Görüş Bildir
Haberler
Peygamber İsa'nın En Yakın Dostları: On İki Havari Nasıl Yaşadı, Nasıl Öldü?

Peygamber İsa'nın En Yakın Dostları: On İki Havari Nasıl Yaşadı, Nasıl Öldü?

On İki Havari, tarih boyunca Peygamber İsa'nın en yakın dostları ve takipçileri olarak kabul edilir. İnanç, sır ve gizem dolu bu özel grup hakkında halen keşfedilecek pek çok ilginç gerçek bulunuyor.

Havarilerin dünyasını daha yakından tanımanız için sizi bir keşfe davet ediyoruz. 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

On İki Havari, İsa Peygamber’in öğretilerini yaymak için görevlendirilen takipçileridir.

On İki Havari, İsa Peygamber’in öğretilerini yaymak için görevlendirilen takipçileridir.

Bu kişiler, Hristiyanlıkta önemli bir yere sahip olup İncil'in yazılmasına ve Hristiyanlığın yayılmasına katkıda bulunmuşlardır.

1. Simon Petrus

1. Simon Petrus

İsa'nın en yakın üç havarisinden biri olarak bilinir. Roma Katolik Kilisesi tarafından Hristiyanlık tarihindeki ilk Papa olarak kabul edilir. Roma'da bulunan ilk kilise, Petrus ile Pavlus tarafından kurulmuştur ve bu iki elçi Roma'da yaşamlarını yitirmiştir. İmparator Neron döneminde idam edilen Petrus, kendini İsa gibi çarmıhta ölmeye değer görmediği için baş aşağı çarmıha gerilmeyi talep etmiş ve Romalılar bu isteği yerine getirmiştir.

2. Andreas

2. Andreas

Petrus'un kardeşi olan Andreas, Batı Yunanistan'daki Patras şehrine gider ve burada Romalı Vali ile din konularında tartışmaya başlar. Vali, Andreas'ı Hristiyanlıktan vazgeçirmeye çalışır ancak Andreas'ı ikna edemeyen Vali, son çare olarak cezalandırmaya karar verir. İlk olarak kamçılanan Andreas, daha sonra çarmıha gerilir. Ne var ki İsa Mesih gibi çivilerle çarmıha gerilmek yerine iplerle bağlanır. Bu nedenle Andreas'ın ölüm süreci iki gün sürer. İki gün boyunca direkte asılı kalarak acı çeken Andreas, bu süre zarfında yolun kenarından geçen insanlara vaaz vermeye ve Mesih'i övmeye devam eder.

3. Büyük Yakup

3. Büyük Yakup

Yahudi Kralı Herod Agrippa, Romalıların takdirini kazanmak amacıyla bu yeni inancın liderini öldürmeye karar verir. Yakup yakalanır ve idam edileceği yere götürülür. Bu esnada Yakup'u suçlayan gizli bir tanık, onun cesaretine ve tanıklığına öyle hayran kalır ki oracıkta inanarak Yakup ile birlikte infaz edilmeyi talep eder. Romalılar bu isteği kabul eder ve ikisinin de başını keserler.

4. Yuhanna

4. Yuhanna

On İki Havariden sadece Yuhanna, öldürülmeyip doğal yollarla yaşamını yitirmiştir. Hayatı boyunca birçok zorluk ve zulme maruz kalmış ve ömrünün son dönemlerini sürgünde geçirmiştir. Patmos adasında yaklaşık 100 yılında yaşlılığa bağlı sebeplerle hayata gözlerini yummuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Filipus

5. Filipus

İsa'nın ilk seçtiği havarilerden olan Filipus, Asya bölgesine misyoner olarak gitmiştir. Sonunda Mısır'ın Heliopolis şehrine ulaşmıştır. Burada önce kırbaçlanarak cezalandırılmış, ardından hapse atılmış ve 54 yılında çarmıha gerilerek idam edilmiştir.

6. Bartalmay

6. Bartalmay

Bartalmay, Hindistan da dahil olmak üzere birçok ülkede vaazlar vererek müjdeyi yaymıştır. İncil'in Matta bölümünü de bu ülkenin diline çevirmiştir. Bir kaynağa göre hoşgörüsüz putperestler tarafından dövüldükten sonra çarmıha gerilmiştir. Başka bir aktarıma göre ise canlı canlı derisi yüzülmüş ve başı kesilmiştir.

7. Tomas

7. Tomas

Bildiğimiz üzere Tomas, Yunanistan ve ardından Hindistan'da müjdeyi yaymıştır. Bu durum, oradaki dini liderleri öfkelendirmiş ve onu mızrakla deşerek öldürmüşlerdir.

8. Matta

8. Matta

Efsaneye göre eski bir vergi görevlisi olan havari Matta, Etiyopya'da misyoner olarak müjdeyi paylaşmıştır. Oradaki kral Hertacus'u kötü ahlakından dolayı eleştirdiği için kralın tuttuğu bir kılıç ustası tarafından arkasından bıçaklanarak öldürülmüştür.

9. Küçük Yakup

9. Küçük Yakup

Kudüs'teki kiliseyi yönetmesi için görevlendirilen Yakup, en uzun yaşayan havarilerden biri olarak bilinir. 94 yaşına kadar yaşamıştır. İşkenceciler tarafından dövülmüş, taşlanmış ve en sonunda başına sopa ile vurularak öldürülmüştür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Yahuda

10. Yahuda

Birkaç farklı kaynağa göre Yahuda Edessa'da çarmıha gerilerek öldürülmüştür.

11. Simun

11. Simun

Simun, Afrika'nın batı sahillerindeki Moritanya'da vaazlar vermiş ve misyoner olarak müjdeyi yaymıştır. Daha sonra İngiltere'ye gitmiş ve 74 yılında orada yaşayan yerli halk tarafından çarmıha gerilerek öldürülmüştür.

12. Mattiya

12. Mattiya

Efsaneye göre Mattiya, Andreas ile birlikte Suriye'ye gitmiştir ve orada yakılarak öldürülmüştür.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın