Görüş Bildir
Haberler
Savaş, Manipülasyon, Hayırseverlik ve Daha Nicesi! Dünya Tarihine İz Bırakmış Gizli Örgüt ve Tarikatlar

Savaş, Manipülasyon, Hayırseverlik ve Daha Nicesi! Dünya Tarihine İz Bırakmış Gizli Örgüt ve Tarikatlar

Illuminati gibi grupların Fransız Devrimi'nden JFK suikastına kadar her şeyle bağlantılı olduğu söylentileriyle dolu bir geçmişi var. Bazıları savaş çıkmasına sebep oldu, bazıları hayır işledi. Bu yazıda sizin için dünya tarihine iz bırakmış gizli örgüt ve tarikatları bir araya getirdim.

İyi okumalar dilerim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kara El - Black Hand (Sırbistan)

1. Kara El - Black Hand (Sırbistan)

Birleşme ya da Ölüm olarak bilinen ve halk arasında Kara El olarak tanınan gizli örgüt 1901 yılında Sırbistan Krallığı'nın ordusundaki subaylar tarafından kurulan bir topluluktu. Örgütün kuruluş amacı Sırbistan ve Karadağ bölgesindeki güneyli Slavları birleştirmekti. Bunu hedeflerken 1870'te İtalya'nın birleşmesinden ve bir yıl sonraki Almanya'nın birleşmesinden ilham aldılar.Kara El,  1903 yılında Sırp kraliyet ailesinden olan Dragutin Dimitrijević'in öldürülmesi ve 1914 yılında Arşidük Franz Ferdinand'ın Saraybosna'da suikastle öldürülmesi ile ün kazandı.

Bu sayede Avusturya-Macaristan'ın Sırbistan'ı işgaline ve 1. Dünya Savaşı'nın patlak vermesine neden oldular. Kara El üyeleri önemli ordu ve hükümet görevlerinde bulundular. Hatta Veliaht Prens Alexander onların mali destekçiydi. 1916'nın sonuna doğru Başbakan Pasiç, Kara El liderlerini yok etmeye ve örgütü parçalamaya karar verdi. 1917 baharında liderleri Apis de dahil olmak üzere birçok Kara El lideri tutuklandı. Apis ve üç yoldaşı 26 Haziran 1917'de idam edildi.

2. Illuminati

2. Illuminati

Türkçede 'aydınlanmış' anlamına gelen İlluminati, Almanya'nın Bavyera bölgesinde 1776'da kurulan bir gizli örgüttür. Örgütün amacı batıl inançlara, gericiliğe, kamusal yaşam üzerindeki dini etkiye ve devlet gücünün kötüye kullanılmasına karşı çıkmaktı. Tüzüklerinde, 'adaletsizlik yapanların hilelerine son vermek ve onlara hükmetmeden kontrol etmek' yazar. Sonraki yıllarda Katolik Kilisesi'nin emriyle yasaklansa da örgüt faaliyetlerine yeraltında devam etti. Muhafazakâr ve dini eleştirmenler tarafından Fransız Devrimi'nin sorumlusu olarak kabul edildi. Birçok politikacı ve aydın kesim örgüte üyeydi; bunlardan biri de yazar Goethe'ydi.

Daha sonraki yıllarda Bavyera Illuminati'nin devamı olan pek çok kuruluş ortaya çıktı. Bu örgütler siyasi güç ve etki elde etmek ve bir Yeni Dünya Düzeni kurmak için hükümet ve şirketleri yöneterek ve ajanlar yetiştirerek dünya işlerini kontrol etmek için komplo kurmakla sorumlu tutuldular. Illuminati, gölgelerde gizlenen ve gücün iplerini ve kollarını çeken olarak tasvir edildi. Günümüzde sayısız romanda, filmde, televizyon programında, çizgi romanda, video oyunlarında ve müzik videolarında yer alarak popüler kültüre girdi. Birçok komplo teorisi, dünya olaylarının kendisine Illuminati adını veren gizli bir toplum tarafından kontrol edildiğini ve manipüle edildiğini öne sürüyor. Ayrıca birçok önemli kişinin Illuminati üyesi olduğunu veya üyesi olduğunu iddia ettiler. Amerika Birleşik Devletleri başkanları bu tür iddiaların hedefindedir. 1815 Waterloo Savaşı ve ABD Başkanı John F. Kennedy'nin suikastininin de Illuminati tarafından düzenlendiğini iddia ediyorlar.

Günümüzde Hollywood sinema filmlerinde ve Amerikan müzik endüstrisinde örgütün pek çok sembolünün kullanıldığı düşünülmektedir. Örneğin başrollerinde Tom Cruise ve Nicole Kidman'ın yer aldığı ve yönetmen Stanley Kubrick'in Eyes Wide Shut adlı filmi, örgütü deşifre eden tüm zamanların en kapsamlı filmi olarak kabul ediliyor. Popüler müzikteyse Lady Gaga, Rihanna, Katy Perry, Jay Z ve Kanye West gibi şarkıcılar kliplerinde Illuminati sembollerini kullanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Molly Maguires

3. Molly Maguires

Molly Maguires, 19. yüzyılda İrlanda, Liverpool ve Doğu Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgelerinde faaliyet gösteren ve Pensilvanya'daki  İrlandalı göçmen kömür madencileri arasındaki olaylarla tanınan İrlandalı bir gizli örgüttür. 1870'lerde Pensilvanya kömür madenlerinde 24 ustabaşı ve denetçi öldürüldü. Örgütün üyeleri  kundaklama ve ölüm tehditleri de dahil olmak üzere bu olaylardan sorumlu tutuldu ve 20 Maguire üyesi asılarak ölüme mahkum edildi. Molly Maguires toprak ağalarının topraklarını ele geçirip yoksul köylülere veriyordu. Örgüt, tüccarları, değirmencileri ve diğer meslek sahiplerini fiyatları düşürmesi için tehdit ediyor; karşı koyanları dövüyor ya da öldürüyordu.

Üyeler kadın kılığında dükkânlara gidip yardım istiyor ve dükkân sahibinin olumsuz cevabı üzerine diğer örgüt üyelerinin mallara zorla el koyarak halka ücretsiz dağıtıyordu. Örgütün adı da buradan gelir. Efsaneye göre Molly parasız olduğu için evinden atılan bir dul kadındır ve komşuları onun öcünü almak için gizli bir şekilde örgütlenmiştir. Diğer bir efsaneye göre ise Molly,  meyhane işleten bir kadındır. Başka bir efsanede ise Molly geceleri gizli örgüt üyelerine kırsalda yol gösteren genç ve cesur bir kadındır. 1970 yılında örgütü konu alan bir sinema filmi çekilmiştir.

4. Haşhaşiler

4. Haşhaşiler

Haşhaşiler, bilinen diğer adlarıyla Sabbahîler ve Suikastçiler, Şii mezhebinin İsmailiyye koluna mensup din adamı Hasan Sabbah tarafından 1090 yılında kuruldu. İran, Irak ve Suriye bölgesinde etkili bir örgüttü. Haşhaşilerin tarihi Alamut Kalesi'nin alınmasıyla başlar. Hasan Sabbah, örgüte adam kazandırma faaliyetlerini yapabilmek ve bu sırada da Selçuklularla savaşmak için rahat bir yer arar ve yüksek bir kayalıkta olan Alamut Kalesi'ni seçer. Kaleyi Alevi Mehdi adındaki bir hükümdardan zorla alır. Kuşatılması ve ele geçirilmesi zor kalelerde örgütlenen Haşhaşiler Orta Çağ İslam dünyasında önemli kişilere yaptıkları suikastlerle bilinir. İdeolojik açıdan Sünni siyasi ve dini çevrelerini, Abbasi Devleti'ni ve Büyük Selçuklu Devleti'ni düşman kabul etmişlerdir. Ayrıca Haçlı ordularına ve Moğol İmparatorluğu'na da saldırılar düzenlemişlerdir.

Sabbah'ın kurduğu tarikat sıkı bir hiyerarşiye ve rütbe esasına sahiptir. Tarikati davet olarak görmüşler ve temsilcilerine davetçiler demişlerdir. Sıklıkla fedai olarak bilinen suikastçılar tarikat tarafından esasiyun olarak adlandırılmıştır. Faaliyet gösterdikleri 1273 yılına kadar 100'ün üzerinde önemli kişiyi öldürmüşlerdir. Aralarında Büyük Selçuklu Devleti veziri Nizamülmülk, daha sonra vezir olan oğlu Fahrülmülk, Abbasi ve Fatımî halifeleri de vardır. Ayrıca iki defa Selahaddin Eyyubi'ye suikast girişiminde bulunmuşlardır.

5. Ku Klux Klan

5. Ku Klux Klan

4 Aralık 1865'te ABD'nin Tennessee eyaletinde kurulan ve siyahi karşıtı, beyaz üstünlükçüsü ve göçmen karşıtı, ırkçı bir gizli örgüttür. Örgüte katılanlar arasında iç savaş öncesi kurulmuş olan Altın Çember Şövalyeleri adlı gizli cemiyetin üyelerinin çokluğuyla dikkat çeker. Günümüze kadar 3 tane Klan örgütü var olmuştur. Her biri beyaz milliyetçilik, göçmenlik karşıtlığı, antisemitizm, anti-Katoliklik, sağcı popülizm, komünizm karşıtlığı, İslamofobi, ilerlemecilik karşıtlığı, ateizm karşıtlığı ve homofobi gibi aşırı gerici tutumları savundu. İlk Klan, Amerikan İç Savaşı'nın ardından kuruldu. Seçimlerde seçmenlerin gözünü korkutarak ve Afrikalı-Amerikalı liderlere yönelik şiddeti hedef alarak Güney'deki Cumhuriyetçi eyalet hükümetlerini devirmeye çalıştı. Üyeler kimliklerini gizlemek ve ürkütücü olmak için cüppeler, maskeler ve konik şapkalar giydi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İkinci Klan, 1915'te Georgia eyaletinde küçük bir grup olarak başladı. 1920'den sonra büyüdü ve Orta Batı ve Batı'nın kentsel alanları da dahil olmak üzere 1920'lerin başlarında ve ortalarında ülke çapında gelişti. Beyaz üstünlüğünü korumaya çalıştı ve Yahudilik ve Papalık karşıtı söylemlerde bulundular. Üçüncü Klan 1950'den sonra ortaya çıktı. Aktivistleri bastırmak için sıklıkla şiddet ve cinayet işlediler ve sivil hak hareketine muhalefet ettiler. Üçüncü klan günümüzde de aktif olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

6. Tapınak Şövalyeleri

6. Tapınak Şövalyeleri

İsa'nın Askerleri, Süleyman Tapınağı, Tapınak Şövalyeleri veya sadece Tapınakçılar olarak da bilinir  bir Katolik askeri tarikatiydi. 1119'da, merkezi Kudüs'teki Tapınak Dağı'nda kurulduğunda Batılı Hıristiyan askeri tarikatlarının en zengini ve popüleri oldu. Orta Çağ boyunca yaklaşık iki yüzyıl boyunca var oldular ve Roma Katolik Kilisesi tarafından tanındılar. Tapınakçılar, Hıristiyan aleminde tercih edilen bir hayır kurumu haline geldiler. Amaçları Avrupalı hacıları korumaktı. Tapınak şövalyeleri, kırmızı haçlı beyaz mantoları içinde, Haçlı Seferlerinin en yetenekli savaş birimleri arasındaydı. Hıristiyan savaşlarının finanse etmişlerdi. Dünyanın ilk çok uluslu şirketini oluşturarak bankacılığın erken bir biçimi hale geldiler.

Tapınakçılar Haçlı Seferleriyle yakından bağlantılıydı ancak Kutsal Topraklar kaybedildiğinde, düzene verilen destek azaldı. 1307'de Papa Clement Fransa'daki tarikat üyelerinin birçoğunun tutuklanması, sahte itiraflarda bulunmaları için işkence edilmesi ve ardından kazıkta yakılmasını emretti ve 1312'de tarikatı dağıttı. Tarikat bağışlardan ve kendi yatırımlarından elde ettiği gelirlerle Avrupa'nın ve Orta Doğu'nun birçok yerinde kiliseler ve kaleler kurdu. En güçlü zamanlarında Kıbrıs adası tarikatın yönetimi altındaydı.

7. Masonluk

7. Masonluk

Masonlar Amerikan tarihinde önemli bir yere sahiptir. ABD Anayasasını imzalayan 39 kişiden 13'ü Masondur. George Washington, James Monroe, Benjamin Franklin, John Hancock ve Paul Revere gibi kurucu babaların hepsi kendilerini kardeşlik düzeninin üyeleri olarak görüyorlardı. Masonların tarihi Avrupa'da, çoğu zanaatkarın yerel loncalar halinde örgütlendiği bir zaman olan Orta Çağ'a kadar gider Katedral inşaatçıları mesleklerinin doğası gereği şehirden şehre seyahat etmek zorunda kaldılar. Masonluğun ikonik sembolündeki inşaatçı karesi ve pusulası gibi, ticaretlerinin işaretleri aracılığıyla birbirlerini tanımladılar. Masonluk hızla Avrupa'ya ve Amerikan kolonilerine yayıldı.

Ancak bugün bildiğimiz Masonluk, dört Londra locasının birleşmesiyle 1717 yılında kuruldu. Masonluk bir din değildir. Üyeler Yüce Varlığa veya 'Evrenin Büyük Mimarı'na inanmaya teşvik edilir. Masonik tapınaklar ve gizli ritüeller yüzünden Katolik Kilisesi ile çatıştı. Kilise masonları ilk olarak 1738'de kınadı ve onlara karşı 20 civarında kararname çıkardı. 1985'te Roma Katolik Piskoposları bu kısıtlamaları 200 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra yeniden dile getirdiler. Ünlü masonlar arasında Mozart, Winston Churchill, Davy Crockett, Franklin D. Roosevelt ve John Wayne de vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Skull and Bones

8. Skull and Bones

Skull and Bones,1832'de Connecticut, New Haven'daki Yale Üniversitesi'nde kurulmuş gizli bir örgüttür. Skull and Bones'un kurucusu William Huntington Russell, Almanya'da ziyaret ettiği okült bir topluluktan ilham almıştır. Örgütün önde gelen üyeleri arasında birkaç başkan ve simsarlar vardır. Skull and Bones üyeleri arasında Başkanlar William Howard Taft, George H.W. Bush ve oğlu George W. Bush; Time dergisinin kurucusu Henry Luce; eski dışişleri bakanı ve başkan adayı John Kerry ve Fortune 500 seçkinleri ve CIA üyeleri vardır.

Her yıl Yale'deki 15 son sınıf öğrencisi Skull and Bones'a katılmaya davet ediliyor. Örgütün sembolü iki çapraz kemikli bir kafatasıdır. Daha dikkat çekici olan şey, altındaki '322' sayısının anlamıdır. Yale Alumni Magazine bunu Büyük İskender'in öldüğü MÖ 322 yılını temsil eden popüler bir teoriye işaret ediyor.

Siz gizli örgütler hakkında ilginç neler biliyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?