Görüş Bildir
Haberler
Listenizi Hazırlayın! Psikolojik Bozuklukluları Konu Alan Bu Kitaplar Sizi Empati Uzmanı Yapacak

Listenizi Hazırlayın! Psikolojik Bozuklukluları Konu Alan Bu Kitaplar Sizi Empati Uzmanı Yapacak

luna
03.02.2021 - 11:26

Siz hangilerini okudunuz ya da okuyacaksınız? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın! 😘

Not: Açıklamalar Kitapyurdu'ndan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Karısını Şapka Sanan Adam - Oliver Sacks

1. Karısını Şapka Sanan Adam - Oliver Sacks

Somut zamanda “kayıp” olan bir insanın varlığını oturtabileceği, kendini var kılabileceği bir yer var mıdır? Varlığının farkında bile olmadan kullandığımız duyularımızın küçük bir kısmını kaybettiğimizde neler olabilir? Profesör Sacks’tan romantik tavırlı, geniş ve açık uçlu yaklaşımlarla örülmüş “ciddi” bir kitap. Sıradan her insan için “zihinsel” bir yolculuk, nöroloji ile ilgilenenler içinse kaçınılmaz bir kitap.

2. Audrey'i Bulmak - Sophie Kinsella

2. Audrey'i Bulmak - Sophie Kinsella

Audrey evden çıkamıyor. Hatta, evin içinde güneş gözlüklerini bile çıkaramıyor. Şey... Göz göze gelmek ve bazı başka şeylerle ilgili “minik” sıkıntıları var da! Aslında... Ağabeyinin dev ışıklı, çok derinlikli arkadaşı Linus, o kapkara güneş gözlüğü camlarının ardından Audrey’nin hayatına sızmayı başarana kadar “vardı” diyelim. Zira Linus, aynen bir portakal dilimini andıran içten gülümsemesi, samimiyeti ve sırf Audrey ile iletişim kurabilmek için yazdığı komik notlarla genç kızı evden çıkarmayı başarıyor. Yani, Starbucks da bir başlangıçtır sonuçta! Tatlı Audrey, anlayışlı ve şefkatli Linus’un yanındayken en korktuğu şeyleri bile yapabileceğini hissediyor. Hem, kim bilir? Belki de o kara camların ardında güzel bir dünya vardır gerçekten de! Kıssadan hisse... Kendinizi yok olmuş hissettiğinizde bile gerçek aşk sizi bulabilir ve hayat, bir nedenle her mücadeleye değer bir şeye dönüşebilir. Zaten bu işler her zaman bir bakış açısı meselesidir. Audrey ile birlikte gülmeye, hayal kurmaya ve umut etmeye hazır olun…

3. Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk - Maia Szalavitz, Bruce D. Perry

3. Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk - Maia Szalavitz, Bruce D. Perry

Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk, yayınlandığı 2007 yılından beri çok satanlar listesinden çıkmamış ve temel eser haline gelmiş bir kaynak. Bruce D. Perry, çocuk psikolojisi ve travma üzerine uzmanlaşmış bir psikiyatrist olarak, yıllar içerisinde deneyimlediği sarsıcı, yaralayıcı aynı zamanda ilham verici, en önemlisi sevmek ve kaybetmek üzerine çok şey öğreten iyileşme hikayelerini bu kitapta topluyor. Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk, her yaştan kişiye sevgiyi en baştan anlatıyor, öğretiyor. Çocukluktan başlayarak hayatımız boyunca hissettiğimiz iyi kötü bütün duyguları tekrar tanımlıyor. Kendi duygularımıza, sevdiklerimizin duygularına bakışımızı yeniliyor.

4. Yut Beni - Nate Powell

4. Yut Beni - Nate Powell

Yut Beni, sis, ölümcül hastalık, halüsinasyon, apofeni, böcek orduları, sırlar, sarsılmaz inanç ve hayatın anlamını çözmek üzerine bir aşk hikâyesi.

Nate Powell, bu en önemli eserinde ergenliğin en karanlık köşelerini keşfetmeye çalışıyor; bunu da klişe, melodramatik ergen isyanlarıyla değil, ufak delirmelerle, ilaçların sağladığı şüpheli rahatlamalar ve aile bağlarının karmaşasıyla anlatıyor. Hikâye çözüldükçe, iki üvey kardeş, ruhsal sorunlara, dağılan ailelerine, hayvan telepatisine, yanlış aşklara ve bir gün her şeyin anlam kazanacağına dair zayıf umutlarına birlikte göğüs geriyorlar.

5. Prozac Toplumu - Elizabeth Wurtzel

5. Prozac Toplumu - Elizabeth Wurtzel

Prozac, ABD den tüm dünyaya yayılarak milyonlarca insanın sığınağı olmuş bir antidepresan. Wurtzel, Prozac Toplumu'nda çocukluğundan üniversite yıllarına depresyonla yaşadığı birlikteliği anlatıyor. Parçalanmış bir ailenin harika çocuğu ilk aşklar hayal kırıklıkları başarılarla çöküşlerin iç içe geçtiği günler terapistler, diğer ilaçlar ve Prozaclı hayat. Hem deneyimli bir depresifin yaşantısı üzerinden bilgilenmek için hem de roman niyetine okunabilecek bir kitap.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Halüsinasyonlar - Oliver Sacks

6. Halüsinasyonlar - Oliver Sacks

Karısını Şapka Sanan Adam, Uyanışlar, Migren ve Müzikofili gibi eserleriyle tanıdığımız dünyaca ünlü nörolog-yazar Oliver Sacks, son kitabında okurları halüsinasyonların gizemli, şaşırtıcı, yer yer komik yer yer dehşet verici dünyasına götürüyor. Hastalıkları soğuk bir bakış açısıyla gözlemleyip birkaç semptoma indirgemek yerine her hastanın öznel deneyimine odaklanıyor (bu arada kendi halüsinasyon deneyimlerini paylaşmaktan da çekinmiyor), kültürel ve dinsel bağlamları gözden kaçırmıyor ve sadece çağdaş tıbbın son bulgularından değil, 19. yüzyılın öncü tıp adamlarının keşiflerinden de yararlanıyor. Halüsinasyonların dünyasının ne kadar geniş olduğunu, sadece görsel alanla sınırlı kalmayıp işitsel, dokunsal, kokuyla ilgili, hatta vücudun konumunu yanlış algılamayı içeren halüsinasyonlara da sık rastlandığını gösterirken, halüsinasyonlara maruz kalanların çoğunlukla psikiyatrik sorunlar yaşayan kişiler olduğu yönündeki önyargıyı da yerle bir ediyor.

7. Beyindeki Hayaletler İnsan Zihninin Gizemlerine Doğru - V.S. Ramachandran, Sandra Blakeslee

7. Beyindeki Hayaletler İnsan Zihninin Gizemlerine Doğru - V.S. Ramachandran, Sandra Blakeslee

Sinirbilimin Sherlock Holmes’u V. S. Ramachandran’ın bu kitabı, birçok nöroloji hastasının gerçek yaşam öykülerinden oluşuyor. Ramachandran; hayalet uzuvlar, beden imgesi ve benliğin aldatıcı doğasına dair bulgularından bahsettiği bu kitabının her bölümünde okuru şaşırtıyor, ve birbirinden ilginç vakalar üzerinden insan doğası ve zihninin bizden sakladığı bazı yönlerini aydınlatıyor.

8. Sen Bunu Okuduğunda Ben Ölmüş Olacağım - Julie Anne Peters

8. Sen Bunu Okuduğunda Ben Ölmüş Olacağım - Julie Anne Peters

Anaokulundan beri diğer çocukların, hatta yetişkinlerin zorbalıklarına maruz kalan ve birkaç kez intihar girişiminde bulunan on beş yaşındaki Daelyn Rice için durum yeni kaydolduğu lisede de pek iç açıcı değildir. Kendini öldürmeye kararlı olan Daelyn, hayatlarını sonlandırmak isteyen insanlar için tasarlanmış, Işığın-İçinden isimli bir internet sitesini keşfeder ve siteye kaydolarak, intihar etmek için 23 günlük geri sayımı başlatır. Derken Santana adındaki genç bir çocuk okul çıkışında onunla birlikte bahçede oturmaya ve onunla konuşmaya başlar. Ama daha önce pek çok kez aynı şekilde kandırılıp alay edilen, hor görülen Daelyn’in insanlara güvenmesi için artık çok geçtir… Öyle değil mi?

9. Travma ve İyileşme - Judith Herman

9. Travma ve İyileşme - Judith Herman

Judith Lewis Herman, travmayı tıp literatüründe bir hastalık olarak kabul ettiren ve bu bakımdan tıp tarihine geçen Travma ve İyileşme adlı bu çalışmasında, özellikle ev içi ve cinsel şiddet konularına eğilirken, hiç kimsenin travmaya tek başına göğüs geremeyeceğini vurguluyor. Hastalığın doğru teşhis edilmesi, hastanın güvenliğinin sağlanması ve hastayla terapist arasındaki ilişkinin, iyileşmeye giden yolun temel basamakları olduğunu belirten Herman, geçmişte ve günümüzde gerek psikiyatri alanında, gerekse toplumsal yaşam ve hukuk düzleminde hâkim olan patriarkal anlayışın kadın sorunlarına, özellikle de kadına yönelik şiddet ve tecavüz sorunlarına eğilmede yetersiz kaldığını, hatta yanlış sonuçlara vardığını ileri sürüyor. Travma ve İyileşme, mağdurların tanıklığına başvurularak yapılmış, bu alandaki büyük boşluğu dolduracak, hem doktorların hem de konuyla ilgili herkesin okumadan geçemeyeceği kapsamlı bir çalışma.

10. Fangirl - Rainbow Rowell

10. Fangirl - Rainbow Rowell

Cath bir Simon Snow hayranıdır.

Öyle ya, tüm dünya Simon Snow hayranıdır...

Ancak bu Cath için bir hayat felsefesidir ve o takipçi olma konusunda çok iyidir. İkiz kız kardeşi Wren’le çocukluklarından beri Simon Snow kitaplarını defalarca okumaktan, hayran kurgusu yazmaya kadar, kendilerini seriye adamış, annelerini kaybetmelerini de ancak bu şekilde atlatabilmişlerdir. Büyüdükçe Wren’in hayranlığı azalsa da Cath’in vazgeçmeye niyeti yoktur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Seni Ben Uydurdum - Francesca Zappia

11. Seni Ben Uydurdum - Francesca Zappia

Alex her gününü gerçeklik ile sanrıları ayırt etmek için savaş vererek geçirmektedir. Doktoru, ilaçları ve kendine özgü başa çıkma yöntemleriyle ayakta kalmaya çalışırken, hastalığını herkesten gizler. Farklı bir lisede yeni bir başlangıç yapan genç kızın tek isteği derslere katılıp zorunlu toplum hizmetini yerine getirmek ve tabii ki üniversiteyi kazanmaktır. Ancak şizofreniyle mücadele ederken bu hedeflere ulaşmanın pek de kolay olmadığının farkındadır. Yeni okulundaki ilk gününde, ilk halüsinasyonundaki çocuğa benzeyen birine rastlayınca her şey daha da karmaşık bir hal alacaktır.

12. Akılcı Yaşam Kılavuzu - Albert Ellis, Robert A. Harper

12. Akılcı Yaşam Kılavuzu - Albert Ellis, Robert A. Harper

Kitabın yazarları, Albert Ellis ve Robert A. Harper, Düşünsel Duygulanımcı Davranış Terapisi adını verdikleri bir terapi metodu kullanıyorlar. Terapi yaptıkları hastalarının, kendileri ve hayatları hakkındaki olumsuz düşüncelerini olumluya çevirebilmek için diğer psikiyatrist ve psikologlardan daha farklı yöntemler benimsiyorlar. Diğerlerinin daha edilgen yöntemlerinden farklı olarak, kişinin yaşadığı duygusal soruna hemen müdahaleyi seçiyorlar. Daha direkt olarak, insanların düşüncelerindeki aptallığı, saçmalığı ve çılgınlığı yüzlerine vurarak onlarda farkındalık yaratmaya ve onları daha mantıklı, daha olumlu düşünmeye yönlendiriyorlar.

13. Anksiyete Çağım - Scott Stossel

13. Anksiyete Çağım - Scott Stossel

Aksiyete Çağı'm adlı kitapta The Atlantic adlı derginin editörü olan yazar Scott Stossel, kendi yaşadığı ve hayatını etkileyen anksiyete sorununu keşfetmek üzere çıktığı cesur yolculuğu okurlarla paylaşmaktadır. Bu yolculukta Stossell, insanlara büyük ızdırap veren , ancak çoğu kez zayıflık olarak görülen bu illeti; arka planda yıllardan beri incelediği genetik ve sinirbilimi bulguları ve anksiyete tarihi olmak üzere kendisinin ve yakın aile bireylerinin şaşırtıcı hayat hikayesi eşliğinde esprili bir dille ve büyük bir içtenlikle anlatmaktadır. Kitapta ayrıca, anksiyete kıskacına sıkışmış dünyaca ünlü kişilere ve onların hikayelerine de yer verilmektedir. Siz de anksiyete sorununu daha yakından incelemek, yazarın kendi yaşadıklarını tüm çıplaklığıyla anlattığı ve bu kitabı yazarak mutlu sona ulaştığı etkileyici hikayesine tanıklık etmek istiyorsanız.

14. Yaşlı Kralın Sürgünü - Arno Geiger

14. Yaşlı Kralın Sürgünü - Arno Geiger

'Babam, hiç bilmediği bir dünyaya sürgün edilmiş bir kral kadar huzursuzdu.' diyor Arno Geiger. Alzheimer olan babasının kralı olduğu dünyasını yavaş yavaş yitirişini anlattığı kitaba başka bir isim hiç düşünmemiş bu yüzden. Avusturyalı yazar Arno Geiger ünü ülkesini ve kıtasını aşan bu samimi anlatıyla dünyada yaklaşık 25 milyon insanın anılarından sürülmüş hayatına dokunuyor.

15. Sana Gül Bahçesi Vadetmedim - Joanne Greenberg

15. Sana Gül Bahçesi Vadetmedim - Joanne Greenberg

Sana Gül Bahçesi Vadetmedim, deliliğin, resmi tanımıyla akıl hastalığının öyküsü: Deborah kimlik kavramını yitirip içine kapanmış, zengin düşlemi ve mizah duygusuyla yarattığı kendi düşsel dünyasına sığınmıştır. İki dünyanın çatışmaya başlaması, Deborah'ın akıl hastanesine 'düşme'sine neden olur. Bundan sonra hastaneleri, doktorları vb. kurumlarıyla toplumun 'kurtarma operasyonu' başlar.

Greenberg'in kendi yaşamından yola çıkarak yazdığı bu kitap, 'akıl hastalarının gizleri' üzerine pek çok ipucu taşırken, toplumun yerleşik değer yargılarına çarpıcı bir eleştiri de getiriyor, böylece normal kavramını sorgulamaya götürüyor bizi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Manik Dikkat! Tanıdığınızı Sandığınız Kişiler Manik Olabilir Hatta Siz Bile! - Terri Cheney

16. Manik Dikkat! Tanıdığınızı Sandığınız Kişiler Manik Olabilir Hatta Siz Bile! - Terri Cheney

Kendisinde de bipolar hastalığı olan Terri Cheney, kitabında anı-roman biçimiyle okurların hastalığın bir insanın hayatını nasıl alt üst ettiğine ilk elden tanıklık etmelerini sağlıyor. Manik, özenli ve yetkin çevirisiyle son derece akıcı ve anlaşılır tarzda Bipolar hastalığı anlamak isteyenler için güçlü bir kaynak.

17. Sakinleş Bir Tanem - Michael Greenberg

17. Sakinleş Bir Tanem - Michael Greenberg

“Sakinleş Bir Tanem”, Michael Greenberg’in on beş yaşındayken aklını yitiren kızının olağandışı öyküsünü anlatıyor. Öykü Sally’nin Greenwich Village’ın sokaklarındaki çöküşüyle başlıyor ve şehrin en bunaltıcı sıcaklarının yaşandığı aylar boyunca Manhattan’daki bir psikiyatri koğuşu ile diğer başka yerlerin dünyasında devam ediyor. “Sanki sürekli gidiyor ve gidiyorum,” diyordu Sally babasının hayal bile edemeyeceği bir yere doğru hızla sürüklenirken. “Sakinleş Bir Tanem” işte bu yolculuğun ve Sally ile en yakınları olan ağabeyi, büyükannesi, annesi ve üvey annesi, bir de elbette yazar üzerindeki etkilerinin günlüğünü tutuyor.

18. Uyanışlar - Oliver Sacks

18. Uyanışlar - Oliver Sacks

Uyanışlar, 1920'lerde dünyanın çeşitli yerlerinde görülen 'uyku hastalığı' salgınının kurbanı yirmi hastanın ve kırk yıl sonra, Doktor Sacks'ın gözetiminde aldıkları 'mucize ilaç' L-DOPA sayesinde inanılmaz bir şekilde 'uyanmalarının' hikâyesi. Etkileyici, cesaret dolu, hatta trajik uyanışlar bunlar.

1973'te yayımlanan Uyanışlar, daha sonra bir belgesele, radyo ve sahne oyunlarına ve başarılı bir filme konu oldu. Oliver Sacks bu kitapta 'uyanışlar'ın uyarlanma serüvenini de anlatıyor.

W.H. Auden'ın 'bir başyapıt'olarak nitelendirdiği Uyanışlar, Dorris Lessing'in dediği gibi 'nasıl bir bıçak sırtında yaşadığımızı anlamanızı sağlıyor.'

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
26
6
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hazal güçlü

İçindeki kitapların çoğunu okudum ama yine de çok güzel ve başarılı bir liste olduğunu düşünüyorum böyle içerikler istiyoruz onedio magazin içerikleri değil