Görüş Bildir
Haberler
Borsa İstanbul'da Gerginlik Fiyatlaması Hakim Olurken, Dolar ve Euro Yeni Haftaya Nasıl Başladı?

Borsa İstanbul'da Gerginlik Fiyatlaması Hakim Olurken, Dolar ve Euro Yeni Haftaya Nasıl Başladı?

ABD'li yetkililerin Rusya ile Ukrayna arasındaki krize ilişkin cuma günkü açıklamaları sonrası, hafta sonunda atılan diplomatik adımlar yatırımcı güvenini yükseltmeye yetmedi.

Artan gerginlik sonrası emtia fiyatları son yılların en yüksek seviyelerine çıkarken, bu durumun ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyebileceği ihtimali de dikkati çekiyor.

Borsa İstanbul'da ise gerginlik yanı sıra cuma gecesi Fitch tarafından açıklanan Türkiye'nin düşen kredi notu da düşüşte etkili oldu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul'da öne çıkan teknik seviyeler

Borsa İstanbul'da öne çıkan teknik seviyeler

Yurt içinde, cuma günü ABD pay piyasalarında düşüş derinleşmeden önce kapanan BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,61 değer kazancıyla 2.051,05 puandan tamamladı. 

Cuma gecesi kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu 'BB-'den 'B+'ya indirdi, görünümünü ise 'negatif' olarak teyit etti. Fitch not açıklamasında da, kur korumalı mevduattan yüksek enflasyona, bütçe açığından Ukrayna gerilimine ve seçimlere kadar birçok başlıkta riskler sıralandı.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki krize ilişkin gelişmelerin ana gündem maddesi olduğunu kaydederek, haftanın devamında yoğunlaşan veri takviminin de varlık fiyatları için önem arz ettiğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.020 ve 1.990 seviyelerinin destek, 2.090 puanın direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

BIST100 Endeksi haftaya beklentilerin üzerinde bir düşüş hareketi ile başladı. Açılışta endeks yüzde 1,56 oranında 32,08 puan düşüşle 2.018,97 puandan güne başladı. 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 2,39 oranında 49,11 puan düşüşle 2.001,94 puandan kapattı. İşlem hacmi 34,05 milyar TL oldu.

Rusya-Ukrayna savaşı endişeleri ve emtia fiyatları borsaları vurdu

Rusya-Ukrayna savaşı endişeleri ve emtia fiyatları borsaları vurdu

Cuma günün Wall Street'te yaşanan kayıplara gelen tepki alımları yeni haftanın ilk gününde ABD vadeli endekslerini yukarı taşıdı. Avrupa'da ise endeksler, Ukrayna-Rusya gerginliğinin bir sıcak çatışmaya dönüşebileceği endişeleri ile geriliyor.

Analistler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması olasılığının enerji ve tarımsal emtia fiyatları yolu ile küresel enflasyonu ateşleyeceği endişelerinin yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirmeye başladığını ifade ediyor.

Avrupa'da, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın sözle yönlendirmeleri gündemin odağına yerleşirken, Asya'da, Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları, azalan küresel risk iştahı ve Çin'de emlak sektörüne yönelik endişelerle bugün pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi.

ABD ve Almanya istihbaratının Rusya'nın Pekin Kış Olimpiyatları sona ermeden Ukrayna'ya saldıracağı iddialarının yarattığı tedirginlik Avrupa borsalarında satışları hızlandırdı. 

Rusya ile Ukrayna arasında bir sıcak çatışma olasılığının gerek enerji, gerekse tarımsal emtia fiyatlarını yukarı çekmesi de Avrupa borsalarına satış getirdi. ABD'de de endeksler güne sınırlı düşüşlerle başladı.

Dolar ve Euro yeni haftaya nasıl başladı?

Dolar ve Euro yeni haftaya nasıl başladı?

Dolar/TL ise cuma günü yatay seyirle 13,5118’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,52 seviyesinde işlem gördü.

Analistler, dünya genelinde artan enflasyon baskısında enerji fiyatlarının halihazırda önemli rol oynadığını hatırlatarak, bu varlıkların fiyatlarında oynaklığın artmasının, para politikalarındaki belirsizliği de etkileyebileceğini ifade etti.

Tahvil piyasalarında geçen haftaya kadar etkili olan satış baskısı da artan jeopolitik risklerle azalırken, cuma günü ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 15 baz puan azalarak yüzde 1,94'e geriledi.

09.30 itibarıyla yeni haftaya başlarken, dolar/TL 13,5141, Euro/TL 15,3434 seviyesinden işlem gördü.

18.15 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,70 oranında yükselişle 13,5975, euro/TL de yüzde 0,29 oranında yükselişle 15,3779 seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar paritesi ise 1,13048 seviyesinden karşılık buldu.

Spot altın fiyatı kar realizasyonları ile gerilerken, gerilimle yükseldi

Spot altın fiyatı kar realizasyonları ile gerilerken, gerilimle yükseldi

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin sıcak bir çatışmaya dönüşebileceği endişeleriyle Cuma günü 19 Kasım'dan bu yana görülen en yüksek seviye olan 1865 dolar/ons'un test eden spot altın, yeni haftanın ilk gününde kar realizasyonları ile geriledi.

Spot altın fiyatı bu sabah Cuma gününe göre yüzde 0,36 kayıpla 1854,64 dolar/ons seviyesinden işlem gördü.

Analistler, spot altın fiyatının gerilemesinde ABD Hazine kağıdı getirilerinin  yükselmesinin de etkili olduğunu belirtiyorlar. 

Spot altında fiyatın 1.872 dolar/ons direncini test etmesi olasılığı bulunduğu belirten analistler, aşağı hareketlerde destek olarak 1.849-1.841 dolar/ons aralığını gösteriyorlar.

Artan jeopolitik riskler sonrası yatırımcıların güvenli liman varlıklara talebinin arttığı görülürken, altının ons fiyatı cuma günü Kasım 2021'den bu yana en yüksek seviyesi olan 1.865 doları görmesinin ardından günü yüzde 1,76 artışla 1.859 dolardan tamamladı. Altının ons fiyatı, yeni haftaya hafif gerileyerek başladı ve 1.853 dolar seviyesinde dengelendi.

Gram altın da haftaya 805 lira seviyelerinde başladı.

18.15 itibarıyla onda altın uluslararası piyasalarda 1.867 dolardan, gram altın da dolar ve ons etkisi ile 816 liradan işlem gördü. 

Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı endişeleri petrol fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor

Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı endişeleri petrol fiyatlarını yükseltmeye devam ediyor

Rusya'nın Ukrayna'ya bu hafta içinde saldıracağı yönünde ABD ve Almanya istihbaratlarından gelen iddialar petrol fiyatlarını 7 yılın zirvelerine taşımaya devam ediyorlar.

Yeni haftanın ilk gününde ICE'de Nisan vadeli Brent petrolünün varil fiyatı 96,16 dolar seviyesine kadar yükselirken, cuma gününe göre 1,30 dolar artışla 95,74 dolar seviyesinde işlem gördü.

NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı da 1,47 dolar yükselerek 94,56 dolar seviyesine yükseldi.

OPEC+'nın üretmesi gereken seviyenin 900 bin varil/gün altında arz gerçekleştirdiği yönünde IEA raporu ve JP Morgan'ın OPEC'in arz açığını 1,2 milyon varil/gün olarak hesaplaması de petrol fiyatlarına destek verdi.

Cuma günü 3 dolardan fazla artarak yüzde 3,5 yükselişle 93,9 dolara çıkan Brent petrolün varil fiyatı, yeni haftanın başlangıcında da yüzde 0,5 artışla 94,4 dolardan alıcı buldu.

Gün sonunda Brent petrol varili de yüzde 0,10 oranında yükselişle 94,53 dolardan işlem gördü.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın