Görüş Bildir
Haberler
Cumalıkızık Gezi Rehberi: UNESCO Mirasında Yer Alan Bursa Cumalıkızık Köyü Hakkında Her Şey

Cumalıkızık Gezi Rehberi: UNESCO Mirasında Yer Alan Bursa Cumalıkızık Köyü Hakkında Her Şey

Özge Tepe
14.03.2023 - 12:36

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde yer alan Cumalıkızık Köyü, taş döşemeli dar sokakları, rengarenk evleri ve tarihi dokusuyla dikkat çekiyor. 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alınan Cumalıkızık'ın tarihi 1300'lü yıllara dayanıyor. Bugüne dek tarihi dokusu çok iyi bir şekilde korunan Cumalıkızık'ta dar sokaklarda gezmenin, kahvaltı yapmanın keyfi bambaşka. Son dönemlerde çok ilgi çeken ve ziyaret edilen bir lokasyon olan Cumalıkızık Köyü'nde yapılabilecek çok sayıda aktivite var. Şehir karmaşasından kurtulup huzurun kokusunu alabileceğiniz Cumalıkızık'a gittiğinizde geri dönmek istemeyeceksiniz.

Bu içeriğimizde Cumalıkızık hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumalıkızık Köyü Hakkında Bilgi

Cumalıkızık Köyü Hakkında Bilgi

Cumalıkızık Köyü, 1300'lü yıllarda kuruldu. Bir vakıf köyü olarak kurulan Cumalıkızık, tarihi dokusunun çok iyi korunması ile bilinir. Osmanlı'nın erken dönemlerinden çok iyi örnekleri bugüne ulaştıran Cumalıkızık'ta köyün geçmişine ait eşyaların sergilendiği müze de bulunuyor.

Köydeki 700 yıllık yaşam tarzını görebileceğiniz müzenin yanı sıra burada pek çok tarihi ve kültürel unsur bulunuyor. Yerli ve yabancı milyonlarca turist için önemli bir lokasyon olan Cumalıkızık Köyü, 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine alındı. 2014 yılında ise Dünya Mirası olarak tescillendi.

Cumalıkızık Köyü Nerede?

Cumalıkızık Köyü Nerede?

Cumalıkızık Köyü, Bursa ilinin Yıldırım ilçesinde yer alıyor. Bursa şehir merkezine 11 kilometre mesafede bulunan Cumalıkızık'a ortalama 20 dakika içerisinde ulaşım sağlanabiliyor.

Uludağ'ın kuzey eteklerinde kurulan Cumalıkızık Köyü, halen yaşayan 5 Kızık köyünden biri olarak da biliniyor.

Cumalıkızık Köyü'ne ulaşım için kullanabileceğiniz bilgiler şu şekilde:

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Cumalıkızık Köyü'ne Nasıl Gidilir?

Cumalıkızık Köyü'ne Nasıl Gidilir?

Cumalıkızık Köyü, merkeze yakın bir yerde olduğu için ulaşım da son derece kolay. Buraya hem özel aracınızla hem de minibüslerle ulaşabilirsiniz. Kent meydanından kalkan Cumalıkızık minibüsleri ile köye ulaşımı tercih edebilirsiniz. İkinci bir alternatif ise metro. Metroya bindikten sonra Cumalıkızık - Değirmenönü durağında inerek köye ulaşabilirsiniz.

Özel aracınızla köye ulaşacaksanız Ankara yolu istikametinden giderek Cumalıkızık yönlendirmeleri aracılığı ile köye sorunsuzca ulaşabilirsiniz.

Cumalıkızık'ta Mutlaka Yapmanız Gerekenler

Cumalıkızık'ta Mutlaka Yapmanız Gerekenler

Buraya gelmişken mutlaka köydeki etkinliklere katılmanızı ve bazı lokasyonları ziyaret etmenizi öneririz. Cumalıkızık'ta yapabileceklerinizden bazıları şu şekilde:

  • Meydandaki pazar yerinde satılan taze ve ev yapımı ürünleri satın alın.

  • Köyde her yıl Haziran ayında yapılan Ahududu Şenliğine katılın.

  • Kınalı Kar dizisinin çekildiği sokakları gezin.

  • Eski Cumalıkızık'ı yakından tanımak için tarihi lokasyonları ziyaret edin.

  • Nostaljik Cumalıkızık sokaklarında gezintiye çıkın.

  • Eşsiz güzellikteki serpme kahvaltıyı deneyimleyin.

Cumalıkızık'ta Gezilecek Yerler

Cumalıkızık'ta Gezilecek Yerler

Hazır Cumalıkızık'a gelmişken burada yer alan bazı önemli yerleri ziyaret etmeniz gerek. Cumalıkızık'ta ziyaret edebileceğiniz bazı noktalar şu şekilde:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Küpeli Ev

Küpeli Ev

Cumalıkızık'ta evler son derece meşhur. Rengarenk ve alçak katlı, genellikle 3 katlı, evlerin içerisi de dışarıdan göründüğü kadar estetik ve nostaljik. Buraya geldiğinizde de evlerin baş tacı olarak bilinen Küpeli Ev'i mutlaka ziyaret etmeniz gerek. UNESCO Derneği Proje Uygulama Evi olan Küpeli Ev, eski dönemlerdeki ev dönemini görebileceğiniz şekilde dizayn edilmiş. Evdeki tüm eşyalar da yalnızca Bursa'da üretilmiş olarak tercih ediliyor. Diğer illerden getirilen eşyalar evin içerisinde sergilenmiyor.

2010 yılında restore edilerek müze haline getirilen evin odalarına köyde en çok yetişen ve köylünün geliri için önem arz eden ürünlerin ismi verilmiş. Buraya geldiğinizde soba başında bir kahve içmenizi de öneririz.

Adres: No:2, Cin Aralığı Sk, 16370

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Cumalıkızık Camii ve Hamamı

Cumalıkızık Camii ve Hamamı

Tam köyün meydanında yer alan Cumalıkızık Camii, Selçuklu mimarisinin etkisiyle dikkat çekiyor. Caminin yaklaşık 300 yıllık bir tarihinin olabileceği de belirtiliyor. Cumalıkızık Camii'nin tam yanındaki Cumalıkızık Hamamı da orijinal bölmeleri ve Osmanlı tarzı yapısı ile dikkat çekiyor.

Adres: Cumalıkızık, 16300 Yıldırım/Bursa

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Cumalıkızık Müzesi

Cumalıkızık Müzesi

Cumalıkızık halkının geçmişten beri süregelen alışkanlıklarını, kültürünü ve tarihini görebileceğiniz, döneminde köylülerin desteği ile yapılan bu müze, turistlerin ilk duraklarından biri. Pazartesi günü hariç haftanın her günü 09.30-17.30 aralığında açık olan müzeye Cumalıkızık'taki kahvaltınızdan sonra uğramayı tercih edebilirsiniz.

Adres: Cumalıkızık, 16370 Yıldırım/Bursa

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Cin Aralığı

Cin Aralığı

Cumalıkızık Cin Aralığı, çıkmaz bir sokağın en sonunda yer alıyor. Sokağın başından burada bir aralık olduğunu anlamanız mümkün değil. Savaş dönemlerinde işgalcilerin kovaladığı askerlerin bu aralığa girdiği ve bir anda ortadan kaybolduğu rivayet ediliyor. 'Cinler mi kaçırdı?' söyleminden hareketle de buraya Cin Aralığı demişler.

Adres: 16370 Yıldırım/Bursa

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Cumalıkızık'ta Kahvaltı

Cumalıkızık'ta Kahvaltı

Cumalıkızık'a hem Bursalılar, hem yakın şehirlerdekiler hem de uzaklardan gelenler ilk olarak kahvaltısı için geliyor. Burada köy havası eşliğinde kahvaltı yapmanın tadı bir başka. Kahvaltı için pek çok alternatif restoran olsa da bizim sizin için seçtiklerimiz şu şekilde:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kadıefendi Konağı Cumalıkızık Köy Kahvaltısı

Kadıefendi Konağı Cumalıkızık Köy Kahvaltısı

Kadıefendi Konağı Cumalıkızık Köy Kahvaltısı, buraya gelenlerin ilk tercih ettiği mekanlardan biri. Burası o kadar kalabalık oluyor ki gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanızı öneririz. Çeşit çeşit kahvaltılıkları ve seçenekleri ile Kadıefendi Konağı Cumalıkızık Köy Kahvaltısına mutlaka gitmelisiniz.

Adres: Cumalıkızık Mah. 2, Orta Sokak No: 17/1, 16310 Yıldırım/Bursa

Telefon: 535 516 45 46

Çalışma Saatleri: Her gün 08.00 - 19.00

Web Sitesi: https://www.kadiefendikonagi.com/

Instagram: @cumalikizikkadiefendikonagi

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Çok güzel bir kahvaltı yaptık ve fiyatına göre çeşitliliği iyiydi benim için. Kuzinenin yanında kahvaltı yapıp çayımızı yudumlamak keyifliydi çok. Çalışanları çok sıcak kanlı ve cana yakın insanlar bize karşı olan yaklaşımları çok hoşumuza gitti. Bir daha yolum düşerse yine aynı işletmeyi tercih ederim.'

Narlı Bahçe Cumalıkızık Kahvaltı Evi

Narlı Bahçe Cumalıkızık Kahvaltı Evi

Narlı Bahçe Cumalıkızık Kahvaltı Evi, çeşit çeşit kahvaltılıkları ile Cumalıkızık'ta gidebileceğiniz en iyi yerler arasında. Kahvaltılıklarının yanı sıra burayı günün her öğününde tercih edebilir; dilerseniz çayınızı ve kahvenizi yudumlayarak açık havanın tadını çıkarabilirsiniz.

Adres: Cumalıkızık, 2. Ferdağ Sk. No:8, 16320 Cumalıkızık/Bursa

Telefon: 0507 950 34 11

Çalışma Saatleri: 07.00 - 18.00

Instagram: @narli_bahce

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Gezmeyi ve dolaşmayı seven bir aileyiz. Bu yüzden de kahvaltı olmazsa olmazımız. Cumalıkızık da kahvaltı için yer bulmak açıkçası çok zor. Fakat burası emin olun tam size göre. Kışın odaları olan tarihi bir ev. Yazın ise harika bahçeli bir konak. :) Güler yüzlü hizmeti ve ikramları da cabası. Tabaklar yeterli ve gayet doyurucu. Biz yoldan geldik ve aç karna olmamıza rağmen çoğu arttı. Sahibi Nevin abla çok cana yakın ve ilgili bir insan ve gerçekten samimi. Kusur her yerde olur ama burası 5 yıldızı hak ediyor.'

Otantik Kahvaltı Evi

Otantik Kahvaltı Evi

Çeşit çeşit kahvaltılıkları ile bir gidenin bir daha gitmek için plan yaptığı Otantik Kahvaltı Evi, tıka basa doyacağınız tabakları ile dikkat çekiyor. Kahvaltılıkların her çeşidi bulunduğundan Otantik Kahvaltı Evi'nde aç kalmanızın imkanı yok.

Adres: Cumalıkızık, 2. Orta Sokak No: 24 D:2, 16310 Yıldırım/Bursa

Telefon: 0535 914 27 31

Çalışma Saatleri: 08.00 - 20.00

Instagram: @otantikkahvaltievi

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Mekanın iç tasarımı ayrı, bahçe tasarımı ayrı güzel her köşesinde farklı detaylar gözünüze çarpıyor. Yemeklerinin lezzeti ve mutfağının temizliği çalışan kişilerin özeni muazzam çok memnun kaldım ailemi arkadaşlarımı kimi bulabilirsem götürüyorum , güzel şeyleri sevdiğimiz insanlarla paylaşınca daha özel olur diye düşünüyorum.'

Cumalıkızık'taki Diğer Kahvaltı Mekanları

Cumalıkızık'taki Diğer Kahvaltı Mekanları

Cumalıkızık'ta gidebileceğiniz sayısız kahvaltı mekanı var. Buralarda aynı zamanda günün her saati yemek de yiyebilirsiniz. İşte Cumalıkızık'ta gidebileceğiniz diğer mekanlar:

  • Bulanlar Cumalıkızık Köy Kahvaltısı

  • Esma Sultan Köy Kahvaltısı

  • Mavi Yıldız Lezzet Diyarı

  • Azime Abla'nın Yeri

  • Hacı Arif'in Osmanlı Sofrası

  • Çamaltı Kahvaltı ve Mangal

Cumalıkızık Köyü İçin Gezgin Yorumları

Cumalıkızık Köyü İçin Gezgin Yorumları

Cumalıkızık Köyüne gelmeden önce daha önce ziyaret edenlerin görüşlerini öğrenmek isteyebilirsiniz. İşte Cumalıkızık Köyü ziyaretçilerinden notlar:

'Sakinleştirici bir yer, konaklara evlere giriş ücretli olsa da gezilecek güzel yerlerden. İster sabah kahvaltısına ister ikindi çayına gidin. Aracınızı girişte park edip köyü baştan başa gezebilirsiniz. Müşteri çekmek için bağrışma işi de olmasa çok daha güzel olurdu.'

'Çok güzel, mutlaka bir kere görülmeli. 1 saat gezi için ideal fiyatlar uçuk gelmedi bana hatta şehir merkezine göre bir tık daha ucuz, sadece tabelalar rahatsız etti hepsinin tek tip olması gerekiyor yersiz park edilen arabalara çözüm bulunmalı'

'Çok iyi korunmuş ve şirin bir köy. Yolları Arnavut kaldırımı. Dar olduğu için araç girişlerine uygun değil. İnsanlar evlerinin bahçesini cafeye dönüştürüp gelir kapısı elde etmeye çalışmış. Her yerde Osmanlı İmparatorluğunun etkileri hala yaşamaya devam ediyor. İnsanlar osmanlı kültürü ile batı kültürü arasında sıkışmış. Binalarla yeşillik uyum içinde. Gidip görülmesi gereken yerlerden biri.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
6
4
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın