Görüş Bildir
Haberler
Vuhan'daki İlk Karantina Bir Yıl Önce Bugün Başlamıştı: Salgını Nasıl Durdurdular?

Vuhan'daki İlk Karantina Bir Yıl Önce Bugün Başlamıştı: Salgını Nasıl Durdurdular?

Kovid-19'un çıktığı Vuhan'da bundan tam bir yıl önce 76 gün sürecek büyük karantina uygulaması başladı. O dönemde adeta hayalet kenti andıran Vuhan, şimdilerde renkli gece hayatı görüntülerine sahne oluyor. Peki Çin, tüm dünyaya diz çöktüren salgını  kontrol altına almayı nasıl başardı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

23 Ocak 2020'de koronavirüs salgınının başladığı Vuhan kentinde ilk karantina uygulaması başladı.Kısıtlamaların katı bir şekilde uygulanması dünyayı ilk etapta çok şaşırttı. Ocak ayından Haziran'a kadar, Vuhan kenti ülkenin geri kalanından tamamen tecrit edildi.

Ülkeye büyük bir maliyeti olan bu uygulamanın virüs salgınına karşı etkili ve başarılı bir yol olduğu artık kanıtlanmış görünüyor.

Çin'in koronavirüsü kontrol altına alma hikayesi, geçen bir yılın ardından, yalnızca Pekin'in gözünden değil dünyada da geniş bir kesim tarafından 'başarılı' bulunuyor.

Peki, Çin ilk karantina uygulamasından bugünlere kadar neler yaptı?

Peki, Çin ilk karantina uygulamasından bugünlere kadar neler yaptı?

25 Ocak'taki Çin Yeni Yılı kutlamalarından iki gün önce, 23 Ocak günü Vuhan sessizliğe gömüldü. 11 milyon kişi sıkı karantina önlemleri altına alındı, maske kullanımı ve sosyal mesafe zorunlu hale geldi.

Tıbbi kapasiteler zorlanmaya başladığı an, Çin otoriteleri tüm dünyayı şaşırtarak birkaç gün içerisinde sahra hastaneleri kurdu. Buna rağmen Vuhan sakinleri korku dolu günler geçirdi. 

Vuhan'da uygulanan yöntemler kısa zaman sonra tüm Çin'i kapsamaya başladı. Pekin ve Şangay gibi kentlerde de karantina ve yaygın test uygulamaları başladı.

Çin'e ülke dışından girişler de sıkı önlemlere ve kontrollere bağlı gerçekleşiyordu.

Virüsle ilgili ilk uyarıyı yapanlar susturuldu

Virüsle ilgili ilk uyarıyı yapanlar susturuldu

Bu ilk günlerde bile otoriteler bilginin yayılmasına yönelik katı bir kontrol mekanizmasını elden bırakmadı. Kendi meslektaşlarını virüsle ilgili uyarmaya çalışan doktorlar tehdit edildi ve susturuldu.

En çok bilinen isim Dr. Li Wenliang, Vuhan bölgesinde koronavirüs salgını ile ilgili ilk uyarıları yapan kişiydi ve çalıştığı hastanede kendisi de virüsü kaparak yaşamını yitirdi.

Haber ajanslarının Vuhan'dan yayın yapmalarına izin verilse bile, kentteki durumu aktarmaya çalışan Çin vatandaşları susturuldu. Son olarak aralarından biri dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. 37 yaşındaki eski avukat Zhang Zhan, Mayıs ayında tutuklandı, Aralık ayı sonunda 'kargaşa çıkarmak' ve 'panik yaymak' gerekçesiyle hapis cezası aldı.

Detaylar için 👇

Kısıtlamalar işe yaradı mı?

Kısıtlamalar işe yaradı mı?

Çin'in katı uygulamaları o dönemde ülkeyi izleyenlere 'sert' ve kısıtlayıcı görünse de, bir yılın resmi verileri, düşük ölüm ve vaka sayıları nedeniyle bu kısıtlamaları haklı çıkarıyor.

Çin'de resmi olarak kayıt altına alınan vaka sayısı 100 bine yakın. Koronavirüs kaynaklı olarak yaklaşık 4 bin 800 kişi yaşamını yitirdi.

Bu sayılar Çin'in nüfusundan daha az nüfusa sahip birçok ülkeye göre oldukça az. Üstelik ikinci dalga olduğunu gösteren herhangi bir veri de yok.

Öte yandan Çin'deki veriler, belirti göstermeyen vakaları kapsamıyor ve bazı gözlemciler bu verilerin güvenilirliğine şüphe duyuyor.

Vuhan'da yaşam nasıl?

Vuhan'da yaşam nasıl?

Bir yılın ardından kentteki yaşam normale dönmüş görünüyor.

Vuhan'daki gece hayatından kareler 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çin'in geri kalanındaki durum

Çin'in geri kalanındaki durum

Yetkililer, diğer bölgelerde salgının yeniden yükselişe geçmesine karşı tetikteler. 

Qingdao ve Kaşgar gibi kentlerde artan vaka sayıları nedeniyle karantina ve yaygın test uygulamasına geçildi.

Vaka sayıları hala çok düşük olsa da, geçtiğimiz haftalarda görülen hafif yükseliş yetkilileri endişelendirdi. Çin, bu ayın başından son beş ay içerisindeki en yüksek günlük vaka sayısını gördü.

Yetkililer şimdi ülkenin kuzeydoğusunda 19 milyon kişinin karantinada bulunduğu ve Shijiazhuang şehrini de kapsayan bölgeye odaklanıyor.

Karantina uygulamalarının ekonomi üzerindeki etkisi büyük

Karantina uygulamalarının ekonomi üzerindeki etkisi büyük

Ülkede milyonlarca kişi işini kaybetti ve Çin son 40 yılın en düşük büyüme oranını gördü. Ancak Çin ekonomisi hızla toparlanıyor.

Ancak yaşam normale döndükçe, milyonlarca kişinin hareket halinde olacağı Çin Yeni Yılı yeniden dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Bu kapsamdaki hareketliliğin yeni bir salgın riskine yol açıp açmayacağı merak konusu.

50 milyon kişinin aşılanmasını hedefleniyor

50 milyon kişinin aşılanmasını hedefleniyor

Diğer yandan ülkede devam eden aşılama programı da beklenti yaratıyor.

Çinli şirketler Sinovac ve Sinopharm'ın ürettiği koronavirüs aşıları ülke genelinde acil kullanım izni aldı ve riskli sektörlerde çalışanlara uygulanmaya başlandı.

Çinli yetkililer, Çin Yeni Yılı öncesinde 50 milyon kişinin aşılanmasını hedefliyor.

Pekin, salgının çıktığı ve yayıldığı noktanın neresi olduğuna ilişkin de uluslararası düzeyde kendisini savunma gayretinde.

Çinli yetkililerin ilk başlarda salgının ciddiyetini gizlediğine yönelik suçlamalar mevcut. Çin ise virüsün ilk tespit edildiği yerin Vuhan olmasının, koronavirüsün buradan çıktığı anlamına gelmediği görüşünde.

Çin devlet medyası son zamanlarda koronavirüsün Çin dışında, İspanya, İtalya ya da ABD'de ortaya çıkmış olabileceği görüşünü gündeme getiriyor. Bunun yanı sıra, virüsün ülkeye donmuş gıda ürünleriyle girmiş olabileceği savunuluyor ancak uzmanlar bu konuda netleşmiş değil.

Bu ay WHO heyeti de Vuhan'a giderek virüsün nasıl ortaya çıktığını araştırmaya başladı. Çinli yetkililerin WHO heyetiyle hangi verileri paylaşacağı konusunda ise soru işaretleri var.

Detaylar için 👇

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
7
5
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bilinmiyor

Çinlilerin azimli bir şekilde virüsle savaşıp normal hayata dönmeleri Çinlilerin yarasa yiyen oro*bu çocukları olduğu gerçeğini değiştirmez .

mahmut mahmutoğlu

Haberi okumadım ama olum adamlar virüs çıkanların evlerini metalle kapatıyorlar bizimkiler hala hiçbirşey yokmuş gibi davranıyor tabi bitmez böyle

mahmut mahmutoğlu

Haberi okumadım ama olum adamlar virüs çıkanların evlerini metalle kapatıyorlar bizimkiler hala hiçbirşey yokmuş gibi davranıyor tabi bitmez böyle