Görüş Bildir
Haberler
Türbülanstaki Kriptolardan, Doların Vurduğu Altına: Borsalarda Aşağı mı Yukarı mı? Oynaklık Sürüyor!

Türbülanstaki Kriptolardan, Doların Vurduğu Altına: Borsalarda Aşağı mı Yukarı mı? Oynaklık Sürüyor!

Özder Şeyda
13.05.2022 - 10:31 Son Güncelleme: 13.05.2022 - 18:53

ABD'de önceki gün zirveden gerilese de beklentilerin üzerinde gelen TÜFE sonrası dün de ÜFE açıklanarak, aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 11 ile beklentilerin üzerine çıkınca enflasyon beklentileri de yükseldi. Enflasyon, para politikalarında belirsizlikleri artırırken, tüm dünya Merkez Bankaları da pozisyonlarını Fed'e bakarak alıyor.

Asya'da da Çin'in salgın tedbirleri sürerken, tedarik ve üretim tarafları için endişeler güncelliğini koruyor. Avrupa'nın jeopolitik riskleri de gündemin önemli bir maddesi olmaya devam ediyor. 

Yurt içinde de dolar tüm dünyada olduğu gibi yükselirken, gözler ekonomi yönetiminin hamlelerinde olmaya devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BIST 100 endeksi güne yüzde 1,05 oranında 25,05 puan artışla 2.416,04 puandan açılış yaptı

BIST 100 endeksi güne yüzde 1,05 oranında 25,05 puan artışla 2.416,04 puandan açılış yaptı

Dünya borsalarındaki negatif seyre paralel bir şekilde seyir izleyen Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi dün günü yüzde 2,57 değer kaybıyla 2.390,98 puandan tamamladı.

Analistler, küresel ekonomik büyümeye dair endişelerin sürdüğünü, enflasyonist baskıların da arttığını belirtirken, merkez bankalarının para politikalarının sorgulandığına dikkat çekti. Yatırımcıların riskli varlıklardan kaçışının sürmesinin beklendiğini bu süreçte oynaklığın kolay durulmasının beklenmediğini açıkladılar. 

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde öne çıkan seviyeler ise destek konumunda 2.350 seviyesi olurken, direnç konumunda da 2.470 seviyesi oluyor.

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,18 oranında 28,25 puan yükselişle 2.419,23 puandan tamalarken, işlem hacmi 31,8 milyar TL oldu. 

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yükseldi

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yükseldi

Fed Başkanı Powell'ın 75 baz puanlık bir faiz artırımı olasılığını dışlamaya devam etmesi ve kripto para fiyatlarında gözlenen toparlanmanın teknoloji sektörüne destek vermesi ABD ve Avrupa vadeli endekslerinin bu sabah yükselmesini sağladı. Çin ve Japonya'da teknoloji hisselerinin değer kazanmaları ABD ve Avrupa'ya da yansıdı.

Dün Wall Street'te yaşanan karışık seyrin ardından bu sabah vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi düne göre yüzde 0,88, S&P 500 vadeli endeksi yüzde 1,08 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi yüzde 1,54 artıda seyrederken, Avrupa'da ise FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,98, FDAX yüzde 1,1 ve Eurostoxx 50 yüzde 1,14 oranın yükselişle işlem gördü.

Asya tarafında ise Çin'in salgın tedbirlerine devam etmesi baskı olarak gündemde yerini korurken, borsalar güne pozitif başladı. Endekslerdeki yükselişte, Çin Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin devam edebileceği beklentileri etkili oldu. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5, Japonya'da Nikkei 225 yüzde 2,6, Hong Kong'da Hang Seng yüzde 2 oranında yükseldi.

ABD borsasında spot piyasada bugün Nasdaq yüzde 1,76, S&P500 yüzde 1,15 ve Dow Jones yüzde 0,77 oranında değer kazanımıyla açılış yaptı.  

Dolar güvenli liman algısı ile sığınak olmayı sürdürüyor

Dolar güvenli liman algısı ile sığınak olmayı sürdürüyor

Fed'in para politikasında sıkılaştırma hızı ve enflasyonun seyrinde soru işaretleri artarken, yatırımcılar riskten kaçıyor. Dolara olan güçlü talep korunurken, dolar endeksi dün 104,9'a kadar çıkmasının ardından bugün 104,6 ile yaklaşık 20 yılın en yüksek seviyesinde hareket ediyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 2,82 ile 2 haftanın en düşük seviyesine inmesinin ardından yüzde 2,89'da dengelendi. 

Dolardaki yükselişin etkisiyle euro ve sterlindeki kayıplar da devam etti. Euro/dolar paritesi 1,0354 ile Ocak 2017'den, sterlin/dolar paritesi de 1,2166 ile Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Dolar/TL de dün yüzde 0,4 artışla 15,3808'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 15,4250'den işlem gördü. Serbest piyasada da 15,44 seviyesinden karşılık bulurken, euro/TL ise 16,09 seviyesinde güne başlarken seyretti.

Gün sonunda TL karşısında dolar 15,48, euro da 16,12 seviyesinden işlem görürken, euro/dolar paritesi 1,04 seviyesinden karşılık buldu.

Güçlü dolar, altın fiyatını aşağı itmeye devam ediyor

Güçlü dolar, altın fiyatını aşağı itmeye devam ediyor

ABD dolarının önde gelen para birimleri karşısında son 20 yılın en güçlü seviyelerinden işlem görmeye devam etmesi, altına olan talebi azaltmaya devam ediyor. 

Bu sabah güçlü desteklerini kırarak 7 Şubat'tan bu yana ilk kez 1811,66 dolar/ons seviyesini gören spot altın, güne başlarken düne göre yüzde 0,33 artışla 1827,74 dolar/ons seviyesinde işlem gördü. Yurt içinde gram altın da 906 liradan karşılık buldu. Gün sonunda ons altın 1808 dolar gerilerken, gram altın 900 liradan işlem gördü. 

Analistler, dün gece 1831 dolar/ons desteğinin kırılmasına yol açan aşağı hareketin en son Ocak ayında görülen 1780 dolar/ons seviyesine kadar devam etme potansiyeli olduğuna işaret ediyorlar. 

Fed'in para politikasını sıkılaştırmada agresif olacağı beklentilerinin fiyatlanmaya devam edildiğini belirten analistler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ile birlikte güvenli liman olarak altına gelmiş yatırımcıların çok büyük bölümünün uzun pozisyonlarını kapattıklarını savundular.

Avrupa'da gaz fiyatlarının yükselmesi petrol fiyatlarına da yansıyor

Avrupa'da gaz fiyatlarının yükselmesi petrol fiyatlarına da yansıyor

Rusya'nın Gazprom'un Avrupa'daki bağlı ortaklıklarını yaptırım listesine alması ve gaz sevkiyatını durdurmasının Avrupa'da doğal gaz fiyatlarında yol açtığı yükseliş petrol fiyatlarını yükseltti. Dün, temmuz vadeli doğal gaz kontratları 117 euroyu görerek sonrasında 107 euro seviyesinde dengelendi. 

AB'nin pazartesi günü yapılacak dışişleri bakanları toplantısında Rusya'dan petrol ithalatına ambargo üzerinde anlaşacağı beklentileri de yukarı harekete destek verirken, Çin'de uygulanan karantinaların büyümede yavaşlama ile petrol talebini etkileyeceği düşünceleri yukarı hareketi sınırlıyor. 

ICE'de bu sabah Brent petrolü düne göre 1,91 dolar artışla 109,36 dolar/varil seviyesinden işlem görürken, NYMEX'de Batı Teksas petrolü de düne göre 1,58 dolar artışla 107,71 dolar/varil seviyesinde bulundu.

Brent petrol varili yüzde 3'ün üzerinde yükselişle 111 dolardan günü tamamlamaya hazırlanıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna-Rusya savaşı, tarımsal üretim beklentilerini kötüleştirirken, hava koşulları gibi diğer gelişmeler de dünyada buğday üretimini baskılıyor ancak ABD'den yayımlanan bir tahmin endişeleri daha da tırmandırdı.

Ukrayna-Rusya savaşı, tarımsal üretim beklentilerini kötüleştirirken, hava koşulları gibi diğer gelişmeler de dünyada buğday üretimini baskılıyor ancak ABD'den yayımlanan bir tahmin endişeleri daha da tırmandırdı.

ABD Tarım Bakanlığı’nın yayımladığı tahminde dünyanın en büyük buğday üreticilerinden biri olan Ukrayna’da üretimin savaşın etkisiyle üçte bir oranında düşeceği belirtildi. Dünyada yaşanan kuraklık, sel ve sıcak hava dalgaları ise tüm bölgelerde üretimi olumsuz etkiliyor. 

Buğday fiyatları vadeli piyasalarda, bu rapor sonrası yükselişe geçerken, bazı fiyatlarda ise tavan seviyeler görüldü. Ayrıca mısır ve soya fasulyesi fiyatları da etkilenerek yükselişe geçerken bazı vadelerde rekor seviyeler görüldü.  

Metal fiyatlarını da Dünya Bankası raporu etkiledi. Emtia piyasalarının pandemi, savaş ve iklim değişiklerinden etkilenmesi ile yaşananların özellikle gelişmekte olan ekonomiler için derin etkilerine dikkat çekildi.

İleriye yönelik bazı emtia taleplerinin artmasının öngörüldüğü uzun vadede ise nüfus artışındaki yavaşlamanın küresel talepte büyümeyi de yavaşlatacağının tahmin edildiği belirtildi.

Temiz enerjiye geçişin de metal fiyatlarında yükselişi koruyacağı belirtildi. Fosil yakıtların kısa sürede çekiciliğini kaybetmeyeceği de ifade edilirken, emtia fiyat şoklarının ihracatçıları farklı şekillerde etkilemesinin politika çözümlerinde her ülkeye özel koşullar yansıtacağı da hatırlatıldı.

Kriptolarda türbülans duruldu mu?

Kriptolarda türbülans duruldu mu?

Piyasalardaki risk algısının bozularak kaçışa dönüşmesi ile sabit koinlerde yaşanan gelişmeler dün fırtınaya dönüştü. Kripto para tarafında sular biraz da olsa durulurken, sadece bir günde 200 milyar doları yok eden türbülans sonrası Bitcoin yeniden 30 bin doların üzerine çıkınca diğer varlıklarda da toparlanmayı destekledi.

Tether'de görülen toparlanma sakinleşmeyi desteklerken, sabitkoinlere dair endişeler bir miktar da olsa dağıldı. 

Sadece 1 hafta önce 96 dolar seviyesinde olan LUNA'nın 0,10 doların altına inmesi büyük zarar yarattı. 7 Mayıs'ta yaklaşık 80 dolar olan LUNA, birkaç gün içinde yaklaşık 25 milyar dolar değer yitirdi.

Terraform Labs tarafından Terra blokzincirinin durdurularak tekrar başlatıldığı açıklanırken, çöken TerraUSD arkasındaki blok zincir sistemi ve ilişkili Luna bir günden az bir sürede ikinci kez yeni işlemleri durdurma kararı aldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın