Görüş Bildir
Haberler
Kürtçe Okullar Mühürlendi

Kürtçe Okullar Mühürlendi

adem kara
16.09.2014 - 13:02 Son Güncelleme: 16.09.2014 - 13:26
İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak’ta Kürtçe eğitim vermek üzere açılan okullar mühürlendi.

KURDİ-DER, MAPER ve Eğitim Sen, dün Diyarbakır Bağlar ilçesinde bulunan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu,Şırnak Cizre ilçesinde Dibistana Seretayî a Berîvan-Berivan İlkokulu veHakkari Yüksekova ilçesinde Üveyş Ana İlköğretim Okulu’nu açmıştı.

Diyarbakır’daki okul, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturmanın ardından dün polislerce mühürlenmişti.

Hakkari’de dün akşam saatlerinde aralarında Yüksekova Milli Eğitim Müdürü’nün de bulunduğu heyet, KURDİ-DER Yüksekova Şubesi’ne giderek görüşme gerçekleştirmiş, okul hakkında bilgi almıştı.

Görüşmenin ardından sabahın ilk ışıkları ile birlikte Hakkari Valiliği Yüksekova’da açılan Üveyş Ana İlköğretim Okulu’nu mühürledi. Bugün sabah erken saatlerde ise Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan Dibistana Seretayî a Berîvan-Berivan İlkokulu’nun kapısına da mühür vuruldu.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan Dibistana Seretayî a Berîvan-Berivan İlkokulu’nun kapısına da mühür vuruldu.

Arınç ne demişti?

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç okulların mühürlenmesi ile ilgili “Ortada bir okul yoktur. Öğretmen var mı yok, müracaat ettiniz mi hayır. Biz burayı açarız, Kürtçe eğitimi yaparız. Hayır, yapamazsınız” diye konuştu.

“Son açıklanan demokratikleşme paketi içinde, 2014’ün de ocak ayında kanun olarak çıkan önemli bir paket var. Burada özel eğitim kurumlarında Kürtçe eğitim verileceği kararlaştırılmıştı. Seçmeli ders olarak eğitim verilebileceği kararlaştırılmıştı. Anayasamızdaki hükümler duruyor. Ancak özel eğitim kurumlarında Kürtçe dersler verilebilir. Bu kurumun tam donanımlı özel bir eğitim kurumu olması gerekir.

“Bir yerde tuğlalar üst üste konulmuş ve buranın Kürtçe eğitim verilecek bir okul olacağı söyleniyor. Bu propagandaya ve provokasyona dönük bir çalışmadır. Güvenlik güçlerimiz adli görevlilerimiz oraya gitmişlerdir ancak oradakiler buranın Kürtçe eğitim verilecek bir okul olduğunu beyan etmemişlerdir. Bu provokasyona yönelik sadece dedikoduyla Türkiye’yi meşgul etmektir.

“Diyarbakır merkezde Bağlar’da belediyenin bir binasının Kürtçe eğitim verecek bir okula dönüştürülmesi konusu soruşturulmuştur. Ortada bir okul yoktur. Öğretmen var mı yok, müracaat ettiniz mi hayır. Biz burayı açarız Kürtçe eğitimi yaparız. Hayır yapamazsınız. Bunu yapabilmeniz için bir özel eğitim kurumu nasıl vücuda geliyorsa onu yapmanız gerekir. Okul bile denemez böyle bir girişimin yasa dışı olduğu valilik tarafından kendilerine bildirilmiştir.

“Zarar gören okullarda tamir ve tadilat çalışmaları en kısa sürede tamamlanacaktır. Bu okulları yakma girişiminde bulunan yangına sebebiyet verildiği bir gerçektir. Ancak derhal bunların giderilmesi için gerçekleştirilmiştir.”

Zümrüt: Gerekirse çadırlarda eğitim veririz

Kürtçe ilkokulun Valilik tarafından kapatılmasını kabul etmediklerini belirten Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, “Gerekirse çadırlarda bu eğitim verilecektir. Buna göre eğitimciler hazırdır. Anadilde eğitim verebilecek bir sürü arkadaşımız vardır. Herkes buna hazırdır” dedi.

“Bir halk kendi ana dilinde eğitim görme hakkına sahip değilse kimse kalkıp bize bu süreçten bahsedemez. Kimse diyemez ki bu süreç çok iyi gidiyor. Bu sürecin devam edilmesine dönük kimse bize farklı bir şeyler anlatmasın” diyen Zümrüt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bu okul mühürleniyorsa bu bir zihniyet sorunudur. Ve AKP’nin halende zihniyetinin, Türkiye’deki devletin zihniyetinin değişmemesinin sorunu ve göstergesidir. Bugün Türkiye’deki halklar bir bütün olarak ve Kürt halkı kendi anadilinde eğitim hakkı anayasal güvence altına alınmamışsa bu bizim sorunumuz değil. Bu mevcut hükümetin sorunudur. Bu okul çocukların kendi ana dilinde eğitim görmesi için bugün bu okul çocuklar tarafından kurdalesi kesildi. Eğer bugün bu yasaklar getiriliyorsa bir toplumun ana diline ve diline getirilen bir yasaktır

“Gerekirse çadırlarda bu eğitim verilecektir. Buna göre eğitimciler hazırdır. Anadilde eğitim verebilecek bir sürü arkadaşımız vardır. Herkes buna hazırdır. 7′den 70′e bu okulun mührü açılanan kadar gerekirse bizde bu okulda değerlendirmelerin sonunda çadır kurarız ve burada bizim eğitimciler gelip bu çocuklara eğitimini ve dersini tamamlayacaktır. Biz bunu Genel Merkezimizle değerlendireceğiz. Tüm sivil toplum örgütleriyle, kentin tüm dinamikleriyle değerlendirdikten sonra bir karar alıp bu karar doğrultusunda planlama yapıp ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacağız.”

Okulun mühürlenmesi protesto edildi

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Çerkes Partisi ve İstanbul Kürt Enstitüsü, Kürtçe eğitim vermek üzere Diyarbakır Bağlar’da açılan Kürtçe okulun mühürlenmesini Galatasaray Lisesi önünde düzenledikleri basın açıklamasıyla protesto ettiler.

İMC

Kaynak: http://www.imctv.com.tr/2014/09/16/ku...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0