Görüş Bildir
Haberler
İzleyenlerin Akıl Sağlığını Alt Üst Eden Sinema Tarihinin En İyi Psikolojik Korku Filmleri

İzleyenlerin Akıl Sağlığını Alt Üst Eden Sinema Tarihinin En İyi Psikolojik Korku Filmleri

Rana Önder
25.11.2022 - 13:28

Psikolojik korku filmleri, diğer korku filmlerinin aksine izleyenlerin akıllarına daha farklı etkiler bırakması bakımından da tercih edilir. Bazı psikolojik korku filmleri diğer korku türleri gibi korkutucu gelmese de psikolojik açıdan oldukça rahatsız edici yapımlar olabiliyorlar. 

İçerisinde Cinnet, Ayin, Sapık, Paranormal Aktiviteler gibi yapımların bulunduğu tüm zamanların en korkunç psikolojik filmlerini izlemek için içeriğe bakabilirsiniz. İyi seyirler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Nanny (2022)

25. Nanny (2022)

IMDb: 6.1

Özet: Yukarı Doğu Yakası'ndaki bir ailenin çocuğuna bakarken New York'ta yeni bir hayat kuran göçmen dadı Aisha, tehlikeli Amerikan Rüyasını paramparça etmekle tehdit eden gizli bir gerçekle yüzleşmek zorunda kalır. Kendisine yeni bir hayat kurmaya çalışan Aisha'nın karşılatığı tehdit sonucunda yaşadıklarının konu edinildiği bir filmdir. 

Yönetmen: Nikyatu Jusu

Oyuncular: Anna Diop, Michelle Monaghan, Sinqua Walls

24. Paranormal Aktivite (2007)

24. Paranormal Aktivite (2007)

IMDb: 6.3 

Özet: Bir banliyö evine taşındıktan sonra, bir çift, her gece şeytani bir varlıktan giderek daha fazla rahatsız olur. Genç bir çift olan Katie ve Micah yeni bir eve taşınırlar ve Micah hayatlarını kameraya kaydeder. Gecedeki garip olaylardan sonra Katie, küçük bir çocukken bir zamanlar odasında hayaletimsi bir varlık yaşadığını itiraf eder. Micah şüphecidir ve gece boyunca herhangi bir aktiviteyi kaydetmek için kamerasını yatak odasına kurar. Birkaç gün sonra yatak odasının kapısının hareket ettiğini görürler ve evlerinde bir varlık olduğu açıktır. Düşük bütçeyle çekilen bu film, korku filmi konusunda bir kült haline gelmiştir. 

Yönetmen: Oren Peli

Oyuncular: Katie Featherston, Micah Sloat, Amber Armstrong

23. Blair Cadısı (1999)

23. Blair Cadısı (1999)

IMDb: 6.5 

Özet: Üç film öğrencisi, yerel Blair Cadısı efsanesi hakkında bir belgesel çekmek için Maryland ormanına gittikten sonra ortadan kaybolur ve geride sadece görüntülerini bırakırlar. Ormandaki efsaneyi araştırmak için giden üç sinema öğrencisinin ardında bıraktıkları videoları konu edinen bir filmdir. 

Yönetmen: Daniel Myrick, Eduardo Sanchez

Oyuncular: Heather Donahue, Michael C. Williams, Joshua Leonard

22. Şeker Adamın Laneti (1992)

22. Şeker Adamın Laneti (1992)

IMDb: 6.7 

Özet: Kancalı cani bir ruh olan Candyman, canavar efsanesini araştıran şüpheci bir yüksek lisans öğrencisi tarafından yanlışlıkla gerçeğe çağrılır. Ayna karşısında beş kere Candyman söyleme efsanesiyle birlikte yanlışlıkla Candiman'i çağıran bir adamın yaşadıklarının konu edinildiği bir filmdir. Candyman'i araştıran bir lisans öğrencisinin yaşadıklarının konu edinildiği bir psikolojik korku filmidir. 

Yönetmen: Nia DaCosta

Oyuncular: Yahya Abdul-Mateen, Teyonah Parris, Nathan Stewart-Jarrett

21. Biz (2019)

21. Biz (2019)

IMDb: 6.8 

Özet: Bir ailenin sakin sahil tatili, ikizi ortaya çıkıp onları korkutmaya başlayınca kaosa dönüşür. Adelaide ve Gabe Wilson birbirlerini ve ailelerini çok seven bir çifttir. Hayatları yorucu olduğu için çocuklarını da  alıp Kaliforniya'ya giderler. Tyler ailesi ile sahilde geçirdikleri bir günün ardından, geçmişte travma atlatmış olan Adelaide burada ailesinin başına bir şey gelebileceğine dair paranoyak hisler taşımaya başlar. Huzurlu bir yaşam için geldikleri bu yer bir anda ailenin birebir aynısı olan beklenmedik misafirler ile alt üst olur. 

Yönetmen: Jordan Peele

Oyuncular: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Ölüm Provası (1999)

20. Ölüm Provası (1999)

IMDb: 7.1 

Özet: Oğlu evden taşınmayı planlayan yalnız bir Japon dul, yakın zamanda bir arkadaşına ve film yapımcısı arkadaşına üzüntüsünü anlatır. Bunun üzerine arkadaşı kendisine yeni bir hayat arkadaşı bulabileceği bir seçme yapmayı teklif eder. Bir TV şovu için bir mülakat yapıyormuş gibi yaparak Aoyoma'ya eş seçmeye karar verirler. Aoyoma, bu mülakat sırasında Asami isimli bir kadından etkilenir ancak, genç kadının planları bambaşkadır. 

Yönetmen: Takashi Miike

Oyuncular: Ryo Ishibashi, Tetsu Sawaki, Jun Kunimura

19. Çılgınlığın Ötesinde (1994)

19. Çılgınlığın Ötesinde (1994)

IMDb: 7.1 

Özet: Bir sigorta müfettişi, korku yazarının kitaplarının hayranları üzerindeki etkisinin ilham verici olmaktan çok daha fazla olduğunu keşfetmeye başlar. Tek amacı işini yapmak olan bir sigortacı keşfettiği bir olay ile birlikte hayatının akışı değişir. Ardından bir korku kitabı yazarı ile sıra dışı bir bağ kurar. 

Yönetmen: John Carpenter

Oyuncular: Jürgen Prochnow, Sam Neill, David Warner

18. Ayin (2018)

18. Ayin (2018)

IMDb: 7.3 

Özet: Graham ailesinin büyüğü Ellen vefat ettiğinde, kızının ailesi, atalarıyla ilgili gizemli ve giderek daha korkunç sırları çözmeye başlar. Ne kadar çok keşfederlerse, kendilerine miras kalmış gibi göründükleri uğursuz kaderden kaçmaya çalışırken o kadar çok kendilerini bu karanlık sırrın içerisinde bulurlar. Annesinin ölümümün ardından ailenin geçmişindeki karanlık sırları öğrenen ve bu mirastan kaçmaya çalıştıkça daha da içine batan ailenin hikayesinin konu edinildiği bir filmdir.

Yönetmen: Ari Aster

Oyuncular: Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff

17. Bunny Lake Is Missing (1965)

17. Bunny Lake Is Missing (1965)

IMDb: 7.3 

Özet: Ann Lake ve erkek kardeşi Steven, Ann ve kızı Bunny'nin ABD'den İngiltere'ye yeni taşınmasıyla yeni bir eve taşınırlar. Ann'in de okulun ilk günü için Bunny'yi bırakması gerektiğinden, taşınma günü oldukça telaşlıdır. Ann, Bunny'yi almaya geldiğinde hiçbir yerde bulunamaz. Polis çağrılır, ancak onlar ne kadar çok araştırırlarsa, Bunny Lake'in hiç var olmadığı o kadar çok ortaya çıkar. Kızıyla birlikte İngiltere'ye taşınan bir kadının git gide akli dengesinden şüphe duymaya başlamasını konu edinen bir filmdir. 

Yönetmen: Otto Preminger

Oyuncular: Carol Lynley, Keir Dullea, Martita Hunt

16. Carrie (1976)

16. Carrie (1976)

IMDb: 7.4 

Özet: Carrie White, baskıcı annesi ile yaşayan ve annesi yüzünden kendi halinde, dış dünyadan habersiz yaşayan birisidir. Bir gün okulda travmatik bir olay yaşar ve bunun üzerine telekinetik yetenekleri olduğunu keşfeder. Carrie yaşadığı travmadan sonra daha da içine kapanır ve bir gün okul balosuna gitmek için sınıflarından birsi genç kızı partiye davet eder. Ancak Carrie'nin partiye çağırılmasının asıl amacı kendisine hazırlanan acımasız bir şakadır. Fakat Carrie için hazırlanan korkunç şaka, oradaki herkesin hayatını tehlikeye atar. 

Yönetmen: Brian De Palma

Oyuncular: Sissy Spacek, Piper Laurie, Amy Irving

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Deniz Feneri (2019)

15. Deniz Feneri (2019)

IMDb: 7.4 

Özet: İki deniz feneri bekçisi, 1890'larda uzak ve gizemli bir New England adasında yaşarken akıl sağlıklarını korumaya çalışırlar. Yıllardır tek başına adada bekçilik yapan Thomas'ın yanına bir gün Ephraim Winslow isimli genç bir yardımcı gönderilir. Bir süre sonra ikili arasına bir iktidar savaşı çıkar ve Ephraim, genç adama psikolojik şiddet uygular. Bir süre sonra ikili akıl sağlıklarını kaybetmeye başlar. 

Yönetmen: Robert Eggers

Oyuncular: Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman

14. Lanetli Ada (1973)

14. Lanetli Ada (1973)

IMDb: 7.5

Özet: Püriten bir Polis Çavuşu, Pagan yerlilerinin asla var olmadığını iddia ettiği kayıp bir kızı aramak için bir İskoç adası köyüne gelir. Howie, genç bir kızın ortadan kaybolmasını araştırmak için Summerisle'a gider. Yerlilerin tuhaf ve yararsız olduğunu keşfeder ve ortadan kaybolmanın temeline inmeye kararını verir. Kayıp bir genç kızı bulmak için koyu Pagan inancına sahip köye giden bir polisin burada gizemi çözmek için girdiği zorlu mücadelenin konu edinildiği filmdir. 

Yönetmen: Robin Hardy

Oyuncular: Edward Woodward, Diane Cilento, Ingrid Pitt

13. Tiksinti (1965)

13. Tiksinti (1965)

IMDb: 7.6 

Özet: Kız kardeşinin erkek arkadaşını onaylamayan, cinsellikten tiksinti duyan bir kadın depresyona girer. Depresyona giren Carol'un herkesten sakladığı takıntılı tiksintileri vardır. Özellikle de cinsel açıdan oldukça tuhaf takıntıları olan kadının tiksinti dolu düşünceleri kardeşi tatile çıkınca git gide daha da şizofrenik bir hal almaya başlar. 

Yönetmen: Roman Polanski

Oyuncular: James Villiers, Helen Fraser, Catherine Deneuve

12. Çehresiz Gözler (1960)

12. Çehresiz Gözler (1960)

IMDb: 7.6 

Özet: Bir cerrah, kızının şeklini bozan bir kazaya neden olur ve ona yeni bir yüz vermek için aşırı çaba sarf eder. Kızı Christiane'ın ciddi şekilde sakat kalmasına neden olan bir kazaya neden olan parlak cerrah Dr. Génessier, kıza yeni bir yüz vermek için yorulmadan çalışır. Ancak bunu genç kadınları kaçırarak ve yüz nakli yapmaya çalışarak yapar ve ne yazık ki bugüne kadar hep başarısız olmuştur. Filmde ise kızının onun ne yaptığını anlayınca doktorun dünyası başına yıkılmaya başlamasını konu edinilir.

Yönetmen: Georges Franju

Oyuncular: Pierre Brasseur, Alida Valli, Edith Scob

11. Kurtların Saati (1968)

11. Kurtların Saati (1968)

IMDb: 7.6 

Özet: Genç hamile karısıyla uzak bir Alman adasında tatil yapan bir sanatçı, bastırılmış arzularıyla yüzleşirken duygusal bir çöküntü yaşar. Genç kadının eşi uzun süredir kötü kabuslar görmektedir ve eşi de ona mümkün olduğunca destek olmaya çalışır. Ancak bir süre sonra sonra genç kadında sanrılar görmeye başlar ve ikili gerçek hayat ile hayal dünyasını birbirinden ayırt edememeye başlar. 

Yönetmen: Ingmar Bergman

Oyuncular: Erland Josephson, Max von Sydow, Ingrid Thulin

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Kapan (2017)

10. Kapan (2017)

IMDb: 7.7 

Özet: Chris, sevgilisi Rose ile mutlu bir beraberliği olan sıradan bir gençtir. Genç bir Afrikalı-Amerikalı, hafta sonu için beyaz kız arkadaşının anne babasını ziyaret eder ve burada, onu kabul etmeleriyle ilgili kaynayan tedirginliği sonunda kaynama noktasına ulaşır. Kız arkadaşının evine giden Chris, buraya giden siyahların bir süre kaybolması üzerine de gerilir ve aile ziyareti onun için içinden çıkılamaz bir ana dönüşür.

Yönetmen: Jordan Peele

Oyuncular: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener

9. Şeytan Kadın (1964)

9. Şeytan Kadın (1964)

IMDb: 7.9 

Özet: İki kadın samuray öldürür ve geçimlerini sağlamak için eşyalarını satar. Biri komşusuyla ilişki yaşarken, diğer kadın tuhaf bir maske takan gizemli bir samuray ile tanışır. 14. yüzyıl Japonya'sında bir asker olarak zorla savaşa alındıktan sonra karısı ve annesi bir bataklıkta yaşamaya devam eden bir samurayın ailesi geçimini askerleri pusuya düşürüp sonrasında eşyalarını satarak sağlar. Kadın, bir asker kaçağıyla birlikte olan gelinine güvenmemeye başlar ve öldürülen bir samuraydan aldığı yüz maskesini takmaya başlar. Ardından maskeyi takan kadının içine maskeyle birlikte şeytan da girer. 

Yönetmen: Kaneto Shindô

Oyuncular: Somesho Matsumoto, Kentarô Kaji, Hosui Araya

8. Siyah Kuğu (2010)

8. Siyah Kuğu (2010)

IMDb: 8.0 

Özet: Kendini adamış bir dansçı, Çaykovski'nin 'Kuğu Gölü' yapımında başrolü kazandıktan sonra akıl sağlığını korumak için mücadele eder. Zarif, masum ve saf Beyaz Kuğu ile kötülüğün, şehvetin ve bilinmezliğin temsilcisi Siyah Kuğu'yu aynı anda canlandırabilecek bir balerin arayan yönetmenin ilk tercihi Nina olur. Ancak rolü almak için elinden geleni yapan Nina’nın karşısında güçlü bir rakibi vardır.

Yönetmen: Darren Aronofsky

Oyuncular: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel

7. Rosemary'nin Bebeği (1968)

7. Rosemary'nin Bebeği (1968)

IMDb: 8.0 

Özet: Bebek sahibi olmaya çalışan genç bir çift, Central Park West'te eskiyen, süslü bir apartmana taşınır ve kendilerini tuhaf komşularla çevrili bir ortamda bulurlar. Guy, tanınmış aktör olmak için çabalayan birisidir ve güzel eşi Rosemary ile birlikte New York'a yeni bir hayata başlamak için taşınırlar. Rosemary New York'ta taşındıkları evde üst komşularının fazla misafirperver tavırları sonucunda şüpheye düşer ancak eşi bu kaygılarını bir türlü anlayamaz. Genç kadın bir gün kabusunda şeytan tarafından istismar edilir ve gerçek hayatta da hamile kalır. Bu olay birlikte genç çiftin yaşadığı gizem daha da karmaşık bir hal alır. 

Yönetmen: Roman Polanski

Oyuncular: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon

6. Şeytan Ruhlu İnsanlar (1955)

6. Şeytan Ruhlu İnsanlar (1955)

IMDb: 8.1 

Özet: Nefret edilen bir okul müdürünün karısı ve metresi, mükemmel bir cinayet planı yaparlar. Michel Delassalle herkesin nefret ettiği bir okul müdürüdür ve hem eşi hem de sevgilisine çok kötü davranan birisidir. İki kadın okul müdürünü öldürmek için kusursuz bir cinayet planı yaparlar ancak plan sırasında beklenmedik bir olay ile karşı karşıya kalırlar.

Yönetmen: Henri-Georges Clouzot

Oyuncular: Simone Signoret, Vera Clouzot, Pierre Larquey

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. The Thing (1982)

5. The Thing (1982)

IMDb: 8.2 

Özet: Antarktika'daki bir araştırma ekibi, kurbanlarının görünümüne bürünen, şekil değiştiren bir uzaylı tarafından avlanır. Antarktika'ya giden araştırmacılar burada değişik olaylar olduğunu anlarlar ve esrarengiz olayları çözmeye karar verirler. Ancak burada hiç bilmedikleri bir tür ile karşı karşıya kalırlar. 

Yönetmen: John Carpenter

Oyuncular: Kurt Russell, T.K. Carter, Wilford Brimley

4. Altıncı His (1999)

4. Altıncı His (1999)

IMDb: 8.2 

Özet: Ruhlarla iletişim kuran korkmuş, içine kapanık Philadelphia'lı bir çocuk, cesareti kırılmış bir çocuk psikoloğundan yardım ister. Crow daha önce kötü bir deneyim geçirdiği için ağır bir saldırı ve ölüm tehlikesi atlattığı için işini yapma konusunda özgüveni kırılmış birisidir. Ardından Cole isimli küçük bir çocukla  karşılaşır ve sonrasında olaylar gelişir. Küçük çocuğun bir sırrı vardır ve bu sır ile birlikte çocuk ile doktorun hayatı başka bir yöne evrilir. 

Yönetmen: M. Night Shyamalan

Oyuncular: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette

3. Cinnet (1980)

3. Cinnet (1980)

IMDb: 8.4 

Özet: Bir aile, kış için tenha bir otele mekanın bakımını üstlenmek için giderler. Jack’in doğaüstü sezgilere sahip olan küçük oğlu, zamanla otelin içerisinde yalnız olmadıklarını, geçmiş ve gelecekten gelen hayaletlerle birlikte yaşadıklarını görür ve ailesini buna inandırmaya çalışır. Jack, filmin ilerleyen zamanlarında doğaüstü varlıklar tarafından ele geçirilir ve git gide aklını kaybeder. 

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

2. Sapık (1960)

2. Sapık (1960)

IMDb: 8.5 

Özet: Bir Phoenix sekreteri, işvereninin müşterisinden 40.000 doları zimmetine geçirir, kaçar ve annesinin egemenliği altında genç bir adam tarafından işletilen uzak bir motele yerleşir. Sevgilisi ile buluşmak için bir gece motele giden genç kadın buraya girdiği anda tuhaf bir şeyler olduğunu anlar. Burada otelin sahibi ile sohbet eden genç kadın adamın sorunlu birisi olduğunu anlar ve odasına girip duş alma kararını verir. Ancak bu adam Marion'ı takıntı haline getirir. 

Yönetmen: Alfred Hitchcock

Oyuncular: Anthony Perkins, Janet Leigh, John Gavin

1. Kuzuların Sessizliği (1991)

1. Kuzuların Sessizliği (1991)

IMDb: 8.6

Özet: Clarice Starling, akademiden yeni mezun olmuş genç bir FBI ajanıdır. Clarice, kurbanlarının derilerini yüzen sosyopat bir katilin elinden kurban olacak birsini kurtarmak için görevlendirilir. Ancak Clarice'nin bu seri katili bulmak için başka bir psikopat olan Dr. Hannibal Lecter'a yakınlaşması gerekir. Ancak genç ajanın Hannibal'a yaklaşıp ondan yardım alabilmesi için ilk olarak psikopat doktorun güvenini kazanması gerekir. 

Yönetmen: Jonathan Demme

Oyuncular: Anthony Hopkins, Jodie Foster, Scott Glenn

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
4
4
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zafer Yan

Hastayım şu onedio nun entellektüel görunmek için dinazorlardan kalma film listesi yapan yazarlarına. 20 tane oscarı olsa yine gidip 60 lı 70 li yıllardan ka... Devamını Gör

sinan

Jacob's Ladder (1990)

Aygül Bozkurt

Şeker adamın laneti tam kusmalık bir film 😖