Görüş Bildir
Haberler
Kendine Has Teknikleriyle Şöhreti Hong Kong'dan Dünyaya Ulaşan Ünlü Çinli Yönetmen Wong Kar Wai ve Filmleri

Kendine Has Teknikleriyle Şöhreti Hong Kong'dan Dünyaya Ulaşan Ünlü Çinli Yönetmen Wong Kar Wai ve Filmleri

Rana Önder
09.08.2022 - 13:25

Wong Kar Wai, 17 Temmuz'da Şangay'da doğan ve Çin'deki devrimin başlangıcı ile birlikte Hong Kong'a taşınan birisidir. Film izlemek her zaman tek hobisi olan yönetmen bu zevkini bir tutkuya dönüştürmüştür. Grafik tasarım okumasının ardından ilk olarak senaryo yazmaya başlayan yönetmen, Gözyaşları Aktıkça (As Tears Go By) bir diğer adı ile Ölüm Hesabı olarak bu film ile yönetmenliğe adım attı. Filmleri ile Hong Kong'da tanımaya başlanan ünlü yönetmenin ününün dünyaya ulaşmasını ise LGBT filmi olan Happy Together ile Cannes Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü alması oldu. Aynı zamanda kendisi bu ödülü alan ilk Çinli yönetmendir. 

Kariyeri boyunca pek çok kısa filmde çeken yönetmenin aynı zamanda yapımcılık ve senaryo yazarlığı yaptığı da birçok iş vardır. Kendine özgü teknikleri ile farklılığını ortaya koyan yönetmenin Aşk Zamanı, Vahşi Günler, Mutlu Beraberlik ve Chungking Express gibi ünlü filmlerini de içeren listeye göz atıp yönetmenin diğer filmlerine de ulaşabilirsiniz. İyi seyirler.🎬🎥

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Eros (2004)

15. Eros (2004)

IMDb: 5.9 

Özet: Üç ayrı yönetmenle çekilen cinsellik ve aşka dair bir film üçlemesidir. Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh ve Wong Kar Wai'den üç tane kısa filmin birleşimiyle oluşan bu film aşk ve cinsellik üzerinedir. Toskana sahilinde genç bir kadın ile çiftin arasında üçlü ilişki, stresini erotik rüyalar ile dışa vurmasını araştıran birisi ve terzisine aşık olan güzel bir hayat kadının imkansız aşkı olmak üzere üç kısa filmden olan 1 saat 46 dakikalık bir filmdir. 

Yönetmen: Michelangelo Antonioni, Steven Soderbergh, Wong Kar-Wai

Oyuncular: Christopher Buchholz, Regina Nemni, Luisa Ranieri

14. Amansızlar (1987)

14. Amansızlar (1987)

IMDb: 6.3

Özet: Yasaklı madde satma işini satmayı bırakıp yasal bir hayata adım atan ve yasaklı madde işinden silah kaçakçılığına geçen iki kardeşin hikayesinin konu edinildiği bir filmdir. İki kardeş aslında yetimhanede birlikte büyüyen çok yakın iki arkadaştır ve bir gün Chang Ho-Tien çocukluk aşkıyla karşılaşır ve uğraştığı kirli işleri bırakıp yeni bir hayata başlamak ister. Ancak Chang Ho-Tien'i bu kararı sevdiği kadın ile kardeşi üzerine bir seçim yapması konusunda ikileme sokar. Ünlü yönetmen Wong Kar-Wai bu filmin senaryo yazarlığını üstlenmiştir. 

Yönetmen: Tung Cho 'Joe' Cheung

Oyuncular: Chow Yun-Fat, Alan Tang, Pat Ha

13. Rosa (1986)

13. Rosa (1986)

IMDb: 6.3 

Özet: Polis akademisinin iki hırslı mezunu, ilk büyük davalarında bocalamalarını konu edinen bir filmdir. Wong Kar-Wai bu filmde Barry Wong ile birlikte filmin senaristliğini üstlenmiştir. Film komedi türünde bir polisiye filmidir. Birbirinden hırslı iki polis bir yandan bocaladıkları davadan kurtulmaya çalışır diğer yan dan da kendi aralarında bir hırs yarışına girerler.  

Yönetmen: Tung Cho 'Joe' Cheung

Oyuncular: Yuen Biao, Luk Siu-fan, Kara Hui

12. Joi Jin Gong Woo (1990)

12. Joi Jin Gong Woo (1990)

IMDb: 6.4 

Özet: Tanınmış bir gangster hapisten çıkar ve sorunlu genç bir kadının yardımıyla kızını aramaya karar verir. Sorunlu olan genç kız, hapisten yeni çıkan babanın çocuğunu bulabilmesini sağlayan tek ipucudur. İkili bir yandan kayıp kızın peşine düşer diğer yandan da kendilerini öldürmeye çalışan katil Traid'den kaçarlar. Genç bir kız ile 16 yılın ardından kızını bulmaya çalışan adamın bu yolda yaşadıklarının konu edinildiği bir filmdir.  

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Alan Tang, Lung Ho-Tin, Elizabeth Lee, May Mei-Mei Lo

11. Büyük Usta (2013)

11. Büyük Usta (2013)

IMDb: 6.5 

Özet: Film, Wing Chun büyük ustası Ip Man'in 1930'larda Foshan'da başlayan ve İkinci Çin-Japon Savaşı'ndan sonra Hong Kong'a yaptığı uçuşunu ve ölümüne yol açan olayları konu edinir. Film, Ip Man'in dövüş sanatlarını yansıtmasıyla başlar ve ardından Ip ile bir düzine savaşçı arasındaki yağmur altında bir kavga sahnesiyle devam eder. Ip Man, yedi yaşındaki ilk eğitimindeki ustası Chan Wah-shun tarafından dövüş sanatlarına başlamasına ve karısı Cheung Wing-sing ile evliliğine kadar uzanması konu edinilir. İp Man ile büyük ustası yıllar sonra bambaşka koşullarda karşılaşırlar. 

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Tony Leung Chiu-Wai, Ziyi Zhang, Chen Chang

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Benim Aşk Pastam (2007)

10. Benim Aşk Pastam (2007)

IMDb: 6.6

Özet: Genç ve yalnız bir kadın yol boyunca bir sürü sıra dışı kişilerle karşılaşacağı bir yolculuğa çıkar. Kadın, Amerika'ya kendisi ile yüzleşmek ve aşk ile ilgili bütün sorularını cevaplayabileceği ruhani bir yolculuğa çıkar. Filmde de kadının yolculuğu boyunca yaşadıkları ve hem aşka hem de hayata dair sorularının cevabının arayışına çıkan birsinin hikayesi konu edinilir. 

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Norah Jones, Jude Law, Rachel Weisz

9. Ölüm Hesabı (1988)

9. Ölüm Hesabı (1988)

IMDb: 7.0

Özet: Orta seviye bir gangster olan  Wah, güzelliği ile görenleri büyüleyen kuzenine aşık olur ancak aynı zamanda geçici suç ortağı ve arkadaşı Fly'ı da korumaya devam etmesi gerekir. Wah hayatını düzene sokmakta zorluk çekerken bir de aniden ortaya çıkan kuzenine aşık olmasıyla birlikte iyice çıkmaza giren bir hayat ile mücadele etmeye başlar. Wah bir yandan kardeşinin başına açtığı dertlerle başa çıkmaya çalışır diğer yandan da sevdiği kişiye kavuşmaya çalışır. 

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Maggie Cheung, Andy Lau, Jacky Cheung

8. Zamanın Külleri (1994)

8. Zamanın Külleri (1994)

IMDb: 7.0 

Özet: Kalbi kırık bir tetikçi, sözleşmeli cinayetlerini gerçekleştirmek için yetenekli kılıç ustaları bulduğu çöle taşınır. Bu çöldeki kılıç ustalarından birisi içen kişinin geçmişini unutmasını sağlayan bir iksirli şarap bulur. Filmde  Huang, Murong Yin’yla sarhoşken tanışır ve ona kız kardeşiyle evleneceğine dair söz verir. Ama Huand sözünü tutmaz ve bu yüzden de başı belaya girer. 

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Leslie Cheung, Brigitte Lin Ching-hsia, Tony Leung Chiu-Wai

7. 2046 (2004)

7. 2046 (2004)

IMDb: 7.4

Özet: Bir roman yazarı, 2046 yılında geçen bir kitap yazmaya başlar ve kitap, 2046 adlı bir yere giden gizemli bir tren hakkındadır. Trene binen herkesin amacı aynıdır ve hedefleri kayıp anılarını yeniden kazanmaktır. Kitapta 2046 yılına giderek özledikleri anılara geri dönmeyi hedefleyen insanlar vardır.  Bu insanlar bir söylentiye 2046  gittiklerinde geri dönemezler ve efsaneye göre 2046'da vaat edilen hiçbir şey yoktur. 2046 yılın giden bir kişi dışında kimse dönmemiştir ve filmde de bu konu edilir. 

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Tony Leung Chiu-Wai, Gong Li, Takuya Kimura

6. Vahşi Günler (1990)

6. Vahşi Günler (1990)

IMDb: 7.5 

Özet: Bir adamın kendisini yetiştiren kadının ona gerçeği söylemesinin ardından gerçek annesinin kim olduğunu bulmaya çalışmasını konu edinen bir filmdir. Yuddy, 1960'da Hong Kong'da hiçbir çaba sarf etmeden kadınları kendisine aşık edip kalplerini kıran birsi olarak tanınmış bir adamdır. Yuddy, güzel bir dükkan kızını hedef aldığında kendisini bir anda bilmeden saplantıya, kendini keşfetmeye ve şok edici şiddete yol açan bir olaylar zinciri içerisinde bulur. 

