Görüş Bildir
Haberler
Günün Birinde Döviz Düşerse Amsterdam’da Görüp Gezebileceğiniz Birbirinden İlginç 23 Yer

Günün Birinde Döviz Düşerse Amsterdam’da Görüp Gezebileceğiniz Birbirinden İlginç 23 Yer

S
08.01.2022 - 08:30

Avrupa'nın göbeğindeki Amsterdam'da çığır açan müzelerden sınırları zorlayan galerilere, dünyaca ünlü gece hayatından parti sahnelerine ne ararsanız var. Dövizin durumu malum olsa da umudumuzu koruyor ve bir gün paramız yeniden değer kazanırsa belki gezeriz diye Amsterdam'ın en görülesi yerlerini sizler için sıraladık. Amsterdam’ı keşfetmek için içeriğimize buyurun. 👇

Kaynak: https://www.timeout.com/amsterdam/thi...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Rijksmuseum

1. Rijksmuseum

Burası neresidir? Amsterdam devasa, klasik müzelerden ve galerilerden geçilmezken Rijksmuseum hepsinin babasıdır. 10 yıl süren 375 milyon avroluk bir tadilatın ardından 2013'te yeniden açılan bu muhteşem Gotik ve Rönesans mimarisi örneği, Hollanda'nın altın çağında ortaya konmuş şaheserlere ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeli? Müzenin uygulaması aracılığıyla erişilen rehberli turları rakipsizdir. Ayrıca müzenin çevresinde bir kütüphane ve Michelin yıldızlı bir restoran bulunuyor. Birkaç saatliğine kültürlenmek istiyorsanız daha iyi bir yer bulamazsınız.

2. Anne Frank Evi

2. Anne Frank Evi

Burası neresidir? Anne Frank'in, ailesinin ve dört kişinin daha iki yıl boyunca Nazilerden saklandığı, 17. yüzyılda kanalın kıyısında inşa edilen bu ev günümüzde bir müze ve eğitim merkezi işlevine sahip. Anne'in hayatının anlatıldığı kalıcı bir sergi ve saklandıkları esnada yuvaları belledikleri 'gizli ev' de ziyaret edilebilir.

Neden gitmeli? Dünyanın en ünlü ve tarihi açıdan önemli yerlerinden biri olan bu evde, İkinci Dünya Savaşı'nın korkunç yanlarını ürperti ve kasvet içinde hatırlayabilir, aynı zamanda insanlığın iyimserlik dalına tutunuşuna şahitlik edebilirsiniz.

3. De Negen Straatjes

3. De Negen Straatjes

Burası neresidir? Jordaan'daki kanalların tam ortasında bulunan, şirin ve ilginç dokuz sokaktan oluşan küçük bir mahalledir. Rahat kafeler, kazandığı gelirle geçinebilen butikler, eski mağazalar ve ev yapımı lokantalarla dolu bu mahalle, tam da kendini bulmak isteyenlere göre.

Neden gitmeli? En iyi yavaş yavaş gezmek olan bu mahalle, Instagram'a atmalık fotoğraflar çekinebileceğiniz çok sayıda mekâna sahip. Eski Amsterdam'ı keşfederken güzel manzaralara sahip yerlerde oturup etrafı izleyebilirsiniz. Ree7 veya Libertine Café'de yemek yiyebilir, Zipper ve Catwalk Junkie'de biraz alışveriş yapabilir ve Screaming Beans'te kahve içebilirsiniz.

4. Van Gogh Müzesi

4. Van Gogh Müzesi

Burası neresidir? Vincent Van Gogh ve çağdaşlarının eserlerine adanan bu müze, Gerrit Rietveld tarafından en büyük Van Gogh koleksiyonuna ev sahipliği yapması için tasarlandı. Rijksmuseum'un çok yakınında olup, yanı başındaki Stedelijk Müzesi'yle birlikte Amsterdam'ın kutsal kültür üçlüsünün bir parçasıdır.

Neden gitmeli? Post-empresyonist ressamlardan olan Van Gogh, Batı sanat tarihindeki en etkili isimlerden biri olup, cesur renkler ve engin, dışavurumsal fırça darbeleriyle 19. yüzyılda olduğu gibi günümüzde de büyüleyiciliğini koruyor. Burada yan yana duran en önemli eserlerine göz atabilirsiniz.

5. Vondelpark

5. Vondelpark

Burası neresidir? Amsterdam'ın akciğerleri olan Vondelpark, kısa bir süre önceye kadar dünyada mangal yakmanın, esrar içmenin ve seks yapmanın yasal olduğu tek parktı. Seks yapmak yeniden yasaklanırken bu dev yeşil diyarın geniş açıklık alanları ve ağaçlık patikalarında insanlar istedikleri gibi takılabiliyor.

Neden gitmeli? Şehir sakinleri buraya koşmak, bisiklet sürmek, top oynamak ve kafa dinlemek için geliyor. Buranın tadını çıkarmak için dâhil olabileceğiniz tonla aktivite var. Güzel mi güzel gül bahçesini ve şansınız yaver giderse doğaçlama gösteriler izleyebileceğiniz ünlü açık hava tiyatrosunu mutlaka ziyaret etmelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Foodhallen

6. Foodhallen

Burası neresidir? Bu ünlü yemek alanında şehrin birbirinden iyi sokak yemeklerini keşfedin. Eskiden tramvay deposu olarak kullanılan bu yapı, 30'dan fazla yemek ve içki tezgâhıyla Oud-West'in kendine özgü tadım merkezine dönüşmüş durumda. Burada illaki canınızın çekeceği bir şey bulacaksınız.

Neden gitmeli? Karnınız acıktıysa Çin mantısı, birinci kalite tako, tatlı çörekler, dumanı tüten ızgara etler ve daha fazlasını burada bulabilirsiniz. Güneş battıysa dışarıdaki oturaklardan birine yerleşebilirsiniz. Foodhallen'da daha pek çok şey göreceksiniz. Genel olarak sıra dışı butiklerle dolu olduğundan büyük bir çantayla gelin ve Amsterdam'ın Instagram bloggerların estetik standardına göre alışveriş yapmaya hazır olun.

7. Vuurtoreneiland

7. Vuurtoreneiland

Burası neresidir? Hayatınızda bir daha göremeyeceğiniz bir akşam yemeği deneyimi için Vuurtoreneiland'den iyisi yoktur. Özel bir tekneyle, üzerinde bir deniz feneri, terkedilmiş eski bir kale ve büyük bir sera yemek salonu bulunan bu küçük adaya gelebilirsiniz.

Neden gitmeli? Burada amaçlanan şey, aynı anda hem evde hem de doğada yemek yemek. Yöresel ürünler kullanılıp sevgi katılarak hazırlanan ve tamamen açık alevde pişirilen beş yemekli bir menüyü tadacaksınız. Bitki örtüsü, başıboş hayvanları ve ıslak sahilleriyle manzara şahane, yemek yemek bahane diyebiliriz. Yalnız öncesinde rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

8. Artis Hayvanat Bahçesi

8. Artis Hayvanat Bahçesi

Burası neresidir? Avrupa'daki en eski hayvanat bahçelerinden olan bu küçük ama güzel görünümlü yer, Oost'un kanal kenarındaki konumundan son derece iyi faydalanıyor. Bilindik vahşi hayvanlara (büyük kediler, filler, zürafalar, maymunlar) ek olarak etkileyici bir akvaryum, bir planetaryum ve dünyanın tek mikrop müzesi olan Micropia da hayvanat bahçesinin içerisinde bulunuyor.

Neden gitmeli? Ailenizle vakit geçirmek için harika bir yerdir. Yaz mevsiminde Cumartesi günleri müzikli eğlence, özel turlar ve tek seferlik performanslar düzenlendiğinden geç açılır. İsterseniz piknik veya mangal da yapabilirsiniz.

9. Kanal Turu

9. Kanal Turu

Burası neresidir? Amsterdam'a gelince mutlaka yapılması gereken şeylerden biri, şehri keşfetmek için mevcut olan en iyi yola başvurmaktır. Amsterdam'ın bisikletleri ikonik olsa da kanal turu için güç harcamanız gerekmediğinden turun tadını çıkarabilirsiniz. Şehirde Centraal'den kalkan çok sayıda tekneli tur operatörü bulunuyor.

Neden yapmalı? Çoğu operatör arasında hiçbir fark olmasa da IJ'e de giden ve daha uzun süren turlara (en iyileri 75 dk. civarında sürüyor) katılabilirsiniz. İşi bir üst seviyeye çıkarmak isterseniz, akşamleyin yemek ve kokteyl ikram edilen, hatta caz müzik çalınan turlar da var. Çok klasik be...

10. Ons’ Lieve Heer Op Solder

10. Ons’ Lieve Heer Op Solder

Burası neresidir? 'Çatı Katındaki Tanrı Müzesi', bir zamanlar Amsterdam'ın en gizli yeriydi. Öyle ki, 1578'deki Alteratie (Değişim) ile birlikte Katoliklerin halka açık yerlerde ibadette bulunması yasaklandığından cemaat üyeleri bu 17. yüzyılda inşa edilen kanal evinin en üstteki üç katını kapsayan kilisede ibadet ederdi.

Neden gitmeli? Kilise iyi korunduğundan 17. yüzyıl hayatını ve dinî kısıtlamalarını gözler önüne seriyor. Birkaç olağanüstü sanat eserinin de bulunduğu yap hâlâ ara sıra hizmet veriyor (ve hatta düğünler düzenleniyor).

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Flevopark

11. Flevopark

Burası neresidir? Oost'ta yaşıyorsanız dinlendirici yürüyüşlere çıkmak, bisiklet sürmek veya hava almak için gideceğiniz yer bu parktır. Dinlenebileceğiniz geniş çimenlik alanlar ve enerjik insanların takılabileceği koşu parkurları bulunur.

Neden gitmeli? Şehrin tek açık yüzme havuzu olan Flevoparkbad burada bulunur. İsterseniz Niuwe Diep'te de serbest biçimde yüzebilirsiniz. Ayrıca parkta bir tenis kulübü bulunuyor. Yorulduktan sonra bira üretilen Distillery ‘t Nieuwe Diep'e giderek terasa oturabilir ve bira sipariş edebilirsiniz. İsterseniz Marqt'tan yiyecek bir şeyler alabilir ve örtünüzü serip piknik yapabilirsiniz.

12. Albert Cuyptmarkt

12. Albert Cuyptmarkt

Burası neresidir? Tarih boyunca ticaretle haşır neşir olan bir millet olan Hollandalılar, pazarlığa değer verir ve paranın değerini bilir. De Pijp'in merkezindeki Albert Cuypmarkt'a giderek şehir sakinlerinin pazarlık yapışını ve laklak edişini izleyebilirsiniz.

Neden gitmeli? Sokağı kaplayan pazarda her türlü yiyecek, giysi, ıvır zıvır ve hediyelik eşya bulunabilir. Ayrıca taze balık, tavuk, et ve sebze yemekleri de yenilebilir. Bununla birlikte yalnızca aylak aylak dolaşabilir, ortamın tadını çıkarabilir ve Amsterdamlılarla kaynaşabilirsiniz.

13. Electric Landlady Floresan Müzesi

13. Electric Landlady Floresan Müzesi

Burası neresidir? Jordaan'da bulunan bu küçük dükkân, dünyanın ilk (ve tek) floresan sanatçılığına adanmış müzesi olarak morötesi ışığın altında parıldayan mineraller, taşlar ve sanat eserlerini sergileyerek bilimsel ve eğitsel bir mekân görevi görüyor.

Neden gitmeli? Sandığınızdan daha büyüleyici olan bu mekân, ilk kez ziyaret edenleri şaşırtmayı illaki başaran türünün tek örneği bir deneyim sunuyor. Burada tuhaf ama eğlenceli 'katılımcı sanatları' deneyebilir ve bir sanat eserinin parçası olabilirsiniz. Müze yalnızca rezervasyonla çalıştığından ayarlamalarınızı önceden yapın.

14. A’dam Toren

14. A’dam Toren

Burası neresidir? Noord'u yeniden canlandırma çabalarının bir parçası olarak yenilenen bu 22 katlı kule, IJ Nehri'nin hemen ucunda bulunuyor. Eskiden Shell'in merkeziyken şimdilerde bir dizi müzik, reklamcılık ve etkinlik şirketinin ofislerini barındırıyor. Ayrıca içerisinde bir avuç bar, restoran (ve hatta bir otel) bulunuyor.

Neden gitmeli? Skybar'da mekânın imza kokteyllerini yudumlayabilir, en üst kattaki iki gurme restoranından (birisi döner vaziyette) yemek yiyebilir ve cesaretiniz varsa Avrupa'nın en yüksek salıncağı olan Over The Edge'de 100 metre boyunca ileri geri sallanırken manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

15. NDSM İskelesi

15. NDSM İskelesi

Burası neresidir? Eskiden IJ'in kuzey kıyısında tersane olarak kullanılan bu bölge, kısa süre önce gösterişli etkinlikler, barlar ve restoranlardan oluşan bir kültürel sinerji merkezine dönüştü. Ayrıca rıhtımdan Centraal'e gidip gelen ücretsiz bir feribot kalkıyor.

Neden gitmeli? Nehir kıyısında yemek yiyip içki içebilir, ayda bir hafta sonu olmak üzere Avrupa'nın en büyük bit pazarında dolaşabilir ve festival, sergi ve diğer etkinliklerle dolu bir programın tadını çıkarabilirsiniz. Belediye, burada 2.000 ev inşa edip rıhtım bölgesini 'kentsel öncüler semtine' dönüştürmek ve ortaya çıkacak yaratıcı ruhla, turistik bölgelerden buraya ilginin çekilmesini planlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. De Ton Ton Kulübü

16. De Ton Ton Kulübü

Burası neresidir? Tam da çocuk kalmak isteyen yetişkinlere göre olan bu yerde bir top havuzu ve içerisinde pinball ve başka oyunlar olan geleneksel bir atari salonu bulunuyor.

Neden gitmeli? Arkadaşlarınızla Super Mario Kart, Mortal Combat, bilardo ve daha bir sürü oyunu oynayarak ya da top havuzuna yüz üstü düşerek içinizdeki çocuğu ortaya çıkarabilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Gelmeden önce yemeğinizi yiyin ve biralarınızı yanınıza alın. Burada epey zaman geçireceksiniz.

17. EYE Film Enstitüsü

17. EYE Film Enstitüsü

Burası neresidir? Amsterdam’ın modern simgelerinden olan ve A'dam Toren'ın hemen dibinde yer alan bu çarpıcı yapı, basit bir sinema salonu değildir. Salonlara ek olarak bir film müzesine, muhteşem restoran ve kafelere, geçici süreli sergilere ve çocukların katılabileceği çeşitli eğitsel etkinliklere ev sahipliği yapar.

Neden gitmeli? Film izlemeyi sever misiniz? O hâlde burayı kaçırmak istemezsiniz. Yapının içerisindeki mağazadan film meraklılarının hoşuna gidecek bir dizi ilginç hediyeler ve hediyelik eşyalar alabilir, kült klasikleri, sıradan belgeselleri ve en iyi yeni bağımsız yapımları izleyebilirsiniz.

18. Westergasfabriek

18. Westergasfabriek

Burası neresidirVondelpark'ın gölgesinde kalmış olsa da Westelgasfabriek de başlı başına vakit geçirilebilecek güzel bir yerdir. Şehir merkezinde gezintiye çıktıktan sonra mola vermek ve kafa dinlemek için uğrayabilirsiniz.

Neden gitmeli? Westerpark'ın ucundaki eski sınai yapılardan oluşan bu bölge, şehrin üç ana parkından biri olup sanat filmi oynatılan, kahve kavrulan, bira üretilen küçük bir tesis bulunan, sergi alanlarına ve cinle midye satılan tezgâhlara sahip bir kültür merkezine dönüştürüldü. Ayrıyeten bir dizi atari makinesinde oyun oynayabileceğiniz 'Arcade Paradise'a da göz atabilirsiniz.

19. OT301

19. OT301

Burası neresidir? Amsterdam'da müzik çalınan mekândan bol bir şey yoktur. Ancak yasal olmayan OT301, yeraltında çalan, popüler olmayan ve gelecek vaat eden yeteneklerin bulunduğu yerdir. Ayrıca burada tamamen gönüllüler tarafından kurulmuş olan ödeyebildiğin kadar öde mantığıyla çalışan vegan De Peper restoranı bulunur.

Neden gitmeli? Geceleri düzenlenen müzik gösterileri OT301'i cazip bir uğrak noktası hâline getirirken, gündüzleri dersler verilir, sanat atölyeleri açılır ve arka taraftaki odalardan birinde masa tenisi oynanır (bir de bodrum katta radyo istasyonu bulunur).

20. Brouwerij 't IJ

20. Brouwerij 't IJ

Burası neresidir? Amsterdam'da işleyen bir yel değirmeninin içinde kurulu olan küçük bira üretim tesisi, hâlâ şehrin en iyi ürünlerinden birini piyasaya sürüyor. 1985'ten bu yana sarı bira, pilsen birası ve IPA üretiyorlar.

Neden gitmeli? Böyle bir mekâna ayak bastığınızda Cennet'e gittiğinizi sanabilirsiniz. İçkiler küçük bardaklarda servis edildiğinden yere çakılmadan tatlarına bakabilirsiniz. Bazı biraların alışılmadık derecede yüksek alkol oranına sahip olduğu aklınızda bulunsun. Sıcak havalarda gelirseniz terasta oturmayı ve haşlanmış yumurta veya çiğ sosis gibi geleneksel Hollanda bar atıştırmalıklarından yemeyi unutmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Blijburg aan Zee

21. Blijburg aan Zee

Burası neresidir? Amsterdam yüzme seçeneklerinden yoksun olsa da (yalnızca bir tane açık yüzme havuzu var) şehrin içinde bir plaj mevcut. Yapay IJburg adasındaki Blijburg ann Zee, şehir merkezinden yürüyerek veya tramvay aracılığıyla kısa sürede ulaşılabilecek mesafede.

Neden gitmeli? Havalar güzelse, yüzmek ve güneşlenmek için daha iyi bir yer bulamazsınız. Su temiz, ortam eğlenceli ve rahatlatıcıdır. Bir dizi iyi restoran ve kafenin varlığı da tüm günü etrafa su sıçratıp bronzlaşarak geçirmeyi kolaylaştırır.

22. Begijnhof

22. Begijnhof

Burası neresidir? Kalverstraat'taki alışveriş çılgınlığından birkaç metre uzaklığındaki bu tenha bahçe ve avlu, Beguinler (bekâret yemini edip kapalı bir toplumda yaşayan dindar kadınlar) için inşa edilmiş bir dizi orta çağ eviyle çevrelenmiş.

Neden gitmeli? Buraya gerçeküstü ve onarıcı bir deneyim yaşamak, Amsterdam'ın dinî mirasının pek bilinmeyen bir yönüne ait büyüleyici bir kavrayış yaşamak için buraya gelebilirsiniz. Aynı zamanda 1425'ten bu yana ayakta olan ve hiçbir değişiklik yapılmayan şehrin en eski ahşap evini de görebilirsiniz.

23. Kırmızı Sokak

23. Kırmızı Sokak

Burası neresidir? Burası, kadınların para karşılığında seks yaptığı ve ünlü kırmızı ışıklı vitrinlerde kendilerini sergilediği şehrin fahişeler mahallesidir. Aynı zamanda burada bekârlığa veda partileri düzenlenebildiğinden ortalık bazen karışabilir... Burada hayat sabaha kadar devam eder.

Neden gitmeli? Buranın aslında hazcılardan geçilmeyen bir yer olduğu aşikâr. Ancak Kırmızı Sokak şehrin en eski mahallelerinden olup ziyaret etmeye değer pek çok anıta, kiliseye ve ufak meydana da ev sahipliği yapar.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
9
2
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın