Görüş Bildir
Haberler
Borsa İstanbul'da Kayıplar Toparlandı: Dolarda Yeni Haftada Yön Karışık!

Borsa İstanbul'da Kayıplar Toparlandı: Dolarda Yeni Haftada Yön Karışık!

Küresel piyasalarda yeni haftada gündem yoğun olmaya devam ederken, para politikaları gündemin ilk sırasında yerini koruyor.

Borsa İstanbul'da geçen haftanın kayıplarının toparlanması beklenirken, güne düşüşle başlayan endeksi günün ikinci yarısında yükselişe geçti.

Dolar ve Euro yatay seyrini korudu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul'da haftaya başlarken bir aşağı bir yukarı

Borsa İstanbul'da haftaya başlarken bir aşağı bir yukarı

Yurt içinde, geçen haftanın son işlem gününde BIST 100 endeksi yüzde 0,72 değer kaybederek 1.943,81 puana gerilerken, açıklanmaya devam eden şirket bilançoları nedeniyle hisse ve sektör bazlı ayrışmalar devam etti.

Bugün yurt içinde hazine nakit dengesi, yurt dışında ise ECB Başkanı Lagarde'ın konuşmasının yanı sıra Almanya'da sanayi üretimi ve Euro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi takip edildi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.930 ve 1.890 seviyelerinin destek, 1.990 puanın direnç konumunda bulunduğunu söyledi.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,03 oranında 0,65 puan düşüşle 1.943,16 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi günü yüzde 2,77 oranında yükselişle 1.997,58 puandan tamamladı. Endeksin yükselişinde sanayi hisselerinin yüzde 3'ün üzerinde yükselişi etkili olurken, bankacılık endeksi günü sınırlı bir yükselişle tamamladı. 

Küresel piyasalara hangi başlıklar yön veriyor?

Küresel piyasalara hangi başlıklar yön veriyor?

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçen hafta sürpriz şekilde şahinleşmesi ve ABD'de açıklanan güçlü istihdam verilerinin piyasalar üzerindeki etkisi devam etti.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl 6 toplantıda faiz artıracağının fiyatlandığı tahvil piyasalarında, Fed'in 150, ECB'nin ise 40 baz puan faiz artıracağı öngörüldü.

Fiyatlamalar para politikası yetkililerinin sözle yönlendirmelerini yatırımcıların odağına yerleştirdi.

Bu gelişmelerle küresel pay piyasalarında risk iştahının düşük olduğu görülürken, petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi de ekonomi üzerindeki maliyet baskılarının sürebileceğine işaret etti.

Cuma günü, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,52 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,58 değer kazanırken, Dow Jones endeksi yüzde 0,06 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları ise yeni haftanın ilk işlem gününde karışık seyretti.

Avrupa'da ECB'nin şahinleşmesiyle birlikte Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Bugün ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un yapacağı görüşmeden çıkacak kararlar beklenirken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 'Rusya'nın Ukrayna'yı her an işgal edebileceği' değerlendirmesinde bulundu.

Cuma günü, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,75, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,77 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,79 değer kaybetti. Avrupa endeksleri bugün vadeli işlemlerde ise pozitif seyretti.

Asya'da geçen hafta yeni yıl tatili sebebiyle kapalı olan Çin piyasaları tekrar işleme açılırken, Çin borsasının geçen hafta Asya genelindeki yükselişi fiyatladığı görüldü.

Bununla birlikte, Çin'de ekonomi yönetiminin regülasyon adımlarında piyasalara karşı daha duyarlı olacağına ilişkin beklentiler de risk iştahını destekledi.

Avrupa borsaları güne yatay pozitif seyirde başlarken, ABD'de endeksler güne sınırlı yükselişlerle başladı. 

Dolar haftaya sakin başladı

Dolar haftaya sakin başladı

Dolar/TL cuma günü yatay seyirle 13,5625’ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında da 13,56 seviyesinde işlem gördü.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi cuma günü beklentileri oldukça geride bırakan tarım dışı istihdam verisi sonrası yüzde 1,94'e çıkmasının ardından yüzde 1,91 seviyesinde dengelendi.

Euro/dolar paritesi ise üst üste beş gülük yükseliş eğilimi sonrası yeni haftaya düşüşle başladı ve şu sıralarda 1,1440'tan alıcı buldu.

09.40 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,06 oranında yükselişle 13,5702, euro/TL 15,5210 seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar 1,14310 seviyesinden işlem gördü. 

18.05 itibarıyla dolar/TL 13,5829, euro/TL 15,5361 seviyesinden, euro/dolar da 1,14357 seviyesinden karşılık buldu.

Enflasyon endişeleri altın fiyatına destek vermeye devam etti

Enflasyon endişeleri altın fiyatına destek vermeye devam etti

Uluslararası piyasalarda artan petrol fiyatlarının enflasyonu beslemeye devam edeceği endişeleri yatırımcıları güvenli liman olarak altına yöneltmeye devam etti. 

ABD Hazine kağıdı getirileri Aralık 2019'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıksa da Brent petrolünün 2014 yılından bu yana görülen en yüksek seviyelerden işlem görmeyi sürdürmesi spot altın fiyatının 1.810 doların üzerinde yatay seyre dönmesine yardım etti.

Uluslararası piyasalarda spot altın şu sıralarda Cuma gününe göre 16 cent artışla 1.810,89 dolar/ons seviyesinde.

Analistler, spot altın fiyatının 1.825-1.836 dolar/ons aralığını test etmesini bekliyorlar. Buranın aşılması halinde 1.853 dolar/ons yeni hedef olabilir. Aşağıda destekler ise 1.797 ve 1.779 dolar/ons seviyelerinde.

18.00 itibarıyla ons altın 1.813 dolardan, gram altın da 791 liradan işlem gördü. 

Petrol fiyatlarında yukarı hareket devam etti

Petrol fiyatlarında yukarı hareket devam etti

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları yukarı yönlü hareket etmeye devam etti. 

ABD'nin İran'a yönelik bazı yaptırımları gevşetmesi, ABD ile İran'ın Viyana müzakerelerde daha fazla İran petrolünün piyasaya dönmesini sağlayacak bir uzlaşmaya varabilecekleri umutlarını artırsa da bu petrol fiyatlarında yükselişin önüne geçemedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için yeterli askeri yığınak seviyesine ulaştığı yönündeki ABD iddialarının yarattığı tedirginlik, OPEC+ üyelerinin artırılan üretim kotalarını karşılayacak üretim seviyelerini yakalayamamaları petrol fiyatlarına destek verdi.

ICE'de Brent petrolü bu sabah 94 dolar seviyesine kadar yükselişin ardından Cuma gününe göre 29 cent artışla 93,56 dolar seviyesinden işlem gördü.

Brent petrolün varil fiyatı üst üste yedi haftalık yükseliş eğiliminin ardından sekizinci haftaya da değer kazancıyla başlayarak 92,9 dolarla Ekim 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden işlem gördü.

18.05 itibarıyla Brent petrol varili yüzde 0,60 oranında düşüşle 92,71 dolardan karşılık buldu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın