Görüş Bildir
Haberler
İsrail'in Kara Harekatını Protesto Edenlere Polis Müdahalesi

İsrail'in Kara Harekatını Protesto Edenlere Polis Müdahalesi

Ulaş
17.07.2014 - 19:52 Son Güncelleme: 18.07.2014 - 09:11

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı kara harekatı İstanbul ve Ankara başta olmak üzre Türkiye'nin birçok kentinde protesto edildi. Ankara'daki eyleme AKP ve CHP'li vekiller de destek verdi. İstanbul'daki İsrail Konsolosluğu'na girmek isteyen gruba polis zaman zaman müdahale etti. Gerginlik sabah saatlerine kadar sürdü.

İsrail'in Filistin'e yönelik kara harekatını protesto eden bir grup, İsrail'in Levent'teki Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisinde bulundu, binanın camlarını kırdı, içeriye girmeye çalıştı. Çevik kuvvet ekipleri, eylem yapan gruba biber gazıyla müdahale etti. Ankara'da da çok sayıda kişi, İsrail Büyükelçisi'nin konutunu taş yağmuruna tuttu. Konutun camları kırılırken, bahçe duvarına ise Filistin bayrağı asıldı.

İsrail'in Filistin'e yönelik kara harekatını protesto eden kalabalık, saat 01.30 sıralarında İsrail'in Levent'teki Başkonsolosluğu önünde toplandı. Ellerinde Filistin bayrakları bulunan grup, 'İstanbul'dan Gazze'ye direnişe selam', 'Katil İsrail Filistin'den defol', 'Vur vur Hamas vur, İsrail'e vur' şeklinde slogan atıp sık sık tekbir getirdi.

Eylemciler slogan attıktan sonra Büyükdere Caddesi'ni yaklaşık 10 dakika trafiğe kapattı. Polis tarafından uyarılan kalabalık grup, caddeyi daha sonra tekrar trafiğe açtı. Bu sırada bir vatandaş da duvara sprey boya ile 'Soyun kurusun katil Yahudi' yazdı. Bazı vatandaşlar ise konsolosluğun önünde ateş yaktı.

Binaya girmek istediler, polis müdahale etti

Saat 02.30'da da kalabalığın içinden bir kaç kişi İsrail Başkonsolosluğu'nun bulunduğu binanın duvarına tırmandı; binanın camlarını kırdı. Bazı göstericiler de binanın dış kapısını kırarak içeri girmeye çalıştı. Bunun üzerine konsolosluk çevresinde önlem alan çevik kuvvet ekipleri, kalabalığa biber gazı, tazyikli su ve boyalı mermi ile müdahalede bulundu. Müdahale sonrası göstericilerden bir kaçı, polislerin bulunduğu alana taş attı. Gerginlik bir süre sonra da sona erdi.

Polis 2'nci kez müdahale etti

Müdahalenin ardından eylemciler slogan atıp eylemlerini sürdürmeye devam etti. Kalabalık grup, bir süre sonra yeniden konsolosluk binasına yürüyüp, binanın camlarına taş atmaya başladı. Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri göstericilere tekrar tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Gerginlik sabah saatlerine kadar sürdü.

İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısını protesto eden gruptan bazılarının, İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu'nun bulunduğu plazanın

önünde bekleyişi sürüyor.

Çevik Kuvvet polisleri Yapı Kredi Plaza etrafında güvenlik önlemlerini artırırken, gece yapılan protesto sırasında devrilen bariyerler belediye ve polis ekiplerince tekrar plaza etrafına yerleştirildi.

Bahçe duvarlarına asılan Filistin bayrakları, duvarlara ve otobüs duraklarının üzerindeki reklam panolarına yazılan İsrail'i eleştiren içerikteki yazılar sabah saatlerinde ilgi çekici görüntülere neden oldu.

Levent Büyükdere Caddesi'ndeki konsolosluğun bulunduğu plazanın önünde bekleyen yaklaşık 100 kişilik grup, dualar okuyarak protestolarını sürdürüyor.

Ankara'daki eyleme vekillerden destek

AK Parti'li birçok milletvekili ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, İsrail Büyükelçiliği konutunun önünde, İsrail'in Gazze'ye kara harekatını protesto etti.

Milletvekilleri, İsrail'i kınamak için ortak bildiri hazırlanması kararı alınmasının ardından, Meclis'ten protokol yolunda bulunan İsrail Büyükelçiliği konutunun önüne geldi.

Vatandaşların da katıldığı gösteride, gruba seslenen, AK Parti Çorum Milletvekili ve Türkiye-Filistin Dostluk Grubu Başkanı Murat Yıldırım, artık sabredecek zaman kalmadığını belirterek, hem çocuklar hem insanların katledildiğini söyledi.

'Ciğerimiz parçalanmaktadır, yüreklerimiz kan ağlamaktadır' diyen Yıldırım, Türk insanın şu anda televizyonlarının başında Gazze'deki insanlar için dua ettiklerini ve İsrail'i kınadıklarını kaydetti. Yıldırım, 'Artık İsrail sesimizi duymalıdır, sabrımızı taşırmamalıdır' dedi.

Meclis adına bu açıklamayı yaptıklarını ifade eden Yıldırım, CHP'li milletvekillerinin de burada bulunduğunu belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, masum olan Filistin halkının ve haklı davasının yanında olduklarını vurgulayarak, 'Ezilen Filistin halkı ile birlikteyiz. Onların acıları ve yaraları bizim acılarımız ve yaralarımızdır' diye konuştu.

Konuşmaların ardından milletvekilleri yürüyerek konutun önünden ayrıldı.

İki polis yaralandı

Protesto gösterisine çok sayıda AK Parti'li milletvekili ile CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ile vatandaşlar katıldı. Vatandaşlar İsrail aleyhine sloganlar attılar.

Bu arada, gruptan konuta atılan taşlar nedeniyle iki polis yaralandı. Polisler ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Gruba, taş atılmaması yönünde uyarı yapıldı ancak kalabalık konuta taş atmaya devam etti. Zaman zaman Kur'an okunarak tekbir getirildi.

Konutun giriş kapısının üzerine Filistin bayrağı asıldı.

Bursa ve Adana'da protesto

Bursa ve Adana'da, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının ardından başlattığı kara harekatı protesto edildi.

Bursa'da sabah namazının ardından Ulu Cami bahçesinde toplanan kalabalık, İsrail aleyhine slogan atarak, Orhangazi Parkı'na yürüdü. Polisin güvenlik önlemi aldığı eylem sırasında gruptakiler, 'Kahrolsun İsrail', 'Hamas'a selam direnişe devam', 'Biz Filistinliyiz' sloganları attı. Ardından parkta toplanan grup, dua etti.

Grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Bursa Şube Başkanı Hüseyin Altay, İsrail'in gece yarısı denizden karadan ve havadan Gazze'ye saldırdığını hatırlattı.

Adana-

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Adana Şubesi tarafından organize edilen ve ABD Konsolosluğu önünde gerçekleştirilen eylemde katılımcılar, zaman zaman tekbir getirip, sloganlar attı.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eylemde bir kişinin Kur'an-ı Kerim okumasının ardında katılımcılar, sabah namazını konsolosluk önünde kıldı.

Grup adına açıklama yapan AGD Şube Başkanı Abdulaziz Kıranşal, İslam birliğinin kurulması gerektiğini kaydetti. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

İzmir

İzmir'de bir grup, İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısını

protesto etti.

Konak Meydanı'nda toplanan grup, tarihi Saat Kulesi'ne Türk ve Filistin bayrağı ile üzerinde, darbe karşıtı gösterilerin simgesi haline gelen 'Rabia işareti'nin bulunduğu afişi astı.

Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup adına konuşan Tayfun Demir (23), 'İzmirli Müslümanlar olarak İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlattığını öğrenince evimizde duramadık. Arkadaş grubumuzla buraya dua etmeye, Gazze'ye destek vermeye geldik. Kardeşlerimizi meydanlara ve sokaklara davet ediyoruz' dedi.

Grup, daha sonra dua etti, şiirler okudu ve tekbir getirdi.

Konya :

Konya'da Saadet Partili bir grup, İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı kara operasyonunu protesto etti.

Filistin bayraklarıyla Zafer Meydanı'nda toplanan grup, 'Kahrolsun İsrail', 'Müslüman uyuma kardeşine sahip çık' sloganları attı.

'Gazze direniyor', 'Gazze'ye İsrail saldırılarını durdurun', 'Bir Musa gelecek sizi bulacak' pankartları taşıyan eylemciler, tekbirler getirerek, İslam dünyasını harekete geçmeye çağırdı.

Grup adına açıklama yapan Saadet Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı Recep Turan, İsrail'in Gazze'de sivilleri katlettiğini söyledi.

İsrail'in orantısız güç kullanarak masum sivilleri acımasızca öldürdüğünü dile getiren Turan, İsrail saldırıları karşısında tarafsız kalanları kınadıklarını bildirdi.

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/dunya/is...
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0