Görüş Bildir
Haberler
Gençliğin Harçlarla İmtihanı: Harçlar Nasıl kaldırılmıştı?

Gençliğin Harçlarla İmtihanı: Harçlar Nasıl kaldırılmıştı?

Öğrenci Kolektifleri
05.02.2015 - 00:08 Son Güncelleme: 05.02.2015 - 19:30

Üniversitelilerin yıllardır mücadele ederek kazandığı birinci öğretimlerde harçların kaldırılması, Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasıyla değişiyor. YÖK’ün geçirdiği bir yasa ile harçlar 5 bin TL’ye kadar çıkabilecek. Peki üniversiteliler bu hakkı nasıl kazanmıştı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

2009: Parasız eğitim istemek “adapsızlık” oldu

2009: Parasız eğitim istemek “adapsızlık” oldu
2009: Parasız eğitim istemek “adapsızlık” oldu

Kriz “teğet geçerken” krizin faturası üniversitelilere kesildi. Harçlara %8 ile %500 arasında zam geldi. Öğrenci Kolektifleri’nin harç zamlarına karşı eylemine meclisteki AKP Parti grup toplantısında Tayyip Erdoğan, üniversitelilere“adapsızlar” dedi. Öğrenci Kolektifleri jet bir cevap eylemi yaparak, parasız eğitim istemek adapsızlıksa “Adapsızlığa devam, harçlara hayır” dediler.

Gençlik sessiz kalmayınca harç zamları %8’e çekilmek zorunda kalındı. Üniversiteliler, eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın lafını kendisine yedirmiş oldu: “Herkes üniversiteye gitmemeli”. Harç nöbetleri tutan Kolektifler, cevabı kazanımlarıyla verdi.

3 Ağustos’ta Tayyip Erdoğan’ı Ankara’da bir dönercide basan Kolektif üyesi 6 üniversiteli, “Biz açız, siz döner yiyorsunuz, biz harçlarımızı ödeyemiyoruz” diyerek sloganlarla protesto etti. Üniversiteliler gözaltına alındı.

2010: Tarihi tokat Ankara’dan geldi!

2010: Tarihi tokat Ankara’dan geldi!
2010: Tarihi tokat Ankara’dan geldi!

4 Aralık 2010 günü Öğrenci Kolektifleri, Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe’de Rektörlerle buluşmasını protesto ederek üniversitelilerin söz hakkını savunmak için 'Büyük Öğrenci Forumu” düzenleme kararı aldı. Bunun için Ankara ve Eskişehir’den yola çıkan otobüsler Kurtköy gişelerinde durduruldu ve öğrenciler polis saldırısına uğradı.

Erzurum’daki Rektörler buluşması için Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkan üniversiteliler, kente alınmadı, polisin saldırısına maruz kaldı. Öğrenci Kolektifleri ise saldırıyı kınamak ve Dolmabahçe’ye yürümek için Beşiktaş Yıldız Teknik Üniversitesi’nin önünden yürüyüşe başladı. Polis, üniversitelilere saldırdı.

Gençlik, o sene tarihi bir eyleme daha imza attı. Paralı eğitiminin kurucularının yüzüne en büyük tokatı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde “Yumurta şenliğinde” çarptı.

2011: "Gizli de olsa harç zamlarını yemeyiz"

2011: "Gizli de olsa harç zamlarını yemeyiz"
2011: "Gizli de olsa harç zamlarını yemeyiz"

2011 yılında 27 Mayıs’ta İstanbul Swiss Otel gerçekleşen Uluslararası Yükseköğretim Kongresini protesto etmek isteyen üniversiteliler ve akademisyenlere polis biber gazı ve tazyikli su ile saldırdı. Çıkan çatışma Beşiktaş’a kadar sürdü.

28 Mayıs’ta devam eden kongrede Swiss Otel’in önünde kadar gelen Öğrenci Kolektifleri pankart açarak yumurtalı eylem gerçekleştirdi.10 öğrenci gözaltına alındı.

Haziran ayında İstanbul’da YÖK’ün Galatasaray Üniversitesi’nde düzenlediği '10. Yılında Türkiye’de Bologna Süreci Uygulamaları' toplantısı Kolektifler tarafından protesto edildi. “Reforma usta, öğrenciye düşman” sloganlarıyla Galatasaray Üniversitesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

13 Eylül’de Öğrenci Kolektifleri, 'üniversite harcına zam yapılmadı denip', bir dersi üçüncü kez alanlara kredi başına ödediği paranın zamlı olmasını protesto etti. “Gizli zammları yemiyoruz” diyen Kolektifler, YÖK’e bir de şarkı yazdı: https://www.youtube.com/watch?v=kQw0doOX6Mk

2012: YÖK Başkanı yumurta ile tanıştı!

2012: YÖK Başkanı yumurta ile tanıştı!
2012: YÖK Başkanı yumurta ile tanıştı!

2012 yılında Üniversiteler Bölge Toplantıları’nın 6.sında toplantının yapıldığı yere yürüyen Kolektifler,  YÖK Başkanı’na“Şartlarımız için tweet de atarız yumurta da” dediler. YÖK Başkanı’yla görüşen üniversiteliler, YÖK Başkanı’na taleplerini sundular.

14 Nisan’da #yumurtadanoncesontweet başlığıyla Twitter’da ilk gençlik eylemini gerçekleştiren Kolektifler, “Boş laf değil haklarımızı istiyoruz” diyerek Türkiye’nin dört bir yanında da sokağa çıkarak son uyarı eylemini gerçekleştirdiler.

20 Temmuz’da “Harçları kaldıracağız” açıklaması yapan Tayyip Erdoğan’a İstanbul Kolektif’ten yanıt geldi: “Biz bu oyunu bozarız”

Temmuz ayında “YÖK’te reform oyunu başladı, biz bu oyunu bozarız” diyen İstanbul Kolektif, Taksim Meydanı’ndaki vakıf üniversiteleri stantlarını bastı. “Parasız eğitim için vakıf üniversiteleri kapatılsın” diyen Kolektif, hazırladığı tiyatronun ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

Temmuz ayında Eskişehir’de Gökhan Çetinsaya’yı protesto eden Kolektif üyeleri, 17 Kasım günü Çetinsaya’yı yumurtaladı.

“Haçları kaldırdık” diyen Tayyip’e karşı “Tırnaklarımızla kazıdık, harçların kalkmasını biz sağladık ama yetmez” diyen Kolektifler 2. öğretim harçları da kalksın diyerek Türkiye’nin dört bir yanında isyan etti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0