Görüş Bildir
Haberler
Bir Başka Kültür! Hong Kong Sinemasının Birbirinden Etkileyici 16 Filmi

Bir Başka Kültür! Hong Kong Sinemasının Birbirinden Etkileyici 16 Filmi

Adorno
09.10.2021 - 09:30

Uzak Doğu dizileri ve sinemasının çok konuşulduğu bugünlerde, bambaşka bir bölgenin sinemasını sizin için derledik! Çin'e bağlı özel bir idari bölge konumunda olan Hong Kong'un sinema sektörü, dünya sineması için oldukça önemli. Wong Kar Wai gibi Cannes'da en iyi yönetmen ödülü alan dev isimlerin çıktığı bu sinemanın en etkileyici filmleri nelermiş bir bakalım;

Not: Film açıklamaları için Beyazperde ve Sinemalar.com kaynak olarak kullanılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Chungking Express (Chung Hing Sam Lam)

1. Chungking Express (Chung Hing Sam Lam)

Son dönem Uzak Doğu sinemasının en akılda kalan yapıtlarından biri olan film, iki farklı kırık kalpli insanın içine düştüğü benzer çıkmazları, hem dokunaklı hem de eğlenceli bir üslupla anlatır. İlk yarısında sevgilisinden ayrılan ve bu ayrılığın üstesinden gelemeyen bir polis memuru olan Cop 223 (He Zhiwu)’ün dramını izlerken, ikinci yarıda da benzer bir şekilde sevgilisinden ayrılan ve benzer bir bunalımlı ruh haliyle bu ayrılığın üstesinden gelmeye çalışan bir diğer polisin, Cop 663’ün hikayesine tanık oluruz. Bu benzer hikayeler dünyanın en kalabalık şehirlerinden birinde, mucizevi bir şekilde kesişecektir.

2. Infernal Affairs (Mou Gaan Dou)

2. Infernal Affairs (Mou Gaan Dou)

Yıllarca özel bir eğitimle polis teşkilatında yetiştirilip mafyanın içerisine sızan polis memurları, mafyanın iç yapısını öğrenip muhbirlik yaparken mafyada da durum farklı değildir. Mafya da kendi yetiştirdiği özel yeteneklere sahip gençleri bir şekilde polis teşkilatında yer alan köstebekler haline getirir. Bu döngü başarılı bir şekilde devam ederken bir anda iki taraf da kendi idareleri içinde yer alan iki farklı köstebek olduğunu fark ederler. Şimdi iki tarafın da tek amacı kendi teşkilatında yer alan köstebeği bulup cezalandırmak olacaktır. Infernal Affairs, Martin Scorsese tarafından The Departed (Köstebek) adıyla sinemaya tekrar uyarlanmıştır.

3. A Simple Life (Tou Ze)

3. A Simple Life (Tou Ze)

Artık gitgide yaşlanan Ah Tao ciddi bir kalp krizi geçirir ve kendisini bildiğinden beri yanında çalıştığı ailenin evinden ayrılır. Artık yalnız ve kimsesiz bir insan olarak huzur evine yerleşmiştir. Fakat yıllarca emek verip büyüttüğü Roger, Ah Tao'yu huzur evinde yalnız bırakmak istemez... İnsanların saygı, sevgi ve vefa üzerine kurdukları ilişkilerin illa kan bağına muhtaç olmadığını vurgulayan film gerçek bir olaydan yola çıkıyor. Film 2011 Oscar'larında Hong Kong’un Oscar adayı olmuştu.

4. In the Mood for Love (Fa Yeung Nin Wah)

4. In the Mood for Love (Fa Yeung Nin Wah)

Aşk Zamanı, komşu olan evli bir kadın ile evli bir erkeğin arasında oluşan bağı konu ediyor. Hong Kong, 1960'lı yılların başlarını yaşamaktadır. Chau lokal bir gazetenin yazı işleri müdürüdür. Eşiyle birlikte büyük oranda Şangaylıların hayatlarını sürdürdükleri bir apartmana taşınırlar. Chau, bir gün kapı komşusu Li-Chun ile karşılaşır. İkisi de eşlerinden bağımsız bir şekilde eşya taşımaktadırlar. Günden güne birbirleriyle yakınlaşmaya başlayan ikili bir süre sonra tuhaf bir gerçekle karşı karşıya kalacaktır. Wong Kar Wai'nin estetik olarak kusursuza yakın olan filmi eleştirmenler tarafından övgüyle karşılanmıştır.

5. Election (Hak Se Wooi)

5. Election (Hak Se Wooi)

To’nun, özgün adı Hak se wui olan ilk filmi, ülkesinde büyük başarı kazanmış, 25. Hong Kong Film Ödülleri’nde En İyi Film, Yönetmen ve Senaryo ödüllerinin sahibi olmuştur. Filmin başrol oyuncularından Tony Leung Ka-Fai’ye de En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getirmiştir. “Election”, aksiyon filmleriyle tanınmış To’nun diğer filmlerinden hayli farklı. Karanlık bir gelecekte geçen, sıradışı bir güç mücadelesi anlatılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dumplings (Gau Ji)

6. Dumplings (Gau Ji)

Kocasını genç sevgilisine kaptırmak üzere olan eski televizyon yıldızı Quing, gençleştirici özelliği olduğu söylenen bir mantının tadına bakmaya karar verir. Ama bu mantı bilinen mantılardan değildir. Filmde, insanın içindeki korkuları yenmek için nasıl da dehşet dolu şeyler yapabileceği anlatılıyor.

7. Ip Man

7. Ip Man

1930'lu yılların Çin'inin Foshan bölgesinde çeşitli okullar dövüş sanatlarıyla ilgilenmekte ve birbirlerine karşı yarışmaktadırlar. Wing Chun dövüş tekniğinin ustası Ip Man, Foshan çevresinin en yetenekli dövüşçüsüdür. Hünerlerini sergilemeyi ve gösteriş yapmayı pek sevmeyen adam, öğrenci eğitmeyi de kabul etmez. Tüm günlerini antrenman ve arkadaşları için ayıran Ip Man, profesyonel bir dövüşçü olmasa da gizli saklı yapılan yerel dövüşlerde sergilediği hünerlerle önemli bir kesimin ilgisini çekmiş, saygıyla karşılanmıştır. Jin Shanzhao isimli ünlü bir dövüşçüyü yendiğinde ise ünü geniş bir alana yayılacaktır... Bruce Lee’nin ustası Yip Man’in yarı-biyografik hikayesini anlatan film, Yip Man tarafından başarıyla icra edilen savunma tekniği Wing Chun’un tarihine de yer veriyor.

8. Made in Hong Kong (Heung Gong Jai Jo)

8. Made in Hong Kong (Heung Gong Jai Jo)

Babası aileyi terk ettikten sonra, Autumn Moon (Sam Lee) liseyi bırakır ve organize suç örgütü Triadların para toplayıcısı olur. Bu para toplama işleri sırasında, Triadların borçlularından birinin kızı olan Ping'le (Neiky Yim Hui-Chi) tanışır ve ona aşık olur. Kız, ölümcül bir böbrek hastalığından muzdariptir ve Autumn Moon, Ping'in tıbbi masraflarını ödemek için bir suikast sözleşmesi yapar. Ancak Moon yeraltı suç dünyasının daha da derinlerine inerken, geçmişinden bir figür peşini bırakmayacaktır.

9. Still Human (Lun Lok Yan)

9. Still Human (Lun Lok Yan)

Felçli ve umutsuz bir Hong Konglu adam, Filipinli yeni ev hizmetçisiyle tanışır. Farklı mevsimlerde aynı çatı altında yaşayan iki yabancı, birbirleri hakkında daha çok şey öğrendikçe kendileri hakkında da daha çok şey öğreneceklerdir.

10. Comrades: Almost a Love Story ( Tian Mi Mi)

10. Comrades: Almost a Love Story ( Tian Mi Mi)

Taşralı çocuk Xiaojun (Leon Lai), memleketindeki sevgilisiyle evlenebilmek için zengin olmayı umarak Hong Kong'a taşınır. Ancak Xiaojun, metropolde zorluklar yaşar ve giderek yalnızlaşır ta ki şehirli Qiao (Maggie Cheung) ile tanışana kadar. Qiao, onu kentsel yaşam konusunda eğitirken ikili giderek yakınlaşır ve sonunda romantik bir gece yaşarlar. Her ikisi de tutkulu gecelerini unutmanın ve arkadaş kalmanın akıllıca olduğuna karar verir, ancak yine de gizlice birbirlerini özlemeye devam etmektedirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Longest Summer (Hui Nin Yin Fa Dak Bit Doh)

11. The Longest Summer (Hui Nin Yin Fa Dak Bit Doh)

- IMDB: 7.1

Tarih 1 Temmuz 1997 ve Hong Kong kutlamalar sırasında ışıl ışıl. Birleşik Krallık'ın, Hong Kong'u Çin Halk Cumhuriyeti'ne devri, Ga Yin'i ve asker arkadaşlarını işsiz bırakmıştır. Bu da onları ne pahasına olursa olsun bir iş ve para bulmaya yönlendirmiştir. Hiçbir işte pek başarılı olamayan Ga Yin, en sonunda çete dünyasına girmeye ve kardeşi Ga Suen'e katılmaya karar vermiştir.

12. Fallen Angels (Do Lok Tin Si)

12. Fallen Angels (Do Lok Tin Si)

Film günümüz metropollerinden Hong Kong’da geçiyor. Bütün metropollerde olduğu üzere şehir alabildiğine kalabalık, hareketli ve renkli. Film bu kalabalık şehirde, adeta yalnız kovboy olarak yaşayan bir tetikçinin (Leon Lai) hayatını anlatıyor. Bir kiralık katilin soğukkanlılığına, işlediği cinayetlere ve olayları nasıl değerlendirdiğine ana karakterin iç sesleriyle tanık oluyoruz. Tetikçinin işlerini ayarlayan ve işin doğası gereği çok görüşmedikleri kadın ortağı (Michelle Reis) ile iş dışında da görüşmeye başladıklarında hikaye başka bir boyut kazanır.  Yönetmen Wong Kar Wai; renkleri, çekim açılarını ve film müziklerini de adeta başlı başına bir karakter gibi izleyicisiyle buluşturuyor.

13. Kung Fu Hustle

13. Kung Fu Hustle

Sing, serseri mizaçlı, hayatı boyunca hep ezilen fakir bir gençtir. Balta çetesine girerek her şeyi değiştireceğine inanır. 1940’ların başlarında Balta çetesi her yeri ele geçirmiştir ve geriye tek bir mahalle kalmıştır ama bu mahalle Balta çetesi için sonun başlangıcı olacaktır. Stephen Chow’un yönetmenliğini yaptığı film, Çin’in Oscarları olarak kabul edilen Golden Horse ödüllerinde en iyi film de dahil olmak üzere 5 dalda ödül almıştır.

14. Mad Detective (San Faam)

14. Mad Detective (San Faam)

Chan Kwai Bun (Lau Ching Wan), insanların 'içsel kişiliklerini' görme gücüne sahiptir. Bu yetenek, onu alışılmışın dışında ve dengesiz olsa da çok yetenekli bir polis dedektifi yapar. Silahı birden fazla soygunda kullanılmış bir polis memurunun ortadan kaybolmasını araştıran Ho Ka On (Andy On) tarafından, Bun aktif göreve tekrar davet edilir. Kayıp polisin ortağı olan Ho ve Ko Chi Wai (Lam Ka Tung), Hintli bir şüphelinin peşine düşer. Ancak Bun başka bir şeyden şüphelenmektedir.

15. Exiled (Fong Juk)

15. Exiled (Fong Juk)

Hong Kong'dan Makau'ya yollanan iki suikastçı, karısı ve yeni doğmuş bebeği ile hayatında temiz bir sayfa açmak isteyen eski çete üyesi arkadaşları Wo'yu öldürmek üzere görevlendirilmiştir. Kapıyı çalarlar: Wo'nun karısı vardır karşılarında, onlara Wo'nun evde olmadığını söyler. Çok geçmeden kapı bir daha çalınır. Bu kez Wo'nun, onu korumak için kendi kendilerine karar almış bir çift eski çete arkadaşı daha gelmiştir eve. Yine Wo'yu sorup aynı cevabı alırlar karısından. Evine onu aramaya gelen dört tetikçi ile Wo'nun, çocukluk arkadaşı oldukları ortaya çıkar. Wo'nun eve dönmesiyle başlayan kısa ama sert bir kavga, bu beş eski dostun aralarındaki sorunları çözmeye yetmez. Tartışmayı bir sonraki güne bırakmaya karar vermişken araya eski patronları Fay girer ve beşini birden yeni bir göreve yollar. Beşlinin çıktıkları macerada, bir otel lobisi, bir fahişe ve altınla dolu çantalardan oluşan bilmecenin yanı sıra kendi aralarındaki sorunları da çözmeleri gerekecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Happy Together (Chun Gwong Cha Sit)

16. Happy Together (Chun Gwong Cha Sit)

Yiu Fai ve Po-wing, daha özgür yaşayabilmek için birlikte Arjantin'e giderler ve burada ilişkileri beklenmedik bir şekilde biter. Artık yollarına tek başlarına devam etmek zorundadırlar ve bunun için de paraya ihtiyaçları vardır. Yiu-Fai, bir barda kendine iş bulurken Po-wing de çabalamaya devam eder. Amaçları yeterli parayı kazanıp Hong Kong'a geri dönebilmektir. Po-wing bir grup adam tarafından dövüldüğünde gidecek hiçbir yeri olmadığını anlar ve eski sevgilisi Yiu-Fai'yi aramak zorunda kalır. Ne var ki Yiu-Fai'nin hayatı çoktan değişmiştir... Yapılmış en etkileyici kuir filmlerinden biri olarak değerlendirilen Happy Together, Wong Kar Wai'ye Cannes'da en iyi yönetmen ödülünü kazandırmıştır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın