Görüş Bildir
Haberler
Fed'in Yıllar Sonra Faiz Artırması Bize Neler Anlatıyor? Piyasaların Fed Tepkisi ne Oldu?

Fed'in Yıllar Sonra Faiz Artırması Bize Neler Anlatıyor? Piyasaların Fed Tepkisi ne Oldu?

ABD Merkez Bankası 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gitti. Piyasalar aslında bu karara hazırdı. Sürpriz bir kısım yok ama adımların büyüklüğü, devamı, sonrası, beklentiler yakından izlendi. Malum Fed, doları yönetiyor, dolar da dünyayı bütün dünyayı ilgilendiren bir karar bize ne anlatıyor? 

Tüm bunlara baktıktan sonra kısa bir hatırlatma bugün de TCMB faiz kararı var. Aylardır Fed'in kararını bilen piyasalar TCMB'nin ne yapacağını ise kestiremiyor. Beklentiler ise değişim olmayacağı yönünde şekillense de beklentilerin isabet oranının çok yüksek olmadığı da biliniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fed yıllar sonra faizle yeniden buluştu

Fed yıllar sonra faizle yeniden buluştu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkez bankası Federal Reserve (Fed), enflasyondaki rekor artışa karşı, beklenen adımı atarak faiz oranını 25 baz puan artırdı. Fed böylece 2018’den bu yana ilk faiz artışını gerçekleştirerek faiz oranını 0-0,25'ten 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

Fed'in bu yıl içinde altı faiz artırımı daha yapabileceği ve faiz oranını yıl sonuna kadar yüzde 1,875'e yükselteceği tahmin ediliyor.

Noktasal grafik beklentilerin nerede biriktiğini gösterirken, yıl sonu 1,9 oranını işaret ediyor. Bu ne demek?

Noktasal grafik beklentilerin nerede biriktiğini gösterirken, yıl sonu 1,9 oranını işaret ediyor. Bu ne demek?

Fed Başkanı Jerome Powell ve Fed üyeleri 1’e karşı 8 oyla 25 baz puanlık faiz artırıma kararı aldı. 

Fed’in ‘noktasal grafik’ adı verilen medyan projeksiyonları 2022 sonunda gösterge faizi yüzde 1,9 civarında öngörüyor. Noktasal grafikte 2023’te faizin yaklaşık yüzde 2,8’e yükselmesi öngörülüyor. Fed, 8,9 trilyon dolarlık bilançosunun küçülmesine önümüzdeki toplantılarda başlanabileceğini belirtti. Powell, FOMC bu konuda henüz karar almasa da küçülme sürecinin başlaması konusunda mayıs ayındaki toplantıda iyi bir konumda olacaklarını duyurdu.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Başkan Biden'in teklifi doğrultusunda yeniden bu göreve atanması Senato Bankacılık Komitesi'nin onayını aldı.

Piyasaları Fed tepkisi

Piyasaları Fed tepkisi

BloombergHT'nin aktardığına göre, Çin’de teknoloji hisselerinin ralliyi yeni güne taşımasıyla birlikte Asya Pasifik hisseleri yükselişlerini sürdürüyor.

Powell’ın sıkılaşma karşısında ABD ekonomisinin gücüne vurgu yapmasıyla S&P 500 endeksi Çarşamba gününü yüzde 2,2 yükselişle kapamıştı. S&P 500 vadelileri ilk işlemlerde geriledi.

Fed sıkılaşma endişeleri daha çok tahvil piyasasına yansıyor. Resesyon beklentileri düzleşen getiri eğrisi olarak kendini gösterirken Mart 2020’den bu yana ilk kez ABD 5-10 yıl vadeli getiri farkı eksiye döndü.

ABD 10 yıllık getirisi beş baz puan düşüşle yüzde 2,13 seviyesinde bulunuyor. Bloomberg Dolar Endeksi yatay seyrediyor.

Fed daha büyük adımlar için piyasayı hazırlıyor mu?

Fed daha büyük adımlar için piyasayı hazırlıyor mu?

Para Analiz'in aktardığına göre, FOMC’nin tahmini, Fed’in 2024 sonuna kadar kısa vadeli faiz oranının %2,5 ila %3 arasında olma olasılığını projelendirmekte.

Grafikte beklentilerin nerede yoğunlaştığı görülüyor. 

Fed Başkanı Powell, gelecekteki toplantılarda daha büyük oranlı faiz artışlarına kapıyı açık bıraktı. Son yirmi yılda faiz oranlarını bir seferde sadece %0,25’lik artışlarla yükseltmek standart olmasına rağmen, enflasyonun hızı bazı politika yapıcıları %0,50’lik “çifte” oran faiz artışı fikrine ısıttı.

Peki bakalım ekonomistler Fed'in faiz artışlarına ne yorum yapmış? Fed daha ne yapar? Piyasalarda neler oluyor? Beklenenden daha şahin bir Fed!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilançoyu daraltma yani piyasadaki paraları çekme bahara

Fed şahin mi olacak becerikli mi?

Beklentiler neler?

Sayılar büyüyor

Rusya savaşı belirsizliği artırıyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

0,25 artışlar da garanti değil

Şimdi asıl soru TCMB ne yapacak?

Prof.Dr. Burak ARZOVA Fed'in 3 yıl sonra faiz artırmasını ve bu kararın piyasalara yansımalarını anlatıyor. Altın, kripto ve borsalar ne tepki verdi? Ne tepki verir?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın