Görüş Bildir
Haberler
Emine Gülbahar Hatun Kimdir? Fatih Sultan Mehmed'in Eşi Gülbahar Hatun'un Hayatı ve Ölümü...

Emine Gülbahar Hatun Kimdir? Fatih Sultan Mehmed'in Eşi Gülbahar Hatun'un Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
14.12.2021 - 10:57

Gülbahar Hatun, Osmanlı'nın 7. padişahı olan Fatih Sultan Mehmed'in eşidir. II. Bayezid'ın annesi olduğu düşünülmektedir. Tam adı Emine Gülbahar Hatun'dur. Valide Sultan’lık görevlerini yerine getirmiştir ama onun döneminde Valide Sultan’lık ismi henüz konmamıştır.  İşte kısaca Emine Gülbahar Hatun'un hayatı ve ölümü...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kosova'da dünyaya gelen Emine Gülbahar Hatun'un kökeni net olarak bilinmemektedir. Arnavut, Sırp ya da Fransız olduğu düşünülmektedir. Yani hareme cariye olarak girmiştir. 1446 yılında haremde olduğu düşünülen Emine Gülbahar Hatun hayatının son 10 yılını Osmanlı’nın en güçlü kadınlarından biri olarak geçirmiştir. II. Bayezid'ın tahta geçmesiyle İstanbul’a taşınan Emine Gülbahar Hatun devlet işlerinde söz sahibi olmayı başarmıştır.  İşte Fatih Sultan Mehmed'in eşi olan Emine Gülbahar Hatun'un hayatı ve ölümü...

Gülbahar Hatun Kimdir?

Gülbahar Hatun Kimdir?

Hayatı

Emine Gülbahar Hatun, 1432 yılında Kosova'da dünyaya gelmiştir. Arnavut, Fransız ya da Sırp asıllı olduğu bilinmektedir. 1446 yılında Osmanlı sarayına cariye olarak girmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in ilk eşidir.  II. Mehmet ile evlendikten sonra II. Bayezid ve Gevherhan Hatun'u dünyaya getirmiştir. (II. Bayezid'ın oğlu olduğu bilgisi kesin değildir.) Gevherhan Hatun, II. Mehmed'in Gülbahar Hatun'dan olan tarihte bilinen tek kızıdır. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu Uğurlu Mehmed Bey'le evlendirilmiştir. 

Fatih Sultan Mehmet babasının uygun görmesiyle Süleyman Bey'in kızı Sitti Hatun ile evlendirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in Emine Gülbahar Hatun dışında Gülşah Hatun, Hatice Hatun, Sitti Mükrime Hatun, Çiçek Hatun adında 4 eşi daha olmuştur.

Gülbahar Hatun II. Bayezid'ın ile beraber Edirne ve Amasya’da yaşamış, II. Bayezid'ın tahta çıkmasıyla İstanbul’a gelmiştir. Emine Gülbahar Hatun'un, II. Bayezid’ın padişahlığı sırasında etki sahibi olduğu bilinmektedir.  II. Bayezid'a yazdığı çok önemli 2 mektup da bunun en büyük kanıtı. Emine Gülbahar Hatun II. Bayezid'ın padişahlığı döneminde yaklaşık 10 yıl kadar güçlü bir figür olmayı başardı. 

Çocukları

II. Bayezid

Gevherhan Hatun

Ölümü

1492 yılında 60 yaşındayken İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Fatih Camii'ne defnedilmiştir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?