Görüş Bildir
Haberler
Kitap Kurtları Buraya! Ülkemizde Yıllara Göre En Çok Hangi Kitaplar Okundu?

Kitap Kurtları Buraya! Ülkemizde Yıllara Göre En Çok Hangi Kitaplar Okundu?

Penny
07.05.2019 - 15:04

Her yıl ülkemizde ve dünyada en çok satan kitapların listesi çeşitli kuruluşlar ve yayınevleri tarafından yapılır. Ortaya çıkan verilere göre her yıl en çok hangi kitabın okunduğunu biliyor muydunuz? 

Not: Kitapların açıklamaları tanıtım bültenlerinden ve arka kapak bilgilerinden alınmıştır. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

2000: Bir Çift Yürek - Marlo Morgan

2000: Bir Çift Yürek - Marlo Morgan

Bugüne dek size iki kitabı 'mutlaka' diye tavsiye ettim... Martı ve Simyacı... Bu üçüncüsü... Bir Çift Yürek... Bu kitaptan çok alıntı yapacağım... Çok söz edeceğim... siz de kitabın sayfalarını çevirirken bana kim bilir kaç defa teşekkür edeceksiniz, adım gibi biliyorum...'

-Hıncal Uluç, Sabah Gazetesi

Batıyı Sarsan yürek!... Çevrenize yabancılaşmaya başladınızsa okuyun derim, bir kapı mutlaka aralanacak!...'

-Ayça Atikoğlu, Milliyet Gazetesi

'İnsanlığın çoktan yitirdiği geçmişini merak edenler için.'

-Füsun Özbilgen, Posta Gazetesi

'Bu hafta sonu bu kitabı okuyun, Pazartesi hayata yeni -ve daha iyi- bir insan olarak başlayın!

-Murat Birsel, Sabah Gazetesi

2001: İsyan Günlerinde Aşk - Ahmet Altan

2001: İsyan Günlerinde Aşk - Ahmet Altan

Aldatanlar aldatmakla yetinmezler; onlar, ihanete uğrayandan bunun için üzülmemesini, kahırlanmamasını, dertlenmemesini, sevdiğinin bir başkasıyla yaşadığı hazzın üstüne kendi acılarının gölgesinin vurmasına izin vermemesini de isteyecek kadar bencilleşirler. İhanetin yarattığı ve hem aldatanın hem aldatılanın hayatına yayılan kederli gölgeyi, isterler ki aldatılan temizlesin, aldatanı vicdan azabından, suçluluktan, bir başkasını haksız yere üzmüş olmanın utancından kurtarsın; bunu elde edebilmek için aldattıklarının önünde alçalmayı, kendilerine acındırmayı, gülünç şaklabanlıklarla bir gülücük koparmaya uğraşmayı mubah sayarlar ama ne yaparlarsa yapsınlar bu armağanı aldattıklarından alamazlar; aldatılan, elinde kalan son silahı asla kendini aldatana gönül rızasıyla teslim etmez. Ragıp Bey de, şehrin bir isyanla sarsıldığı o akşam, akıbeti meçhul bir yolculuğa çıkarken, istediği armağanı alabilmek için farkına varmadan kendisini acındırmaya uğraştı; eğer yaptığı şeyin farkına varabilseydi bunu asla yapmazdı ama o anda, kendi kederiyle soğumuş kadının bir tebessümüne, yarı karanlık odada tek başına Kuran okuyan yalnız kadının kendisine bağışlayacağı bir vicdan rahatlığına öylesine muhtaçtı ki kendisine hâkim olamadı. 'Bir çatışma kaçınılmaz gözüküyor, gidip de dönmemek var, hakkınızı helal edin.' Hatice Hanım'ın verdiği cevabı hiçbir zaman unutmadı: 'Benim sizde bir hakkım yok.'

2002: Kar - Orhan Pamuk

2002: Kar - Orhan Pamuk

On iki yıldır Almanya'da sürgün olan şair Ka Türkiye'ye dönüşünden dört gün sonra, bir röportaj için Kars şehrinde bulur kendini. Ağır ağır ve hiç durmadan yağan karın altında sokak sokak, dükkân dükkân bu hüzünlü ve güzel şehri ve insanlarını tanımaya çalışır. Kars'ta ağzına kadar işsizlerle dolu çayhaneler, dışarıdan gelmiş ve kardan mahsur kalmış gezgin bir tiyatro kumpanyası, intihar eden ve türban direnişi yapan kızlar, çeşitli siyasal gruplar, dedikodular, söylentiler, Karpalas Oteli ve sahibi Turgut Bey ile kızları İpek ve Kadife ve Ka için bir aşk ve mutluluk vaadi vardır.

