Görüş Bildir
Haberler
Gözden Kaçırmış Olabileceğiniz Birbirinden Şahane 20 Türk Filmi

Gözden Kaçırmış Olabileceğiniz Birbirinden Şahane 20 Türk Filmi

12.09.2021 - 13:30

Gözünüzden kaçırmış olabileceğiniz birbirinden sağlam 20 Türk filmini sizin için listeledik. İyi seyirler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İyi Seneler Londra (2007)

1. İyi Seneler Londra (2007)
www.sinemalar.com

Uluslararası üne sahip şarkıcı Yaşar Nur, konserinden bir gün, yılbaşından birkaç gün önce Londra'ya varır. Şehir, karanlık bir gecede, yıllar önce karanlığa gömülmüş anıları canlandıracaktır. Eski bir dost, genç kadına taşıyamayacağı bir sorumluluk yüklediğinde, dengesiz bir hayranı saplantısıyla yüz yüze gelmeye karar verdiğinde ve cesareti kırılmış bir koca eşini özgürleştirecek bir karar aldığında neler olacak?

Öykü, bu kişilikleri tesadüflerin gölgesinde bir araya getiriyor ve önce kendileriyle, ardından birbirleriyle iletişim kurmaya zorluyor. Bu uzun gecenin sonunda yalnızca birkaçı sabahı görüyor. Film, Berkun Oya'nın imzasını taşıyor.

IMDb: 6,1

2. Tatil Kitabı (2008)

2. Tatil Kitabı (2008)
www.beyazperde.com

Mustafa oğlunun üniversite okumasına karşı çıkan, yobaz kafalı bir esnaftır. İstanbul'da okuyan büyük oğlu Veysel'in ikbaliyle oynamaktan çekinmez. Onun üniversite sınavına girme isteğine karşı çıkan Mustafa, çekingen bir çocuk olan Ali'yi de yaz tatilinde çalışıp ticaret öğrenmeye zorlar. Mustafa’nın eşi Güler ve kardeşi Hasan'la aralarında da sürekli bir gerilim vardır. Tüm bu gerginlikler, Mustafa'nın, iş için gittiği Ürgüp'ten dönüşte komaya girmesiyle geri plâna itilir. 

IMDb: 6,3

3. Aç Kurtlar (1965)

3. Aç Kurtlar (1965)
www.beyazperde.com

Zamanında mutlu bir aileye ve iyi de bir işe sahip olan Memed'in bu mutluluğu acı bir drama dönüşmüştür. Öğretmenlik yaptığı Siirt'in kasabası eşkıyalar tarafından işgal edilir ve yeni evlendiği karısı dağa kaçırılır. Bu ıstıraba dayanamayan karısı zaptedildiği dağda aylar sonra intihar eder. Memed'in artık iyi olmak için hiçbir sebebi kalmamıştır. Mesleğini bırakıp eşkıyaların peşine düşer. Artık dağlarda eşkıya peşindedir ve babasının intikamını almak isteyen varlıklı bir toprak sahibi tarafından kiralanır.

IMDb: 6,5

4. Nokta (2008)

4. Nokta (2008)
www.sinemalar.com

Bir zamanlar işlediği bir suç yüzünden azap çeken ve çektiği azaptan kurtulmaya çalışan bir adamın hikâyesi... Ahmet, yakın bir arkadaşının ön ayak olması ile tarihi değeri yüksek bir Kuran’ın çalınmasına istemeden bulaşır. Ancak kalkıştığı iş onu hiç istemediği bir noktaya sürükler. Geleneksel Osmanlı hat sanatının da organik bir biçimde dahil olduğu film, tıpkı bu sanat gibi tek ve kesintisiz bir plândan oluşuyor.

IMDb: 6,7

5. Seyyit Han (1968)

5. Seyyit Han (1968)
www.beyazperde.com

Mazlum bir yiğit olan Seyyit Han ile komploya kurban gidip kendi elleriyle öldürdüğü sevgilisi Keje'nin destansı aşk öyküsü, köy hayatının ekonomik güçlüklerini odağına alıyor. Yönetmen, yazar ve oyuncu koltuğunda oturan Yılmaz Güney'in adıyla dikkat çeken filmin başrolündeki Güney'e ünlü oyuncu Nebahat Çehre eşlik ediyor.

IMDb: 6,8

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yozgat Blues (2013)

6. Yozgat Blues (2013)
www.sinemalar.com

Yozgat, Yavuz ve Neşe'nin hikayesinin başladığı ya da bittiği yerdir... Aldıkları bir iş teklifi sonrasında Yozgat'a taşınan müzik öğretmeni ve şarkıcı Yavuz ve öğrencisi Neşe hayatlarının önemli bir dönüm noktasına adım atmak üzeredir. İcra ettikleri müzik türüyle bu yeni şehirde kimsenin ilgisini çekemeyen ikilinin çabalarına, buraya taşındıkları ilk günlerde tanıştıkları Sabri'nin yardımları da eklenir ancak sonuç yine olumsuzdur. Bu olumsuz sonuç beklenmedik gelişmeleri de beraberinde getirir...

IMDb: 6,8

7. Pazar: Bir Ticaret Masalı (2009)

7. Pazar: Bir Ticaret Masalı (2009)
www.beyazperde.com

90'lı yılların başında Doğu'da bir şehir. Doğuştan ufak bir tüccar olan Mihram, ne istenirse onu bulmasıyla nam salmıştır. Büyük işler bağlamak için birçok fikri vardır ama bu fikirleri hayata geçirecek sermayeye sahip değildir.

Yöreye yerleştirilen telefon vericilerini gördüğünden beri aklını cep telefonu satan bir dükkan açmakla bozmuştur. Bir gün, kasabadaki dispansere ilaç taşıyan kamyonun soyulması üzerine çaresiz kalan hekim Mihram’dan karaborsa ilaç bulmasını ister. İlaç acilen çocuklar için gereklidir.

Mihram bu durumu hayatını nihayet değiştirebileceği bir fırsat olarak görür. Kamu parasıyla kumar oynayacak, ona bu süreçte eşlik edecek amcası Fazıl'ın yaşadığı Nahçivan'a kaçakçılık yapacaktır. Eğer kaybederse toplumdan dışlanacağının farkındadır, ama kazanırsa hayal ettiği işi kuracak kızına ve karnı burnunda karısına daha iyi bir gelecek hazırlayacaktır.

IMDb: 6,9

8. Yaşam Arsızı (2008)

8. Yaşam Arsızı (2008)
www.beyazperde.com

Gecelerin kadını Elif, eskilerin 'Bar Kadını' dedikleri türden bir 'düşmüş melek' modelidir. İki çocuğu vardır ve benzerine sık rastlanılmayan bir pavyon kadınıdır. Babası bir tarihçidir ve bilim adamı kimliğine has ideolojisi Elif'i olumlu etkilemiş ve babasının aşıladığı dünya görüşünün de etkisiyle, yaşadığı bütün olumsuzluklara rağmen insan kalmayı başarabilmiştir. Çocuklarına 'ne yapıp yapacaksınız; ama yaşamınızı kimseyi incitmeden yaşayıp bitireceksiniz' diye insancıl tavsiyelerde bulunarak onları hayata hazırlamaktadır. Buna rağmen yaşamına kıymayı da az düşünmemiştir. Bu hayat zorlu bir serüvendir ama iki yavrusu onu ister istemez hayata bağlayacaktır. Öte yandan bu zalim dünyaya çocuk getirmenin hayattaki en büyük hatası olduğunu düşünür. İki bebek, iki şizofren kardeş, birde alkolik kocan varsa ve kış günü aç bir halde sokakta kalmışsan, pavyon çok iyi bir alternatiftir. Karnını doyururlar, iki kuruş para verirler, yatacak sıcak bir yerin olur ve bir anda umutsuzluğun umuda dönüşüverir. Ayrıca bu dünya, sizin yaşadığınız dünyadan çok daha net ve temizdir. 'Bu dünyada kimse kendini gizlemez, neyse odur. Hayatta herkes bir şekilde senden yararlanmak ister; burada hiç olmazsa bunu açıkça dile getirirler' der Elif, dışarıdaki hayata yeğlediği 'Pavyon Hayatı'ndan söz ederken.

IMDb: 7

9. Panzehir (2014)

9. Panzehir (2014)
www.beyazperde.com

Panzehir konu olarak, yeraltı dünyasında uzun yıllar boyunca çeşitli karanlık işlere bulaşan bir tetikçinin ve ihanete uğradığı manevi babasının hikayesini ele alıyor. Aksiyon ve film noir türlerindeki yapıtın yönetmen koltuğunda daha önce Büşra ve Dağ filmlerine imza atan yönetmen Alper Çağlar bulunuyor. Filmin oyuncu kadrosunda başroldeki Emin Boztepe'nin yanı sıra Cüneyt Arkın, Murat Arkın, Öykü Gürman, Kaan Urgancıoğlu, Çağdaş Agun ve Hüseyin Özay’ın gibi Türk oyuncular ve Edoardo Costa, Christina Gottschalk ve Florence Eugene gibi yabancı oyuncular da yer alıyor. 

IMDb: 7,1

10. Suçlular Aramızda (1964)

10. Suçlular Aramızda (1964)
www.beyazperde.com

İstanbul'da yaşayan zengin bir ailenin konağında, oldukça kıymetli olan bir kolye çalınır. Hırsızın evin içinden bir kişi olduğu şüphesiyle evin sahipleri, evde çalışanlara sınıf farklılıkları, önyargılar ile yaklaşmaya başlar. Üstelik kolye sahtedir.

Suçlular Aramızda, çalıntı bir sahte kolyenin etrafında gelişen olayları ve cinayetleri izleyen bir Metin Erksan filmi. Bir toplum eleştirisi olan film, farklı çevrelerde geçen ve bir polisiye romanı andıran yapısı ile büyük beğeni kazanmıştır.

1965 yılında Metin Erksan'a İzmir Enternasyonal Fuarı 1. Film Şenliği'nde 'En İyi Yönetmen' ve aynı yıl Milano Film Festivali'nde 'En İyi Sosyal İçerikli Film' ödüllerini kazandırdı.

IMDb: 7,1

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Müthiş Bir Tren (1975)

11. Müthiş Bir Tren (1975)
tr.wikipedia.org

Metin Erksan’ın Türkiye Radyo Televizyon Kurumu için hazırladığı Türk Edebiyatı uyarlamaları seri filmlerinden ilki olan 'Müthiş Bir Tren', Sait Faik Abasıyanık'ın aynı adlı öyküsünden uyarlandı.

IMDb: 7,2

12. Buzlar Çözülmeden (1965)

12. Buzlar Çözülmeden (1965)
www.sinemalar.com

Fırtına nedeniyle ilçeye gelmesi geciken kaymakamın yerini alan tımarhane firarisi iki adamın öyküsü.

IMDb: 7,2

13. Kuyu (1968)

13. Kuyu (1968)
www.beyazperde.com

Bir erkek uzaktan gördüğü kızı kaçırır ve kızın gönlü olmamasına rağmen hayatına ortak eder, bu olay uzun soluklu, tutkulu ve nefret dolu bir ilişkiyi başlatır. Bu beraberlikte erkek-kadın arasındaki iktidar ve güç ilişkisinin ve aşkın tüm boyutlarını görürüz.

Metin Erksan, sert yönleriyle bugün için bile sıradışı duruşunu koruyan bu filmden önce insanın mülkiyetle ilişkisini sorgulayan bir roman uyarlamak istemiş ve roman bulamayınca Kuyu’yu yazmıştı.

Gösterildiği yıllarda çok fazla anlaşılmayan ve yıllar sonra sinema akademisyenlerinin ve eleştirmenlerin katkısıyla başyapıt ilan edilen Kuyu, 1. Adana Film Şenliği’nde, En Başarılı Film Ödülü ve En Başarılı Yönetmen ödülü olmak üzere pek çok önemli ödül kazandı.

IMDb: 7,3

14. Limonata (2015)

14. Limonata (2015)
www.sinemalar.com

Makedonya'da yaşayan Suat eski bir tır şoförüdür ve ölümcül bir hastalık nedeniyle yatağa düşer. Oğlu Sakip'i yanına çağırır ve ölmeden önceki tek arzusunu açıklar. Suat seneler önce İstanbul'da imam nikahı kıyarak bir kadınla evlenmiştir ve bu evlilikten bir çocuğu olmuştur. Ancak Suat bebekken terk ettiği bu çocuğu hiç görememiştir. Ölmeden önce tek dileği Selim adındaki ikinci çocuğunu bulup ondan helallik istemektir. Buna göre oğlu Sakip'ten İstanbul'a gidip kardeşini bulmasını ister. Sakip babasının emektar arabasına atlayıp elinde yalnızca kardeşinin adı ve eski bir adresle İstanbul yollarına düşer.

Ünlü oyuncu Ali Atay’ın kamera arkasına geçtiği ilk yönetmenlik deneyimi olan filmin başrollerini Serkan Keskin ile Ertan Saban paylaşıyor.

IMDb: 7,4

15. Adı Vasfiye (1985)

15. Adı Vasfiye (1985)
www.beyazperde.com

Vasfiye civardaki tüm erkeklerin hayallerini kurup peşinden koştuğu son derece çekici güzeller güzeli bir kadındır. İzbe bir pavyonda şarkıcılık yapan Vasfiye'nin başından geçenler ve kadının hayat hikayesi onu tanıyan birbirinden farklı dört erkeğin gözünden ve dilinden anlatılır. Vasfiye'nin çocukluğu, gençliği, yaşadığı mutluluklar ve sıkıntıları farklı farklı aktaran dört erkekten hangisinin gerçek olanı anlattığı izleyiciye bırakılır.

Necati Cumalı’nın beş hikâyesinden Barış Pirhasan'ın yazdığı senaryoyla uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Atıf Yılmaz var.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Üçüncü Sayfa (1999)

16. Üçüncü Sayfa (1999)
www.beyazperde.com

Konu olarak gazetelerin üçüncü sayfalarında rastlayacağımız türdeki fiziksel ve ruhsal şiddet vakalarını işleyen film, çaresiz bir adamın başına gelen talihsizlikleri yansıtır. Figüranlık yaparak yaşamını idame ettiren İsa bir yanlış anlaşılma sonucunda hırsızlıkla suçlanır, mafyanın peşine düştüğü İsa bir gün içerisinde çalınan parayı bir şekilde toparlamak zorundadır. İntihar etmekten başka bir çözüm yolu bulamayan İsa, o esnada çalan kapı ziliyle birlikte başka bir yola girer. Türk sinemasının özgün yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz’un Masumiyet’ten sonra çektiği filmi Masumiyet gibi Altın Portakal’ı kazanmıştır.

IMDb: 7,4

17. Kaç Para Kaç (1999)

17. Kaç Para Kaç (1999)
www.sinemalar.com

Bir gömlekçi dükkanını işleten, kendi halinde, sıradan, monoton bir yaşam süren Selim ve karısı Ayla'nın hayatına büyük bir para girer. Para; evlenmiş, boşanmış, bodrum katında annesiyle yaşayan, gündüzleri vitrin gezen ve dış dünyayla tek ilişkisi televizyon olan komşuları Nihal'i de etkiler. Ve küçük yaşantılarına giren bu büyük paranın, küçük bir suçu ve büyük bir trajediyi getirmesi kaçınılmaz bir hal alır.

IMDb: 7,5

18. Gecelerin Ötesi (1960)

18. Gecelerin Ötesi (1960)
www.beyazperde.com

Aynı mahallede yaşayan yedi gencin hikayesini anlatan Gecelerin Ötesi, farklı yaşantılara ve hayallere sahip olan gençlerin ortak yanı olan paranın mutluluk getireceği inancını izliyor. 

Hayallerine ulaşmak için bir çete kuran bu gençler, benzin istasyonlarını soymaya başlarlar. Uzun yol şoförü Fehmi, ailesine bakmak zorunda kalan dokumacı Ekrem, Amerika'ya gidip şöhret olmak isteyen Rock'n Roll meraklısı müzisyenler Sezai ve Yüksel, idealist tiyatrocu Cevat ve mutsuz bir ressam olan Ayhan'ın kurduğu bu çete, her mahallede milyoner yetiştiren siyasi düzenin kurbanları üzerinden ekonomik ve kültürel yapıya sert bir eleştiri.

Metin Erksan'ın 1960 yılında çektiği Gecelerin Ötesi, küçük Amerika hayallerinde yaşayan bir ülkenin siyasi ve sosyo-ekonomik yapısını anlatıyor.

IMDb: 7,5

19. Kız Kardeşim Mommo (2009)

19. Kız Kardeşim Mommo (2009)
www.beyazperde.com

Dokuz yaşında bir çocuk; hem ağabey, hem baba, hem anne, hem de bir bilge olabilir mi? Ayşe için olur. Hatta hiçbir şeyden korkmayan bir ağabeydir o.

Annesiz iki çocuğun içinizi ısıtacak, kimi zaman gözünüzü yaşartacak öyküsü. Hem de gerçek. Yalın bir dille köyü, köyün insanlarını, kardeşlerin ilişkini anlatan film, sürpriz bir finalle bitiyor.

2009 İstanbul Film Festivali programında yer alan film, 59. Berlin Uluslararası Film Festivali kapsamında gösterilen iki Türk filminden biri oldu.

IMDb: 7,7

20. Gölge Oyunu (1993)

20. Gölge Oyunu (1993)
www.beyazperde.com

Abidin ve Mahmut pavyonlarda ayaküstü komedyenlik yapan ve hayatta kaybeden tarafta yer almayı alışkanlık haline getirmiş iki arkadaştır. Abidin eskiden gemicilik yapmıştır ve kadınlara feci düşkündür. Bir yetimhanede büyümüş olan Mahmut ise karşı cinse olan utangaç tutumu ve hassas yapısıyla yoldaşından ayrılır.

İki kafadarın sepetli bir antika motosikletin sırtında sürdürdükleri seyyar yaşamları, sağır ve dilsiz ama güzeller güzeli bir genç kızın hayatlarına girmesiyle alt üst olacaktır. Yaşayacakları olaylar hem kendilerini daha yakından tanımalarına hem de hayatın anlamı ve etraflarını saran hayal/gerçeklik üzerine egzersiz yapmalarına yol açacaktır. Elbette bu egzersize filmin seyircisi de dahil olacaktır.

Yavuz Turgul’un bu en güçlü senaryolarından biri, güçlü bir ışık kullanımı ve görüntü yönetiminin yanı sıra, Füreyya Koral gibi sürpriz simâlarla da taçlanan bir eser.

IMDb: 7,8

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
4
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?