Görüş Bildir
Haberler
Okurken Bir Şeyler Öğrenmek İsteyenlere Dev Hizmet: Ufkunuzu Açıp Beyninizi Bilgiyle Dolduracak 21 Kitap

Okurken Bir Şeyler Öğrenmek İsteyenlere Dev Hizmet: Ufkunuzu Açıp Beyninizi Bilgiyle Dolduracak 21 Kitap

Begüm
08.10.2020 - 09:00

Hem okuyup hem de öğrenmek isteyenler için birbirinden enfes ve ufuk açıcı kitapları derledik, hadi okuma listemizi oluşturalım! 📚

Not: Yazılar kitapların tanıtım bültenlerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kozmos - Carl Sagan

1. Kozmos - Carl Sagan

'Carl Sagan zamanımızın en parlak bilim adamlarından biridir... İçinde varlığımızı sürdürdüğümüz akıllara durgunluk veren Kozmos'un sonsuzluğunu dile getirirken bilimin geçmişine, şimdiki zamanına ve geleceğine ilişkin muhteşem bir eser yaratmış.'

Associated Press 

'Alanında göz kamaştırıcı, önerilerinde kışkırtıcı. Bu kitabı okuyan herkesin, etkisi altında kalacağından hiç kuşkum yok.' The Miami Herald 

'Sagan edebi bir coşkuyla yazıyor. Harika bir eser. İnsan aklının tüm noktalarına değinen Kozmos gerçek olmayacak kadar gerçek.'

The Cleveland Plain Dealer 

- İnsanoğlu uzay okyanusuna açılıyor 

- Canlıların ve evrenin yapısı 

- Doğa yasaları tüm evrende geçerlidir 

- Cennet ve cehennem 

- Başka gezegenlerde yaşam var mı? 

- Keşif yolculuklarının öyküsü 

- Samanyolu: Gecenin bel kemiği 

- Zaman ve mekan içinde yolculuk 

- Başka evrenlerin kapısı karadelikler 

- Sonsuzluğun kıyısı: Dördüncü boyut 

- Aklın evreni 

- Galaktik uygarlık 

- Yaşamak ya da yok olmak konusunda kim karara verecek?

2. Büyük Tasarım - Stephen Hawking

2. Büyük Tasarım - Stephen Hawking

Dünyanın en büyük düşünürlerinden yaşamın ve evrenin gizemine dair yeni cevaplar…

'Hawking ve Mlodinow bu kısa ve hareketli kitapta okuyucuyu alıp bir temel fizik ve kozmoloji kasırgasına sürüklüyor.'

The Wall Street Journal

'Büyüleyici, modern fiziğin tüm karmaşıklığı içinde bize net bir anlayış kazandıracak fikirlerle dolu.'

Los Angeles Times

'Provokatif bir popüler bilim kitabı, evrenimizin başlangıcına ilişkin en son görüşlere odaklanan bir keşif.'

The New York Times

3. En Güzel Fransız Devrimi - Michel Vovelle

3. En Güzel Fransız Devrimi - Michel Vovelle

Fransız Devrimi’nin yarattığı muazzam sarsıntı bir gence nasıl anlatılmalı? Dönemin önde gelen uzmanlarından Michelle Vovelle tarafından yazılan bu küçük kitap, Fransa’nın geleceği açısından yaşamsal önem taşıyan bu on yıllık dönemle ilgili (1789-1799) bir sentez ve derin bir değerlendirme niteliğinde. Yazar kitapta, torununun sorularını yanıtlıyor: Devrime ne yol açtı? Sankülot nedir? Terör döneminin nedeni neydi? Fransız Devrimi’nin başlıca aşamalarına ve önemli anlarına ışık tutan kitap, gençler kadar yetişkinlerin de bu zengin ama bazen karmaşık olabilen labirentin içinde yollarını bulmalarını sağlayacak.

4. Kayıp Kıta Mu - James Churcward

4. Kayıp Kıta Mu - James Churcward

Eskiden bilim insanları Pasifik Okyanusu'nun ortasında Mu gibi devasa bir kıtanın var olduğu fikrine oldukça kuşkuyla yaklaşıyorlardı. Ancak, bugüne dek yapılan araştırmalar sonucunda böyle bir kıtanın varlığını kanıtlayan verilere ulaşıldı. Hindistan'daki bir tapınakta bulunan ve bilgili bir rahibin yardımıyla şifreleri çözülen kutsal tabletler bu veriler arasında önemli bir yer tutar. Valmiki'nin kaleme aldığı klasik Hint destanı Ramayana gibi metinlerde de Mu'nun varlığı teyit edilir. Valmiki, ayrıca Ramayana'da Nakalların Burma'ya Pasifik Okyanusu'ndan geldikleri bilgisini de verir.

Kayıp Kıta Mu'nun varlığına işaret eden başka bir veri de konumları ve üzerlerindeki semboller yoluyla Mu'nun insanlığın anavatanı olduğu bilgilerini taşıyan harabelerdir. Mısır, Burma, Hindistan, Japonya, Çin, Güney Denizi Adaları, Orta Amerika, Güney Amerika ile bazı Kuzey Amerika Kızılderili kabileleri ve diğer eski medeniyetlerin yaşadığı yerlerde bulunan eski semboller ve sürdürülen geleneklerin evrensel bir niteliğe sahip oluşu da bu veriler arasında yer alır.

Kayıp Kıta Mu, ömrünü neredeyse bu konuya harcayan James Churchward'ın Mu araştırmaları hakkındaki temel bilgilerini içeren ilk kitabıdır.

5. İskitler - İlhami Durmuş

5. İskitler - İlhami Durmuş

İskitlerin tarihte oynadıkları rol, çeşitli kaynaklarda geçen adı, yayıldığı kültür coğrafyası, kimliği, siyasî tarihi ve kültürünün ortaya çıkarılması bu çalışmanın özünü oluşturmaktadır. İskitler, 'Atlı Kavimler Medeniyetinin önemli bir halkasını oluşturmakla beraber, 'Bozkır Kavimleri' arasında gerek siyasi tarihleri, gerekse kültürleri bakımından önemli bir yer tutmaktadırlar. Çin Seddi'nden Tuna nehrine kadar çok geniş bir sahaya yayılmış olan İskitlerin, aynı zamanda Kafkaslar'dan Anadolu'ya ve hatta Mısır önlerine kadar yayıldıkları hem arkeolojik buluntular hem de yazılı kaynaklarla aydınlatılmaktadır.

İskitler genelde yaşamış oldukları kültür coğrafyasından dolayı bir bozkır kavmidir. Kültürlerinin ana unsuru olan attan dolayı ise atlı kavimdir. Temsil ettikleri kültür atlı kültürdür. Onların coğrafyayla sabitledikleri evleri yoktur. Evleri öküzlerin çektiği arabalar üzerindeki çadırlarıdır. Bu özelliklerinden dolayı onlar için göçerevli ya da kağnılı tabiri kullanılabilir. İskit kültürü büyük ölçüde kurganlardan çıkarılan buluntularla aydınlatılmaktadır. Kurgan adını verdikleri mezarları onların ellerinden çıkan maddi kültür unsurları bakımından oldukça zengin mezarlardır. Bu özelliklerinden dolayı da onların oluşturdukları kültür kurgan kültürüdür. Bütün bu özellikleriyle İskitler hareketli bir kavimdir. Onların hayat tarzı sosyal, siyasi, iktisadi, dini, askeri yapısına ve sanat anlayışına büyük ölçüde etki etmiş bulunmaktadır.

İskitler, birçok eski bozkır kavmi gibi tarihin akışını değiştirmiş, tarihe yön vermiş bir kavimdir. Onlar kendi insanlarının yiğitliği ve kabiliyeti, atlarının hızı, yay ve oklarının mükemmelliği sayesinde her istedikleri coğrafyayı kendilerine kolayca yurt edebilmişlerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Okumanın Tarihi - Alberto Manguel

6. Okumanın Tarihi - Alberto Manguel

'Bir sayfanın üzerinde yazılı harfleri okumak onun girdiği kılıklardan yalnızca bir tanesi. Artık var olmayan yıldızların haritasını 'okuyan' bir gökbilimci; kazanacak kağıdı oynamadan önce ortağının hareketlerini 'okuyan' kağıt oyuncusu; bir kaplumbağa kabuğundaki eski izleri 'okuyan' Çinli falcı; gecenin içinde ve çarşafların altında, sevgilinin bedenini görmeden 'okuyan' aşık; elini suya daldırıp da okyanusun akıntılarını 'okuyan' Hawaiili balıkçı: Hepsi işaretleri çözebilme ve anlaşılır kılma eylemini kitap okuru ile paylaşıyor.'

Alberto Manguel, on altı yaşında Borges'e kitap okuyarak başladığı okurluk 'kariyerini' beş dilde okuyarak, yazarak, çevirerek, derleyerek dünyanın farklı yerlerinde sürdürüyor. Okumanın Tarihi Alberto Manguel'in Borges'e kitap okuduğu yıllardan, bulunan en eski kil tabletler ve CD-ROM'lara, kitap okumak için tasarlanmış yataklardan dünyanın en etkileyici kütüphanelerine dek tutkulu bir okurun çok renkli dünyasında yolculuk.

7. Kısa 20.Yüzyıl - Eric Hobsbawm

7. Kısa 20.Yüzyıl - Eric Hobsbawm

Çağımızın önemli tarihçilerinden Eric Hobsbawn’ın, kendine özgü bakış açısıyla 1914-1991 yılları arasındaki dünya meselelerini irdelediği “Kısa 20. Yüzyıl”ını gözden geçirilmiş yeni basımıyla sunuyoruz.

Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcından, SSCB’nin çöküşüne kadar olan dönemi ayrıntılı bir şekilde anlatan “Kısa 20. Yüzyıl”, günümüzde yaşananların anlaşılmasına yardımcı olacak, başucunda bulundurulması gereken bir kaynak.

8. Mitoloji 101 - Kathleen Sears

8. Mitoloji 101 - Kathleen Sears

Sizi tıpkı Odysseus gibi maceralarla dolu bir yolculuğa çıkaracak olan bu kitapta Truva Savaşı, Perseus’un Medusa’yı öldürüşü, Oedipus’un bir kehanetten kaçışı gibi en ilginç klasik mitoloji öykülerini bulacaksınız. Kendisinden bir şeyler istemek için gelen konuklarını “unutma sandalyelerine” oturtan Hades; yatağına uydurmak için yolcuların bacaklarını kesip boyunu kısaltan hancı Procrustes; bir açgözlüyü kendi etini yemeye mahkûm eden Demeter; söyledikleri şarkılarla denizcilerin aklını başından alıp gemilerin kayalıklara bindirmesine sebep olan Sirenler; sorduğu bilmecenin cevabını bulamayan yolcuları parçalayıp yiyen canavar Sfenks ise bu öykülerde karşılaşacağınız en tuhaf mitolojik karakterlerden yalnızca birkaçı olacak. Ayrıca Eski Yunan ve Roma mitolojisini anlatan belli başlı klasik çağ yazarları ve eserleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

9. İnsan Nasıl İnsan Oldu - M. İlin

9. İnsan Nasıl İnsan Oldu - M. İlin

Olağanüstü güzellikte bir kitap. İnsanın ilkçağlarından bu yana oluşumuyla evrimini bu denli ustaca ve yine bu denli sağlam bir dünya görüşüyle ortaya koyanına Türkçemizde rastlanmadı denilse yeridir. Kitaplar Dergisi... Sovyet Bilimler Akademisi'nin iki bilim işçisi M. İlin - E. Segal, insanın dünya üzerindeki evrimini, insan olabilme, sürecindeki akıl almaz serüvenini anlatırken yazdıklarını bilimsel verilere dayandırmaya özen gösteriyorlar. Kitap bu durumuyla bilimsel bir metin olma özelliğini taşıyor. Ancak yazarların, insanı daha ilk satırlardan sarıveren sıcak yaklaşım ve yalın anlatımları kitabı bilimsel metinlerin kuruluğundan, sıkıcılığından kurtarıyor. Bu anlatım kitabın belki de en önemli özelliği....İnsanı, onun geçirdiği evreleri anlamak kendimizi ve bugünü anlamak demektir. Bu nedenle herkesin bu kitabı okuması gerekmektedir...

10. Tüfek Mikrop Çelik - Jared Diamond

10. Tüfek Mikrop Çelik - Jared Diamond

İnsanlık tarihi, devletler, savaşlar, keşifler, icatlar ve yeniliklerle doludur. İmparatorluklar kurulup yıkılırken, tarihin seyrini değiştiren, kıtaların kaderlerini belirleyen olaylar yaşandı. Ancak insanlık tarihi nasıl başladı ve nasıl şekillendi? Anadolu ve Orta Doğu coğrafyası tarihin akışında neden bu kadar önemli? Neden Avrasya’da atlar evcilleştirilebilirken Afrika’da zebralar evcilleştirilemedi? Neden Amerika kıtasının yerlileri Avrupa’yı istila etmedi de tersi oldu? Neden bazı toplumlar zenginken diğerleri fakir kaldı?

Tüfek, Mikrop ve Çelik, insanlık tarihinin en can alıcı ve önemli sorularını soran ve bilimsel kanıtlarla yanıtlayan muhteşem bir eser. Biyoloji, coğrafya, dilbilim ve tarih gibi birçok alandan yararlanarak yazılmış, “Batılı” koşullandırmalardan arınmış, geleceği gösteren bir tarih kitabı.

Dinlerin nasıl doğduğu, devletlerin nasıl kurulduğu, mikropların ve onlara bağlı hastalıkların nasıl oluştuğu, tarım ve hayvancılığın hayatımızdaki önemi, yazının neden icat edildiği, insanoğlunun teknolojiyi nasıl ve neden geliştirdiği, insanlık tarihinin temellerinin neler olduğu ayrıntılarıyla bu kitapta inceleniyor. 

Ve tüm hikâye bundan 13.000 yıl önce Orta Doğu’da yaşayan bir insanın bir buğday tanesini toprağa ekmesiyle başlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Hiç Yoktan Bir Evren - Lawrence M. Krauss

11. Hiç Yoktan Bir Evren - Lawrence M. Krauss

Darwin'den bugüne yazılmış en önemli bilimsel kitap. Türlerin Kökeni'nin doğaüstücülüğe indirdiği ölümcül darbeyi, Hiç Yoktan Bir Evren kozmoloji alanında yapıyor.  

Richard Dawkins

Son yıllarda bir dizi parlak kavrayış ve hayret verici keşif evreni sarstı, Lawrence Krauss da bütün bu gelişmelerin göbeğindeydi. Krauss her zamanki canlılığıyla, bu dikkat çekici hikayeyi dikkat çekici derecede anlaşılır kılmış. Zirveye tırmandığınız noktada varoluşun büyük sorusuna, 'Neden hiçbir şey olmayacağına bir şey var?' sorusuna verilmiş cesur bir bilimsel cevapla karşılaşacaksınız.  

Frank Wilczek

Fizikte gelinen son noktaya dair mükemmel bir kılavuz. Ayrıntılı ama açık bir dille kaleme alınmış, titiz ama sıkıcı değil. Krauss'un gayet güzel açıkladığı üzere uzay ve zaman gerçekten de hiçbir şeyden, hiçlikten doğmuş olabilir. Muhteşem bir kitap.  

New Scientist

12. Virüs Gezegeni - Carl Zimmer

12. Virüs Gezegeni - Carl Zimmer

En derin mağaralardan okyanusların dibindeki müthiş sıcaklardaki volkan ağızlarına kadar dünyanın istisnasız her yerinde bulunan virüsler milyarlarca insanın hayatını etkileyerek insan sağlığına zarar vermektedirler. Aynı zamanda, geçtiğimiz yüzyılın önemli biyolojik gelişmelerinde de başrol oynamışlardır. Bunlardan Smallpox virüsü, şimdi dünya üzerinden kökten yok edilmiş olmasına rağmen, bir zamanlar insanlığın bir numaralı düşmanıydı. HIV gibi yeni virüsler, farklı tehlike ve sorunlar çıkarmaya devam ediyorlar.

Virüsler gezegen ekolojisi üzerinde görünmeyen, ama etkin olan oyunculardır. Onlar türler arasında DNA'ları taşır, evrim için yeni kalıtsal malzeme sağlar ve çok çeşitli organizma popülasyonlarım düzenlerler. En küçük mikroptan en büyük memeliye kadar bütün türler virüslerin eylemlerinden etkilenirler. Virüsler güçlerini türler ötesine de uzatarak, havayı, okyanusları ve tatlı su kaynaklarını da etkilerler. Evrim şurasında her bir hayvanın, bitkinin ve mikrobun nasıl şekillendiğini düşündüğümüzde, bunda diğer türlerle bu gezegeni paylaşan ufacık ve güçlü virüslerin de etkin bir rol oynadığını gözden kaçırmamalıyız.

13. 21. Yüzyıl İçin 21 Ders - Yuval Noah Harari

13. 21. Yüzyıl İçin 21 Ders - Yuval Noah Harari

21. yüzyılın en çok ses getiren düşünürlerinden Yuval Noah Harari, ilk kitabı Sapiens’te insanın nasıl önemsiz bir hayvandan dünyanın efendisine dönüştüğünü, ikinci kitabı Homo Deus’ta çarpıcı öngörüleriyle insanlığın ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık peşindeki yolculuğunu ele almıştı. 21. Yüzyıl İçin 21 Ders ise yüzyılımızın eşi benzeri görülmemiş teknolojik ve ekonomik kırılmalarıyla ve yaşanan aralıksız değişimlerle başa çıkabilmek için elzem soruları tartışmaya açıyor.

Tanrı geri mi dönüyor?

Bilgisayarlar ve robotlar insan olmanın anlamını nasıl değiştirecek?

Yalan haber salgını karşısında ne yapabiliriz?

Büyük Veri bizi sürekli izlerken, seçme özgürlüğümüzü nasıl geri kazanabiliriz?

Dünyayı anlayamıyorsak doğruyla yanlışı, haklıyla haksızı nasıl ayırt edeceğiz?

Ufkumuzu aşan, bütünüyle insan kontrolünün dışında dönen ve tüm tanrılarla ideolojilere gölge düşüren bir dünyada sağlam bir etik zemin bulmak mümkün mü?

Homo sapiens yarattığı dünyayı anlamlandırma yetisine sahip mi? Gerçekliği kurmacadan ayıran belirgin bir sınır kaldı mı?

Eşitsizlik ve iklim değişikliğinin açtığı dertlere milliyetçilik deva olabilir mi?

Eski anlatıların çöküp yerine yenilerinin gelmediği bir çağda ne tür becerilere ihtiyacımız var?

Harari bu ve benzeri çok temel soru(n)ları, her biri birbirinden kışkırtıcı ve derinlikli 21 bölümde ele alırken, daha önceki kitaplarında ortaya koyduğu fikirlere dayanarak siyasi, teknolojik, toplumsal ve varoluşsal zorluklara açıklık getiriyor.

14. Incognito - Beynin Gizli Hayatı - David Eagleman

14. Incognito - Beynin Gizli Hayatı - David Eagleman

Siz daha tehlikeyi algılamadan, ayağınızı fren pedalının üstüne götüren kim? Neden sır saklamakta böylesine başarısız, nedenini bilmeden birini çekici bulmakta bu kadar başarılıyız? Eğer bilinçli zihin, yani sabah uyandığınızda sizinle birlikte uyanan ben, buzdağının yalnızca görünen kısmıysa, zihninizin geri kalanı tüm bir ömür neyle iştigal etmekte?

Ünlü nörobilimci David Eagleman, 20 dilde yayımlanan -ve neredeyse şimdiden klasikleşen- kitabı Incognito ile beynimizin derinlerine dalarak, yaptığımız, düşündüğümüz ya da hissettiklerimizin çok büyük bir kısmının bizden başka bir biz tarafından yönetildiğini ürkütücü bir berraklıkla ortaya koyuyor. Sadakat geninden sizi olmadığınız birine dönüştüren beyin zedelenmelerine; optik yanılsamalardan striptizcilerin neden ayın belirli zamanlarında daha çok para kazandığına; Truva fatihi Odysseus'tan renkleri işitip biçimleri tadabilen sinestezik insanlara kadar geniş bir yelpazeden vakaları ve araştırmaları bir araya getiren Incognito, beynimizin işleyişi ve çelişkileri hakkında olağanüstü bir keşif yolculuğu sunuyor.

15. Resimler Nasıl Okunur - Liz Rideal

15. Resimler Nasıl Okunur - Liz Rideal

Batı Avrupa resim sanatını anlayabilmek için değerli ve pratik bir görsel rehber… Resimlerdeki ayrıntıları bu minik ama kapsamlı kitapla keşfedeceksiniz!

Batı Avrupa'da özellikle Rönesans sonrasında hızla gelişen resim sanatının tarihini, teknik gelişimini ve resimlerin ifade ettiklerini, farklı türden 50'den fazla tanınmış örnek üzerinden, ayrıntılı anlatımlarla öğrenmeye ne dersiniz? 

Bu son derece kullanışlı cep kitabı, dünya çapında tanınmış çok sayıda sanat yapıtı ve onların ilgi uyandıran öyküleri aracılığıyla Batı Avrupa resim geleneğine kapsamlı bir bakış olanağı sunan pratik bir rehber niteliğinde. Resimler Nasıl Okunur?'da sunulan yapıtların her biri, çözümlendiğinde güzelliklerini ve içsel niteliklerini daha etraflıca değerlendirebilmemizi ve resimleri genel olarak nasıl okuyacağımızı anlamamızı sağlayan sanatsal dilbilgisinin çeşitli noktalarını öne çıkarıyor. Resimlerin ayrıntılı olarak incelemesinin ötesinde kitabın sonunda yer verilen 'açıklamalı sözlük' ile de belli başlı kavramların anlamları okuyucuya sunuluyor.

Resimler Nasıl Okunur? bilgilendirici yorumlar eşliğinde sunduğu bir dizi resimle okurlara resim sanatına dair bilgilerini hızlıca geliştirme olanağı sağlıyor. Ayrıca çeşitli resimleri daha yakından inceleme, bunların öykülerini ve yapım yöntemlerini keşfetme fırsatı sunuyor. Kitap, okurların her türlü resimden keyif alabilmeleri için bilgi ve becerilerini artırarak resim sanatını anlamalarına ve deneyimlemelerine katkı sağlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Borsada Rastgele Seyir - Burton G. Malkiel

16. Borsada Rastgele Seyir - Burton G. Malkiel

Burton G. Malkiel, gösterişten uzak, kural tanımayan ve son derece bilgilendirici bu rehber kitapta borsanın çalkantılı sularında nasıl yol alacağınızı ve profesyonelleri kendi oyunlarında nasıl alt edeceğinizi gösteriyor. Finans alanında yaşanan balonlara ve Wall Street camiasının diğer hayal kırıklıklarına ışık tutan yazar, rastgele seçilmiş hisse senetlerinden oluşan bir portföyün de uzmanların özenle seçtikleri portföyler kadar başarılı performans gösterebileceğini kanıtlarıyla ortaya koyuyor.

İleri teknoloji alanında yaşanan patlamayı ve sonrasında ortaya çıkan manzarayı son derece keskin bir bakışla mercek altına alan Malkiel içinde bulunduğumuz elektronik broker'lar, sanal guru'lar ve sözde yatırım araçları dünyasında kârlarımızı azamiye çıkarmanın ve zararları en aza indirmenin yollarını gösteriyor. Yalnızca hisse senetleri ve tahviller için değil, para piyasaları ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarından sigorta sektörüne, emlaktan, altın ve koleksiyon eserleri gibi maddi varlıklara kadar pek çok alanda potansiyel getirileri nasıl inceleyebileceğinizi öğretiyor. Yatırım fonlarının reyting oyununu çözmenizi ve endeks yatırım fonlarının daha riskli bir dizi alternatif yatırım aracı karsısındaki avantajlarını keşfetmenizi sağlıyor. Ve yalnızca bu baskıda yer alan özel bir bölümde finansal türevlerin ustalık isteyen topraklarında nasıl ilerleyeceğinizi ve yolunuzu bulabileceğinizi gösteriyor, Malkiel yıllardır paranın saatin alabileceği en iyi yatırım rehberi olma özelliğini koruyan kitabinin geliştirilmiş bu yeni baskısında ayrıca ünlü çalışması 'Yasa Göre Yatırım Rehberi'ni de güncellemiş bulunuyor.

17. Padişahım Çok Yaşa - Hakan Karateke

17. Padişahım Çok Yaşa - Hakan Karateke

Osmanlı devlet törenleri 19. yüzyılda büyük bir değişim geçirdi. Bu değişimin en belirgin olarak gözlemlenebildiği alan, Avrupa saraylarında geçerli teşrifat kurallarına uyan diplomatik törenlerdi. Daha önceleri Osmanlı sarayında küçültücü muameleye maruz kalan Avrupa elçileri artık büyük saygı görüp yüksek prestij sahibi olmaya başladılar. Bu yönelim yalnızca diplomatik törenlerle de sınırlı kalmadı; aynı süreç içerisinde saray hayatı da hızla modernleşti ve Avrupa saraylarına öykünen bir yaşam tarzı birçok sultan tarafından desteklendi. II. Mahmud’dan itibaren tüm padişahlar saray hayatını ve merasimlerini Batılılaştırma konusunda bilinçli bir tavır sergilediler. Yüzyılın başından itibaren kılık kıyafet ve sofra adabı gibi günlük hayat pratiklerinde gözükmeye başlayan bu değişimler, geleneksel Osmanlı saltanatının timsali olan Topkapı Sarayı’nın terk edilip modern Dolmabahçe Sarayı’nın inşa edilmesi ile doruk noktasına vardı. Osmanlı Devleti’nin son yıllarında ise, dini içeriği olan törenlerin değiştirilmesindeki isteksizliğe, eski gelenekleri sürdürme yönündeki bazı çabalara karşın, saray hayatı ve merasimlerini Batı’dakilerden ayırt etmek neredeyse imkânsız hale gelmişti.

18. Entelektüelin Kutsal Kitabı - Noah D. Oppenheim, David S. Kidder

18. Entelektüelin Kutsal Kitabı - Noah D. Oppenheim, David S. Kidder

Yedi farklı alandan, her güne yeni bir konu! 

Birer sayfalık Tarih, Edebiyat, Felsefe, Matematik, Bilim, Din, Güzel Sanatlar ve Müzik bilgileriyle zihninizi canlandırın, eğitiminizi tamamlayın ve kültürlü insanlar arasında hak ettiğiniz yeri alın.

Her biri kendi dalında uzman kimselerin rehberliğinde hazırlanan Entelektüelin Kutsal Kitabı, 7 farklı alandan 365 temel bilgi sunuyor. Her sayfasında senenin farklı bir gününe özel, ilgi çekici konulara yer vererek, okurlarına ciddi bir entelektüel birikim kazandırıyor.

Entelektüelin Kutsal Kitabı, Amerika'da çok satanlar listesine girmiş ve seri haline gelmiştir.

19. Zamanın Kısa Tarihi - Stephen Hawking

19. Zamanın Kısa Tarihi - Stephen Hawking

Zamanın Kısa Tarihi 1988 yılındaki ilk basımından bu yana geçen yıllar içerisinde bilimsel yazın alanında bir başyapıt konumu kazandı. Kırk dile çevrildi ve dokuz milyonun üzerinde baskı yaparak dev bir uluslararası ün kazandı. Kitap o dönemde evrenin doğası hakkında öğrendiğimiz en son bilgiler göz önüne alınarak yazılmıştı, öte yandan o günden bu güne hem atom-altı dünyanın hem de büyük ölçekte evrenin gözlem teknolojilerinde olağanüstü ilerlemeler yaşandı. Bu yeni gözlemler Profesör Hawking’in kitabın ilk baskısında yaptığı kuramsal öngörülerin çoğunu doğrulayan nitelikteydi. Bu gözlemlere, evrenin başlangıcından 300.000 yıl sonrasını araştıran ve Hawking’in varlığını ileri sürdüğü uzay zaman dokusundaki kırışıklıkları tespit eden Kozmik Ardalan Kâşifi COBE uydusunun son bulguları da dahildir.

20. İknanın Psikoloji - Robert Cialdini

20. İknanın Psikoloji - Robert Cialdini

İknanın Psikolojisi, yaşamın her alanında ikna olma ve ikna etme sürecinin içyüzünü anlatan bir başvuru kitabı. Prof. Robert B. Cialdini'nin, laboratuvar deneyleri ve yaşam deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı kitap, tüm dünyada 250 bin okura ulaştı. Cialdini, iş hayatında, ticarette, pazarlamada, günlük yaşamda ve aşkta ikna becerisine sahip olabilme yollarını anlaşılır bir dille anlatıyor.

- İstek, nasıl etkili ve kabul edilebilir bir hale gelir?

- Herkes yaptığı için doğru varsayılan bir davranış, gerçekte doğru mudur, yoksa bizi öyle düşünmeye yönelten, herkesin ortak tavrı mıdır?

- Kullanılan dilin, ikna başarısına etkisi nedir?

- Günlük yaşamda, ikna psikolojisinin kuralları nasıl işler?

- Hoşlandığımız biri tarafından ikna edilmek niçin daha kolaydır?

- Fiziksel çekiciliğin ikna sürecinde rolü nedir?

- Onay verdiğimiz her şey için gerçekte ikna oluyor muyuz?

- İknanın, otoriteyle ilişkisi nedir?

- Tarikat üyelerinin toplu intiharlarında iknanın rolü nedir?

- Bir ürünün az bulunur olması, ikna sürecinde nasıl bir rol oynar?

Cialdini, tüm bu soruların yanıtlarını, okur deneyimlerini içeren mektuplarla destekliyor. İknanın Psikolojisi'ni almaya hala ikna olmamış olabilirsiniz. Sizi satın almaya ikna edecek her şey bu kitabın içinde çünkü...

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Görme Biçimleri - John Berger

21. Görme Biçimleri - John Berger

Görme konuşmadan önce gelmiştir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir.

Ne var ki başka bir anlamda da görme sözcüklerden önce gelmiştir. Bizi çevreleyen dünyada kendi yerimizi görerek bulunuruz. Bu dünyayı sözcüklerle anlatırız ama sözcükler dünyayla çevrelenmiş olmamızı hiçbir zaman değiştiremez. Her akşam güneşin batışını görürüz.

Dünyanın güneşe arkasını dönmekte olduğunu biliriz. Ne var ki bu bilgi, bu açıklama gördüklerimize uymaz hiçbir zaman. Gerçeküstücü ressam Magritte 'Düşlerin Anahtarı' adlı resminde sözcüklerle nesneler arasında her zaman var olan bu uçurumu yorumlamıştır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
38
9
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Kaliteli kitaplar bu tarz içerikler lütfen artsın.