Görüş Bildir
Haberler
2 Aralık Köleliğin Yasaklanması Günü'nde Kölelerin Yaşadığı Zorlukları Anlamanızı Sağlayacak En İyi Filmler

2 Aralık Köleliğin Yasaklanması Günü'nde Kölelerin Yaşadığı Zorlukları Anlamanızı Sağlayacak En İyi Filmler

2 Aralık, Köleliğin Yasaklanması Günü'ne ithafen köleliğin acıları ve çaresizliğini en etkileyici şekilde aktaran filmleri bir araya getirdik. Bu filmler, izleyicilere özgürlüğün değerini yeniden hatırlatırken otoriteye karşı durmanın önemini de vurguluyor. Kölelerin yaşadığı zorlukları ve onların mücadelelerini gözler önüne seren bu yapımlar, sizi de özgürlüğünüzü sorgulamaya ve belki de mevcut otorite anlayışına karşı çıkmaya teşvik edecek. İyi seyirler! 👇

Kaynak: Filmlerle ilgili bilgiler, IMDb ve TMDB sitelerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. All the Dead Ones, 2020

20. All the Dead Ones, 2020

IMDb: 5.8 

Özet: Film, Soares ailesinin 19. yüzyılın son aylarındaki çöküşünün hikayesini anlatıyor. Isabel ölmek üzere olan anne, kızları ise Maria ve Ana'dır. Üç kadın, kahve çiftliğindeki geçmişlerini unutmak ve Brezilya'yı ele geçirmeye başlayan endüstriyel zamanlarla yüzleşmek için çok çabalarlar. 

Oyuncular: Mawusi Tulani, Clarissa Kiste, Carolina Bianchi 

Yönetmenler: Marco Dutra, Caetano Gotardo

19. Squanto: A Warrior’s Tale, 1994

19. Squanto: A Warrior’s Tale, 1994

IMDb: 6.0 

Özet: Squanto, Kuzey Amerika'nın Atlantik kıyısında, hayatını avlanmaya ve komşu kabileyle rekabete adamış bir kabileden gelen soylu bir Kızılderili savaşçıdır. Tüm servetini ve nüfuzunu sadece daha fazla kâr elde etmek için kullanan zengin Sir George için bölgenin ticari potansiyelini araştıran bir geminin İngiltere'den gelmesiyle her şey sonsuza dek değişir. Gemi geri döndüğünde, aralarında Squanto'nun da bulunduğu birkaç Kızılderili gemide esir olarak bulunur. Kibirli Hıristiyanlar kendilerini 'dinsiz vahşilerden' tamamen üstün görürler ve onlara hayvanlara davrandıkları gibi acımasızca davranırlar.  

Oyuncular: Adam Beach, Mandy Patinkin, Sheldon Peters Wolfchild 

Yönetmen: Xavier Koller

18. Mandingo, 1975

18. Mandingo, 1975

IMDb: 6.4  

Özet: Köle sahibi Warren Maxwell, satın aldığı kölelerle yatmakla meşgul olan oğlu Hammond'ın beyaz bir kadınla evlenip ona bir erkek çocuk babası olması konusunda ısrar eder.   

Oyuncular: James Mason, Susan George, Perry King  

Yönetmen: Richard Fleischer

17. Vazante, 2017

17. Vazante, 2017

IMDb: 6.4 

Özet: Brazilya 1821 yılı, bir köle tüccarı ve 12 yaşındaki yeni gelinin sıra dışı hayat hikayeleri anlatılmaktadır. Antonio bir köle tüccarıdır ve uzun zaman sonra evine geri döner ama eve döndüğünde karısının doğum sırasında öldüğünü öğrenir. Antonio yeniden yola çıkacağı sırada bu sefer ölen karısının yeğeni Beatriz’i görür ve ona aşık olur. Antonio hemen Beatriz ile evlenir ancak ortada bir sorun vardır, Beatriz daha 12 yaşındadır. Bu yüzden Antonio evde kalmayıp köle ticareti için yeniden yollara düşer. Ancak hesap etmediği bir şey vardır ki bu da yeni karısını ıssız ve siyah kölelerle dolu bir evde tek başına bıraktığıdır. Antonio geri döndüğünde hiçbir şey aynı olmayacaktır! 

Oyuncular: Adriano Carvalho, Luana Nastas, Sandra Corveloni 

Yönetmen: Daniela Thomas

16. Joaquim, 2017

16. Joaquim, 2017

IMDb: 6.5 

Özet: 18. Yüzyıl Brezilya’sında Portekiz kolonisi altın üretiminde düşüş yaşamaktadır. Portekizli bir azınlık, yozlaşmış ve otokratik bir toplumu yönetmektedir. Joaquim, altın kaçakçılarını yakalamasıyla ünlü, etkili bir askerdir. Teğmenliğe terfi etmeyi beklerken, aşık olduğu kölesi Blackie'nin özgürlüğünü satın almanın tek yolu olan yeni altın madenlerini aramak için riskli bir göreve çıkar. Brezilya devrimci hareketinin ilk lideri Tiradentes'in gerçek hikayesinden esinlenilmiştir. 

Oyuncular: Julio Machado, Isabél Zuaa, Rômulo Braga 

Yönetmen: Marcelo Gomes

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Harriet, 2019

15. Harriet, 2019

IMDb: 6.7 

Özet: Kölelik karşıtı eylemci olarak tanınan Harriet Tubman, Amerikan İç Savaşı sırasında verdiği büyük mücadelelerle tanınmıştı. Köle olarak doğan ve yetişkinliği sırasında kaçarak başka bir yere taşınan Tubman, ailesini hiçbir zaman unutmamış ve onları da kurtarmak için evine geri dönerek özgürlük mücadelesi için çabalamıştı. Çevresindeki insanların yardımıyla toplamda on üç kez silahlı mücadele vererek onlarca köleyi ve aileyi özgürleştirmiş olan Tubman ayrıca Amerikan İç Savaşı sonrasında kadın hakları üzerine yaptığı çalışmalarla da tanınıyor. 

Oyuncular: Cynthia Erivo, Janelle Monáe, Leslie Odom Jr. 

Yönetmen: Kasi Lemmons

14. Free State of Jones, 2016

14. Free State of Jones, 2016

IMDb: 6.9 

Özet: Amerikan İç Savaşı yıllarında geçen filmde, Newton Knight Güney’de yaşayan fakir bir çiftçidir. Yüksek vergilerden, savaştan, yoksulluktan ve hayatını riske atmaktan bıkan Newton yaşadığı sıkıntılardan kurtulmanın yolunu arar. Newton, kendisi gibi çiftçiler, köleler ve firarileri bir araya gelip Güney Konfederasyonu'ndan ayrılıp, Mississippi'de bağımsız bir devlet kurulmasını sağlayacak büyük bir ayaklanma başlatır. Fakat hükümet bu isyanı bastırmak için her şeyi yapacaktır. 

Oyuncular: Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Mahershala Ali 

Yönetmen: Gary Ross

13. Paradise, 2016

13. Paradise, 2016

IMDb: 7.0 

Özet: Direnişçi bir Rus kontesi olan Olga, Fransız-Nazi işbirlikçisi Jules ve saf bir SS subayı olan Helmut bir toplama kampında bir araya gelirler. İkinci Dünya Savaşı sırasında iç içe geçen kaderleri, kimliklere meydan okuyor ve Holokost'a yeni bir bakış açısı sunuyor. 

Oyuncular: Peter Kurth, Jakob Diehl, Yuliya Khlynina 

Yönetmen: Andrey Konchalovskiy

12. Trade, 2007

12. Trade, 2007

IMDb: 7.3  

Özet: 13 yaşındaki bakire Adriana, Mexico City'de seks tüccarları tarafından kaçırılır. Adriana'nın tek umudu ise onu çok seven serseri 17 yaşındaki abisi Jorge'dir. Bu geniş çaplı seks tüccarları, kızları Meksika'dan New Jersey'e nakletmeye çalışırlar. Ama seks tüccarları peşlerinden gelenlerin farkında değildir.   

Oyuncular: Kevin Kline, Kathleen Gati, Paulina Gaitan  

Yönetmen: Marco Kreuzpaintner

11. Memoirs of a Geisha, 2005

11. Memoirs of a Geisha, 2005

IMDb: 7.3  

Özet: İkinci Dünya Savaşı’ndan bir yıl önce, yoksul bir ailenin kız çocuğu, bir geyşa evinde hizmetçi olarak çalışmaya başlar. Gizemleri günümüze kadar korunan, saklı ve bir o kadar da büyülü bir dünyada büyüyen kız çocuğu, rekabetin bitmediği, hataların affedilmediği bir dönemde efsanevi geyşa Sayuri’ye dönüşür.   

Oyuncular: Ziyi Zhang, Ken Watanabe, Michelle Yeoh  

Yönetmen: Rob Marshall

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Amistad, 1997

10. Amistad, 1997

IMDb: 7.3 

Özet: 1839 yazında Küba Sahillerinden içinde 53 tane Afrikalı köle bulunan bir gemi hareket eder. Cinque'nin önderliğinde gemide isyan çıkarırlar ve mürettebatla savaşarak gemiyi ele geçirirler. Artık Afrika'ya dönmek için bir şansları vardır. Mürettebattan sağ kalan son iki kişinin onları doğru yere doğru götürdüklerine inanmaktan başka şansları yoktur. Bir Amerikan savaş gemisi tarafından yakalanırlar. Korsanlık ve cinayetle itham edilirler. Açılan dava artık aristokrasiyle özgürlüğün savaşıdır. 

Oyuncular: Djimon Hounsou, Matthew McConaughey, Anthony Hopkins 

Yönetmen: Steven Spielberg

9. Tragic Jungle, 1963

9. Tragic Jungle, 1963

IMDb: 7.4 

Özet: Ticaret yapan bir şirkette işçilere köle muamelesi yapılmaktadır. Bazıları kaçmaya çalışır ancak yakalananlar ağır cezalara çarptırılır. 

Oyuncular: Reginaldo Faria, Rejane Medeiros, Aurélio Teixeira 

Yönetmen: Roberto Farias

8. Blazing Saddles, 1974

8. Blazing Saddles, 1974

IMDb: 7.7 

Özet: Sakin Rock Ridge kasabasının tam ortasından demiryolu geçmesi gerekmektedir. Bölgedeki toprakların fiyatları birden artacaktır fakat kasaba halkının zaten kendilerine ait toprakları vardır. Onları yerlerinden çıkarmak için ellerindeki en korkunç, en kötü, en rezil çeteyi üstlerine salarlar. 

Oyuncular: Cleavon Little, Gene Wilder, Slim Pickens 

Yönetmen: Mel Brooks

7. I Am Not Your Negro, 2016

7. I Am Not Your Negro, 2016

IMDb: 7.9 

Özet: Yazar James Baldwin ABD’deki ırkçılığın hikayesini öldürülen üç arkadaşı üzerinden anlatıyor: Malcolm X, Martin Luther King Jr ve Medgar Evers… Balwin’in üslubu ve kıvrak dilinin güçlendirdiği, ajitasyona hiç kaçmayan bu belgesel kısa sürede çok şey anlatıyor. 

Oyuncular: Samuel L. Jackson, James Baldwin, Martin Luther King 

Yönetmen: Raoul Peck

6. Spartacus, 1960

6. Spartacus, 1960

IMDb: 7.9  

Özet: Trakyalı bir köle olan Spartaküs'ün asi karakteri, gladyatör okulu işleten Lentulus Brutus'ün dikkatini çeker. Böylelikle Spartaküs'ün gladyatörlük yaşamı başlar.   

Oyuncular: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons  

Yönetmenler: Stanley Kubrick, Anthony Mann

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Ben-Hur, 1959

5. Ben-Hur, 1959

IMDb: 8.1  

Özet: Ben Hur, zengin yahudi bir prenstir. Bir gün çocukluk arkadaşı Messela ile buluşup konuşurlar ve hasret giderirler. Bu konuşmaların sonunda iki taraf siyasi fikirlerini ortaya döktüklerinde tartışmaya başlarlar. Ben Hur arkadaşına hiçbir koşulda destek vermeyeceğini söyler. Bunun üzerine arkadaşı Messela onu kürek mahkumu olarak sürgüne gönderir. Zengin hayatına veda eden prens bu olay üzerine intikam yemini eder.  

Oyuncular: Charlton Heston, Jack Hawkins, Stephen Boyd  

Yönetmen: William Wyler

4. 12 Years a Slave, 2013

4. 12 Years a Slave, 2013

IMDb: 8.1  

Özet: 1841'de New York'ta yaşayan Solomon Northup, kendisini müziğe adamış siyahi bir adamdır. Ailesiyle birlikte yaşayan Solomon, özgür yaşayan ve istediği şeyleri yapabildiği için mutlu bir adamdır. Bir gün bir müzik işi için 2 adam ile tanışır ve çalışmak için Washington'a gider. İnandığı medeni dünya alt üst olur çünkü kendisini kaçırıp Güney'de bir çiftliğe köle olarak çalışması için satarlar.   

Oyuncular: Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams, Michael Fassbender  

Yönetmen: Steve McQueen

3. 13th, 2016

3. 13th, 2016

IMDb: 8.2 

Özet: Belgesel niteliğindeki film, ABD’de siyahi vatandaşların kanun önündeki pozisyonlarına ve hapishane koşullarına dikkat çekiyor. Son zamanlarda medyaya da sıkça yansıyan, Amerika’daki polislerin siyahilere karşı olan orantısız şiddet olayları tüm ülkede ve dünya çapında büyük tepki görmüştü. Hüküm giymiş mahkumların güçlü bir oranının siyahilerden oluştuğunu da belirten yönetmen bunun yalnızca suçla değil aynı zamanda Amerika’nın yargı sistemiyle de ilgisine dikkat çekiyor. 

Oyuncular: Melina Abdullah, Michelle Alexander, Cory Booker 

Yönetmen: Ava DuVernay

2. Gladiator, 2000

2. Gladiator, 2000

IMDb: 8.5  

Özet: Roma İmparatorluğu'na en parlak dönemi yaşatan General Maximus, girdiği bir meydan savaşından daha zaferle çıkar. Artık tek hayali bir an önce evine dönerek karısı ve ailesine kavuşmaktır.   

Oyuncular: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen  

Yönetmen: Ridley Scott

1. Django Unchained, 2012

1. Django Unchained, 2012

IMDb: 8.5 

Özet: Django, eski efendisini ölü ya da diri ele geçirmek isteyen Schultz ile anlaşmaya varır ve özgürlüğü karşısında Brittle kardeşleri kendisine getirme sözü verir. Görev başarıyla tamamlanır ama ikilinin yolları ayrılmaz Schultz ve Django beraber Güney’in en çok aranan suçlularının peşine düşerle Avlanma hünerini her geçen gün geliştiren Django’nun artık tek bir hedefi vardır: köle ticareti yüzünden kaybettiği eşi Broomhilda’yı bulmak ve onu kurtarmak. Bu hedef onları kötü şöhretli “Candyland” çiftliğine ve çiftliğin sahibi olan Calvin Candie’ye götürür. 

Oyuncular: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio 

Yönetmen: Quentin Tarantino

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın