Görüş Bildir
Haberler
Hayata Farklı Bir Pencereden Bakmanızı Sağlayarak Depresyonu Yenmenize Faydası Olabilecek Kitaplar

Hayata Farklı Bir Pencereden Bakmanızı Sağlayarak Depresyonu Yenmenize Faydası Olabilecek Kitaplar

luna
08.02.2021 - 08:15

Kendimize ve yaşadıklarımıza farklı bir pencereden bakıp yorumlamamıza yardımcı olacak kitapları derledik, keyifli okumalar!

Not: Açıklamalar İdefix'ten alınmıştır.

Depresyon kitap okuyarak yenilecek bir şey değildir. Kitap okumanın sadece kişiye faydası dokunabilir. Sorununuzun ciddiyetine göre yardım almanız sizin için daha faydalı olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dinle Küçük Adam - Wilhelm Reich

1. Dinle Küçük Adam - Wilhelm Reich

Wilhelm Reich, eserinde küçük adam tipini oluşturanın, yapılan yanlışlar ve yozlaşmış düşünceler olduğunu aktarıyor. “Dinle küçük adam!” derken üretmek yerine fütursuzca tüketmeyi tercih eden, duygudan yoksun ve başkaları tarafından güdülen bireylere hitap eden yazar, aslında insanoğlunun hayvani yönüne sesleniyor. Bu aymazlıktan kurtulmanın yolunu ise eserinin sonunda etraflıca açıklıyor. Dinle Küçük Adam’ı okurken, siz de Reich’ın kadrajında olduğunuzu fark edecek ve yüreğinizin derinliklerinde hayatınızı değiştirmek için büyük bir güç bulacaksınız.

2. İyi Hissetmek Yeni Duygudurum Tedavisi - David Burns

2. İyi Hissetmek Yeni Duygudurum Tedavisi - David Burns

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında dünya genelinde adından en çok söz ettiren bilim insanlarından Dr. David D. Burns, İyi Hissetmek adlı kitabıyla okurlarına daha mutlu bir yaşamın kapılarını aralıyor. Kaygı, suçluluk ve özgüvensizlik gibi duyguların bireyin psikolojisi üzerindeki olumsuz tesirini aşmayı amaçlayan kitap, bilimsel olarak test edilmiş tekniklerle okurlarına eşsiz bir terapi sunuyor.

Eğer siz de kendinize kişisel yaşamınız üzerinde ne kadar etken veya edilgen olduğunuzu soruyorsanız; daha da önemlisi, yaşam yolculuğunuza artık daha güçlü bir yön vermek istiyorsanız, bu kitap size tam da ihtiyacınız olan rehberliği sunuyor. İyi Hissetmek kitabının sayfalarını araladığınızda, bilinmeyenlerinizle yüzleşecek ve onu elinizden düşürmek istemeyeceksiniz.

3. Bir Psikiyatristin Gizli Defteri - Gary Small , Gigi Vorgan

3. Bir Psikiyatristin Gizli Defteri - Gary Small , Gigi Vorgan

Terapi koltuğunun ardındaki sırlar Hep onlar mı bizi dinleyecek? Bu sefer geçmişini anlatan bir psikiyatristin ta kendisi. Koltuğa oturun ve kulak kabartın. Dr. Gary Small’un, Boston’un kalabalık acil servis koridorlarından Los Angeles’ın golf sahalarına uzanan hikâyesinde karşılaştığı vakalar kimi zaman tuhaf, kimi zaman da gizemli, ama hepsi gerçek. Akıl hastalıklarının ilginç dünyasına kapı aralayan Bir Psikiyatristin Gizli Defteri sizi çok şaşırtacak…

4. Vazgeçebilmek - Guy Finley

4. Vazgeçebilmek - Guy Finley

Tüm dünyada çok satan kişisel gelişim kitaplarından biri olan Vazgeçebilmek, Guy Finley’nin ilk kitabı olmasına rağmen usta anlatımıyla hayranlık uyandırıyor. İnsanların hayatlarında vazgeçme noktasına gelip sonrasında nasıl ve neden geri döndükleri üzerine yazılmış olan kitap, vazgeçmenin aslında oldukça kolay bir eylem olduğunu gözler önüne seriyor. Öte yandan yer yer gerçek hayattan öykülere de değinen kitap, sunduğu örnekler sayesinde aynı zamanda güvenilir bir kılavuz niteliği taşıyor.

5. İnsan Olmak - Engin Geçtan

5. İnsan Olmak - Engin Geçtan

İlk kez yayımlandığı 1983'ten günümüze defalarca baskı yapmış ve okurla kurduğu yapıcı ilişkiyi kanıtlamış olan bu kitabında Engin Geçtan insan olmanın ikilemini şöyle anlatır: 'Çağdaş toplumlar kendine özgü bir olguyu da birlikte getirmiştir. İnsan eskisinden çok daha fazla sayıda insanla, çok daha kısa süreli, daha yüzeysel ilişkiler kurma eğilimindedir. Bu, soğuk bir günde karşılaşan bir grup kirpinin öyküsüne benzer. Kirpiler ısınabilmek için birbirlerine sokulurlar, ama dikenleri birbirine batar. Birbirlerinden ayrıldıklarındaysa soğuktan rahatsız olurlar. İleri geri hareket ederek sonunda dikenlerini batırmadan birbirlerini ısıtabilecekleri en uygun uzaklığı bulurlar.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Evrenden Torpilim Var - Aykut Oğut

6. Evrenden Torpilim Var - Aykut Oğut

Siz hiç 150 kilo oldunuz mu? Sizin hiç yabancı bir ülkede bavulunuzu kaybettiğiniz, sabahları mısır gevreğine bira döküp hayatta kalmaya çalıştığınız, günlerce tek kelime bile konuşmadığınız oldu mu? Dayak yedikten sonra girdiğiniz komadan bir gözünüzü kaybetmiş olarak çıkıp tekrar parklara döndüğünüz… Annenizi kaybettikten sonra hapiste yatarken babanızı kaybettiğiniz oldu mu? Benim oldu!

Peki ya sonra o yabancı ülkenin dilinde şakır şakır konuşup hatta seslendirme yönetmenliği bile yaptığınız… O ülkedeki filmlerde başrol oynadığınız… 70 kilo verip filinta gibi olduğunuz… Yeni ve mutlu bir hayat kurduğunuz… Elinizi attığınız her işi altın yumurtlayan tavuğa çevirdiğiniz… Her saniyenizi gülümseyerek geçirdiğiniz, hayatta istediğiniz her şeyi elde etmeye başladığınız oldu mu? Benim oldu! Nasıl mı? Gelin anlatayım… 'İstemek olmanın yarısıdır!'

7. Depresyon - Paul Gilbert

7. Depresyon - Paul Gilbert

Eğer depresyondan şikâyetçiyseniz... Yalnız değilsiniz. Hepimiz, hatta sadece insanlar değil hayvanlar bile depresyona girebilir; tıpkı kaygılanma, acı çekme veya âşık olma potansiyelimiz gibi depresyon potansiyelimiz de hep vardır.

Depresyon, insanların statüsüne veya servetine bakmaz; zengin veya fakir, ünlü veya kudretli herkes hayatının bir döneminde depresyona girebilir. Ve daha da kötüsü bunun farkına varmayabilir ve dolayısıyla tedavisi için ne yapması gerektiğini de bilmez, bilemez.

8. Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak - Dale Carnegie

8. Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak - Dale Carnegie

Dale Carnegie'nin dünyanın her yerinde milyonlarca insan tarafından okunan kitabı Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak üzüntü alışkanlığının üstesinden gelmenize yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Carnegie'nin formülleri 2000'lerin hızla değişen dünyasında da gerçekten çok işe yarayacaktır. Bu formülleri uygulayarak;

İşinizle ilgili üzüntü ve endişelerinizden hemen kurtulabilirsiniz.

Maddi sorunlardan kaynaklanan üzüntülerinizi en aza indirebilirsiniz.

Eleştirilerden yararlanmayı öğrenebilirsiniz.

Kendinizi fazlasıyla yormaktan kaçınıp her zaman genç görünmeyi başarabilirsiniz.

Her gün uyanık geçirdiğiniz saatlere bir saat ekleyebilirsiniz.

Kendinizi keşfedebilir ve kendiniz olabilirsiniz. Unutmayın; dünyada bir eşiniz daha yok!

9. Veronika Ölmek İstiyor - Paulo Coelho

9. Veronika Ölmek İstiyor - Paulo Coelho

Veronika görünüşte her istediğine sahip, renkli bir yaşam süren, erkeklerle gezip tozan genç ve güzel bir kadındır. Buna karşın bir şeylerin eksik olduğu hissiyle mutsuz bir hayat sürer. Başarısız bir intihar girişiminin ardından kendini bir akıl hastanesinde bulur. Üstelik çok kısa bir ömrü kaldığını öğrenir. Zaten ölmek isteyen Veronika, bu süreçte başka dünyaların insanlarını tanırken kendi benliğini de keşfetmeye başlar.

Paulo Coelho, Bosna ve Slovenya’da geçen, en sevilen romanlarından biri olan Veronika Ölmek İstiyor’da, varoluşumuzun her dakikasında yaşam ile ölüm arasında bir seçim yapıyormuş gibi hissetmemizi istiyor. Toplumun alışılmış kalıplarının dışına çıkanları, farklı düşünceleri yüzünden önyargıları göğüslemek zorunda kalanları ve tüm olumsuzluklara rağmen hayatın sonsuz değerini anlatıyor.

10. Özgüven Kazanmak - Özcan Göknar

10. Özgüven Kazanmak - Özcan Göknar

Sağlıklı kişilik yapılanmasının temel ölçütlerinden biri özgüvendir. Özgüven duygusu nedir, nasıl gelişir ve nasıl kazanılır? Özgüven yetersizliğinin nedenleri nelerdir, ne gibi sorunlara yol açar ve insanın yaşamını nasıl etkiler?

Özgüven Kazanmak’ta bu soruların yanıtları verilirken yapılması gerekenler örneklerle yorumlanarak açıklanmıştır. Özgüven yetersizliğinin nedenleri bebeklikten itibaren değişik yaşam süreçlerinde ele alınarak incelenirken, özgüveni kazanmanın koşullarının neler olduğu sosyal hayat içinde yine sistemli bir biçimde anlatılmıştır. Kitapta anlatılan olayların tümü gerçektir, ancak kahramanlarının adları değiştirilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Özgüveni Keşfedin - Melaniel Fennell

11. Özgüveni Keşfedin - Melaniel Fennell

Bilişsel Davranışçı Terapi duygusal bozuklukları, düşüncedeki olumsuz örüntüleri değiştirerek tedavi eder. Panik atak, depresyon, kaygı, kumar bağımlılığı ve bazı yeme bozuklukları gibi uzun süreli rahatsızlıkların üstesinden gelmeye yardımcı olmada uluslararası olarak temel bir yöntem olarak kabul edilmiştir.

'Özgüveni Keşfedin' Oxford Warneford Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü'nden Dr. MelanieFennell tarafından bir kendine yardım kitabı olarak geliştirilmiştir. Bu kitap, okuyucuya durumlarını anlama ve yeni bilgiler edinerek, olumsuz kendilik imajının kısırdöngüsünü kırma ve kendini kabul etme sanatını öğrenerek yaşamlarını daha iyiye doğru değiştirmede yardımcı oluyor.

12. Mutlu Olma Sanatı - Bertrand Russell

12. Mutlu Olma Sanatı - Bertrand Russell

Mutlu Olma Sanatı Bertrand Russell'ın iyi bir yaşam sürmek isteyenlere sunduğu bir reçetedir. Kişisel Gelişim kitaplarının vermeyi vaat ettiği ama veremediği mutluluk sırlarını açıklar. Russell'a göre mutluluk birtakım insanların bizim elimizden alabileceği temel insan haklarından biri değildir. Kişi mutluluğa başkalarını suçlayarak değil, belirlediği hedeflere erişmek için mücadele ederek ve bu mücadele sırasında eğlenerek ulaşır. Üstelik kişi bu mücadeleyi iç dünyasına değil, sosyal yaşamına dönerek vermelidir.

Deyim yerindeyse, Mutlu Olma Sanatı, kişisel gelişim vaat eden bir popüler felsefe kitabıdır.

13. Depresyon: Bilişsel Davranışçı Terapi Işığında Kendine Yardım Kılavuzu - Fuat Torun

13. Depresyon: Bilişsel Davranışçı Terapi Işığında Kendine Yardım Kılavuzu - Fuat Torun

Depresyon, ruhsal bozukluklar içerisinde en sık görülen hastalıklardan biridir. Depresyonu bir hastalık olarak düşünmek işinizi kolaylaştırabilir. Depresyon her bireyde görülen ve karşılaştığımız olaylar, durumlar karşısında ortaya çıkan üzüntü duygusundan farklı bir tepkidir.

Depresyon, kendiliğinden de sonlanabilen ancak kendiliğinden sonlanması beklendiğinde kronikleşen bir durumdur.

Bu kitap, “Bilişsel Davranışçı Terapi” temeline göre yazılmış ancak daha da kolay anlaşılması için bazı yönleri ayrıntılı, bazı yönleri ise daha kısa olarak anlatılmıştır.

14. Seninle Başlamadı - Mark Wolynn

14. Seninle Başlamadı - Mark Wolynn

Hayatınızdaki her şey yolunda gidiyor olsa bile bazen içinize dönüp baktığınızda, derinlerde bir yaranın varlığını hissedebilirsiniz. Ya da kan kaybı sebepsizce dinmek bilmeyen bu yara, sizi ruhsal açıdan çoktan yıpratmış olabilir. Bu konuda belki de defalarca psikolojik destek aldınız. Size tüm samimiyeti ve uzmanlığıyla yardım eli uzatan danışmanınızın karşısında, tüm yaşamınızı yeniden gözden geçirdiniz. Peki ya sorunun kaynağı sizin yaşadıklarınızda değil de kalıtımsal mirasınızdaysa?

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
5
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın