Görüş Bildir
Haberler
İzleyenleri Derin Düşüncelere Daldıran ve Sinema Tarihine Damga Vuran En İyi Diyalogların Geçtiği Filmler

İzleyenleri Derin Düşüncelere Daldıran ve Sinema Tarihine Damga Vuran En İyi Diyalogların Geçtiği Filmler

Elif Ateş Dereli
09.03.2023 - 13:24 Son Güncelleme: 17.03.2023 - 14:01

Merhabalar. İki kişi yetişkinler gibi bir şeyler konuşmak için bir odada toplandığında çoğunlukla standart diyaloglar yapılır. Ancak film dünyasında, sohbet eden iki kişi sadece dostça bir karşılaşma içide olamaz. Bu anlarda bol miktarda drama ve öfke ile gerilim mevcut olmalıdır.  Bu içerikte sinema tarihinin en iyi 20 diyalogunu sizler için listeledim.

İyi replikler dilerim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. My Dinner with Andre (1981)

1. My Dinner with Andre (1981)

İki eski arkadaş akşam yemeği için buluşur; biri deneyimlerini detaylandıran anekdotlar anlatırken diğeri onların değişik dünya görüşleri olduğunu fark eder. Bu film, iki saatten uzun süren tek bir diyalog sahnesinden oluşuyor. Wally, arkadaşı tüm bu süre boyunca ne yaptığını coşkulu bir şekilde anlatırken sakince dinliyor: diri diri gömülmek, bir ormanda seyircisiz tuhaf bir oyun oynamak, birkaç haftalığına bir Budist rahibi evlat edinmek, bir grup insana katılmak. 

Yönetmen: Louis Malle

Oyuncular: Andre Gregory, Wallace Shawn, Jean Lenauer

En iyi replikler: Andre: 'Aklımız, kendi içlerinde gerçek olmayan bu hedeflere ve planlara odaklanmış durumda.' 

Wally: 'Hedefler ve planlar... hayal ürünü değiller. Onlar rüya gibi bir hayatın parçası.”

2. Manhattan (1979)

2. Manhattan (1979)

Genç bir kızla çıkan boşanmış bir televizyon yazarının hayatı, en yakın arkadaşının metresine aşık olunca daha da karmaşık hale gelir. Tüm Woody Allen filmleri gibi bu film de diyalog odaklıdır. Senaryoları bir dizi edebi yazardan etkilenmiştir ve metinlerinin çoğu kolayca bir oyuna uyarlanabilir.

Yönetmen: Woody Allen

Oyuncular: Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway

En iyi replik: Tracy: 'İnsanlara biraz güvenmelisin.'

3. The Third Man (1949)

3. The Third Man (1949)

Ucuz roman yazarı Holly Martins, karanlık, savaş sonrası Viyana'ya gittiğinde kendisini eski bir dostu olan Harry Lime'ın gizemli ölümünü araştırırken bulur. Tüm zamanların en iyi klasik gerilim filmlerinden biri olarak kabul edilen bu filmin kurgusu, zamanının onlarca yıl ilerisindeydi ve kusursuz siyah-beyaz estetiği ve akılda kalan sahneleriyle gelecek nesil film yapımcılarına ilham verdi.

Yönetmen: Carol Reed

Oyuncular: Orson Welles, Joseph Cotten, Alida Valli

En iyi replik: Harry Lime: “Bu kadar karamsar olma. Sonuçta o kadar da kötü değil. Adamın dediği gibi, İtalya'da 30 yıl boyunca Borgias altında savaş, terör, cinayet ve kan döküldü ama Michelangelo, Leonardo da Vinci ve Rönesans'ı ürettiler. İsviçre'de kardeş sevgisi vardı - 500 yıllık demokrasi ve barışları vardı ama ne üretti? Guguklu saat. Elveda Holly.”

4. Goodfellas (1990)

4. Goodfellas (1990)

Henry Hill'in ve mafyadaki hayatının hikayesi anlatan film, karısı Karen Hill ve İtalyan-Amerikan suç örgütündeki mafya ortakları Jimmy Conway ve Tommy DeVito ile olan ilişkisini anlatıyor. Martin Scorsese, her karakterin tepkisini görmemizi sağlayan iki kamera kurulumu kullanarak diyalog sahnelerini harika bir şekilde yapılandırıyor.

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci

En iyi replikler: Tommy DeVito: 'Hayır, hayır, bilmiyorum, sen söyledin. Nasıl bilebilirim? Komik olduğumu söyledin. Ben ne kadar komiğim, benim hakkımda bu kadar komik olan ne? Söyle bana, neyin komik olduğunu söyle!” 

Henry Hill: [uzun sessizlik] 'Siktir git buradan, Tommy!' 

Tommy: [herkes güler] 'Ya orospu çocuğu! Neredeyse ona sahiptim, neredeyse ona sahiptim. Seni kekemelik pislik ya. Frankie, titriyor muydu? Bazen seni merak ediyorum, Henry. Sorgulama sırasında çekebilirsiniz.”

5. Hunger (2008)

5. Hunger (2008)

Filmde İrlandalı cumhuriyetçi Bobby Sands, Kuzey İrlanda hapishanesindeki mahkumların açlık grevine öncülük ediyor. Michael Fassbender, hapisteyken açlık grevine giden İrlandalı bir cumhuriyetçi olan Bobby Sands'i canlandırıyor. Peder Dominic ile hayatı, dini ve amaçları hakkında sohbet ediyor, sigara içerken rahat bir sohbet ediyor.

Yönetmen: Steve McQueen

Oyuncular: Stuart Graham, Laine Megaw, Brian Milligan

En iyi replikler: Peder Dominic Moran: 'Niyetinin burada sadece intihar etmek olup olmadığını bilmek istiyorum.' 

Bobby Sands: 'Yapmak üzere olduğum şeyin ahlaki olup olmadığı ve bunun gerçekten intihar olup olmadığı hakkında tartışmamı mı istiyorsun? Birincisi, buna intihar diyorsun. Ben buna cinayet diyorum. Ve bu, ikimiz arasındaki başka bir küçük fark. İkimiz de Katolikiz, ikimiz de Cumhuriyetçiyiz. Ama sen güzel Kilrea'da som balığı avlarken, biz Rathcoole'daki evimizde yanıyorduk. Pek çok yönden benzer, Dom, ancak yaşam ve deneyimler, inançlarımızı farklı şekilde odakladı. Beni anlıyor musun?'

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Casablanca (1942)

6. Casablanca (1942)

Alaycı bir yapıya sahip gurbetçi Amerikalı kafe sahibi, eski sevgilisi ve onun kaçak kocasının Fransız Fas'ında Nazilerden kaçmasına yardım edip etmemeye karar vermekte zorlanır.

Yönetmen: Michael Curtiz

Oyuncular: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid

En iyi replikler: Ilsa: 'Peki ya biz?'

Rick: 'Bizim her zaman Paris'imiz olacak. Sen Kazablanka'ya gelene kadar sahip değildik, kaybettik. Dün gece geri aldık.”

Ben: 'Seni asla bırakmayacağımı söylediğimde.'

R: “Ve asla yapmayacaksın. Ama benim de yapacak bir işim var. Nereye gittiğimi takip edemezsin. Yapmam gereken şeyin hiçbir parçası olamazsın. Ilsa, asil olmakta iyi değilim ama üç küçük insanın sorunlarının bu çılgın dünyada bir fasulye tepesi olmadığını anlamak için fazla bir şey gerekmiyor. Bir gün bunu anlayacaksın.'

7. No Country for Old Men (2007)

7. No Country for Old Men (2007)

Bir avcı, Rio Grande yakınlarında ters giden bir uyuşturucu anlaşması ve iki milyon dolardan fazla nakit parayla karşılaştıktan sonra şiddet ve kargaşa başlar.

Yönetmenler: Ethan Coen, Joel Coen

Oyuncular: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin

En iyi replikler: Benzin İstasyonu Sahibi: 'Hiçbir şey koymadım.'

Anton Chigurh: “Evet, yaptın. Bunu hayatın boyunca ortaya koydun, sadece bilmiyordun. Bu madeni paranın hangi tarihte olduğunu biliyor musun? 'Hayır.' C: “1958. Buraya gelmek için yirmi iki yıl yol kat edildi. Ve şimdi burada. Ve ya tura ya da yazı. Ve söylemek zorundasın. Söyle'

G: 'Bak, ne kazanacağımı bilmem gerekiyor.'

C: 'Her şey.'

8. The Social Network (2010)

8. The Social Network (2010)

Harvard öğrencisi Mark Zuckerberg, Facebook olarak bilinen sosyal ağ sitesini yaratırken, fikirlerini çaldığını iddia eden ikizler ve daha sonra işten atılan kurucu ortak tarafından dava edilir.

Yönetmen: David Fincher

Oyuncular: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake

En iyi replik: Erica Albright: “Muhtemelen çok başarılı bir bilgisayar uzmanı olacaksın. Ama hayatın boyunca kızların seni inek olduğun için sevmediğini düşünerek yaşayacaksın. Ve tüm kalbimle bunun doğru olmayacağını bilmeni istiyorum. Bir pislik olduğun için olacak.

9. The Thin Red Line (1998)

9. The Thin Red Line (1998)

Film, İkinci Dünya Savaşı sırasında Guadalcanal'daki çatışmaya odaklanan James Jones'un 1962 tarihli otobiyografik romanından uyarlanmıştır.

Yönetmen: Terrence Malick

Oyuncular: Jim Caviezel, Sean Penn, Nick Nolte

En iyi replik: Yüzbaşı James 'Bugger' Staros: 'Bu adamlarla iki buçuk yıldır yaşıyorum, efendim ve hepsinin ölmesini emretmeyeceğim.'

10. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)

10. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)

Bitmek üzere olan bir süper kahraman aktörü, bir Broadway prodüksiyonunda yazarak, yöneterek ve oynayarak solmakta olan kariyerini canlandırmaya çalışır.

Yönetmen: Alejandro G. Iñárritu

Oyuncular: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton

En iyi replikler: Mike Shiner: 'Tamam, sadece benimle kal. 'Sormak için yanlış kişiyim' diyor ama bu nedir, bunda ki niyet nedir? Konudan bıkıp konuyu değiştiriyor, suçluluk duygusunu evliliğe mi çeviriyor? Ve olay şu ki, bundan sonra hepsi aynı şeyi söyleyen dört satırınız var. 'Adamı tanımıyordum bile, sadece geçerken adının geçtiğini duydum, bilemezdim, ayrıntıları bilmen gerekir...' Mesele şu ki, adamı tanımıyorsun, biz - kral anladın mı? Tek bir replikle çalışmasını sağlayın: 'Adamı tanımıyordum bile.' Değil mi?

Riggan: “Doğru. Evet. Repliklerimi de biliyorsun, ha?”

M: 'Bildiğimiz repliklere takılıp kalamaz mıyız?'

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Breathless (1960)

11. Breathless (1960)

Küçük çaplı bir hırsız bir araba çalar ve dürtüsel olarak bir motosikletli polisi öldürür. Yetkililer tarafından aranır, havalı bir Amerikalı gazetecilik öğrencisiyle tekrar bir araya gelir ve onu kendisiyle birlikte İtalya'ya kaçması için ikna etmeye çalışır.

Yönetmen: Jean-Luc Godard

Oyuncular: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Van Doude

En iyi replikler: Patricia Franchini: 'William Faulkner'ı tanıyor musun?'

Michel Poiccard: “Hayır. o kim Onunla yattın mı?”

12. Dancer in the Dark (2000)

12. Dancer in the Dark (2000)

Müzikalleri seven Doğu Avrupalı bir ABD göçmeni, görme yetisinin kademeli olarak kaybolmasıyla baş etmek zorundadır.

Yönetmen: Lars von Trier

Oyuncular: Björk, Catherine Deneuve, David Morse

En iyi replikler: Selma: “Filmleri seviyorsun değil mi?”

Bill Houston: “Filmleri seviyorum. Sadece müzikalleri seviyorum.”

Selma: “Ama filmlerde son şarkıyı çaldıklarında can sıkıcı olmuyor mu?”

B: 'Neden?'

S: 'Çünkü gerçekten bittiğini anlarsın... ve kamera adeta çatıdan fırlar... ve biteceğini bilirsin. Bundan nefret ediyorum. Sondan bir önceki şarkıdan hemen sonra ayrılırdım... ve film sonsuza kadar devam ederdi.”

13. The Dark Knight (2008)

13. The Dark Knight (2008)

Joker olarak bilinen tehdit, Gotham halkını kasıp kavurup kaosa yol açtığında, Batman, adaletsizlikle savaşma yeteneğinin en büyük psikolojik ve fiziksel savaşlarından birini kabul etmek zorundadır.

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart

En iyi replik: Joker: “Onlardan biri gibi konuşma. Sen değilsin! Olmak istesen bile. Onlara göre sen de benim gibi bir ucubesin! Şu anda sana ihtiyaçları var ama ihtiyaç duymadıklarında seni bir cüzamlı gibi kapı dışarı edecekler! Ahlakları, kuralları, bu kötü bir şaka. İlk sorun belirtisinde düştü. Sadece dünyanın izin verdiği kadar iyiler. Sana göstereceğim. Çipler bittiğinde, bunlar… bu medeni insanlar, birbirlerini yiyecekler. Gördün mü, ben bir canavar değilim. Ben sadece eğrinin önündeyim.

14. Dead Man Walking (1995)

14. Dead Man Walking (1995)

Bir rahibe, idam cezasına çarptırılmış bir katili teselli ederken, hem katilin hem de kurbanın aileleriyle empati kurar.

Yönetmen: Tim Robbins

Oyuncular: Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky

En iyi replikler: Matthew Poncelet: 'Hiç yalnız kaldın mı?'

Rahibe Helen Prejean: “Evet, tabii. Bazen pazar günleri mahalledeki mangalların kokusunu aldığımda, bütün çocukların gülüştüğünü duyduğumda ve odamda oturduğumda (gülüyor) kendimi aptal gibi hissediyorum.”

15. The Seventh Seal (1957)

15. The Seventh Seal (1957)

Haçlı Seferleri'nden sonra İsveç'e dönen bir şövalye, Kara Veba sırasında Azrail'e karşı satranç oynarken yaşam, ölüm ve tanrının varlığı hakkında cevaplar arar.

Yönetmen: Ingmar Bergman

Oyuncular: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot

En iyi replik: Antonius Block: 'Korkumuzdan bir put yapmalı ve ona tanrı adını vermeliyiz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. The Godfather (1972)

16. The Godfather (1972)

Savaş sonrası New York City'deki bir organize suç hanedanının yaşlanan reisi, gizli imparatorluğunun kontrolünü gönülsüz en küçük oğluna devreder.

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Oyuncular: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan

En iyi replikler: Bonasera: 'Sana ne kadar ödeyeyim?' [Don umursamazca arkasını döner ama Bonasera devam eder]

Don Corleone: 'Bonasera, Bonasera, bana bu kadar saygısızca davranmana neden olacak ne yaptım? Bana dostlukla gelseydin, kızını mahveden bu pislik bugün acı çekiyor olurdu. Ve senin gibi dürüst bir adam tesadüfen düşman edinirse, onlar benim düşmanım olurlar. O zaman senden korkarlar.”

B: 'Arkadaşım ol... Baba.'

17. Pulp Fiction (1994)

17. Pulp Fiction (1994)

İki mafya tetikçisi, bir boksör, bir gangster ve karısı ile bir çift lokanta haydutunun hayatları, dört şiddet ve kefaret hikayesinde iç içe geçiyor.

Yönetmen: Quentin Tarantino

Oyuncular: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson

En iyi replikler: Mia: 'Bundan nefret etmiyor musun?'

Vincent: 'Ne?'

M: “Rahatsız edici sessizlikler. Neden rahat olmak için saçma sapan şeyler söylemenin gerekli olduğunu düşünüyoruz?

V: 'Bilmiyorum. Bu iyi bir soru.'

M: 'İşte o zaman özel birini bulduğunu anlarsın. Bir dakikalığına çeneni kapayabildiğin ve sessizliğin tadını rahatça çıkarabildiğin zaman.'

18. Inglourious Basterds (2009)

18. Inglourious Basterds (2009)

2. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgali altındaki Fransa'da, bir grup Yahudi ABD askeri tarafından Nazi liderlerini öldürme planı, bir tiyatro sahibinin aynı intikamcı planlarıyla çakışır.

Yönetmen: Quentin Tarantino

Oyuncular: Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth

En iyi replikler: Albay Hans Landa: 'Şu anda ben konuşurken buraya bir fare girseydi, ona lezzetli sütünüzden bir tabak ikram eder miydiniz?'

Perrier LaPadite: 'Muhtemelen hayır.'

L: 'Ben öyle düşünmezdim. Onları sevmiyorsun. Onlardan neden hoşlanmadığını gerçekten bilmiyorsun. Tek bildiğin onları itici bulduğun. Sonuç olarak, bir Alman askeri Yahudileri sakladığından şüphelenilen bir evde arama yapar. Şahin nereye bakar? Ahıra bakar, tavan arasına bakar, mahzene bakar, saklanacağı *her yere bakar, ama bir şahinin saklanmayı asla düşünmeyeceği o kadar çok yer vardır ki. Ancak Führer'in bugün beni Avusturya'daki Alplerimden çıkarıp Fransız inekler diyarına yerleştirmesinin sebebi, aklıma gelmesidir. Çünkü insanoğlunun haysiyetini bir kez terk ettiğinde ne kadar büyük başarılara imza atabileceğinin farkındayım.'

19. The Master (2012)

19. The Master (2012)

Bir deniz gazisi savaştan eve kararsız ve geleceğinden emin olmadan gelir - ta ki The Cause ve onun karizmatik lideri onu hayal kırıklığına uğratana kadar.

Yönetmen: Paul Thomas Anderson

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams

En iyi replikler: Lancaster Dodd: 'Doris'i seviyor musun?'

Freddie Quell: 'Evet.'

L: 'O senin hayatının aşkı mı?'

F: 'Evet efendim.'

L: 'O zaman neden onunla değilsin?'

F: 'Bilmiyorum.'

L: 'Evet, biliyorsun. Onu bu kadar çok seviyorsan neden yanında olmadığını söyle bana.'

F: 'Ona geri döneceğimi söyledim ve asla geri dönmedim ve şimdi ben... ona geri dönmeliyim.'

L: 'Neden geri dönmüyorsun?'

F: 'Bilmiyorum.'

L: 'Gözlerini kapat. Şimdiden başlayarak, gözünü kırpmayacaksın. Göz kırparsan başlangıca geri döneriz.”

20. There Will Be Blood (2007)

20. There Will Be Blood (2007)

Film, yüzyılın başındaki bir madenciye odaklanan bir aileyi, din, nefret, petrol ve çılgınlık olgularını ele alarak konu ediniyor.

Yönetmen: Paul Thomas Anderson

Oyuncular: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Ciarán Hinds

En iyi replikler: Eli Sunday: “Eğer alırsan…”

Plainview: 'Kaybedersin.'

E: “…bu kira, Daniel…”

P: “Drenaj! Drenaj, Eli, seni evlat. Kurutulmuş. Ben çok üzgünüm. Burada, senin milkshake'in varsa, benim de milkshake'im ve benim de pipetim var. İşte, bu bir saman çöpü, anlıyor musun? Onu izle. Şimdi pipetim odanın her yerine ulaşıyor ve milkshake'inizi içmeye başlıyor. Ben... içerim... senin... milkshake'ini!' [emme sesi]

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siz bu filmleri izlediniz mi? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın