Görüş Bildir
Haberler
Yediden Yetmişe Herkesin Okuması Gereken, Sıcak ve Düşündürücü Hikaye: Küçük Kara Balık

etiket Yediden Yetmişe Herkesin Okuması Gereken, Sıcak ve Düşündürücü Hikaye: Küçük Kara Balık

theolonius
15.03.2016 - 15:37

Samed Behrengi'nin kitabı ''Küçük Kara Balık'', gölden çıkıp büyük denizlere ulaşmak isteyen küçük bir kara balığın gözünden kendimizi ve dünyayı sorgulamamızı sağlar. Hayatı yalnızca yemek, uyumak, küçücük dünya sandığı gölde yaşamak olarak görmeyen cesur küçük kara balığın hikayesi her ne kadar bir çocuk kitabı olarak yazılmış olsa da verdiği tavsiyelerin altına gerçek dünyaya ilişkin ipuçları gizli. En önemlisi bu kitap insanların kirlenmeden yaşayabilmesi, çocuksu duygularını koruyabilmesi için bir rehber, bir başucu kitabı. 

İşte; 'Yediden Yetmişe Herkesin Okuması Gereken Sıcak ve Düşündürücü Hikaye: Küçük Kara Balık'tan 17 Alıntı'.

İçeriğin Devamı Aşağıda

#1

#1

''Siz gereğinden fazla düşünüyorsunuz; ama yalnızca düşünmek olmaz ki! Yola koyulursak korkularımız tümden kaybolur gider.''

#2

#2

''Bir gün nasıl olsa öleceğim. Ölmek önemli değil, önemli olan, yaşamımla da ölümümle de başkaları üzerinde etkili olabilmektir.''

#3

#3

''Zorbalık, yalan, hırsızlık, inkar etme ve savaş sadece sağlıksız toplumlarda görülen rahatsızlıklardandır.''

#4

#4

Küçük kara balık biliyordu dünyanın sadece yaşadığı gölden ibaret olmadığını, denizlerin okyanusların olduğunu biliyordu. Ve görmek istiyordu. Yeni balıklar, yeni yerler görmek istiyordu. Ama ailesi ve çevresi öyle değildi. Onlar yaşamı sadece o gölden ibaret sanıyorlardı. Onların dünyasında başkaları olamazdı, farklılıklar olamazdı. Küçük kara balık onlara inat doğrularına, aklına ve kalbine uydu, kamasını da aldı yanına ve yola çıktı. Pelikana, kılıç balığına inat gördü denizi, okyanusu? Aşmayı bildi engelleri.

#5

#5

Kendinize sürekli sorular sormalısınız. Neden arkadaşımı hapse attılar? Neden bazıları hırsızlık yapıyor? Neden şurada burada savaş var, neden kan dökülüyor? Neden birileri hep birilerini yok sayıyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda

#6

#6

Gelecek kuşkusuz sizin ellerinizde; iyisiyle, kötüsüyle de sizin olacak. İster istemez büyüyecek ve zamanla birlikte yol alacaksınız. Büyüklerinizin ardından gelecek, onların yerini alacak, her şeyi elde edip sosyal yaşama iyisiyle, kötüsüyle, her şeyiyle sahip olacaksınız. Yoksulluk, zulüm, zorbalık, adalet, sevinç, keder, kimsesizlik, dayak, iş ve işsizlik, hapishane ve özgürlük, hastalık ve ilaçsızlık, açlık, çıplaklık, yüzlerce sosyal mutluluk ve mutsuzluk sizin olacak.

#7

#7

“Benim kendi beynim var, düşünebilirim; gözlerim de var görebilirim…”

#9

#9

'Böylesi bir yaşamı yüz kez de yaşasan, yine de bilgisiz ve yoksun bir kurbağa olarak kalacaksın,' dedi.

#8

#8

“Balıkla salyangozun arkadaşlığı! Duyulmuş şey değil!”

#10

#10

“Siz bu göletten hiç dışarı çıkmıyorsunuz ki… Peki, nasıl oluyor da , bütün dünyadan söz edebiliyorsunuz?”

İçeriğin Devamı Aşağıda

#11

#11

“Ben bilmek istiyorum, hayat gerçekten bir avuç yerde durmadan dönüp durmak, sonra da yaşlanıp ölüp gitmek mi yoksa bu dünyada başka türlü yaşamak da mümkün mü?”

#12

#12

“Kararımı verdim anne, gidip derenin nerede bittiğini öğreneceğim. Orada neler var, başka yerlerde neler var, görmek bilmek istiyorum.”

#13

#13

'Ben sizin bu kadar kendini beğenmiş olduğunuzu düşünmezdim doğrusu. Ama olsun, yine de sizi bağışlıyorum çünkü bu sözlerin hepsi cahillikten, bilmezliktendir.'

#14

#14

'Akıp da hiç bir yere ulaşamamak olası mı? 

yani sence bir sonu yok mu derenin? 

oysa her seyin bir sonu var.

gecenin gündüzün olduğu gibi... 

haftanın, ayın, yılın...'

#15

#15

“Bir nedeni olmadan mutlu olmak da istemiyorum; günün birinde gözlerimi açıp hepiniz gibi yaşlandığımı, ama hâlâ aynı balık olduğumu, ilk başta bildiğimden fazla bir şey bilmediğimi görmek istemiyorum!”

İçeriğin Devamı Aşağıda

#16

#16
tinypic.com

Geçtiği her karış yol ona yeni şeyler öğretiyordu.

#17

#17

'Ama anneciğim, her şeyin bir sonu vardır değil mi?' der Küçük Kara Balık...

'Başka bir dünya yok! dünya burası'derler Küçük Kara Balığa.

BONUS: ''Umut etmekten ve inandığınız gerçekler için savaşmaktan asla vazgeçmeyin.''

BONUS: ''Umut etmekten ve inandığınız gerçekler için savaşmaktan asla vazgeçmeyin.''
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
644
217
14
14
10
10
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yeldas

küçük kara balık ve bir şeftali bin şeftali..çocukluğumun behrengi sayesinde en güzel anılarıydı..sonra yasaklar geldi, bu kitaplar ortadan kayboldu, okunmas... Devamını Gör

Adı Adam

Bunedio

deli-sabit

Müthiş bir kitaptır, tıpkı Behrengi' nin diğer öyküleri gibi...