Yönetmen: Kar-Wai Wong

Oyuncular: Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Andy Lau, Carina Lau

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Düşkün Melekler (1995)

5. Düşkün Melekler (1995)

IMDb: 7.6 

Özet: Hong Kong'da geçen bu suç dramasında işten kurtulmayı uman bir tetikçinin ve onu zorlayan kadın ortağının hayatını konu edinir. Wong Chi-ming soğukkanlı bir suikastçıdır ve bir süre sonra artık bu işi yapmak istemediğini ve içinde bulunduğu kirli dünyadan kurtulmak istediğini fark eder. Fakat soğukkanlı suikastçının kadın ortağının kendisine aşık olması işleri sarpa saracaktır ve adamın hayatını bambaşka bir hale getirecek şekilde etkileyecektir. 

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Charlie Yeung, Takeshi Kaneshiro, Leon Lai

4. Mutlu Beraberlik (1997)

4. Mutlu Beraberlik (1997)

IMDb: 7.7 

Özet: Bir çift Arjantin'e seyahat eder, ancak her iki adam da bu tatil ile birlikte hayatlarının zıt yönlere doğru sürüklendiğini fark eder. Yiu-Fai ve Po-Wing, Hong Kong'dan Arjantin'e gelir ve tatil için yola çıkar. Bir şeyler ters gider ve ilişkileri çıkmaza girer. Hayal kırıklığına uğrayan Yiu-Fai, eve dönmek için para biriktirmek ister ve bir tango barda çalışmaya başlar. İkili gerekli parayı kazanıp evlerine geri dönmek ister ancak bir gün Po-wing, bir grup kişi tarafından dövülür. Dövülünce eski sevgilisin aramaya başlar ancak eski sevgilisini gördüğünde artık bambaşka bir insan olduğunu görür. Yiu-Fai, kendisine yeni bir hayat kurmuşken Po-wing ise hala hayatta tutunabilmeye çalışır. 

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Tony Leung Chiu-Wai, Leslie Cheung, Chen Chang

3. Chungking Ekspresi (1994)

3. Chungking Ekspresi (1994)

IMDb: 8.0 

Özet: Wong Kar-Wai'nin iki aşık polis hakkındaki filmi, izlenimci hareket ve renk sıçramalarıyla çekilmesi bakımından dikkatleri üzerine çekmiştir. İlk yarı, beş yıllık kız arkadaşından ayrılan Cop 223 ile ilgilidir. Bir ay boyunca her gün, son kullanma tarihi 1 Mayıs olan bir kutu ananas satın alır ve bu sürenin sonunda ya aşkına kavuşacağını ya da onun da sonsuza kadar dolacağını hisseder. İkinci yarıda ise  Cop 663'ün uçuş görevlisi kız arkadaşından ayrılmasıyla uğraşır Bu iki aşk acısı çeken polisin yolları kesişir ve aralarında bir aşk hikayesi doğar. Benzer hikayeleri paylaşan iki kişi karşılaşırlar ve birbirlerine aşık olurlar. 

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Brigitte Lin Ching-hsia, Tony Leung Chiu-Wai, Faye Wong

2. @ in the Mood for Love (2001)

2. @ in the Mood for Love (2001)

IMDb: 8.0

Özet: Yönetmenin en bilinen ve sevilen filmlerinden birisi olan Aşk Zamanı'nın arka planını anlatan bir belgesel filmdir. Wong Kar-wai'nin yönettiği bu belgesel, kendi filmi 'In the Mood for Love'ın yapımıyla ilgilidir. Çok sevilen filmin detaylarına, bilinmeyenlerine değinen, çalışma şartlarını aktaran bir belgeseldir.

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Brigitte Lin Ching-hsia, Tony Leung Chiu-Wai, Faye Wong

1. Aşk Zamanı (2000)

1. Aşk Zamanı (2000)

IMDb: 8.1 

Özet: İki komşunun eşlerinin kendilerini aldattığını fark etmesini ve bu yasak aşkın iki kişi arasındaki aşkın alevlenmesine engel olan bir hikayenin anlatıldığı filmdir. İkisi de eşlerinden bağımsız bir şekilde eşya taşımaktadırlar. Günden güne birbirleriyle yakınlaşmaya başlayan ikili bir süre sonra tuhaf bir gerçekle karşı karşıya kalacaktır. Bu da eşlerinin de birlikte oldukları gerçeğidir. Birbirlerine aşık olurlar ancak bir türlü kavuşamazlar çünkü hem çevresel hem de kişisel engeller bu aşkı bir imkansızlık hikayesine dönüştürür. Eşleri imkanı olan bir şekilde yasak aşk yaşarlarken, iki komşunun aşk yaşaması ve bir gelecek planı kurması birçok nedenden dolayı imkansıza dönüşür. 

Yönetmen: Wong Kar-Wai

Oyuncular: Maggie Cheung, Tony Leung Chiu-Wai, Ping Lam Siu

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
5
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Elif Kocabaş

Yaaaa aşk zamanı harika bir filmmmmm