Görüş Bildir
Haberler
Listede Oscar Ödüllü Yapımlar da Var: Başka Bir Ülkede Yaşamanın Zorluklarını Anlatan En İyi Filmler

Listede Oscar Ödüllü Yapımlar da Var: Başka Bir Ülkede Yaşamanın Zorluklarını Anlatan En İyi Filmler

10.07.2022 - 10:47

'Coğrafya kaderdir.' sözünü duymuşsunuzdur. Bu söz günümüzde birçok insan geçerli. Ekonomik durumlar ve savaşlar, insanları başka ülkelerde yaşam aramaya itiyor. Bazı filmler ise başka bir ülkede yaşamak zorunda kalan insanların karşılaştığı zorlukları anlatıyor. İşte, o filmlerden bir seçki ile karşınızdayız!

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Green Card / Yeşil Kart (1990) – IMDb: 6.3

15. Green Card / Yeşil Kart (1990) – IMDb: 6.3

Fransız Georges Faure, Amerika’da iş teklifi alır. İş anlaşmasını yapabilmesi için yeşil kart sahibi olması ve bu nedenle bir Amerikalı ile evlenmesi gerekir. Bahçe uzmanı olan Bronte Parrish’in hayali ise serası olan büyük bir eve taşınmak. Aradığı evi bulur fakat evin bekara kiraya verilmediğini öğrenir. Bu nedenle ikili sahte evlilik yapmaya karar verir fakat göçmenlik bürosunu gerçekten evli olduklarına inandırmak zorunda kalırlar.

14. Moscow on the Hudson (1984) – IMDb: 6.5

14. Moscow on the Hudson (1984) – IMDb: 6.5

Vladimir Ivanoff, Rusya’da soğuk savaş yıllarında sirkte saksafon çalarak geçimini sağlayan bir müzisyen. O dönemde Sovyetler Birliği’nde açlık, sefalet ve kaos var. Bu yüzden Ivanoff'un sirki New York’a gidince Amerika’da kalmaya verir. Ivanoff ise bir güvenlik görevlisiyle arkadaş olur ve kalacak bir yer bulur. Avukat tutar ve Amerikan hayatına geçiş sürecini başlatır. Yeni arkadaşlar edinerek Amerikan yaşamını da keşfetmeye başlar.

13. Terraferma / Memleket (2011) - IMDb: 6.7

13. Terraferma / Memleket (2011) - IMDb: 6.7

2012 yılında İtalya’nın Oscar adayı olan film, 2011 yılında Venedik’te Jüri Özel Ödülü’nü ve UNICEF Ödülü'nü almış. Sicilya açıklarında bulunan Linosa Adası, balıkçı ailelerin yaşadığı küçük bir bölge. Düzenli ve mutlu yaşantıları olan balıkçı ailelerinin hayatı, yasa dışı göçmenlerin adaya gelmeleriyle zorlaşır. Bir balıkçı ailesi, batmakta olan gemiden kurtulmayı başaran Etiyopyalı kadın ve çocuğunu her şeye rağmen evlerine alır. Bu yüzden ailenin teknelerine el konulur. Etiyopyalı kadın doğum yapar ve birlikte hayata tutunmaya çalışırlar.

12. Eden a L’Ouest / Cennet Batıda (2009) – IMDb: 6.8

12. Eden a L’Ouest / Cennet Batıda (2009) – IMDb: 6.8

Elias, kaçak olarak Fransa’ya giden bir gemiye biner. Gemide arama yapılacağını duyunca arkadaşı ve diğer çaresiz birkaç yolcuyla denize atlarlar ve Eden isimli lüks bir tatil köyüne ulaşırlar. Yaşadıkları pek çok maceranın ardından Paris’e varmayı başarırlar.

