Görüş Bildir
Haberler
Ters Köşe Sonlarıyla İzlerken Ağzımızı Açık Bırakan İspanyol Sinemasından 30 Mükemmel Film

Ters Köşe Sonlarıyla İzlerken Ağzımızı Açık Bırakan İspanyol Sinemasından 30 Mükemmel Film

Roxy Carmichael
25.05.2021 - 09:30 Son Güncelleme: 26.05.2021 - 14:39

İspanyol sineması akıl alır gibi değil!

Not: Film açıklamaları Beyazperde'den alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mar Adentro (2004)

1. Mar Adentro (2004)

Ötenazi meselesini en derinlikli işleyen yapımlardan biri olan İçimdeki Deniz'de gösterdiği performans ile Javier Bardem destan yazıyor. Filmde, Ramon Sampedro’nun 30 yıldır yatağa bağlı yaşamı, dokunaklı bir dille sinemaya aktarılmış. 30 yıldır bir yatakta geçen trajik bir hayat... Gençliğinde geçirdiği bir kazadan sonra hayatla tek ilişkisi deniz manzaralı penceresidir.

Hayatına iki kadın girer: Avukat Julia ve köylü kızı Rosa. Bu iki kadından biri, boynundan aşağısı felçli adama hayatın anlamını tattırır ve onun 'kurtuluşunu' sağlar.

2. La piel que habito (2011)

2. La piel que habito (2011)

Bir araba kazasında yanarak ölmekten son anda kurtulan eşini yanıklardan oluşan görüntüden kurtarmak için yeni bir deri yaratmak üzerine çalışmalar yapan estetik cerrahı Dr Robert Ledgard (Antonio Banderas) on iki yıl boyunca evindeki laboratuvarında çalışmaya devam eder ve domuz-insan kanı karışımıyla elde ettiği bir deri üretir.

Eşinin yanmış vücudunu görmesi üzerine intihar etmesi ve küçük kızlarının da buna şahit olmasından sonra büyük depresyon geçiren aile iyice hassaslaşmıştır. Küçük kız büyüdüğünde de psikolojisini bozan bir olay yaşayacak, bu olayın üzerine Dr Ledgard, yaptığı deneyleri büyüterek neredeyse DR Frankenstein haline gelecektir...

3. Durante la Tormenta (2018)

3. Durante la Tormenta (2018)
kulturflix.com

9 Kasım 1989 yılında çıkan şiddetli bir fırtınayı evin camından izleyen 12 yaşındaki bir çocuk olan Nico, komşusunun evinde bir tuhaflıklar olduğunu fark eder. Evden vahşi sesler duymasının üzerine yardım etmek için eve giden Nico, komşusu Prieto’nun karısının ölü olduğunu görür. Kendisini gören Prieto’dan kaçıp eve geri dönmeye çalışan küçük çocuk bu sırada trafik kazası geçirerek hayatını kaybeder. Aradan geçen 25 yılın ardından Vera, eşi David ve kızları ile birlikte, Nico’nun yaşadığı eve taşınır. Genç kadın eve yerleşmeye çalışırken Nico’nun gitar çalarken çektiği kasetleri bulur. Bir süre sonra Vera, bir televizyon ve kamera aracılığıyla Nico ile iletişime geçer ve bu sayede küçük çocuğun hayatını kurtarır. Ancak Vera'nın geçmişe yaptığı bu müdahale, onun ve ailesinin hayatının değişmesine neden olur.

4. Abre los ojos (1997)

4. Abre los ojos (1997)

Cesar, kendi halinde, ne istediğini bilen genç bir adamdır. Hayata dair umutları vardır ve önünde gördüğü gelecek ışıldamaktadır. Bir gece arkadaşı olan Paleya'nın da ilgi duyduğu güzel bir kadın olan Sofia'yla tanışır. Cesar, artık, o güne kadar sahip olduğu tüm temkinli hallerini kapı dışı etmek üzeredir. Cesar, bu kadın için yaratılmıştır ve bu kadın için her şeyi yapmaya hazırdır. Suç işlemeye ve hapishanelerde sürümeye bile...

5. La cara oculta (2011)

5. La cara oculta (2011)

Adrian yetenekli bir orkestra şefidir. Sevgilisi Belen ile birlikte yaşayan Adrian, Belen’den gelen bir video mesajıyla yıkılır. Belen, artık onunla birlikte olamayacağını söyleyerek Adrian’ı terk etmiştir. Belen, bıraktığı mesaj sonrasında gizemli bir şekilde ortadan kaybolur. Adrian terk edilmenin acısını yaşarken, bir yandan da Belen’i aramaya koyulur. Fakat tüm uğraşları boşunadır. Zaman geçtikçe Belen’in yokluğuna alışır. Bir süre sonra hayatına yeni birini alan Adrian yeniden mutluluğu yakalamıştır. Tam hayatını yoluna koyduğunu düşündüğü anda gizemli kayboluşun ardındaki gerçekler ortaya çıkacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. El cuerpo (2012)

6. El cuerpo (2012)

Bir gün bir morgdan iş kadını Mayka'nın cesedi kaybolur. Hayatta her şeyi düzenli ve planlı olan bu kadının ölümünün arkasındaki sır perdesi henüz aralanamamışken, bir de cesedinin ortadan kaybolması olayı daha da karmaşık hale getirir. Dava ile ilgilenmesi için dedektif Jaime Pena görevlendirilir. Jaime de eşini kaybetmiştir ve bu travmanın izlerini henüz tam olarak atlatamamıştır. Bu davayı hem kişisel duygularını çözüme kavuşturmak hem de halen meslekte iyi bir polis olduğunu göstermek için değerlendirecektir. Fakat olayın o kadar çok karanlık noktası vardır ki davaya dahil olan hiç kimse aslında göründüğü kişi değildir. Cinayetin ve kaybolan cesedin arkasını araştırdıkça hem maddi hem manevi farklı sonuçlara doğru yönelecektir...

7. Platform (2019)

7. Platform (2019)

The Platform, dikey şekilde konumlandırılmış bir hapishanede geçiyor. Her hücrede iki mahkumun kaldığı hapishanede, yemek günde sadece bir kere üst kattan aşağıya doğru gönderilmektedir. Üst kattaki mahkumlar yiyeceğe ulaşmak için çabalarken, alt katta bulunan mahkumlar, her gün biraz daha vahşileşerek açlıkla baş etmeye çalışır. Bir gün gözünü hapishanenin 33. katında açan Goreng, hapishanenin kurallarını iyi bilen Trimagasi ile birlikte yiyeceğe ulaşabilmek için zorlu bir mücadeleye girişir.

8. El laberinto del fauno (2006)

8. El laberinto del fauno (2006)

Pan’ın Labirenti, fantastik bir dünyaya kaçan küçük bir kızın hikayesini anlatıyor. İspanya’da faşist iktidarın tüm vahşetinin gölgesinde yalnız bir kız çocuğu olan Ofelia, sadist eğilimleri olan babasının etrafındakilere yaptığı tüm eziyetleri bizzat gözlemlemektedir. Bu küçük kız çocuğunun gerçeklikten kaçabileceği tek yer kendi hayal gücüdür. Ofelia, gerçeklikte bulamadığı huzuru, hayallerinde aramaya başlayacaktır. Bu esnada vahşet ise tüm sertliğiyle Ofelia’nın çevresinde vuku bulmaya devam edecektir.

9. Los Cronocrímenes (2007)

9. Los Cronocrímenes (2007)

Hector karısıyla birlikte yeni evlerine taşındığı gün inanılmaz bir olay yaşar. Elinde dürbünü çevreyi gözetlerken ormanda çıplak bir kadın görür, çaktırmadan yanına gider fakat bu esnada gizemli bir adam tarafından bıçaklanır.

Aynı adamdan kaçarken garip bir mekana ve mekanda yer alan bir aletin içine sığınır. Fakat bu kaçış onun zamanda geriye gitmesine neden olacaktır. Hector zamanda geriye gidince bir anda 2. Hector durumuna düşer. Eski hayatına devam etmek için orijinalini öldürmesi gerekmektedir. Bu arada Hector’ların sayısı artar.

10. Contratiempo (2016)

10. Contratiempo (2016)

Adrian Doria kariyerinde hızla yükselen bir iş adamıdır. Evli bir adam olan Adrian, fotoğrafçı olan sevgilisi Laura’yı öldürmekle suçlanmaktadır. Adrian, kendisine güvenilir bir savunma yaratmak için tanık hazırlama ve adli bildirimlerde uzman deneyimli bir avukat olan Virginia Goodman ile tanışır. Adrian, Virgina’ya yaşanan olayları en başından anlatmaya başlar. Fakat Virginia hikayede bazı tutarsızlıklar fark eder ve onu hikayesinin karanlık noktalarını açığa çıkarması için zorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. El Orfanato - (2007)

11. El Orfanato - (2007)

The Orphanage (Yetimhane), yaşamın kırılganlığı, kaybedilmişlerin ıstırabı ve bir annenin sonsuz sevgisi üzerine kurulmuş bir dram. Laura, çocukluğuna dair en mutlu günlerini deniz kenarındaki bir yetimhanede geçirmiştir. Yetimhanenin çalışanları ve Laura'nın birlikte büyüdüğü arkadaşları ona her zaman ilgi ve şefkat göstermişler, sevgilerini asla esirgememişlerdir. Şimdi, 30 yıl sonra, Laura, kocası Carlos ve 7 yaşındaki oğlu Simon'la çok güzel yıllar geçirdiği yetimhaneye geri dönmüştür. Hayali, uzun süredir kapalı olan yetimhaneyi restore ettikten sonra engelli ve hasta çocuklar için bir yaşam alanı haline getirmektir.

12. Volver (2006)

12. Volver (2006)

Hayatını en zor koşullarda bile kazanmak için elinde geleni hiç gocunmadan yapan Raimunda, ailesine bakabilmek için birden fazla işte çalışmaktadır. Ablası Sole, onun kadar savaşçı bir yapıya sahip değildir. Yine de kuaförlük yaparak para kazanır. Bu kendi hallerinde yaşayan insanlar bir gün halalarının vefat haberini alırlar. Halasının cenazesine ablası ile beraber gitmek isteyen Raimunda, gittiği yerde daha keskin bir acı ile karşı karşıya gelecektir. Öte yandan Sole da cenazede hayatının şokunu yaşayacaktır. Yıllar önce bir yangına kurban giden anneleri geri dönmüştür. Hem kızlarının hem de torununun ona ziyadesi ile ihtiyacı vardır. Film uluslararası festivallerde büyük beğeni kazandı.

13. Los ojos de Julia (2010)

13. Los ojos de Julia (2010)

Julia'nın (Belén Rueda) sonunda onu kör bırakacak olan bir göz hastalığı vardır. Julia'nın ikiz kız kardeşi de aynı hastalığa yakalanmış ve kendini bodrum katında asarak intihar etmiştir. Herkes onun intihar ettiğini düşünse de Julia aynı fikirde değildir, kardeşini kimin öldürdüğünü bu işin gerçek nedenini öğrenmek amacı ile kendini bu göreve adar ve araştırmaya girer. İpuçlarını tek tek toplamaya başladığı andan itibaren izlenildiğinin farkına varır. Bu arada gözündeki hastalık ilerlediğinden dolayı Julia cerrahi bir operasyon geçirir ve iki hafta boyunca gözünde bir sargı ile yaşamak zorunda kalır.

Kardeşini öldüren katilin geceleri evine girip kendisini izlediğini hissetmesiyle birlikte onun için gerilimli saatler başlar. Onun kusuru görme yeteneğinin sade bir çarpıtması mıdır veya hayal etme gücünün yeteneği midir?

14. El Secreto de Sus Ojos (2009)

14. El Secreto de Sus Ojos (2009)

Filmde ülkenin en önemli mahkemelerinden birinde yıllarca sorgu müfettişliği yapan Benjamin Esposito, görevini bırakarak inzivaya çekilmeye karar vermiştir. Bu süreçte, görev yaptığı süre boyunca kendisini oldukça etkileyen bir vakayı kaleme alıp romana çevirmeyi planlamaktadır. Yaklaşık otuz yıl önce işlenen bu vahşi tecavüz ve cinayet vakasıyla ilgili detayları yeniden hatırlamaya başlayan adam tekrar bu dava üzerinde çalışmaya ve bu üstü kapanmış suçu aydınlatmaya karar verir. Belge ve bulguları yeniden inceleyebilmek için ilk adım eski çalıştığı yere geri dönmektir. Esposito için bu süreç adaletin ve vicdan kavramının acı gerçeklerinin su yüzüne çıktığı bir yolculuğa dönüşür.

15. The Others (2001)

15. The Others (2001)

Amerika İkinci Dünya Savaşı'nın yaralarını sarmaya çalışmaktadır. New Jersey'de hayatını devam ettirmekte olan Grace ise savaşta eşini kaybetmiştir. Çocuklarının güneşe karşı alerjisi olduğundan oldukça karanlık bir evde yaşamaktadırlar. Grace, onlardan yardım almak üzere malikanelerine gelen insanlara yardım edip onlara iş vermektedir. Grace'in kızı olan Anne ise, Victor isimli bir hayali arkadaşa sahiptir. Bir gün oluşan sis yüzünden evin dünyanın geriye kalanıyla olan irtibatı tamamen kesilir. Grace ve çocukları, bir türlü güvenemedikleri çalışanlarıyla beraber yalnız kalmışlardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. O Guardiao Invisivel (2017)

16. O Guardiao Invisivel (2017)

Doğup büyüdüğü kasabaya geri döndüğünde bir süre kişisel sorunlarıyla yüzleşen ve derin travmalar geçiren polis memurunun işi bir hayli zordur. Çünkü cinayet zanlısı, öldürdüğü gençlerin ardından hiçbir iz bırakmamaktadır.

17. La Habitación De Fermat (2007)

17. La Habitación De Fermat (2007)

Dört şansız matematik uzmanı adeta kabir azabına tutulmuşlardır. Zira birbirini hiç tanımayan bu dört zeki genç, eksantrik özelliklere sahip tuhaf biri tarafından büyük bir bulmacayı çözmeleri için gizemli bir mekana davet edilir. Orada uzmanları kötü bir sürpriz beklemektedir. Kendilerine yöneltilen soruları zamanında ve doğru olarak çözemezlerse, içinde bulundukları oda bir anda ölüm tuzağına dönüşecektir. Bu yetmiyormuş gibi bir büyük sorunsal ile daha karşı karşıya kalırlar. Kendilerini buraya getiren sebep ve aralarındaki ilişkiyi çözmeden kurtuluşları yoktur. Fermat's Room, Luis ve Rodrigo'nun yazıp yönettikleri ilk uzun metrajlı film. Filmde yer alan genç oyuncular ise bugün İspanya'nın en genç ve yetenekli yıldız oyuncularından oluşuyor.

18. Hogar (2020)

18. Hogar (2020)

Hogar, işsiz kalmasının ardından evini satmak zorunda kalan bir adamın hikayesini konu ediyor. Javier Muñoz, başarılı bir yöneticidir. Ancak bir anda işsiz kalması hayatının tepetaklak olmasına neden olur. Ailesi ile birlikte kaldıkları evin masraflarını karşılayamayacak durumda olan Javier'in evini satmaktan başka çaresi yoktur. Evini sattıktan sonra hala anahtarlara sahip olduğunu fark eden Javier, eski yaşamını geri kazanabilmek için harekete geçer.

19. Toc Toc (2017)

19. Toc Toc (2017)

Obsesif Kompulsif Bozukluğunda muzdarip bir grup hastaya, tedavi oldukları hastanede bilgisayar programının arızalanması ile aynı güne randevu verilir. Hastalar randevu günü gelip çattığında, kliniğin bekleme odasında toplanmaya başlar. Birlikte randevu zamanını beklemeye başlayan insanlar bu süreçte birbirlerini tanımaya başlar.

20. Mientras duermes (2011)

20. Mientras duermes (2011)

Barcelona’da apartman görevlisi olarak çalışan Cesar, işi gereği her daire sakininin özel hayatına tanıklık etmektedir. Hayatı seven, neşeli bir kadın olan Clara ise özellikle ilgisini çekmektedir. Ama hayat olumlu bakan bu cana yakın hali Clara’nın başına hiç beklenmedik belalar açacaktır. Zira Cesar başka insanlara acı çektirerek tatmin olan bir psikopattır ve çevresinde en dayanamadığı şey mutlu insanlardır!

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Loco por ella (2021)

21. Loco por ella (2021)

Genç bir adam olan Adri, Carla ile büyülü bir gece geçirir. Geceni etkisinden çıkamayan Adri, Carla’yı yeniden görmek ister ancak genç kadın bir psikiyatri hastanesinde yatmaktadır. Bunun üzerine Adri, gönüllü olarak aşık olduğu kadının yanına, psikiyatri hastanesine girmeye karar verir.

22. Tarde para la ira (2016)

22. Tarde para la ira (2016)

Ana, oğlu ile yaşayan bekar bir annedir. Sıradan bir hayat süren Ana, barmenlik yaparak geçimlerini sağlamaya çalışır. Erkek arkadaşı Curro, kuyumcu soymaktan kaynaklı sekiz yıldır hapishanededir. Curro’nun serbest bırakılmasını bekleyen Ana, bu sırada çalıştığı mekana sık sık gelen Jose adında bir adam ile arkadaş olur. Uzun süre dört duvar arasında kalmasından sonra özgürlüğüne kavuşan Curro, dışarı çıkması ile birlikte öfke saçmaya başlar. Kendisini rahatsız etmeye başlayan Curro’dan kaçmaktan başka çaresi olmayan Ana bu sırada Jose’den beklenmeyen bir teklif alır. Oğlu ile birlikte gözlerden uzak kulübesinde kalmasının isteyen Jose’nin teklifini kabul eden Ana, başına geleceklerden habersiz Jose’nin karanlık sırlarla dolu evine yerleşir.

23. Musaranas (2014)

23. Musaranas (2014)

Film, 'Agorafobi' yani açık alan korkusu olan ve hayatının tümünü doğduğu bir apartman katında kız kardeşi ile geçirmiş olan bir kadını konu alıyor.

24. El hombre de las mil caras (2016)

24. El hombre de las mil caras (2016)

Bin yüzü olan bir adamın hikayesini konu ediyor. Francisco Paesa bir iş insanı, İsviçre'de bankacı, uluslararası silah tüccarı, jigolo, playboy, diplomat, maceracı, dolandırıcı ve gizli bir ajan. İspanya Devleti için çalışan Paesa, hükümet tarafından ihanete uğrayınca ülkeyi terk eder. Yıllar sonra her şeyi kaybeden bir adam olarak ülkesine geri döndüğünde beklenmedik bir teklif alır. , Yozlaşmış bir kamu görevlisinin zimmetine geçirdiği milyonları kurtarması için görevlendirilen Paesa, eline geçen bu fırsat ile geçmişin intikamını almaya karar verir.

25. Camino (2008)

25. Camino (2008)

Goya Ödülleri’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Aktris ödülleri kazanan film 1985 yılında 14 yaşındayken kanserden ölen Alexia González-Barros’un gerçek yaşam hikayesinden esinlenerek uyarlanan filmin en dramatik sekanslarından birinde sarf edilen şu replik, filmin bütünündeki dramı aktarmaya yeter: ''Sevgili Jesus, kızım seni sevdiği kadar hiç kimseyi sevmedi.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Palmeras en la Nieve (2015)

26. Palmeras en la Nieve (2015)

Palmeras en la nieve, uzun zamandır kayıp olan bir mektubu bulması ile İspanya'nın karlı dağlarından Afrika'ya yolculuk yapan genç bir adamın hikayesini konu ediyor. Genç bir adam olan Killian, Huesca'nın babasının ölümü üzerine büyük bir yıkıma uğrar. Bu sırada uzun zamandır kayıp olan bir mektubu bulması, Killian'ın hayatının değişmesine neden olur. Killian, mektupta yazılanları okuduktan sonra cevabını öğrenmesi gereken birçok soru ile karşı karşıya kalır. Ailesi hakkında gerçekleri öğrenmek isteyen Killian, bunun için Afrika'ya macera dolu bir yolculuğa koyulur.

27. Los lunes al sol (2002)

27. Los lunes al sol (2002)

İçinde yaşadığımız çağa dair dolaysız öyküler sunan yapım, tüm dünyada aynı kaderi paylaşan milyonlarca insanın yaşadıklarını anlatmaya çalışıyor. İspanya’nın liman kentinde yaşayan işsiz insanların öyküsü, son dönemin dikkat çekici filmlerinden birine dönüşüyor.

28. Hable con ella (2002)

28. Hable con ella (2002)

Altın rengi, üzeri somon güllerle dolu perde, Pina Bausch'un Café Müller adlı izletisini sergilemek üzere açılır. İzleyenler arasında birbirini tanımayan iki genç adam vardır. Bir hemşire olan Benigno ve kırklı yaşlarında bir yazar olan Marco. Sahnede ahşap iskemleler ve masalar arasında, Henry Purcell'in The Fairy Queen adlı eseriyle, kollarını açmış dans eden iki kadın vardır. Performansın duygusallığı karşısında Marco ağlamaya başlar. Benigno yanında oturan adamın ağladığını fark eder ve kendisinin de bu gösteriden çok etkilendiğini söylemek ister ama cesaret edemez. Aylar sonra iki adam 'El Bosque' adlı Benigno'nun çalıştığı özel bir klinikte tekrar karşılaşırlar. Lydia, Marco'nun profesyonel boğa güreşçisi olan kız arkadaşı yaralanmış ve komadadır. Benigno ise klinikte çalışmakta ve komada bir başka genç kadına, bir bale öğrencisi olan Alicia'ya bakmaktadır. Marco, Alicia'nın odasının önünden geçerken Benigno onunla konuşmaya başlar. Bu her şeyin altüst olduğu yakın bir dostluğun başlangıcı olur. Kliniğin dört duvarı arasında ne kadar süreceği belli olmayan bu zaman dilimi; 4 insanın hayatını, geçmişini, bugününü ve geleceğini bilinmeyen bir kadere doğru taşır.

29. También la lluvia (2010)

29. También la lluvia (2010)

Takıntılı idealist Sebastian, Kristof Kolomb ile ilgili bir film çekmeye kararlıdır, ama bu Hristiyan kahramanın mitini tersine çevirecek, açgözlülüğünü ve vahşi eğilimlerini gösterecektir. En ucuz ve Latin Amerika’da en “yerli” ülke olan Bolivya’daki çekimler sırasında, Kolomb’dan 500 yıl sonra toplumsal huzursuzluk patlar. Halk en temel hayati madde olan su için savaşmaya başlamıştır.

30. El Habitante Incierto (2004)

30. El Habitante Incierto (2004)

Bir mimar olan Felix, eşi Vera’dan yeni ayrılmıştır. Yaşadığı sıkıntılı günlerden oldukça yıpranan Felix, kendisine yeni bir ev dizayn eder. Tenha bir muhitte yalnız yaşamaya başlayan Felix’e bir gün beklenmeyen bir misafir gelir. Gelen kişi evdeki telefonu kullanmak ister. Olayın üzerinden bir süre geçtikten sonra Felix, evde garip durumlar olduğunu hisseder. Yaşananlardan sonra Felix, telefonunu kullanmak için kapıya gelen yabancının bir daha evden çıkmadığından şüphelenmeye başlar. Olayı aydınlatmaya çalışan Felix’in başına istenmedik olaylar gelir ve bir anda her şey tersine dönmeye başlar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
10
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bisiyahbibeyaz

Contratiempo 10 numara 5 yıldız 👌🏻👌🏻

zeyn88

Incendies'ı eklememiş olmalarına şaşırdım. İzlemeyen varsa kesin izlesin.

Elif Polat

Aralarında yok ve önereceğim film de değil dizi. 7 ya da 8 bölüm ve 1 saatten az her biri, ben 1 gecede bitirdim. Adı Behind Her Eyes. Astral seyahat, rüya k... Devamını Gör

jdjdj kdjdjf

6 numara en iyisidir. üstüne ters köşe film tanımam