Görüş Bildir

Ünlü Yönetmen Ertunç Şenkay Hayatını Kaybetti! Ertunç Şenkay Kimdir? Ertunç Şenkay Hangi Filmleri Yönetti?

Anasayfa
 > Magazin

Türk sinemasında önemli bir yere sahip olan, pek çok filmin yönetmenliğini yapmış usta isim Ertunç Şenkay hayatını kaybetti. Sinema dünyasını yasa boğan haber sonrası Şenkay'ın hayatına dair detaylar merak edilmeye başladı. Usta yönetmenin bir süredir kalp damar hastalıkları sebebiyle tedavi gördüğü bilinmekteydi. Peki Ertunç Şenkay kimdir? İşte detaylar...

Recep İvedik, Çılgın Dersane Kampta, Maskeli Beşler: Irak, Hababam Sınıfı Askerde gibi pek çok filmde imzası bulunan yönetmen Ertunç Şenkay hayatını kaybetti. 75 yaşındaki yönetmenin bir süredir kalp damar hastalıkları sebebiyle tedavi gördüğü bilinmekteydi. Peki Ertunç Şenkay kimdir? İşte detaylar...

Ertunç Şenkay Kimdir?

Ertunç Şenkay Kimdir?

Ertunç Şenkay 17 Mayıs 1948 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 16 yaşındayken Yıldız-Ören Film Stüdyosu’nda çalışmaya başlayan Şenkay, görüntü yönetmeni Salih Dikişci’nin asistanı olarak mesleğe adım ilk adımını atmıştır. Dikişci dışında birçok görüntü yönetmenine asistanlık yapmıştır. 1978 yılında yönetmenliğini Kartal Tibet’in yaptığı Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor filmiyle görüntü yönetmenliğine başlamıştır. 1989 yılında Çaylar Şirketten dizisiyle televizyon alanında da çalışmaya başlamıştır.

1990 yılında 27. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Büyük Yalnızlık (1989) ve İkili Oyunlar (1990) filmleriyle En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü almıştır. Bir yıl sonra ayını ödülü aynı festivalde Ateş Üstünde Yürümek (1991) ve Seni Seviyorum Rosa (1991) filmleriyle almıştır. Aynı zamanda 1992’de Seni Seviyorum Rosa ile 6. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü de kazanmıştır. Sonrasında 1994’te aynı festivalde aynı ödülü Bir Sonbahar Hikayesi filmiyle almıştır. Bunun dışında Bir Kadının Anatomisi (1995) ile 32. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, Kaçıklık Diplomasisi (1998) ile 35. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ve Şarkıcı (2000) ile 38. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünün sahibi olmuştur. Farklı birçok festivalde de ödüller alan Şenkay, sinema ve dizilerde görüntü yönetmenliği görevine imza atmıştır.

Ertunç Şenkay Görüntü Yönetmeni Filmografisi

Ertunç Şenkay Görüntü Yönetmeni Filmografisi
  • Şipşak Anadolu - 2013

  • Tamaya İfrit - 2012

  • Öfkeli Çılgınlık Karamsar Çile - 2010

  • Recep İvedik 3 - 2010

  • Karadağlar - 2010 (TV Dizisi)

  • Kaledeki Yalnızlık - 2010

  • Abimm - 2009

  • Recep İvedik 2 - 2008

  • Avanak Kuzenler - 2008

  • Çılgın Dersane Kampta - 2007

  • Recep İvedik - 2007

  • Maskeli Beşler: Irak - 2006

  • Emret Komutanım: Şah Mat - 2006

  • Sinema Bir Mucizedir / Büyülü Fener - 2005

  • Maskeli Beşler: İntikam Peşinde - 2005

  • Hababam Sınıfı 3,5 - 2005

  • troia - 2004 (TV Dizisi)

  • Kalbin Zamanı - 2004

  • Hababam Sınıfı Askerde - 2004

  • Kurşun Yarası - 2003 (TV Dizisi)

  • Hababam Sınıfı: Merhaba - 2003

  • Gülüm - 2002

  • Yeşil Işık - 2001

  • Son - 2001

  • Başbelası - 2001 (TV Filmi)

  • Şarkıcı - 2000

  • Çember - 2000 (TV Filmi)

  • Filler ve Çimen - 2000

  • Aşk Aynı Adreste - 2000 (TV Filmi)

  • Sevgilim İstanbul - 1999

  • Kaçıklık Diploması - 1998

  • Sır - 1997 (Kısa Film)

  • Firuze - 1997 (TV Filmi)

  • Ağır Roman - 1997

  • Nefes Alamıyorum - 1996 (TV Filmi)

  • Drejan - 1996

  • Bir Erkeğin Anatomisi - 1996

  • Yer Çekimli Aşklar - 1995

  • Gölge Çiçeği - 1995 (TV Dizisi)

  • Bizim Aile - 1995 (TV Dizisi)

  • Bir Kadının Anatomisi - 1995

  • Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey - 1995

  • Yengeç Sepeti - 1994

  • Soğuk Geceler / Devlerin Ölümü - 1994

  • Buluşma - 1994

  • Bir Sonbahar Hikayesi - 1994

  • İftira / Hasan Sezai Hz. - 1993 (TV Filmi)

  • C-Blok - 1993

  • Arayış / Abdullah-ı Tercüman Hz. - 1993 (TV Filmi)

  • İki Kadın - 1992

  • Seni Seviyorum Rosa - 1992

  • Her Gece Bodrum - 1992

  • Düş Gezginleri - 1992

  • Ateş Üstünde Yürümek - 1991

  • Anadolu'nun Kadın Erenleri - 1991 (TV Dizisi)

  • Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu - 1990

  • Hasan Boğuldu - 1990

  • Devlerin Ölümü - 1990

  • Darbe - 1990

  • Benim Sinemalarım - 1990

  • İkili Oyunlar - 1989

  • Çaylar Şirketten - 1989 (TV Dizisi)

  • Filim Bitti - 1989

  • Fazilet - 1989

  • Büyük Yalnızlık - 1989

  • Arkadaş - 1989

  • Umut Yarına Kaldı - 1988

  • Sevgili Bayan - 1988

  • Kırmızı Gece - 1988

  • Elveda Mutluluklar - 1988

  • Bir Beyin Oğlu - 1988

  • İşte Kadın - 1987

  • Yasemin - 1987

  • Yarın Yarın - 1987

  • Temas - 1987

  • Su Da Yanar - 1987

  • Selamsız Bandosu - 1987

  • Menekşeler Mavidir - 1987

  • Güneşten De Sıcak / Sarı Güneş - 1987

  • Günah Gecesi - 1987

  • 72. Koğuş - 1987

  • Öksüzler - 1986

  • Teyzem - 1986

  • Seviyorum - 1986

  • Sahtekar - 1986

  • Milyarder - 1986

  • Dikenli Yol - 1986

  • Dikenli Hayat - 1986

  • Bekçi - 1986

  • Asılacak Kadın - 1986

  • Arap Bilo - 1986

  • Çıplak Vatandaş - 1985

  • Tapılacak Kadın - 1985

  • Sekreter - 1985

  • Candan Sevmeli - 1985

  • Aşık Oldum - 1985

  • Üşütük - 1984

  • Yavrularım - 1984

  • Sevmek Yeniden Doğmak - 1984

  • Pehlivan - 1984

  • Namuslu - 1984

  • Şekerpare - 1983

  • Güneşin Tutulduğu Gün - 1983

  • Bedel - 1983

  • İffet - 1982

  • Çirkinler De Sever - 1981

  • Hababam Sınıfı Güle Güle - 1981

  • İbişo - 1980

  • Bir Günün Hikayesi - 1980

  • Banker Bilo - 1980

  • İsyan - 1979

  • Nokta İle Virgül Paldır Küldür - 1979

  • Erkek Güzeli Sefil Bilo - 1979

  • Bekçiler Kralı - 1979

  • Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor - 1978

  • Hopla Kalbim Hopla / Hadi Canım Sende - 1975

  • Halkalı Şeker - 1975

Kamera Alanı

  • Ceylan - 1989 .... Kameraman

  • Sultan - 1978 .... Kamera Asistanı

  • Ayağında Kundura / Ceylan - 1978 .... Kameraman

  • Şabanoğlu Şaban - 1977 .... Kamera Asistanı

  • Çöpçüler Kralı - 1977 .... Kamera Asistanı

  • Sarmaş Dolaş - 1977 .... Kamera Asistanı

  • Hababam Sınıfı Tatilde - 1977 .... Kamera Asistanı

  • Gülen Gözler - 1977 .... Kameraman

  • Cennetin Çocukları - 1977 .... Kameraman

  • Öyle Olsun - 1976 .... Kamera Asistanı

  • Taşra Kızı - 1976 .... Kamera Asistanı

  • Selam Dostum - 1976 .... Kameraman

  • Merhaba - 1976 .... Kamera Asistanı

  • Kadınlara Dayanamam - 1976 .... Kameraman

  • Hababam Sınıfı Uyanıyor - 1976 .... Kamera Asistanı

  • Gel Barışalım - 1976 .... Kamera Asistanı

  • Aile Şerefi - 1976 .... Kamera Asistanı

  • Çilli Yavrum Çilli - 1975 .... Kamera Asistanı

  • Silemezler Gönlümden - 1974 .... Kameraman

  • Ah Deme Oh De - 1974 .... Kamera Asistanı

  • Kara Şeytan - 1973 .... Kamera Asistanı

Diğer Filmografi

  • Recep İvedik - 2007 .... Oyuncu

  • Banker Bilo - 1980 .... Oyuncu

  • Kanlı Öç - 1972 .... Laboratuvar Asistanı

  • Dudaktan Silaha - 1971 .... Laboratuvar Asistanı

  • Gelincik Tarlası - 1968 .... Laboratuvar Asistanı

  • Söyleyin Genç Kızlara - 1967 .... Laboratuvar Asistanı

Ertunç Şenkay Ödülleri

Ertunç Şenkay Ödülleri
  • 38. Antalya Film Festivali, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 2001 (Şarkıcı)

  • 35. Antalya Film Şenliği, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1998 (Kaçıklık Diploması)

  • 8. Ankara Film Festivali, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1996 (Bir Kadının Anatomisi)

  • 7. Ankara Film Festivali, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1995 (Buluşma)

  • 17. Siyad Türk Sineması Ödülleri, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1995 (Yengeç Sepeti)

  • 8. Adana Altın Koza Film Şenliği, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1994 (Bir Sonbahar Hikayesi)

  • 4. Ankara Film Festivali, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1992 (Seni Seviyorum Rosa)

  • 28. Antalya Film Şenliği, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1991 (Ateş Üstünde Yürümek)

  • 28. Antalya Film Şenliği, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1991 (Büyük Yalnızlık)

  • 3. Ankara Film Şenliği, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1990 (Bütün Kapılar Kapalıydı)

  • 27. Antalya Film Şenliği, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1990 (İkili Oyunlar)

  • 3. Ankara Film Şenliği, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1990 (Filim Bitti)

  • 26. Antalya Film Şenliği, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü. 1989 (Filim Bitti)

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?