi öldürmesi için izin istemesiyle açılır. Leo, Caspar’ın bu isteğine izin vermez. Çünkü Bernie, Leo’nun sevgilisi Verna’nın kardeşidir. Tom, her ne kadar Leo’ya bu durumun başına iş açabileceğini ve kimseye güvenmemesi gerektiğini söylese de, Leo onu dinlemez. Artık etraflarındaki aşk, ihanet, ve ölüm oyunlarının bir parçası olduklarını anlama zamanları gelmiştir.  Coen Kardeşlerin mafya dünyasını kendilerine has tarzlarıyla ele aldıkları bu filmleri, bu dünyanın gizli saklı kalmış her bir entrikasını ele alıyor. Görüntü yönetmenliği ve John Turturro’nun muhteşem performansıyla da göz dolduran film, Coen’lerin en iyi kara filmlerinden biri olarak anılıyor. 

Miller's Crossing (1990)

22. Donnie Brasco (1997) | IMDb: 7,8

22. Donnie Brasco (1997) | IMDb: 7,8

1978 senesi… Joe Pistone işine ve teşkilatına sadık bir FBI ajanıdır. İşi gereği, altı yıldır mücevher hırsızlığı yapmaktadır ve Donnie Brasco olarak anılmaktadır. Sorun şudur ki, Pistone bir süre sonra oynadığı role inanmaya ve gerçekten de Donnie Brasco olmaya başlayacaktır. Bir süre sonra mafyanın bağırsaklarında gezinmeye başlayan Pistone, gitgide kendini bu yeraltı kültürün içerisinde devinmeye başlayacaktır. Kim olduğunu unutmaya başlar başlamaz, tüm hayatını değiştirecek bir açmazın içerisine doğru sürüklenecektir. Mike Newell’ın En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar’a aday olan filmi Joe Pistone’un kendi yazdığı bir kitaptan, yani, gerçek bir hikâyeden yola çıkıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Al Pacino, Johnny Depp ve Michael Madsen gibi isimler var.

Donnie Brasco (1997)

21. Kabadayı (2007) | IMDb: 7,8

21. Kabadayı (2007) | IMDb: 7,8

Ali Osman, bunama hastalığına yakalanmış, İstanbul'da eski bir gangsterdir. Bir gün Ali Osman önceki hayatıyla ilgili bir haber alır ve bu olaylar zincirini başlatır.

Kabadayı (2007)

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. American Gangster (2007) | IMDb: 7,8

20. American Gangster (2007) | IMDb: 7,8

Bumpy Johnson adındaki patronu ve mentorunun ölümünü takiben Frank Lucas, kendisini, Manhattan’ın Harlem bölgesindeki eroin ithalatı işinin esas kişi ilan eder. Direkt olarak Güney Doğu Asya’dan mal almaktadır ve ABD’ye bu malları getirtmek için farklı bir yöntem dener. Bunun sonucu olarak sokaklarda halihazırda uygun olan mallar arasında üstünlük elde eder ki bir de daha ucuzdur. New York mafyası ile işbirliği yaparak pozisyonunu garanti altına alır. Bu aynı zamanda, narkotikten sorumlu Richie Roberts adında kendini adamış, dürüst bir polisin gerçek hikayesini de anlatan bir filmdir.

American Gangster (2007)

19. The Irishman (2019) | IMDb: 7,8

19. The Irishman (2019) | IMDb: 7,8

Uzun yıllar Bufalino suç örgütü için tetikçilik yapan İkinci Dünya Savaşı gazisi Frank Sheeran'ı takip eden filmde büyük bir organize suç destanı ve ABD tarihinin en gizemli suç olaylarından biri olan işçi lideri Jimmy Hoffa'nın ortadan kayboluşu anlatılıyor. The Irishman (2019)

18. A Bronx Tale (1993) | IMDb: 7,8

18. A Bronx Tale (1993) | IMDb: 7,8

Lorenzo Anello, oğlu ve eşiyle birlikte Bronx'un oldukça ırkçı bir muhitinde yaşamaktadır. Maddi durumu pek iyi değildir ancak suça hiçbir şekilde bulanmadan, doğru dürüst bir hayat yaşamayı başarmaktadır. Bir gün oğlu, bir gangsterin hiç yoktan bir sebeple bir adamı öldürdüğünü görür. Onu polise ihbar etmediği için gangsterle aralarında bir arkadaşlık başlar. Lorenzo, oğlunun bir gangsterle arkadaş olmasına karşıdır ancak bu, onların arkadaşlarının günden güne ilerlemesini engelleyemeyecektir. Artık bu dürüst aile, suç batağına doğru sürüklenmektedir. Ayrıca A Bronx Tale, Robert De Niro'nun ilk yönetmenlik deneyimidir.

A Bronx Tale (1993)

17. True Romance (1993) | IMDb: 7,9

17. True Romance (1993) | IMDb: 7,9

Alternatif bir aşk filmi. Sıra dışı insan Tarantino'nun senaryosuna imza attığı 'True Romance', Tarantino'dan beklenileceği üzere bol kanlı, aynı zamanda romantik ve beklenmedik olaylarla ilerleyen başarılı bir 'suç filmi' hüviyetinde... Bir çizgi roman dükkanında çalışan çekingen ve asosyal bir tezgahtar olan Clarence Woley, nadiren dışarı çıktığı gecelerden birinde karşılaştığı çekici bir kadın olan Alabama’ya ilk görüşte aşık olur ve aşkına karşılık bulur. Fakat bir süre sonra Alabama’nın patronu tarafından ona gönderilmiş bir fahişe olduğunu öğrenir. Alabama 'kötü yol'a düşeli pek fazla olmamıştır ve yol yakınken dönmek istemektedir... Aşık olduğu Clarence ile birlikte yaşamaya başlayıp fahişeliği bırakmak tek amacıdır, fakat bu fikrin patronu Drexl’ın pek hoşuna gitmeyeceğini de bilir. Clarence umursamaz bir tavırla Drexl’a haberi verip Alabama’nın eşyalarını toplamaya gider, ve oradayken Drexl’ı da öldürür. Alabama’nın çantası sanarak yanına aldığı çantada ise beş milyon dolar değerinde kokain vardır. Çantayı yanlarına alarak kaçmaya karar veren ikilinin peşine mafyanın düşmesi uzun sürmez. 1993 yapımı True Romance, bugün hala alternatif romantik filmlerin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

True Romance (1993)

16. The Untouchables (1987) | IMDb: 7,9

16. The Untouchables (1987) | IMDb: 7,9

Eliot Ness, suç oranının arttığı ve polis teşkilatının günden güne kötüye gittiği bir dönemde Chicago’ya atanan bir federal ajandır. Ness’e verilen görev mafya elebaşı Al Capone’u etkisiz hale getirmektir. Fakat Capone şehirdeki gücü o kadar yüksektir ki başlangıçta kimse Ness’in başarılı olabileceğini düşünmez. Gittikçe cesaretini kaybetmekte olan Ness bir gün deneyimli bir polis memuru olan Jimmy Malone ile tanışır ve yakın bir dostluk kurar; Malone Ness’in Chicago’daki teşkilatta rastladığı ilk dürüst insandır... Malone’un yardımıyla Ness özel ekibine silahşör George Stone’u ve muhasebeci Oscar Wallace’ı ekleyerek Capone’un çevirdiği karanlık işlerin üzerine gitmeye başlar. Ekibin Capone’a karşı kullandığı taktiklerin bir kısmı hiç de yasal değildir... Brian De Palma’nın eski gangster filmlerini anmısatan başyapıtı Dokunulmazlar çekildiği 1987’den altı yıl sonra bir TV dizisi olarak uyarlanmıştı. Sean Connery, Kevin Costner, Robert De Niro gibi birinci sınıf aktörleri içeren bir oyuncu kadrosuna sahip olan film, DePalma’nın en çok tanınanı oldu.

The Untouchables (1987)

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Carlito's Way (1993) | IMDb: 7,9

15. Carlito's Way (1993) | IMDb: 7,9

Carlito Brigante’nin tek istediği tüm suçları geride bırakıp Bahamalar’da bir iş kurarak adam gibi para kazanmaktır. Vaktiyle uyuşturucu işinde yakalanarak mahkum olmuştur ve onu bir arkadaşı kurtarmıştır. Bu yeni hayat planı içinde eski sevgilisine ulaşmak ve onunla yeniden bir araya gelerek mutlu olmak arzusu da vardır. Ne yazık ki eski hayatının izleri onu takip etmektedir. Bazı delikanlılık kuralları onu farklı bir biçimde sürükleyecektir. Olaylar, 1975 yılının Manhattan’ında ve Carlito’nun işlettiği bir gece kulübü civarında geçtiği için devrin klasik disko müziği film soundtrack’ine iyice işlemiş durumda.

Carlito's Way (1993)

14. Mou gaan dou (2002) | IMDb: 8,1

14. Mou gaan dou (2002) | IMDb: 8,1

Yıllarca özel bir eğitimle polis teşkilatında yetiştirilip mafyanın içerisine sızan polis memurları mafyanın iç yapısını öğrenip muhbirlik yaparken mafyada da durum farklı değildir. Mafya da kendi yetiştirdiği özel yeteneklere sahip gençleri, bir şekilde polis teşkilatında yer alan köstebekler haline getirir. Bu döngü başarılı bir şekilde devam ederken bir anda iki taraf da kendi idareleri içinde yer alan iki farklı köstebek olduklarını fark ederler. Şimdi iki tarafın da tek amacı kendi teşkilatında yer alan köstebeği bulup cezalandırmak olacaktır. Mafya içerisinde köstebeklik yapan Chan Wing-yan ve polis teşkilatında aynı görevi üstlenen Lau Kin-ming'in tek amaçları ise kimin gerçek köstebek olduğunu kanıtlayıp kendilerini aklamak olacaktır.  Hong Kong sinemasının son dönemde çıkardığı en başarılı işlerden biri olan film, Amerikan sinema sektörünün kısa zamanda ilgisini çekmiş olup Martin Scorsese tarafından 'The Departed' adıyla yeniden çekilmiştir.

Infernal Affairs (2002)

13. Casino (1995) | IMDb: 8,2

13. Casino (1995) | IMDb: 8,2

Ace Rothstein, renkli gece hayatı ve kumar çılgınlığıyla ünlü olan Las Vegas'ın bu kumarhanelerinden birini yöneten bir işletmecidir. Rothstein bu işe başladığı günden bu yana işini düzgün yapıp güvenilirliğini korumaya ve kumarhane sahipleriyle arasını iyi tutmaya çalışmıştır. Ta ki yakın bir arkadaşı olan Nicky işlerde ona yardımcı olmaya başlayana kadar... Bu açgözlü ve eğlence düşkünü adam yüzünden başarılı iş hayatı tepetaklak olma yolunda giden Ace, aşık olduğunda işler iyice yolundan çıkacaktır.  'Taxi Driver', 'Goodfellas', 'the Departed' ve 'Shutter Island' gibi kült yapımlara imza atan usta yönetmen Martin Scorsese'nin, parıltılı Las Vegas'ın kirli çamaşırlarını ortaya çıkardığı filminin başrollerinde Robert de Niro, Sharon Stone ve Joe Pesci bulunmakta.

Casino (1995)

12. Snatch (2000) | IMDb: 8,2

12. Snatch (2000) | IMDb: 8,2

Vicdansız boks organizatörleri, şiddetli bahisçiler, bir Rus gangster, beceriksiz amatör soyguncular ve sözde Yahudi kuyumcular, paha biçilmez bir çalıntı elmasın izini sürmek için savaşırlar.

Snatch (2000)

11. L.A. Confidential (1997) | IMDb: 8,3

11. L.A. Confidential (1997) | IMDb: 8,3

Los Angeles’ın yeraltı dünyasının patronu sayılan Mickey Cohen’in hapse girmesiyle doğan boşluktan dolayı şehirdeki diğer suç örgütleri arasında liderlik savaşı başlar. Bir gece Cohen’in adamlarına bir baskın düzenlenir ve hepsi öldürülür. Öldürülenler arasında eski bir poliste vardır. Bu olayı soruşturmak üzere L.A. Polis Departmanı üç polisi görevlendirir. Görevlendirilen polisler karekter olarak birbirlerinden çok farklıdırlar. Ed Exley, L.A. Polis Departmanının altın çocuğudur. Kurallara bağlı ve her şeyi kanunlara göre yapar. Bud White, çabuk sinirlenen, agrasif, gerçeğe ve doğruya ulaşmak için her türlü yola başvuran biridir. Üçüncü ve son polis Jack Vincennes ise; L.A. Polis Departmanını anlatan bir televizyon dizisine danışmanlık yapmakta, tanınmış ve gündemde olmayı seven biridir. Bu üç kişi olayı soruşturmak için bir araya gelirler. Ancak soruşturma çok çabuk sonuca ulaşır. Bu durum üç polisi rahatsız eder. Soruşturmada bu kadar çabuk sonuca ulaşılmasında bir bit yeniği olduğunu düşünürler ve araştırmaya devam ederler. Ve araştırmaları onları çok güzel bir kadına kadar götürür. Film Kim Basinger ve senaryosuyla iki Oscar kazandı.

L.A. Confidential (1997)

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Heat (1995) | IMDb: 8,3

10. Heat (1995) | IMDb: 8,3

Vincent Hanna, L.A. Polis Teşkilatı'nın en iyi dedektiflerinden biridir. Ancak soygunlarıyla korku salan bir çeteye takıntılı hâle gelir. Çete, L.A. polislerinin enselerinde olduklarından habersiz son vurgununa hazırlanmaktadır.Heat (1995)

9. Reservoir Dogs (1992) | IMDb: 8,3

9. Reservoir Dogs (1992) | IMDb: 8,3

Basit bir mücevher soygunu korkunç bir şekilde ters gittiğinde, hayatta kalan suçlular içlerinden birinin polis muhbiri olduğundan şüphelenmeye başlar.

Reservoir Dogs (1992)

8. Scarface (1983) | IMDb: 8,3

8. Scarface (1983) | IMDb: 8,3

Fidel Castro, Küba’da istenmeyen rejim muhaliflerine Amerika’ya göç etme hakkı tanır. Küba’ya göç edecek olan binlerce insanın içerisinde azılı suçlular ve akıl hastaları da vardır. Bu azılı suçluların en bilinenlerinden Tony Montana da yakın arkadaşı Manny Ribera ile Miami’ye göç eder. Montana kendisini ülkenin uyuşturucu babalarından biri olan Frank Lopez’in kanatlarının altında bulur. Montana’nın ise geldiği yerlerden daha yükseklere ulaşmak yönünde oldukça iddialı ve cesur hedefleri vardır. 1932 tarihli kült filmin Brian De Palma tarafından yeniden çevrilmiş hali olan Scarface’in senaryosunu Oscar’lı yönetmen ve senarist Oliver Stone yazdı. Tony Montana’yı ise Al Pacino canlandırıyor.

Scarface (1983)

7. Once Upon a Time in America (1984) | IMDb: 8,4

7. Once Upon a Time in America (1984) | IMDb: 8,4

David 'Noodles' Aaronson, Manhattan'ın banliyölerinden birindeki yahudi mahallesinde hayatta kalmaya çalışan yoksul bir çocuktur. Kendisi gibi arkadaşlarından oluşan ve Noodles'ın liderliğini yaptığı ufak çaplı suç çetesi, zamanla yükselişe geçer ve sonunda 30'lu yılların en azılı gangsterleri haline gelirler. Ancak bu ün, ekibin dağılmaya başlamasıyla sona erer. Yaklaşık 30 yıl sonra New York'a dönen Noodles, burada eski günlere geri dönüp geçmişiyle başbaşa kalır. Sinema tarihinin en önemli yapıtlarından biri olan film, İtalyan yönetmen Sergio Leone tarafından yazılıp yönetilmiştir. Harry Grey'in 'The Hoods' adlı romanından uyarlanan filmin başrollerinde Robert De Niro ve James Woods gibi usta isimler yer alıyor.

Once Upon a Time in America (1984)

6. The Departed (2006) | IMDb: 8,5

6. The Departed (2006) | IMDb: 8,5

Köstebek, mafya ve polis teşkilatı arasında geçen savaşı anlatıyor. Uzun yıllardan beri mafya tarafından, polis teşkilatına sızmak üzere yetiştirilen adamlar son derece iyi pozisyonlardadırlar teşkilat bünyesinde. Aynı şekilde polisin aynı amaçla yetiştirdiği adamları da mafya içinde cirit atmaktadırlar. Ancak vakit her şeyin açığa çıkma vaktidir. Her iki cephede de köstebeklerin var olduğu anlaşıldığında söz konusu köstebeklerin ölümle burun buruna gelecekleri koşturmaca ve macera başlayacaktır. Film dört dalda Oscar sahibidir.

The Departed (2006)

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Cidade de Deus (2002) | IMDb: 8,6

5. Cidade de Deus (2002) | IMDb: 8,6

60’lı yıllarda geçen film, gücünü uyuşturucu savaşlarından alan Tanrıkent’in hikayesini anlatmaktadır... Filmde, arka sokaklarda yaşayan iki arkadaşın hikayesini takip etmeye başlarız. Kendilerine farklı yollar seçen çocukların gözünden Tanrıkent’in yokedici gelişimine tanıklık ederiz. Tanrıkent 2002’nin olay filmlerinden biri. Rio De Janerio’nun suç dolu gecekondu mahallelerinden geçen, izleyiciyi altüst eden bir film.

City of God (2002)

4. Goodfellas (1990) | IMDb: 8,7

4. Goodfellas (1990) | IMDb: 8,7

Filmde Henry Hill adında bir gangster, Jimmy Conway ve Tommy De Vito adlı iki arkadaşıyla birlikte bir soyguna kalkışır. Gözleri daha yukarda olan iki arkadaşı soyguna katılan diğerlerini öldürür ve mafya içinde yükselmeye başlarlar. Bu durum Henry’i olumsuz etkilemiştir ve bu konuda birşeyler yapması gerekmektedir. Büyük usta Martin Scorsese’nin başyapıtlarından biri olan Goodfellas, 1991 yılında 6 dalda Oscar’a aday gösterilmiş, en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Joe Pesci’ye ödül kazandırmıştı.Bu film gerçek bir hikayeden alınmıştır...

Goodfellas (1990)

3. Pulp Fiction (1994) | IMDb: 8,9

3. Pulp Fiction (1994) | IMDb: 8,9

Travolta, Bruce Willis, Harvey Keitel, Samuel L. Jackson, Uma Thurman ve sayısız ünlü oyuncu, Tarantino imzalı bu popüler kültür başyapıtında bir araya geliyorlar. Filmde Honey Bunny ve Pumpkin, hayatlarına biraz hareket katmak isteyen genç ve birbirine aşık bir çift küçük soyguncudur. Öte yandan, iki kaşarlanmış gangster, Vincent Vega ve Jules, günlük işlerinden biri olarak, patronlarına ödemeyi geciktiren bir kaç sahetekar genci vurmaya giderler. Vincent patronun güzel ve genç karısına bebek bakıcılığı yapmakla da görevlendirilirken ortağı suç yaşamına son vermeye karar verir. Cesur bir boksör ise para karşılığı hile yapmayı reddederek şehirden kaçar. Kader bu aykırı tipleri muhteşem bir şekilde bir araya getirecek, yollarını kesiştirecektir. Ucuz Roman, o yıl tam 7 dalda Oscar'a aday gösterilmiş ve En İyi Orijinal Senaryo Oscarı'nı almıştır. Ayrıca 1994 Cannes Film Festivali'nde en iyi film ödülü olan Altın Palmiye Ödülü'nün de sahibidir.

Pulp Fiction (1994)

2. The Godfather: Part II (1974) | IMDb: 9,0

2. The Godfather: Part II (1974) | IMDb: 9,0

1972 yapımı ilk filmin devamı niteliğinde, yine yazar Mario Puzo ve yönetmen Francis Ford Coppola’nın yaratıcı ellerinden çıkmış usta işi bir yapım. Film, altı adet Oscar ödülü kazanmıştır. Genç Corleone, Amerika’ya yeni gelmiştir. 1917 yılında, New York şehri’nin yerel mafyalarından birinin liderini öldürünce saygınlık kazanır ve korkulan biri haline gelir. Bu arada, 50 yıl sonra, Michael Corleone, Washington’da senato komitesine aile işleriyle ilgili ifade vermektedir.Film,eleştirmenler tarafından önceki filmden daha başarılı bulunan az sayıdaki devam filminden biri olarak kabul ediliyor. Robert De Niro filmde yalnızca 45 dakika Vito Corleone'yi canlandırarak Oscar'ı almıştır.

The Godfather: Part II (1974)

1. The Godfather (1972) | IMDb: 9,2

1. The Godfather (1972) | IMDb: 9,2

Mario Puzo’nun çok satan kitabından Puzo ve yönetmen Francis Ford Coppola tarafından sinemaya uyarlanan eser, 40’lar ve 50’lerin Amerika’sında, bir İtalyan mafya ailesinin destansı öyküsünü konu alıyor. Don Corleone’nin kızı Connie’nin düğününde, ailenin en küçük oğlu ve bir savaş gazisi olan Michael babasıyla barışır. Bir suikast girişimi, Don’u artık işleri yönetemeyecek duruma düşürünce, ailenin başına Michael ve ağabeyi Sonny geçer. Danışmanları Tom Hagen’in de yardımlarıyla diğer ailelere savaş açan Corleone ailesi, eski moda yöntemleri de değiştirmeye başlar. Film o yıl En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında Oscar kazanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucu Türkiye'de en fazla izlenen ve satılan film olma özelliği de taşır.

The Godfather (1972)

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
124
31
20
7
7
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?