Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En İyi Gün Batımını İzleyebileceğiniz Konumu: Uçhisar Kalesi

Dünyanın En İyi Gün Batımını İzleyebileceğiniz Konumu: Uçhisar Kalesi

Nur YILMAZ
14.09.2022 - 22:04

Kapadokya'nın en yüksek noktası ve en güzel peribacası oluşumlarının görülebildiği Uçhisar Kalesi de dev bir peribacasının etrafına inşa edilmiştir. Uçhisar kasabasında bulunan ve o dönemde Roma ve Bizans ordularına koruma sağlayan kale, Kapadokya'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Gözetleme kulesi olarak da kullanılan kale, ziyaretçilerine nefes kesen panoramik manzaralar sunuyor. Kalenin tepesinden Güvercinlik Vadisi, Avanos, Ortahisar Kalesi ve Göreme Milli Parkı'nın güzel manzarasın keyif ile izleyebilirsiniz.

Kaleye çıkarken biraz enerji harcayacak olsanız da zirveden Kapadokya manzarasını seyretmek tüm yorgunluğunuzu alacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uçhisar Kalesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Uçhisar Kalesi

Uçhisar, Kapadokya'nın manzarasını ayakları altına alan bölgedir ve bölgenin en yüksek noktasında yer almaktadır.

M.Ö. 17. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından yönetilen Kapadokya, Hristiyan rahiplerin ve keşişlerin yapmış olduğu çalışmalar ile başta Uçhisar Kalesi olmak üzere manastırları, kiliseleri, hücreleri ve mahzenleri tarihe kazandırmışlardır. Bizans döneminden kalma yapılar savunma ve barınma amaçlı kullanılmıştır.

Zamanla Türkler büyük gruplar halinde Anadolu'ya göç etmeye başlayınca Türkler 'de Kapadokya'yı önemli bir merkez olarak kullandılar. Nüfus özellikle Uçhisar'da yoğunlaşmıştır. Uçhisar bölgesi 2. Beyazıt’ın zamanında egemenliğe geçmiştir. Buradaki ilk nüfus sayımının yapıldığı 1530 senesinden 1960’lı senelere dek Uçhisar nüfusu 3000 kişiden oluşup, yayılmaya devam etti.

Uçhisar Kalesi Nerededir?

Uçhisar Kalesi

Uçhisar, oyma evleri, kaleleri ve restoranları ile Nevşehir'in gezilecek en güzel bölgelerinden biridir. Nevşehir merkezine yaklaşık beş kilometrelik bir uzaklığa sahiptir. Uçhisar  doğa ile iç içe çok güzel bir bölge. Osmanlı döneminin en önemli yollarından biri olan bu bölgedeki kale, Roma dönemine aittir. Ürgüp'ün 12 km batısında yer alır, Avanos'un 10 km güneyindedir. Kral Yolu, İpek Yolu ve benzeri birçok yol üzerinde kurulmuş olan bu bölge, peribacalarını görmeye başladığınız alanlardan biridir.

Kalenin en üstüne çıktığınızda sizi çok sayıda oyma küp, oyma mezar ve büyük sarnıç karşılayacaktır. 

Kuzeye doğru bakınca  Cevizli peribacalarını, batıda Nevşehir’i ve Oylu Dağı’nı, kalenin ön tarafında yeni Uçhisar’ı, güneybatıda ise Hasan Dağı zirvesi ile kesişebilirsiniz. Uçhisar Kalesi Erciyes ve Hasan Dağı'nın bir arada görüntülenebildiği tek yer olma özelliğini taşımaktadır.

Adres: Tekelli, 50240 Uçhisar/Nevşehir Merkez/Nevşehir

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Uçhisar Kalesi'ne Nasıl Gidilir?

Uçhisar Kalesi

Kapadokya'nın tüm bölgelerinden otobüs ile ulaşım sağlanmaktadır. Nevşehir'den Uçhisar'a 07:30 - 19:00 arası her yarım saatte bir otobüs kalkmaktadır. Nevşehir merkez ile Uçhisar Kalesi arasındaki mesafe 8 km'dir. 

Nevşehir ilinin bazı illere olan mesafesi

  • Nevşehir-Aksaray arası mesafe 75 km ve 1 saat, 4 dakikadır.

  • Nevşehir-Kayseri arası mesafe 81 km ve 1 saat, 9 dakikadır.

  • Nevşehir-Kırşehir arası mesafe 91 km ve 1 saat, 18 dakikadır.

  • Nevşehir-Niğde arası mesafe 82 km ve 1 saat, 10 dakikadır.

  • Nevşehir-Sivas arası mesafe 276 km ve 3 saat, 57 dakikadır.

  • Nevşehir-Ankara arası mesafe 277 km ve 3 saat, 57 dakikadır.

  • Nevşehir-İstanbul arası mesafe 730 km ve 10 saat, 26 dakikadır. 

  • Nevşehir-İzmir arası mesafe 767 km ve 10 saat, 57 dakikadır.

Uçhisar Kalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Uçhisar Kalesi

Giriş Ücreti

  • Öğrenci: 10 TL

  • Tam: 20 TL

  • Müze kart geçerli değildir.

Ziyaret Saatleri

  • Hafta içi: 07.00 - 17.30

  • Hafta sonu: 07.00 - 17.30

Uçhisar Otelleri

Uçhisar Kalesi

Tarihi ve doğal güzellikleri ile bilinen Uçhisar Kapadokya'da butik oteller arasından seçim yapabilirsiniz. Mekanın eski atmosferini koruyacak şekilde tasarlanmış ve tarihi atmosferini bozmayan binalarda yer alan küçük oteller, Kapadokya'nın heyecanlı yolculuğunun yorgunluğunu atabileceğiniz, huzur ve sakinlik dolu mekanlardır.

Bu otellerin dışında Uçhisar'a bakarak havuz keyfi yapabileceğiniz ve ışıklarıyla güzel bir manzara eşliğinde yemek yiyebileceğiniz oteller de bulunmaktadır. Kalenin eteğinde sıralanan Uçhisar otelleri sizlerin  ziyaretini bekliyor ve Kapadokya'yı korunmuş tarihi atmosferiyle karşılıyor.

Uçhisar'da tercih edebileceğiniz oteller

  • Hermes Cave Hotel

  • Pigeon Valley Hotel

  • Millstone Cave Suites

  • Rox Cappadocia

  • Mimi Kapadokya

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uçhisar Bölgesi'nde Gezebileceğiniz Yerler

Uçhisar
  • Tığraz Kalesi

  • Kuran Kalesi

  • Karakale

  • Güvercinlik Vadisi

  • Göreme Milli Parkı

  • Cevizli

Uçhisar Kalesi Gezgin Yorumları

Uçhisar Kalesi

'Yanına varmadan, daha uzaklardayken tüm heybetiyle gözüküyor Uçhisar Kalesi... Ilerisinde Güvercinlik Vadisi yer alıyor. Uçhisar Kalesi, tatil günlerinde aşırı kalabalık, araçla gelenler için park sorunu olabilir. Çevresi turistik ve çok güzel. Esnafı genel olarak iyi, ürünler makul fiyatlı. Uçhisar Kalesine girişler tam 30 TL, öğrenci 20 TL. MÜZEKART GECERLI DEĞİL. Buraya kadar gelip zirveye çıkmamak olmaz :) Merdivenlerden çıka çıka zirveye ulaşıyorsunuz. Manzaranın güzelliğini çıkarmak için akşam saatlerinde gelmiştik (20:30'da kapanıyor, bu saatten sonra gelmeyin) Zirveye ulaşınca hem Uçhisar bölgesi, hem Güvercinlik Vadisi, hem de uzaktan Göreme ayaklarınızın altında... Manzarası müthiş. Bölgeye gittiğinizde kesinlikle tavsiye ederim (Basamakların çokluğu itibariyle küçük çocuğu olanlar ile yaşlılar zorlanabilir)'

'Uçhisar kalesi bölgenin en yüksek yeri. Mutlaka gezmenizi öneririm. Biz baharda geldik biraz rüzgarlı Düven otelinde kaldık otelimizin hemen dibinde. Saymadım ama 100 basamak rahat vardır. Oturup dinlenecek aralara oturma yeri koymuşlar. Yaşlı veya hasta değilseniz rahat çıkarsınız. Girişte müze kart geçerli değil malesef, öğrenci 20 yetişkin 30 tl . Bence çocuk ücretsiz olmalıydı heryerde öyle ama belediyenin olduğundan bilemiyorum. İçeriden tırmanmaya başlandığından içerire sergi şeklinde resimler de konmuştu. Görmeye değer bir manzara mutlaka gelin. Araç için park yeri var. Kalenin hemen önündeki çömlekçiler gelin yeraltı mağaramız var diyor girip geziyorsun bişe alman için psikolojik baskı yapıyor çay ikram ediyorlar. Ucuz olmayan çok güzel çömlek işleri var ilgileniyorsanız bakın ama dikkat derim🙂 Satıcılar artık çok pişmiş. Bu çevrede yürüyerek gezip yemek yiyebileceğiniz yerler de var . 70 tl ye çömlek kebabı var mesela. Güzeldi deneyebilirsiniz. İyi gezmeler'

'Nevşehir/ Uçhisar’da bulunan Uçhisar kalesinden selamlaaar 🙃

Uçhisar Kapadokya manzarasını ayaklar altına seren, bölgenin en yüksek yerinde konumlanmaktadır. Zamanında Selçukluların İpek Yolu ve Perslerin Kral Yolu olarak kullandıkları ve tüm bölgeyi izlemek için en ideal yer olduğu için çok stratejik bir bölgeee.

1350 m yüksekliğindeki bu yere gelip manzarayı bir de buradan seyredin derimm 😌

Bu arada giriş ücretlii. Müze kartınız varsa burada kullanabilirsiniz.

Ücret muhtemelen malum ekonomik sebeplerden ötürü artmıştır :/ ( emin olmamakla birlikte 10-20₺ arası bir şeyler olabilir)

Gündüzü ayrı gecesi ayrı güzel bir mekann;)'

'Kışın geldiğimiz için baya rüzgar vardı çıkarken ve en yukarıda sert rüzgar baya yordu. Gezilip görülmesi gereken manzarası harika olan bir yer. Günbatımı için öneren çok ama kesinlikle sıcak havada yapın soğuk havalarda gerçekten üzer. Giriş ücreti tam 30 öğrenci 20 lira bilginize olsun.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın