Görüş Bildir
Haberler
Dalyan Gezi Rehberi: Doğanın ve Tarihin İçerisinde Kaybolmak İsteyenler İçin En İyi Yer

Dalyan Gezi Rehberi: Doğanın ve Tarihin İçerisinde Kaybolmak İsteyenler İçin En İyi Yer

Özge Tepe
21.03.2023 - 14:17

Türkiye'de Dalyan isminde pek çok yer var ancak bunlardan en bilineni şüphesiz Muğla Ortaca'da yer alan Dalyan Mahallesi. Mahalle olarak geçse bile burası aslında kendi başına bir turizm alanı. Adını bölgedeki balık yakalama sahasından alan Dalyan, son dönemlerde tatilcilerin gözdesi durumunda. Burada tarih ve kültürle iç içe birçok nokta var. Tatilciler için en iyi yerlerden olan Dalyan'da yapabileceklerinizin sınırı yok.

Bu içeriğimizde Dalyan hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dalyan Hakkında Bilgi

Dalyan Hakkında Bilgi

Muğla'nın Ortaca ilçesinin bir mahallesi olan Dalyan, son dönemlerin en turistik mahallelerinden biri. Türkiye'de çok sayıda 'Dalyan' isminde yer var. Bu nedenle karıştırılsa bile Muğla Ortaca'daki Dalyan, Türkiye genelinde en tanınmış yerlerden. 

Köyceğiz Gölü'nü Akdeniz'e bağlayan Dalyan Deltası, eskiden bir beldeydi. Adını bölgedeki balık yakalama sahalarından alan bu yer, Türkiye'nin önemli sazlık bölgelerinden biri ve bütün delta özel çevre koruma sahasında. Burası göçmen kuşların da önemli bir uğrak yeri.

Dalyan Kanalı'nın denize ulaştığı İztuzu Kumsalı, Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı çok önemli bir yer. 5 km uzunluğundaki bu kumsal, deltanın doğal bir parçası. Deltayı besleyen su kaynakları Köyceğiz çevresindeki doğal kaynaklardan ve Dalaman Çayından  oluşmakta. 

Dalyan, yalnızca doğal güzellikleriyle değil tarihi oluşumlarıyla da biliniyor. 2500-3000 yıl eskiye uzanan Likya Uygarlığı ile aynı zamanda bulunan Kaunos Krallığı başkenti olan Kaunos Antik Kenti burada yer alıyor. Bu tarihi alanın kalıntılarının çok iyi durumda olduğu biliniyor. Dolayısıyla Dalyan'da gezginler tarafından sık sık ziyaret ediliyor.

Dalyan'da Turizm

Dalyan'da Turizm

Dalyan'da turizm 1980'li yıllarda oluşmaya başlamış. Bu tarihlerde özellikle karavan ve kamp tatilcilerin, çevrecilerin ve kuş gözlemcilerinin gözde yeri olmuş. 90'lı yıllarda ise turist ve hizmet veren mekan sayısı artmaya başlamış.

Başlangıçta Avrupa'nın neredeyse tüm ülkelerinden gelen gezginlerle  Dalyan'da karşılaşmak mümkündü. Daha sonra ise Alman ve Hollandalı turistler yoğunlaşmaya başladı. 2010'lu yıllarda ise Dalyan, ağırlıklı olarak İngilizlerin yer satın aldığı bir yer olmuş ve bu sayede villa turizmi başlamış.

Nüfusu her geçen yıl artan göçlerle daha çok büyüyen Dalyan, yoğun şekilde yapılan villa ve havuz inşaatları nedeniyle son dönemlerde doğallığını yitirmeye başladı. Koruma altındaki hayvanlara bakış açısı da burada son dönemlerde daha olumsuz bir biçimde değişmiştir. 

Turizmden önce Dalyan'ın en önemli gelir kaynakları balıkçılık ve tarımdı. Özellikle pamuk ve narenciye tarımı burada çok önemli. Balıkçılık anlamında ise kefal, çipura ve levrek burada çok tüketiliyor.

Dalyan'a Nasıl Gidilir?

Dalyan'a Nasıl Gidilir?

Dalyan'a gitmek için pek çok alternatifiniz var. Buraya direkt şehirlerarası otobüs seferi olmasa da Ortaca'ya gelebilir ve buradan 15-20 dakika içerisinde minibüslerle Dalyan'a gelebilirsiniz.

Buraya en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Türkiye'nin pek çok yerinden buraya direkt ve aktarmalı uçuşlar mevcut. Havalimanı ile Dalyan arası ise 28 kilometre kadar. Havaş ve MUTTAŞ ile buraya gelebilirsiniz.

Dalyan ile çevre şehir merkezleri ve ilçe merkezlerinin mesafeleri şu şekilde:

  • Ortaca'ya 12 kilometre

  • Köyceğiz'e 20 kilometre

  • Fethiye'ye 67 kilometre

  • Marmaris'e 90 kilometre

  • Kalkan'a 126 kilometre

  • Kaş'a 160 kilometre

  • Sarıgerme'ye 31 kilometre

  • Antalya Merkez'e 270 kilometre

  • İzmir'e 320 kilometre

  • İstanbul'a 870 kilometre

  • Ankara'ya 710 kilometre

Dalyan'da Yapılacak Şeyler

Dalyan'da Yapılacak Şeyler

Dalyan, gezilecek ve görülecek yerleri sayesinde sayısız aktivite sunuyor. Burada turistler, tatillerini doya doya geçirebiliyor. Dalyan'da mutlaka yapmanız gereken aktiviteler ise şu şekilde:

  • Tertemiz denizde yüzmenin keyfini çıkarın.

  • Toplu günlük turlar veya özel teknelerle plaj, koy ve göllerde gezintiye çıkın.

  • Antik kentte geçmişe yolculuğa çıkın.

  • Caretta Caretta'ların korunması için gönüllü olun.

  • Dalyan'ın merkezindeki mekanları ve hediyelik eşya satan dükkanları gezin.

  • Her sabah 8'de gelen Nil Kaplumbağalarını seyredin.

  • Kano ile yan koylara geçin.

  • Manzara tepelerine çıkın.

  • Çamur banyosu yapın.

  • Kaplıcalara gidin.

  • Muhteşem gün doğumlarını yakalayın.

  • Bisiklet ve yürüyüş rotalarını keşfedin.

  • Tiny House'larda kalın.

Dalyan'da Gezilecek Yerler

Dalyan'da Gezilecek Yerler

Dalyan'da gezilecek çok sayıda nokta var. Mutlaka görmeniz gerek dediklerimiz ve bunlardan bazıları hakkındaki önemli bilgiler şu şekilde:

  • Kaunos Kral Mezarları

  • Kaunos Antik Kenti

  • İztuzu Plajı

  • Radar Tepesi

  • Sultaniye Kaplıcaları

  • Sülüngür Gölü

  • Köyceğiz Gölü

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaunos Kral Mezarları

Kaunos Kral Mezarları

Dalyan ile özdeşlemiş olan bu mezarların nasıl yapıldığına dair net bilgiler yok. Burası çok dik bir yamaç olduğundan yapımının da diğer kaya mezarlara göre daha zor olduğu düşünülüyor. Burada normalde 167 tane kaya mezarı olduğu ifade ediliyor. Bunlardan en ünlüleri ise fotoğrafta da görülen altılı grup. Bu mezarların yakınına kadar gidilemiyor ancak uzaktan ihtişamlarını seyretmek bile yetiyor. Daha yakından görmek için tekne turunu da tercih edebilirsiniz.

Adres: Çandır, Köyceğiz Muğla TR, 48840 Ortaca

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti

Burası çok bilinen bir yer değil. Aslında 2014’te UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne de alındı fakat henüz kaya mezarları kadar ünlenmedi. Kaunos Antik Kenti Dalyan’ın karşı yakasında. Buraya sandal ve feribotlarla geçmek mümkün. İnince 10-15 dakika yürüyerek kente varabilirsiniz.

Adres: Dalyan, 48800 Ortaca/Köyceğiz/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

İztuzu Plajı

İztuzu Plajı

İztuzu Plajı, Dalyan'a gelen herkesin uğradığı bir yer. Burası tertemiz denizi ile biliniyor. Plajda şezlongtan duşa, tuvaletten kabinlere kadar her olanak var. 

Adres: Çandır, 48800 Ortaca/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Radar Tepe Manzara Noktası

Radar Tepe Manzara Noktası

Dalyan'da manzarayı seyredebileceğiniz pek çok yer var ve bunlardan en meşhurlarından biri Radar Tepe Manzara Noktası. Bir tarafı plaja diğer tarafı gün batımına bakan bu tepede eşsiz fotoğraflar çektirebilirsiniz.

Adres: Gökbel, 48600 Ortaca/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Sultaniye Kaplıcaları

Sultaniye Kaplıcaları

Sultaniye Kaplıcaları, Dalyan'da son derece meşhur. Buralara tekne turları da uğruyor. Bu sayede turunuzda kaplıcaların da tadını çıkarabilirsiniz. 

Adres: Ekincik, 48800 Köyceğiz/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sülüngür Gölü

Sülüngür Gölü

Dalyan'da gün batımının en keyifli olduğu yerlerden biri Sülüngür Gölü. Burada yiyecek içeceğini alan köyün kenarına kurularak keyif yapıyor. Göl, balık kooperatifi tarafından kullanıldığı için burada göle girmek veya balık tutmak yasak. Bu göl aynı zamanda Nil Kaplumbağalarının yumurtlama noktası. 

Adres: Gökbel, 48600 Ortaca/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Dalyan'daki Diğer Plajlar

Dalyan'daki Diğer Plajlar
  • Kargıcak Koyu

  • Bacardi Koyu

  • Ekincik Koyu

  • Aşı Koyu

  • Sarıgerme Plajı

Dalyan'da Yeme İçme

Dalyan'da Yeme İçme

Dalyan'a geldiğinizde bir şeyler yiyip içmek isterseniz uğrayabileceğiniz birkaç mekan şu şekilde:

Kargıcak Bay

Kargıcak Bay

Kargıcak Bay, burada en meşhur işletmelerden. Aslında Kargıcak bir koy ve Kargıcak Bay da buradaki tek işletme. Dalyan'daki en nitelikli yerlerden olan Kargıcak Bay, DJ performanslarıyla, leziz kokteylleriyle öne çıkıyor. Dolayısıyla geceleri eğlenmek, gündüz denizin tadını çıkarmak için koydaki bu işletmeye gelebilirsiniz.

Adres: Gökbel, Kargıcak Koyu, Kargıcak Sokak No:41, 48600 Ortaca/Muğla

Telefon: 05494486448

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Harika ve küçücük bir koyda güzel bir işletme. Hizmet iyi ve yemekler, atıştırmalıklar nefis. Denize zaten diyecek söz yok. Ancak yol son derece sıkıntılı, stabilize kısımlarda çok dikkat etmek lazım.'

Kaunos Çay Bahçesi

Kaunos Çay Bahçesi

Kauonos'a karşı bir çay içmek için gidebileceğiniz bu işletme, Dalyan'daki en iyilerden biri. Özellikle Dalyan'ı gezerken burada güne kısa bir mola verebilirsiniz.

Adres: Dalyan, 48600 Ortaca/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Kaya mezarlarının tam karşısında güzel bir çay bahçesi. İztuzu plajından dönüşte uğradık. Dereden geçen tekneleri de izleme fırsatınız var. Ağustos ayında uğradım ve merkezi oldukça kalabalık ve hareketliydi. Ayrıca Dalyan'da bi tür atmanızı öneririm. Çay bahçesinde fiyatlar makul. Ben balık ekmek uskumru yedim.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saki Restaurant

Saki Restaurant

Nehir kenarında akşam yemeği yemek için tercih edebileceğiniz Saki Restaurant,  samimi ve güler yüzlü bir aile işletmesi. Burada menü yok. O gün ne çıktıysa onu yiyorsunuz. Ev yapımı mezelerinin son derece başarılı olduğu ifade ediliyor. Ayrıca vegan, vejetaryen gibi özel beslenenler için de seçenekler mevcut. 

Adres: Dalyan, Geçit Sk. No:15, 48600 Ortaca/Muğla

Telefon: 05442844818

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Dalyan daki en mükellef restoran. Maalesef sadece bir akşam gidebildik. Ahtapot ızgarayı gerçekten çok iyi yapıyorlar ve kendilerine has meze çeşitleri ve pişirme teknikleri var. Dalyan da kazıklanmadan keyifli bir akşam geçirmek için başka bir yere gitmenize gerek yok.'

Dalyan Otelleri

Dalyan Otelleri

Dalyan'da konaklayabileceğiniz pek çok işletme var. Konaklama tesisleri, olanakları ile de öne çıkıyor. Burada konaklayabileceğiniz işletmelerden birkaçı şu şekilde:

Dalyan Live Spa Hotel

Dalyan Live Spa Hotel

56 odalı bu spa oteli, her gün açık büfe kahvaltı servisiyle, büyük havuzuyla ve olanaklarıyla öne çıkıyor. Odalarda wifi, klima, minibar, tv, saç kurutma makinesi gibi eşyalar da var.

Adres: Dalyan, No:26, Maraş Cd., 48600 Ortaca/Muğla

Telefon: 02522844477

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Personel güler yüzlüydü. Otelin konumu güzel otopark alanı geniş. Oldukça sakin oluşu bizi memnun etti. Kahvaltı yeterliydi. Odalar düzenli temizlendi.'

Nova’s Riverside Lodge

Nova’s Riverside Lodge

Nova’s Riverside Lodge, Tiny House konseptinde bir işletme. Bu üçgen ev, özellikle balayına gelenler için veya diğer çiftler için ideal. Evlerin içerisinde tüm olanaklar mevcut. Kendi evinizin konforunda tatil yapmak isterseniz burayı tercih edebilirsiniz.

Adres: Çandır, 48800 Köyceğiz/Muğla

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Harika konaklama, harika ev sahibi, çok seviyorum!!!'

Dalyan'a Gelmişken Gidebileceğiniz Diğer Yerler

Dalyan'a Gelmişken Gidebileceğiniz Diğer Yerler

Muğla tatilinizi Dalyan'da geçirmeye karar verdiyseniz hazır buraya gelmişken gitmek isteyebileceğiniz diğer yerleri sıraladık:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
73
53
44
42
41
37
33
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
..

MUHTEŞEM DOĞA MÜKEMMEL AMA ÖNE ÇIKARMAYIN ŞU DOĞAL GÜZELLİKLERI NE ZAMAN BIR DOGAL GÜZELLİK ORTAYA ÇIKSA KEPÇEYLE DOZERLE DALINDIGI HABERİ GELİYOR.. BAZI ZÜM... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Efsane güzel yer okadar yer gezdim Dalyan kadar ekolojisi bozulmamış bir yer görmedim. Tur ile gölde muhakkak yüzün, çamur banyosuna girin, şanslı iseniz dev... Devamını Gör

Thistle

Seyir tepesinden (Radar Tepe Manzara Noktası) ayakları sarkıtarak kahve içmenin tadı... Dalyan deyince aklıma gelen ilk şey. Her anı dolu dolu yaşayabileceği... Devamını Gör