11. Morgen (2010) - IMDb: 6.9

11. Morgen (2010) - IMDb: 6.9

Fransa-Macaristan-Romanya ortak yapımı bu film; Locarna Jüri Özel Ödülü, Don Kişot Ödülü ve Kiliseler Birliği Ödülü gibi pek çok ödülün sahibi. Romanya-Macaristan sınırında bir süpermarkette çalışan Nelu, bir sabah nehirde balık tutarken yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan bir Türk ile karşılaşır. Birbirlerinin dilinden anlamayan ikili, bir şekilde anlaşmayı başarırlar. Nelu, bütün parasını kendisine veren bu yabancıya yardımcı olabilmek için çabalar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Misafir (2017) – IMDb: 7.1

10. Misafir (2017) – IMDb: 7.1

Filmde hayalet şehir hâline gelen bir bölgeden kaçış ve kaçış sırasında yaşanan sıkıntılar gözler önüne seriliyor. Mültecilerin zorlu şartlar altında yaşayışları anlatılıyor. 4 yıl gibi uzun bir sürede tamamlanan filmin oyuncularının çoğu, amatörlerden oluşuyor.

9. A Better Life / Daha İyi Bir Hayat (2011) – IMDb: 7.2

9. A Better Life / Daha İyi Bir Hayat (2011) – IMDb: 7.2

Meksikalı Carlos Galindo, 14 yaşındaki oğlu ile yaşayan bir baba. California’da bahçıvanlık yapan adamın tek amacı, oğlunu çetelerden koruyabilmek. Carlos, kız kardeşinden istediği borç parayla bir kamyonet satın alır fakat beraber çalıştığı adamlardan biri kamyonetini çalar ve ortadan kaybolur. Bunun üzerine Carlos, oğluyla bu adamın peşine düşer. Baba ve oğul kamyoneti geri almaya çalışır fakat Carlos’un yasa dışı göçmen olması, polisle başının derde girmesine sebep olur.

8. Dheepan (2015) – IMDb: 7.2

8. Dheepan (2015) – IMDb: 7.2

Film, Sri Lanka’dan Paris’e uzanan bir hayata tutunabilme öyküsünü anlatıyor. Dheepan, bir kadın ve bir kız çocuğuyla kendilerine aile süsü vererek Sri Lanka’daki iç savaştan kaçmaya çalışır. Bu sözde aile, Paris’in dışındaki bir toplu konuta yerleştirilir ve bir taraftan kültür çatışmasını aşmak bir taraftan da aile meseleleriyle uğraşmak zorunda kalır.

7. Toivon Tuolla Puolen / Umudun Öteki Yüzü (2017) – IMDb: 7.2

7. Toivon Tuolla Puolen / Umudun Öteki Yüzü (2017) – IMDb: 7.2

Helsinki’de bir restoran sahibi olan Wikström, çok soğuk ve suratsız bir adam. Khaled ise kız kardeşi ile bombalarla sarsılan Halep’ten kaçarak yollara düşen bir sığınmacı. Khaled, yolculuk sırasında kız kardeşiyle ayrı düşer ama bir geminin kazan dairesinde Helsinki’ye gitmeyi başarır. Finlandiya’da göçmenlik bürosuna başvurur fakat bürokratik işlemler onu rahat bırakmaz. Göçmenlik bürosu, ona Halep’te bir sorunun olmadığını ve ülkesine geri dönmesini söyler. Wikström’ün restoranında yaşamaya başlayan Khaled, bir yandan kız kardeşini aramaya devam eder.

6. Le Havre / Umut Limanı (2011) – IMDb: 7.2

6. Le Havre / Umut Limanı (2011) – IMDb: 7.2

Eski bir yazar olan Marcel Marx, Fransa’nın liman şehri olan Le Havre’da ayakkabı boyacısı olarak mütevazi bir hayat yaşar. Marcel'in işi, eşi ve akşamları takıldığı bar arasında akıp giden sade hayatı; Afrikalı bir göçmen çocuğun hayatına girmesiyle altüst olur. Bu sırada eşi de ciddi bir hastalığa yakalanır. Marcel için artık yeni savaşlar başlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Mediterraneo / Akdeniz (1991) - IMDb: 7.4

5. Mediterraneo / Akdeniz (1991) - IMDb: 7.4

Mediterraneo, En İyi Yabancı Film Oscarı'nı kazanan politik komedi türünde bir film. 2. Dünya Savaşı’nda bir grup İtalyan askeri adayı hem işgal altında tutmak hem olabilecek saldırılardan korumak için Ege Denizi’ndeki küçük bir adaya gönderilir. İtalyan askerler ıssız gibi görünen adanın keyfini çıkarmaya başlar. Adada sığınaklarda saklanan Yunanlar ise gelenlerin düşmanca yaklaşımlar içinde olmadıklarını görünce sığınaklarından çıkar. Farklı milletlerden olan bu insanlar, öyle iyi anlaşırlar ki savaş olduğunu unuturlar.

4. Brooklyn (2015) – IMDb: 7.5

4. Brooklyn (2015) – IMDb: 7.5

Eilis Lacey, İrlanda’nın fakir bir mahallesinde yaşayan genç bir kadın. Annesinin hatırına sevmediği bir işte çalışan Eilis’e kasabanın papazı yardım eder. Papaz, Eilis’i Amerika’ya güvendiği bir yakınının yanına gönderir. Eilis de Amerika’nın vaatlerine kapılarak evini ve annesini terk eder. Amerika'da yaşam mücadelesi verirken bir gençten hoşlanır ama aynı zamanda ülkesine özlem duymaya başlar. Annesinden gelen bir haberle İrlanda’yı ziyaret eder. Eilis, iki ülkeden ve yaşadığı hayatlardan birini seçmek zorunda kalır.

3. House of Sand and Fog / Sisler Evi (2003) – IMDb: 7.5

3. House of Sand and Fog / Sisler Evi (2003) – IMDb: 7.5

Shawn Otto’nun romanından uyarlanan yapım, filmin yönetmeni Vadim Parelman’ın hayatından da izler taşıyor. Behrani, Amerikan Rüyası’nı gerçekleştirmek için İran’dan göç eder. Amacı burada bir ev satın alıp ailesini rahata erdirmek. Bir süre sonra istediği fırsat eline geçer ama ortaya büyük bir problem çıkar. Evin eski sahibi Kathy, ev üzerinde hak iddia eder ve hakkını sonuna kadar savunmaya kararlı olduğunu gösterir. Benzer karakterlere sahip olmalarına rağmen farklı kültürlere sahip oldukları için bu ikili arasında düşmanlık başlar.

2. Reise der Hoffnung / Umuda Yolculuk (1990) – IMDb: 7.5

2. Reise der Hoffnung / Umuda Yolculuk (1990) – IMDb: 7.5

Umuda Yolculuk, 1991 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı’nı kazanan İsviçre-Türkiye-İngiltere-Fransa ortak yapımı bir film. Ana yapımcı İsviçre olduğu için ödül İsviçre’ye verilmiş. Filmin ilk 20 dakikası Kahramanmaraş’ta geçiyor. Ekonomik zorluklar çeken Meryem ve Haydar, 7 çocuğa sahip ve Alevi kültürüne mensup bir çift. Akrabalarının yurt dışından gönderdiği kartpostallardan çok etkilenirler ve çocuklarına daha iyi bir gelecek kurabilmek için İsviçre’de yeni bir hayat kurmaya karar verirler. Sahip oldukları bütün varlıklarını, hayvanları ve bilezikleri satarlar. Yalnızca 11 yaşındaki oğulları Mehmet Ali’yi de yanlarına alarak İsviçre’ye kaçak girmeye çalışırlar.

1. Live and Become / Bir Şans Daha (2005) – IMDb: 7.8

1. Live and Become / Bir Şans Daha (2005) – IMDb: 7.8

Etiyopya’daki kıtlık nedeniyle binlerce Etiyopyalı Yahudi, İsrail’e gönderilir. Afrikalı bir anne, oğlunun açlıktan ölmemesi için ona Yahudi gibi davranmasını söyler. Çocuk İsrail’e gönderilir ve Yahudi bir aile tarafından evlat edinilir. Yeni ailesi çocuğa çok iyi davransa da ten rengi yüzünden diğer Yahudiler ona şüpheyle yaklaşır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
2
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
-1375

hepsi de kesin savaştan kaçmıştır savaş olmasa ülkelerine geri dönecektir kesin.. ayy yazık mk..