Görüş Bildir
Haberler
Sandığa Gitmeden Okumanız Gereken Rehber: Partilerin Beyanname ve Manifestolarında Neler Yer Alıyor?

etiket Sandığa Gitmeden Okumanız Gereken Rehber: Partilerin Beyanname ve Manifestolarında Neler Yer Alıyor?

Ulaş
04.06.2018 - 19:23 Son Güncelleme: 07.06.2018 - 09:03

Türkiye 24 Haziran'da hem başkanlık hem de milletvekilliği seçimi için sandığa gidecek. Elbette başkan adaylarının yaptığı açıklamalar kadar partilerin vaatleri milletvekili seçiminde etkili olacak. Peki partiler ne vaadediyor, öne çıkan başlıklar neler? BBC Türkçe ekibi tarafından hazırlanan grafik üzerinden birlikte bakalım...

Bu partilerin de seçim döneminde en fazla tartışılan konular dış politika, ekonomi, OHAL, eğitim, adalet, yönetim sistemi alanlarındaki vaatleri sıralandı.

Bu partilerin de seçim döneminde en fazla tartışılan konular dış politika, ekonomi, OHAL, eğitim, adalet, yönetim sistemi alanlarındaki vaatleri sıralandı.

BBC Türkçe tarafından hazırlanan rehber şu şekilde. Merak ettiğniz konuları işaretleyerek partilerin vaatlerini görebilirsiniz 👇

Konular nasıl seçildi?

Konular nasıl seçildi?

Konuların seçilmesinde, Türkiye'de gerek geleneksel medyada gerekse de sosyal medyada en çok tartışılan meseleler, partilerin seçim beyannamelerinde en çok örtüşen başlıklar ve parti liderleri ile yetkililerine yöneltilen sorular dikkate alındı.

Parti seçimi neye dayanıyor?

Parti seçimi neye dayanıyor?

Seçime katılan 8 parti arasından manifestolarına yer verilecek olanlar belirlenirken 2 kriterden en az birini karşılayıp karşılamadıklarına bakıldı.

Bunlardan ilki 1 Kasım 2015 seçimlerden yüzde 10 barajını aşarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) girmeye hak kazanmış partiler. Bu kritere uyan 5 parti bulunuyor: Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Halkların Demokratik Partisi.

İkinci gözetilen kriter de yüzde 10 seçim barajının artık parti bazında değil, ittifak bazında uygulanacak olmasından dolayı bir ittifak içerisinde yer alarak barajı geçme ihtimali daha yüksek olan partiler. Yukarıdaki kritere uymayıp bu kritere uyan da 2 parti bulunuyor. Bunlar da İyi Parti ve Saadet Partisi.

Partiler nasıl sıralandı?

Partiler nasıl sıralandı?

Manifesto rehberinde yer alan partilerin sıralamasında 1 Kasım 2015'te yapılan en son genel seçimlerde aldıkları oy oranları gözetildi.

YSK'nın açıkladığı kesin sonuçlarına göre, partiler ve aldıkları oy oranları şöyle:

İYİ Parti ise 1 Kasım 2015'teki son genel seçime katılmadığı için son sırada yer aldı.

Konu başlıkları ise alfabetik olarak sıralandı.

Cumhurbaşkanı adaylarının vaatleri yer alıyor mu?

Cumhurbaşkanı adaylarının vaatleri yer alıyor mu?

Rehber, partilerin açıkladığı seçim manifestoları ya da beyannameleri ve bunların içindeki maddeler baz alınarak hazırlandı.

Bu nedenle cumhurbaşkanı adaylarının şahsi vaatlerine ise yer verilmedi.

Bazı yerlerde parti liderlerinin manifesto ya da beyanname açıklama etkinliği sırasında yaptığı konuşmalardan da faydalanıldı.

Bununla birlikte hem parti lideri hem de cumhurbaşkanı adayı olan kişilerin açıkladığı beyanname ve manifestolarda ise parti adına yaptıkları konuşmalar ve hazırlanan belgeler kullanıldı.

Ayrıca Bakınız 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
308
41
26
14
14
9
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tüpçü Fikret

Embesil gerizekalı geleceğini düşünemeyen aptal biri olsaydım kesinlikle oyumu akepe ye verirdim ama değilim , maalesef değilim ve oyumu am(ip)pul partisin... Devamını Gör

Atakan Genç

Ülgede demograsi yogg ehüehühühü. Siyasi görüşümü belli edemeyom amk yobaxzları geberin gidin magarna beyinliler.

chilipepeer1

bir insan niye akp ye oy verir bir çomar bana bunu açıklayabilir mi

tam yerine geldin arkadaşım. seçim öncesi buralar çomar dolu. soruna cevap veren çıkar bugün yarın.

Neymiş Halkların demokratik partisiymiş. Sen bir terörist partisisin! Akp’de teröristleri başımıza taç yapan partidir. Ölürüm de ikinize oy vermem!

Atakan Genç

Yalnız chp de demirtaşı savunuyor, akşenerde fetullahçı terör örgütünü savunuyor al sana meksika çıkmazı çık çıkabilirsen.