Görüş Bildir
Haberler
On Bin Kişi Kapasiteli Moskova Merkez Camii Bugün Açıldı

On Bin Kişi Kapasiteli Moskova Merkez Camii Bugün Açıldı

Onedio Medya
23.09.2015 - 11:27

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'da, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte,  açılışını yaptı. Açılışa Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da katıldı.Rusya'nın başkenti Moskova, Avrupa'nın da en büyüklerinden biri olan ve restore edilen 111 yıllık Merkez Camii'nin görkemli açılış törenine tanıklık etti. Kurban Bayramı arifesinde gerçekleştirilen açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Putin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la birlikte yaptı. Yaptığı konuşmada mülteci sorununa değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ünlü Rus edebiyatçı Tolstoy'un sözleriyle Avrupa ve dünyaya seslendi. Erdoğan, 'Rus edebiyatçısı Tolstoy'un şu güzel mesajını iletmek istiyorum: 'Hayatta en önemli uğraş, iyiliktir.' Tolstoy, başka bir hikayesinde de art niyetle yakılan ateşin o evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini söylüyor' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Moskova Merkez Camii, 7 yıllık hummalı yapım sürecinin ardından bugün ibadete açıldı. 

Açılış törenine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Filistin Lideri Mahmut Abbas da katıldı. 

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin ve Rusyalı Ortodoks din adamları da törende hazır bulundu.

Erdoğan, Tolstoy'un sözleriyle Avrupa ve dünyaya seslendi

Erdoğan, Tolstoy'un sözleriyle Avrupa ve dünyaya seslendi

Açılışta konuşan Erdoğan, mülteci sorununa değindi.

'Akdeniz'de, Ege'de ölen zarar gören insanlığın vicdanıdır' diyen Erdoğan, daha önceden mülteci konusundaki tavırları nedeniyle eleştirdiği Avrupa'ya ünlü Rus edebiyatçı Tolstoy 'un mesajıyla seslendi.

Erdoğan, 'Rus edebiyatçısı Tolstoy'un şu güzel mesajını iletmek istiyorum: 'Hayatta en önemli uğraş, iyiliktir.' Tolstoy, başka bir hikayesinde de art niyetle yakılan ateşin o evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini söylüyor' ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

'Camimizde yapılacak ibadetlerin Allah katında kabul edilmesini diliyorum. Caminin barışa katkıda bulunmasını Allah'tan temenni ediyorum. Hep birlikte şahit olduğumuz dostluk ve güven ortamını ülkedeki huzurlu geleceğin sembolü olarak görüyorum.

Rusya'daki Müslüman kardeşlerimizle aramızdaki bağ Rusya Türkiye arasındaki dostluğa katkı sağlıyor. Farklı inançtaki insanların bir arada yaşamasına Rusya çok güzel bir örnektir. Ortak değerler etrafında buluşarak müşterek hayat oluşturabilmenin mümkün olduğuna, burada Moskova'da bir kez daha şahit oluyoruz.

Biz bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi dile getirirken dünyanın farklı yerlerinde kötü görüntüler oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İsrail'in Filistinlilere uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere doğru götürülüyor. Bilhassa Suriye, Irak, Mısır, Libya, Yemen gibi yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırlarında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor.

İnançları ve kökenlerinin ötesinde insan olarak sahip oldukları haklardan mahrum bırakıldıklarını görmek bizi üzüyor. Akdeniz'de, Ege'de ölen zarar gören insanlığın vicdanıdır.

Ben, bu vesile ile Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyaya, tüm devletlere, tüm halklara büyük Rus edebiyatçısı Tolstoy'un şu güzel mesajını iletmek istiyorum: 'Hayatta en önemli uğraş, iyiliktir.' Tolstoy, başka bir hikayesinde de art niyetle yakılan ateşin o evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini söylüyor.

Bölgemizde yaşanan hadiselere de bu açıdan bakmalıyız. Ortadoğu'daki ateşi iyilikle adaletle vicdanla söndürmek zorundayız. Biz bunun için sınırlarımıza gelen 2 milyon mağduru tereddüt etmeden kabul ettik. Bunun için 4 yıldır bu insanlara her türlü yardımı yapıyor, onları ülkemizde barındırıyoruz.

Mültecilerin sorunlarının çözümü ülkelerini yeniden yaşanabilir bir yer yapmaktan geçiyor. Türkiye tarih boyunca farklı inançlardan insanların bir arada yaşadıkları bir ülke olmuştur. İstanbul başta olmak üzere pek çok şehrimizde cami, kilise ve havraları yan yana görebilmek mümkündür.

İstanbul ve Antalya olmak üzere ülkemizde yaşayan on binlerce Rus vatandaşımızı kendi vatandaşlarımızdan ayrı tutmadığımızı belirtmek isterim. Biz onları ülkemizde misafir etmekten memnunuz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Putin: "Gücümüz çok uluslu ve dinli olmamızdan geliyor"

Putin'in yapmış olduğu konuşmadan satırbaşları ise şöyle: 

'Hepinizi tüm kalbimle Moskova Ulu Camii'nin açılışı vesilesiyle kutluyorum. Bu, Rusyalı Müslümanlar için büyük bir olay. Moskova'nın en eski camilerinden biri restore edilerek Avrupa'nın en büyük camilerinden biri haline getirildi, modern bir görünüme kavuştu. İslam, Rusya yasalarına göre ülkenin geleneksel dinlerinden biridir. Rusya, her zaman çok uluslu ve dinli bir ülke oldu. Bu, bizim gücümüzdür.'

Putin, 'Rusya'da dinler arası uyumun sağlanmasında 'Müslüman aklının' yeri büyüktür' diyerek geleneksel İslam'ın Rusya'nın manevi yapısının ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti.

Putin, Ortadoğu'da etkin olan IŞİD'in İslam'ı karaladığını ve ideolojisinin yalanlar üstüne kurulu olduğuna özel vurgu yaparken, IŞİD propagandasına karşı 'mertçe' mücadele eden Rusyalı Müslüman din

adamlarına büyük saygı duyduğunu ifade etti. Rusya lideri, konuşmasının sonunda tüm Rusyalı Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutladı.

AYNI ANDA 10 BİN KİŞİ NAMAZ KILABİLECEK

Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen caminin iç dekorasyonu Klasik Osmanlı sanatı üslubuyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Moskova Merkez Camii'nde aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek.

Altı katlı olarak inşa edilen camide yaşlı ve engelliler için altı adet asansör bulunuyor. 46 metre yükseklikteki özgün kubbe 27 metre çapında.

Camin şerefelerinde oluşturulan özel alanda ziyaretçiler Moskova’yı seyredebilecek.

170 milyon dolara mâl olan caminin ana sponsorluğunu iş adamı Süleyman Kerimov üstlendi.

TÜRKİYE'NİN KATKISI BÜYÜK

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, camiye Türkiye’den gelen mimarların, hattatların, mermer ustalarını, tezhipçilerin önemli katkıları olduğunu belirterek, “Biz kendileriyle beraber bayram yapmak istiyoruz. Bu caminin açılışı sadece Rusya Müslümanları için değil, umum İslam dünyası için bayramdır. Türkiye’nin maddi ve manevi yardımları oldu. Biz bu iyilikleri unutmayız. Gelecekte de Rusya ve Türkiye Müslümanları arasında dostluk ve muhabbetin artması için dua ediyoruz” dedi.

İÇ DEKORASYONDA OSMANLI İZLERİ

170 milyon dolara mal olan Moskova Ulu Camii, kentin merkez noktalarından olan Prospekt Mira Caddesi üzerinde bulunuyor. Büyüklüğü ile dikkat çeken camide, aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek. Toplam kapalı alanı yaklaşık 19 bin metrekare olan caminin kubbe yüksekliği 46, kubbe çapı 22 metre, iki büyük minaresinin uzunluğu ise 81 metre.

Rusya Müslümanları Dini İdaresi tarafından inşa ettirilen caminin iç dekorasyonu Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırıldı. Caminin dekorasyonunda Klasik Osmanlı sanatı öne çıkıyor.

Kaynak: Sputnik , RT ve Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
1
0
0
0
0