2003: Baudolino - Umberto Eco

2003: Baudolino - Umberto Eco

Kısa sürede imparatora danışman olan Baudolino, onunla Üçüncü Haçlı Seferi’ne katılır. Latinlerin 1204 yılında İstanbul’u yakıp yıktığı, her yeri talan ettiği döneme ve İmparator Friedrich’in kuşku uyandıran ölümüne de tanıklık eden Baudolino, Bizanslı tarihçi Niketas’la sohbetleri sırasında her şeyi yeniden kurgular.

'Baudolino'da tarih, yalnızca bir fon. Eco, bu romanında bize, bir cinayet gölgesinde şekillenen tarihin dışında, hayata dair her şeyi anlatıyor: mezhep kavgaları, şiddeti, savaşları, yok olma ve yeniden yaratılmayı, yalanları, kumpasları, inancı, aşkı ve tabiî tutkuyu.

2004: Da Vinci Şifresi - Dan Brown

2004: Da Vinci Şifresi - Dan Brown

Harvard Üniversitesi simgebilim profesörü Robert Langdon, Paris’te iş gezisindeyken bir gece yarısı, Louvre’ un yaşlı müdürünün müzede ölü bulunduğu haberini alır. Langdon ve yetenekli Fransız kriptoloji uzmanı Sophie Neveu cesedin yanına ulaştıklarında anlaşılmaz birtakım izlerin varlığını tespit ederler. Söz konusu izlerin ne anlama geldiğini araştırırlarken garip bir esrar perdesinin aralandığını ve ipuçlarının onları Da Vinci’nin tablosuna götürdüğünü keşfedip şaşkına dönerler. Büyük usta sırrını herkesin görebileceği bir yere, ünlü bir eserinin içine gizlemiştir. Langdon bu garip bağlantıyı çözdüğünde kendini tehlikeli bir sırrın içinde bulur. Aydınlatmaya çalıştıkları bu sırrın yüzyıllardır tarihin karanlık satırlarında gizlendiğinden şüphelenirler. Eğer bu karmaşık bilmeceyi çözemezlerse pek çok sır gibi bu da sonsuza dek ortadan kaybolacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2005: Şu Çılgın Türkler - Turgut Özakman

2005: Şu Çılgın Türkler - Turgut Özakman

Dünyadaki en meşru, en ahlaklı, en haklı, en kutsal savaşlardan birinin, emperyalizme karşı verilmiş ve kazanılmış ilk kurtuluş savaşının, bir millileşme ihtilalinin romanı, şaşırtıcı bir yakın zaman destanı...

2006: Baba ve Piç - Elif Şafak

2006: Baba ve Piç - Elif Şafak

Elif Şafak, bu kitabında İstanbulAmerika arasında biri Türk diğeri Ermeni asıllı iki aile üzerinden Türkiye-Ermenistan ilişkilerini incelemiştir. Yazar romanını 18 bölüme ayırarak her bölüme aşure yapımında kullanılan malzemelerin ismini vermiştir. Ülkemizde çok tartışmalara yol açmış bu roman, aynı zamanda Serra Yılmaz’ın başrolde yer aldığı tiyatro oyunu olarak sahnelenmiştir.

2007: Sır - Rhonda Byrne

2007: Sır - Rhonda Byrne

Avuçlarınızın içinde tuttuğunuz Büyük Sır asırlar boyunca elden ele dolaştı. Ona gıpta ettiler. Sakladılar. Kayboldu, çalındı ve inanılmaz paralara satın alındı. Tarihin en önemli kişilerinden bazıları bu yüzyıllar yaşındaki Sır'rı çözmüştü. Platon, Galileo, Beethoven, Edison, Carnegie ve Einstein'ın yanı sıra kimi kaşifler, teologlar, bilimadamları ve büyük düşünürlerin çoğu Secret'a hakimdi. Sır, şimdi dünyaya açıklanıyor.

'Secret'ı öğrendikçe istediklerinize nasıl sahip olabileceğinizi, nasıl istediğiniz her şey olabileceğinizi, ya da istediğiniz her şeyi nasıl yapabileceğinizi anlayacaksınız. Gerçekten kim olduğunuzu anlayacaksınız. Hayatta sizi bekleyen gerçek kusursuzluğu anlayacaksınız.'

2008: Cahillikler Kitabı - John Lloyd / Jhon Mitchinson

2008: Cahillikler Kitabı - John Lloyd / Jhon Mitchinson

Bildiğinizi düşündüğünüz her şey yanlış...

Bu kitap, yaygın kanılarla ilgili yanlış bilgilerimizin ve yanlış anlamalarımızın kapsamlı bir listesini sunuyor.

Cahillikler Kitabı, filozofların, bilimcilerin ve sokaktaki insanların tarihin büyük bölümünde cevabını aradıkları bir soruya ışık tutuyor: Hakikat nedir, zırva nedir?

Thomas Edison herhangi bir şey hakkında yüzde birin milyonda birinden daha az şey bildiğimizi söylüyordu; Mark Twain sadece matematikte uzmanlaşmak için sekiz milyon yıl gerektiğini düşünüyordu. Cahillikler Kitabı da, bilinecek ne varsa bildiklerini düşünenlere, 'her şey bu metinde açıklanmıştır, bilmeniz gereken başka hiçbir şey yok' diyenlere meydan okuyor.

Siz hâlâ iki tane burun deliğimiz olduğunu, Dünya'nın tek bir uydusunun bulunduğunu, beş duyumuz olduğunu, suyun renksiz olduğunu, Amerika'nın adının Amerigo Vespucci'den geldiğini ya da 36 Osmanlı padişahı olduğunu düşünüyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız.

2009: Aşk - Elif Şafak

2009: Aşk - Elif Şafak

Ella Rubinntain, 40 yaşında bir ev hanımıdır ve düzenli bir hayatı vardır. Bir gün bir yayınevinde editör asistanı olarak işe başlar ve eline incelemesi için bir kitap geçer. A. Z. Zahara adındaki gölgede kalmış bir yazarın eserini inceleyen Ella, kitabın tasavvuf felsefesinden oldukça etkilenir. Ella, etkisinde kaldığı bu kitap nedeniyle bir arayışa düşecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2010: Şah ve Sultan - İskender Pala

2010: Şah ve Sultan - İskender Pala

Tutku… Güzellik…

Aşk ve savaş. Sadece gönüllerin değil alınların, kemiklerin ve gözlerin alev alev yandığı savaş.

Kahramanlarını, Yavuz Sultan Selim’i de Şah İsmail’i de tarihin merdivenlerinde bir basamak aşağı indiren bir basamak yukarı çıkaran savaş.

Çaldıran... Şimdi Çaldıran ne 500 yıl geride ne 500 yıl ileride.

Savaş tasında büyücünün gördüğü neydi?

Kızılbaşlık! Sünnilik! İktidar hırsı.

Aşkın bir çökelti gibi dondurduğu zaman! Korku? Ya o?

Yazar biraz da korkuların üstüne gidendir.

Tarih ileriye doğru çözüldükçe ağacın kökleri de görülecektir.

Alevi de Sünni de bağlıdır o köke. Birdir o toprakta.

Gölgeler büyümüşse ışığı değil korkuyu yenmek gerekir.

Karanlık ve kör ışığın egemenliği boğmasın artık nesilleri.

Ve işte bir kez daha aşk!

Şiir kadar iktidar atında rüzgâra ve ateşe doğru yol alan iki hükümdar.

Şah ve Sultan…

Dünya incisi zarif ve asil kadınlar. Yeminlerine bağlı erkekler.

Masal kadar gerçek. Büyüleyici olduğu kadar umut verici.

Şah&Sultan her cümlesi aşkla okunacak bir kitap.

İskender Pala’dan…

2011: İsim Şehir Hayvan - Yılmaz Özdil

2011: İsim Şehir Hayvan - Yılmaz Özdil

Bir İngiliz üvinersitesinde ypalın arşaıtramya gröe, klemileirn hrflareinin hnagi srıdaa yzaldıklarıı ömneli dğeliimş asılnda...

Öenmli oaln, briinci ve sonncuu herflarin yrenide olamsımyış... Çnküü, kleimleri hraf hraf dğeil, btüün oalark oykuormuşsz... Ardakai hraflrein sırsaı kıraşık da osla düüzgn ouknuyormuş.

Trüban bduur.

Tartıışlan mselee ne oulrsa olusn, bşınaa ve sounna “trüban” koyğduunda, aarda ypılaan yaınlşları görmeszin...

Yaınlşları düüzgn gbii oukmyaa, düüzgn gbii anlmaaya bşlarsaın.

Sbaah klkaarsın trüban konşuuursn, aşkam yaatrsın trüban konşuuursn.

Kaafn alalk blulak oulr ama...

Akılnda bi tek trüban klaır!

2012: Sultanı Öldürmek - Ahmet Ümit

2012: Sultanı Öldürmek - Ahmet Ümit

Biri, sizi cinayet işlemekle suçladığında deliller bulur, tanıklar gösterir, bunun bir iftira olduğunu kanıtlamaya çalışırsınız, ama sizi itham eden kişi bizzat kendinizseniz, ne yaparsınız?' Ahmet Ümit'in Nisan ayında yayınlanacak romanı Sultanı Öldürmek bu satırlarla başlıyor. Yıllardır aynı kadını bekleyen bir tarihçinin hikâyesi bu. Şahane bir aşk için harcanmış bir ömrün hikâyesi... Serhazinlerin son temsilcisi Müştak Serhazin'in başından geçen dört günlük tuhaf bir serüven. Sapında Fatih Sultan Mehmed'in tuğrası bulunan mektup açacağıyla öldürülmüş bir tarih profesörü... Bir aşk cinayeti mi? Yoksa kökleri 'Ulu Hakan'ın şüpheli ölümüne uzanan bir entrika mı? Osmanlı devletinin bir imparatorluğa dönüştüğü o zaferler ve ihanetlerle dolu günlere yapılan sıra dışı bir yolculuk. Ve bu heyecan verici yolculuk boyunca kulaklardan eksik olmayan o kadim soru: Tarih, geçmişte yaşananlar mıdır, yoksa tarihçilerin anlattıkları mı?

2013: Kardeşimin Hikayesi - Zülfü Livaneli

2013: Kardeşimin Hikayesi - Zülfü Livaneli

Sakin bir balıkçı köyünde genç bir kadının cinayete kurban gitmesiyle başlar her şey. Dünyadan elini eteğini çekmiş emekli inşaat mühendisiyle genç, güzel ve meraklı gazeteci kızın tanışmasına da bu cinayet vesile olur. Kurguyla gerçeğin karıştığı, duyguların en karanlık, en kuytu bölgelerine girildiği hikâye, daha doğrusu hikâye içinde hikâye de böylece başlar. Modern bir Binbir Gece Masalı'nın kapıları aralanır. Ancak bu kez Şehrazad erkektir.

2014: Allah De Ötesini Bırak - Uğur Koşar

2014: Allah De Ötesini Bırak - Uğur Koşar

Allah her şeyden haberdardır, sanmayın ki size yapılan haksızlığa kayıtsız kalıyor. O, size bir annenin evladına yaklaştığı merhametten daha fazla merhamet duyandır. Duanın karşılığını takip etmeden “Allah de ötesini bırak”. Kul Rabb’ini imtihan etmez. O’na tevekkülle yaklaştığında rahmetini tüm hücrelerinde hissedeceksin. Karşında o kadar çok maskeli insan var ki onları tanımak için yoruluyorsun. Şayet dikkat edersen güzel olan bir şey var; o senin hakkını aldıkça, sen onun sevaplarından kazanıyorsun. O halde kaybettim diye üzülme, biraz daha derin bakarsan, aslında kazandığını fark edeceksin!..

Aşık olacaksın evet ama kalbini Allah aşkıyla yakacaksın... Dünyanın geçici olduğunu, biteceğini İDRAK edeceksin; sadece sonsuz kudrete bağlanacaksın. ALLAH'A bağlı yaşayacaksın. İşte Uğur Koşar bu kitap da sana herkes gibi Allah'ı anlatmıyor O'nu adeta hissettirip yaşatıyor!..

Psikolog Cavidan Ebru Kızıl

İçeriğin Devamı Aşağıda

2015: Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali

2015: Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali

Kitap yazıldıktan 73 yıl sonra ilk defa en çok satanlar listesinin başına oturmuş. Kürk Mantolu Madonna’yı ise Orhan Pamuk’un Kafamda Bir Tuhaflık kitabı takip ediyor. 

1940 yılında tefrika halinde yayımlanmaya başlayan Kürk Mantolu Madonna, edebiyatımızın önemli isimlerinden Sabahattin Ali’nin bugün bu denli tanınmasında büyük rol oynayan bir başyapıt. 20. yüzyılın en hisli aşk hikâyelerinden olan eserde, Maria Puder ve Raif Efendi’nin sarsıcı aşkı anlatılırken içinde bulunduğumuz zamandan uzaklaşarak bambaşka bir âleme geçiş yapıyoruz.

Babasının isteğiyle Almanya’ya giden Raif Efendi, buradaki bir sanat galerisinde hayranlıkla izlediği resmin yaratıcısı Maria Puder ile farklı bir dünya keşfedecek, yabancılıklarında yepyeni bir benlik inşa etme sürecine gireceklerdir. 2016 yılında Penguin’in Modern Klasikler bünyesine kattığı Kürk Mantolu Madonna, İngilizce dışında başka dillerde de yayımlanarak edebiyat dünyasındaki yerini giderek sağlamlaştırıyor.

2016: Hayvanlardan Tanrılara Sapiens İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi - Yuval Noah Harari

2016: Hayvanlardan Tanrılara Sapiens İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi - Yuval Noah Harari

-Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü?

- Para neden herkesin güvendiği tek şey?

- Kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen?

- Güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar?

- Geleceğin dini bilim mi?

- İnsanların miadı çoktan doldu mu?

100 bin yıl önce Yeryüzü'nde en az altı farklı insan türü vardı. Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak? Çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak Harari 70 bin yıl önce gerçekleşen Bilişsel Devrim'le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen Sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor.

Harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. Yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. Artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. Peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir?

2017: Elia ile Yolculuk - Zülfü Livaneli

2017: Elia ile Yolculuk - Zülfü Livaneli

Dünyaca ünlü sinema ustası ve yazar Elia Kazan, kendini bir Amerikalı ya da Yunan gibi değil, bir Anadolulu gibi hissederdi. Pek çok oyuncuyu da birlikte çalışmaya 'Anadolu gülüşü' dediği yetenekle ikna ederdi.

Bu yetenek onu, hayatı boyunca taşıyacağı 'işbirlikçi' etiketinden kurtaramadı. McCarthy dönemindeki hataları, onu ömür boyu kovaladı. Üçüncü Oscar’ını bile üzüntüyle kaldıran Kazan, belki biraz avunmak ve arınmak için annesinin dizlerine koşan bir çocuk gibi, memleketi Kayseri'nin yollarına düştü. Kaderini bilen ama ölmeden önce ona karşı mücadele eden bir Yunan trajedi kahramanı gibi.

Kadim Anadolu, bambaşka ilkelere sahip, farklı deneyimler yaşamış iki insanı, Zülfü Livaneli ve Elia Kazan'ı belki de tek ortak yolculuklarına çıkarmayı başardı. 

Livaneli'nin büyülü satırlarından okuyacağımız bu sıra dışı yolculuğu, M.K. Perker'in muhteşem çizgileriyle izleyeceğiz.

2018: Mustafa Kemal - Yılmaz Özdil

2018: Mustafa Kemal - Yılmaz Özdil

Mustafa Kemal, Yılmaz Özdil tarafından kaleme alınıp ilk kez 2018 yılında yayınlanmıştır. 520 sayfadan oluşan kitap Kırmızı Kedi yayınları tarafından okuyucuya sunulmuştur. Usta bir kalem tarafından büyük özenle hazırlanan kitap aynı zamanda Kırmızı Kedi yayınlarının 1000' inci kitabı olmasıyla da dikkat çekmektedir. Bu yönüyle hem yazarın hem de yayınevinin yazın alanındaki emeklerini yansıtan kitap, modern Türkiye'nin kurucusu büyük lider Atatürk'ün yaşamına dair tüm detayları okuyucuyla buluşturmaktadır.

Siz bu listedekilerden en çok hangi kitabı sevmiştiniz?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
67
41
21
11
6
6
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gülşah Güner

ya şu şah ve sultan o kadar güzel bir kitap ki anlatamam her sayfasında o inceliğe ayrı ayrı eriyip bittim kesinlikle tavsiye ediyorum arkadaşlar okuyun gerç... Devamını Gör

Sezer Das

Nutuk okuyun. Onun dışında onu anlamak için başkalarına ihtiyaç duymayın. Onu anlayın, nerede doğdu, ne yaptı, ne yedi ne içti bunlara gerek yok. Onu anlayı... Devamını Gör

Denizcan Khveci

http://marjinalsanat.blogspot.com blog'ta korku hikayeleri, eleştiri, protest şiirler gibi yazılar yazıyoruz isteyen bakabilir