Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankaları Yeniden İpleri Eline Alacak mı? Borsa ve Dolara TCMB Yol Gösterdi

Merkez Bankaları Yeniden İpleri Eline Alacak mı? Borsa ve Dolara TCMB Yol Gösterdi

Fed'in faiz artışında elini gören piyasalar, bugün gözlerini küresel de Avrupa yurt içinde de TCMB'ye çevirdiler. Altın bir miktar yükseliş seyrine geçerken, petrol tarafında da Rusya endişeleri sürerken, Fed kararı ile yükseliş sınırlanıyor. 

Dolar/TL yükselişini Merkez Bankası PPK kararı sonrasında artırdı. Borsa İstanbul'da da pozitif ayrışma sürüyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul'da Merkez beklentileri ağır basıyor

Borsa İstanbul'da Merkez beklentileri ağır basıyor

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da dün alıcılı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,45 artışla 2.088,80 puandan tamamladı.

Analistler, Fed'in kararlarının ardından yeni günde piyasalarda yön arayışının öne çıktığını ve karışık bir seyir izlendiğini belirterek, bugün TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısının yanı sıra BoE'nin faiz kararı ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının beklendiğini söyledi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.950 puan destek, 2.130 seviyesi de direnç konumunda bulunuyor.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,73 oranında 15,19 puan değer artışıyla beklentilerin üzerinde alımlarla 2.103,99 puandan başladı.

BİST 100 endeksi günü yüzde 2,14 oranında 44,79 puan değer kazancıyla 2.133,59 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 30 milyar TL'nin üzerinde gerçekleşti.

Fed'in faiz artışları 'şahin' olarak değerlendiriliyor

Fed'in faiz artışları 'şahin' olarak değerlendiriliyor

ABD Merkez Bankası (Fed) dün 3 yılı aşkın sürenin ardından politika faizini 25 baz puanlık artırımla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Banka, enflasyona karşı 'agresif' bir plan da ortaya koyarken, yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek 6 toplantı için 25'er baz puanlık artırımına işaret etti.

Analistler, Fed'in ortaya koyduğu faiz patikasının, Rusya-Ukrayna savaşı öncesi beklentilere göre önemli ölçüde yumuşadığını, ancak savaş ortamında ekonomilere ilişkin artan belirsizlikler düşünüldüğünde her toplantıda faiz artırımı sinyalinin 'şahin' olarak değerlendirildiğini söyledi.

Fed Başkanı Powell'ın faiz artırımlarının ABD ekonomisinde resesyona yol açmayacağı değerlendirmesinin de desteği ile dün Wall Street'te yaşanan önemli yükselişlerin ardından bu sabah ABD vadeli endeksleri karışık seyir izliyor. 

Çin ve Hong Kong borsalarında teknoloji hisselerinin de öncülüğünde yaşanan güçlü yukarı hareket teknoloji hisselerinin ağırlıklı olduğu Nasdaq 100 vadeli endeksini düne göre 23,25 puan, yüzde 0,17 yukarı taşırken, vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,11 ve S&P 500 vadeli endeksi yüzde 0,06 ekside.

Wall Street güne düşüşle başladı. Nasdaq yüzde 0,86, S&P 500 yüzde 0,42 ve Dow Jones endeksi de yüzde 0,32 oranında gerileme ile açılış yaptı

ABD vadeli endeksleri karışık seyir izliyor, Avrupa ise artıda

ABD vadeli endeksleri karışık seyir izliyor, Avrupa ise artıda

Avrupa tarafında Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler gündemin odağındaki yerini korurken, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararının piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. 

Avrupa'da ise vadeli endeksler gerek dünkü güçlü Wall Street kapanışının gerekse Asya borsalarındaki olumlu havanın desteği ile artıdalar. Rusya ile Ukrayna arasında bir ateşkese varılabileceği umutları da Avrupa borsalarına destek veriyor.

FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,05, FDAX yüzde 0,21 ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 0,27 artıda seyretti. 

Asya tarafında, Çin'de teknoloji hisseleri üzerindeki regülasyonların tamamlanacağına yönelik beklentiler pay piyasalarını desteklerken, özellikle Hong Kong borsasında işlem gören Çinli teknoloji şirketleri hisselerindeki hızlı artış devam ediyor.

Dolar yeniden yüzünü yukarı döndürdü

Dolar yeniden yüzünü yukarı döndürdü

Dolar/TL ise dün yüzde 0,4 düşüşle 14,6265'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 14,6850'den işlem gördü.

Fed'in toplantısının ardından dün tahvil piyasalarından çıkışın hızlandığı görülürken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,25 ile Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyeyi test etmesi sonrası yüzde 2,14 seviyesinde dengelendi. Dolar endeksi ise düşüşünü 4'üncü güne taşıyarak 98,4 seviyelerine gerilerken, euro/dolar paritesi yüzde 0,1'lik düşüşle 1,10 seviyelerinde dengelendi.

09.30 itibarıyla dolar/TL 14,7074, euro/TL de 16,2462 seviyesinden işlem gördü. 

18.00 itibarıyla TL karşısında yükselişini sürdüren dolar 14,7202, euro da 16,3295 seviyesinden karşılık buldu. Euro/dolar 1,10825 seviyesinden, dolar/ruble de 104,5069 seviyesinden karşılık buldu.

Fed'in faiz artırımını beklenen seviyede tutması altın fiyatını yükseltti

Fed'in faiz artırımını beklenen seviyede tutması altın fiyatını yükseltti

Fed'in dün sona eren FOMC toplantısında faiz artırımını beklenen seviyede tutması uluslararası piyasalarda altın fiyatını yukarı çekti. 

Faiz artırımlarının devam edeceği mesajı verilmekle birlikte Rusya-Ukrayna savaşının enflasyon ve büyüme üzerine etkileri konusunda yapılan uyarıların Fed'in enflasyon ile mücadelede daha agresif olmasının önüne geçtiği değerlendirmeleri altın fiyatına destek verdi.  

Yatırımcılar güvenli liman olarak gördükleri altında kalmayı sürdürürken, Fed kararı sonrası bir ara 1900 dolar/ons seviyesinin altını test eden spot altın sabah saatlerinde düne göre yüzde 0,39 artışla 1935,15 dolar/ons seviyesinden işlem gördü. Gram altın da dolar/TL'deki yükselişin de desteğini alarak 913 liradan işlem gördü. 

Gün sonunda ons altın kazancını artırarak 1948 dolardan, gram altın da 922 liradan işlem gördü.  

Analistler, altın fiyatının 1960-1980 dolar/ons bandını yeniden test etme olasılığının bulunduğunu belirtirken, destek olarak 1900-1890 dolar/ons aralığını göstermeye devam ediyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rus petrolünün piyasaya akışının engelleneceği endişeleri petrol fiyatlarını destek veriyor

Rus petrolünün piyasaya akışının engelleneceği endişeleri petrol fiyatlarını destek veriyor

Emtia tarafında dün Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol talebinde düşüş olsa da bunun Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı arz kısıntılarını karşılamaya yetmeyeceği açıklamaları ile Brent petrolün varil fiyatı 95-102 dolar bandında dalgalanırken, bugün yüzde 1,6'lık artışla 98,2 dolardan alıcı buldu.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın Nisan ayından sonra Rus petrolünün küresel piyasalara akışında 3 milyon varil/gün seviyesinde azalma olabileceği uyarısı petrol fiyatlarına destek veriyor. 

Ancak Fed'in 3 yıl aradan sonra faiz artırımlarına başlaması ve yıl boyunca faiz artırmaya devam edeceği mesajının petrol talebini frenleyeceği endişeleri yukarı hareketi sınırlıyor.

ICE'de Mayıs vadeli Brent petrolü bu sabah düne göre 1,95 dolar artışla 99,97 dolar/varil seviyesinden işlem görürken, NYMEX'de Batı Teksas petrolü de düne göre 1,77 doyar artışla 96,81 dolar/varil seviyesinde fiyatlandı.

Brent petrol varili yeniden yükselişe geçerek yüzde 8,18 oranında 106,04 dolardan işlem gördü. 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın