Görüş Bildir
Haberler
20 Sanatçının Katılımıyla Duygulandıran Proje: “Teşekkür Ederiz Asker!”

etiket 20 Sanatçının Katılımıyla Duygulandıran Proje: “Teşekkür Ederiz Asker!”

defne yılmaz
04.09.2017 - 15:40

Kurtuluş Savaşı; parası, statüsü ve hiçbir siyasi yaptırımı olmayan bir ülkenin, dünya devlerini yendiği bir savaştır. Hatta öyle ki, savaş sırasında, doğru düzgün bir ordumuz bile yoktur. Bu yüzden, askerlikle hiçbir ilgisi olmayan, 70 yaşındaki nineden 7 yaşındaki çocuğa, evinde bebek emziren kadından tarlasında buğday eken köylüye kadar tüm millet, koca bir orduya dönüşmüştür.

The Sanat, bizi zaferle taçlandıran bu orduyu anmak için “Teşekkür Ederiz Asker!” adıyla yeni bir proje yayınladı.  20 sanatçının katılımıyla gerçekleşen projenin yaratıcı yönetmenliğini Ali Ömür Ulusoy, sanat yönetmenliğini Nesli Meriç Sanioğlu üstleniyor.

Kaynak: https://thesanat.net/
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kazım Karabekir

Kazım Karabekir

Davaya bağlılığın ve vefakarlığınla tanındın. Ne kadar muharebe varsa nerdeyse hepsine katıldın. Tecrübelerinle bize yol gösterdin. Özellikle Doğu Cephesi Komutanı olarak kazandığın zaferler, tüm dünyada hayranlıkla karşılandı. Ve ne olursa olsun, bizi hiç yalnız bırakmadın.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz komutanım!

ESER: Şahan Noyan

İsimsiz Kahraman

İsimsiz Kahraman

Acıkmaz mıydın, acıkırdın elbet. Hem de zil çalardı karnın. Ama menünde sadece bir kuru ekmek olurdu. Hoşaf da çıkarsa ziyafet sayardın. Uykun da gelirdi elbet. Uyurdun; yarımşardan toplam iki saat. Yatağın toprak, yorganın gece olurdu. Sonra bir gün, bir şarapnel parçası geldi şakağına ve öldün. Hiç şikayet etmedin. Ne açlıktan ne uykusuzluktan ne de ölümden. Sen öldüğün için biz yaşıyoruz.  

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz İsimsiz Kahraman!

ESER: Dilek Mansur

Çocuk Asker / Onbeşli

Çocuk Asker / Onbeşli

En büyüğünüz on beş yaşındaydı. Çanakkale’de başladınız destan yazmaya. Oysa daha okula bile yazılmamıştı bir çoğunuz. Ve sen, ne yaşına baktın ne boyuna; en önde gittin savaşa. Boyundan büyüktü tuttuğun tüfek. Ve meşin topa benzemiyordu düşmanın topu. Baban ve ağabeyin gibi, sen de dönmedin geriye. Ama savaşı sen kazandın çocuk!

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz çocuk!

ESER: Rıza Türker

Halide Edip

Halide Edip

“Sen kadınsın, otur oturduğun yerde” dediler ama ayağa kalkan ilk sen oldun. Hatipliğinle ezberleri bozdun; binlerce ürkekten, binlerce aslan yarattın. Yetmedi, çocuklarını yatılı okula bırakıp at sırtında yola çıktın. Cephede, hastanede ve ihtiyaç olan her yerde, en önde oldun. İngilizler’in hakkında idam emri çıkardığı altı kişiden biri oldun. Ama hiç kaçmadın!

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz yürekli kadın!

ESER: Nuri Keli

Mehmet Akif

Mehmet Akif

Kalemin öyle güçlüydü ki; seni okuyup da Milli Mücadele’ye katılmamak ayıptı. İstiklal için destan yazmamak ise olanaksızdı. Ve sen, destan yazanların, destanını yazdın; bizlere İstiklal Marşı’nı bıraktın.  Ve sen öyle gururlu, öyle gözü toktun ki; tüm yoksulluğuna rağmen, kazandığın ödülü yine bu vatana bıraktın; beş kuruş para almadın.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz vatan şairi!

ESER: Murat Kara

İçeriğin Devamı Aşağıda

Köylü

Köylü

Kim derdi ki tarlada kullandığın kazma kürek, gün gelecek, düşmanın makineli tüfekleriyle çarpışacak. Ve kim derdi ki, kazma kürek, koskoca topları yenecek!  

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz hemşerim!

ESER: Ayhan Öztürk

Fevzi Çakmak

Fevzi Çakmak

Bizi bir kere değil, bin kere kurtardın. Düşmanın amacına ulaşmasını tekrar tekrar engelledin. Hiç arkada durmadın, cephede bizzat en önde çarpıştın. Düzenli ordu, senin sayende oluştu. Yunan ordusunu kesin yenilgiye uğratan Başkumandanlık Meydan Muharebesi gibi dev bir savaşın planlarını da sen hazırladın. Bize hep zafer, bize hep mutluluk getirdin.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz komutanım!

ESER: Miraç Akçelep Yıldırım

Gazi

Gazi

Ne çok şeyi feda ettin bizim için! Yeri geldi kolunu, yeri geldi bacağını kaybettin. Ama sen kaybettiğin için kazandık.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz gazi!

ESER: Ebru Kuduoğlu Çetinkol

Fahrettin Altay

Fahrettin Altay

Milli mücadelenin vazgeçilmez ismi oldun. Yunan mevzilerine baskın üzerine baskın yaptın. Yıldırım gibiydin; hızlı, parlak ve güçlü. Bu yüzden İzmir’e de giren ilk sen oldun. Düşmanı topyekûn denize döktün.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz komutanım!

ESER: Cem Vural

Hafız Selman

Hafız Selman

Kastamonu’da gururumuz oldun. Kadın meclisini sen kurdun. Askerlerimizi ilk sen karşıladın. Karınlarını sen doyurdun. Diğer kadınlarla birlikte, cephedeki askerler için çorap ve fanila ördün. Ne çok şey borçluyuz sana!

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz anne!

ESER: Şengül Altınok

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hasan Tahsin

Hasan Tahsin

Gazeteciydin. Düşman işgalini haber yapıp geçebilirdin. Geçmedin. Düşmanın elini kolunu sallayarak vatana girmesini kabul etmedin. Ve ilk kurşunu sıkmaktan da hiç çekinmedin. Ama attığın bu kurşunla Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini sen yaktın.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz Gazeteci!

ESER: Kürşat Çetiner

Kara Fatma

Kara Fatma

Daha 1919’da, Mustafa Kemal’le görüşebilmek için kalkıp Sivas’a gittin. I. İnönü, II. İnönü, Sakarya ve Dumlupınar’da çarpıştın. Yetmedi, İzmir’in kurtuluşu için savaştın. Üstelik, iki oğlunu ve eşini de savaşta şehit verdin.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz abla!

ESER: Murat Gürdal Akkoç

Sütçü İmam

Sütçü İmam

Maraşlıydın, Mataş’taydın. Sonunun ölüm olduğunu bile bile, Maraş’ta düşmana ilk kurşunu sen sıktın. Maraş’ı kahraman yaptın. Senin sayende Kahramanmaraş, kurtuluşa ilk adımını attı.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz hocam!

ESER: Melek Eser

Kağnı Komutanı

Kağnı Komutanı

Savaşın ilk günleriydi. Ordumuzun elinde hiçbir motorize araç yoktu. Cephanenin ve diğer mühimmatın, cepheye taşınması gerekiyordu. Ve sen, buna söylenmek yerine, taşınacak her şeyi, tek geçim kaynağın kağnına yükledin.  Kar demedin, kış demedin. Biz bu savaşı, senin sayende kazandık.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz anne!

ESER: Yasin Yıldıran

Yörük Ali Efe

Yörük Ali Efe

Yunan karakolunu tümüyle imha ettin, cephane ve erzaklarını ele geçirdin. Halka umut ve cesaret verdin. Düşmanın yurttan atılabileceğine olan inancı arttırdın. Bu inancı boşa çıkarmayıp Aydın’ı da geri aldın. Böylece düzenli ordu kurulana kadar, tam yirmi ay boyunca, düşman ilerlemesi engellendin.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz Efem!

ESER: Semih Oduncu

İçeriğin Devamı Aşağıda

İhtiyar Köylü

İhtiyar Köylü

Çocukların yetmedi, torunlarını da şehit verdin. Ben yaşlıyım demedin, en önde savaştın.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz dede!

ESER: Hilal Gayberi

Kılavuz Hatice

Kılavuz Hatice

Savaşa gönüllü olarak katıldın. Yaptığın baskınlarla Fransızları perişan ettin. Üstelik silahını olduğu kadar, aklını da kullandın. Onların içine sızdın, yanlış yol gösterdin. Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan ettin.  Ve sayende biz kazandık.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz cesur kadın!

ESER: Semih Özşahin

Yetim Kız

Yetim Kız

Baban Dumlupınar’da, annen kendi evinde vuruldu. Seni savaş büyüttü. Kurtuluşumuz, senin metanetinle geldi.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz çocuk!

ESER: Şengül Altınok

Tamirci

Tamirci

Büyük Taarruz’dan önce, gelen külüstür kamyonları sen onardın, savaşa sen hazırladın onları. Sevkiyat, senin sayende hızlandı. Senin sayende ulaştı mühimmat.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz ustam!

ESER: Hakan Taşkıran

Tabip

Tabip

Cephe geride durdun diye seni görmeyenler oldu. Ama belki de savaşın acısını en çok sen gördün. Düşman öldürmek için, sen yaşatmak için savaştın.  Üstelik çadırdan bozma hastanelerde, eksik ekipmanla…

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz doktor!

ESER: Seda Mit

İçeriğin Devamı Aşağıda

İsmet İnönü

İsmet İnönü

Kaybetmek, lugatinde yoktu. Zafer üstüne zafer, gurur üstüne gurur yaşattın bize. İstiklale ilk inanlardandın; cepheye ilk koşan, alnında ışığı ilk hissedenlerdendin. Ve sonuna kadar da hep sen vardın.  Ölüm fermanımız olan Sevr ve Mondros’u geçersiz kılan Lozan Antlaşması'nı sen imzaladın.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz paşam!

ESER: Suat Tuna

Mustafa Kemal

Mustafa Kemal

Dünya tarihinin en haklı, en asil ve en onurlu savaşını zaferle taçlandırdın. Ne istediğini bilmeyen bir millete, nelere sahip olabileceğini gösterdin. Bize bir zafer değil, bir ülke bıraktın. Seni her gün ama her şükran ve özlemle anıyoruz.

Teşekkür ederiz asker, teşekkür ederiz Atam!

ESER: Şahan Noyan

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1260
640
157
25
21
19
14
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?