Görüş Bildir
Haberler
Saros Körfezi Gezi Rehberi: Trakya'nın Ege'deki Kıyısı Saros Körfezi Hakkında Her Şey

Saros Körfezi Gezi Rehberi: Trakya'nın Ege'deki Kıyısı Saros Körfezi Hakkında Her Şey

Özge Tepe
21.03.2023 - 14:16

Saros Körfezi, Trakya topraklarının Ege denizindeki kıyısı olarak biliniyor. Tertemiz kumsallarla dolu olan bu kıyı şeridi, su altı akıntılarının fazla olması, herhangi bir büyük yerleşimin ve sanayileşmenin olmaması gibi yönleri sayesinde son derece temiz. Hatta buraya 'Kendi kendini temizleyen deniz' bile deniyor. Buranın dünya üzerinde kendini temizleyen 3 denizden biri olduğu da iddia ediliyor. Çevresinde çok sayıda koy bulunan Saros Körfezinde bu yönü sayesinde gezilecek çok fazla yer var. Saros Körfezi, herkesin mutlaka görmesi gereken yerler arasında.

Bu içeriğimizde Saros Körfezi hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saros Körfezi Hakkında Bilgi

Saros Körfezi Hakkında Bilgi

Saros Körfezi, Ege Denizi'nin kuzey kesiminde yer alıyor. Buranın Antik Çağ'daki adı Melas Kolpos. Kuzeyinde Trakya kıyıları, güneyinde ise Gelibolu Yarımadası arasına yaklaşık 60 km kadar sokulan üçgen biçimli bir girinti olarak bilinen Saros Körfezi, coğrafi açıdan da pek çok yer şeklini gösteriyor.

Falezler, ovalar ve benzeri coğrafi oluşumların yanı sıra burası bir graben alanı da sayılıyor. Ege Denizi’nin en tuzlu kesimlerinden birini oluşturan Saros Körfezi’nde karmaşık girdaplar çizen akıntılar görülüyor. Bu akıntılar denizin kendi kendini temizlemesini sağlıyor. 

Suların yüksek oksijen içeriği ve körfeze dökülen akarsuların getirdiği bol besin tuzları, Saros Körfezinin önemli bir balıkçılık alanı olmasını sağlıyor. Körfezin her iki yakasında yazlıklar ve turistik kuruluşlar yer alıyor.

Saros Körfezi Nerede? Nasıl Gidilir?

Saros Körfezi Nerede? Nasıl Gidilir?

Saros Körfezi, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda yer alıyor. Güney ve doğusundan Gelibolu ve Eceabat çevrelerken kuzeyinde ise Keşan ve Enez bulunuyor. Bu körfezin Gelibolu Yarımadasında olan güney bölgeleri yerleşime olanak vermiyor.

Saros Körfezi ile çevre illerin mesafe bilgileri şu şekilde:

Saros Körfezi için İstanbul'dan yola çıktığınızda Güneşli gişelerinden geçip Trakya otoyolundan Kınalı çıkışına kadar gittiğinizde Tekirdağ'a varabilirsiniz. Keşan'dan Gelibolu yönüne döndüğünüzde de Enez ve Erikli sapaklarını takip edip 34 kilometre sonra Saros Körfezine varabilirsiniz. Buradan sonra yolun virajlı ve ağaçlı olduğunu belirtelim.

Saros Körfezine ulaşım için şehirlerarası otobüsleri de kullanabilirsiniz. Bu otobüslerle Keşan'a kadar geldikten sonra servisler yardımıyla Saros Körfezi sahillerine ulaşabilirsiniz.

Saros Körfezi Gezilecek Yerler

Saros Körfezi Gezilecek Yerler

Saros Körfezinde gezip görebileceğiniz sayısız nokta var. Özellikle koyları gezerek her birinde denize girmenin tadını çıkarmalısınız. Saros Körfezi gezilecek yerlerden bazıları ise şu şekilde:

  • Gökçetepe Tabiat Parkı

  • İbrice Limanı

  • Erikli Plajı

  • Kömür Limanı

  • İtalyan Koyu

  • Fatma Kadın Koyu

  • Cennet Koyu

  • Bolayır Altı Plajı

  • Sazlıdere Sahili

Gökçetepe Tabiat Parkı

Gökçetepe Tabiat Parkı

Gökçetepe Tabiat Parkı, Saroz Körfezi'nin en güzel keşif noktalarından biri. Keşan'da yer alan bu tabiat parkı, Türkiye'nin en güzel dalış merkezlerinden biri olarak biliniyor. Ormana, denize ve doğaya doymak isteyenler için Gökçetepe Tabiat Parkı bulunmaz bir nimet.

Adres: Gökçetepe-Sahil, 22880 Gökçetepe/Keşan/Edirne

Telefon: 05379740661

Web Sitesi: https://gokcetepetabiatparki.com/

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'15 temmuz tatilinde gittik. Ormanı ve denizi çok güzel. Alan çok büyük olduğu için kalabalık olsa dahi rahat bir köşe bulabilirsiniz çadır için. Denizin tek sıkıntısı girişin taşlık olması, ama biraz ileride düzeliyor. Marketi de var, çok pahalı diyenler olmuş ama bize normal geldi.'

İbrice Limanı

İbrice Limanı

İbrice Limanı, dalış meraklıları için birebir bir yer. Su altı güzellikleri ve doğasıyla ön plana çıkan bu alan iki koydan oluşuyor. Burası aynı zamanda balık restoranları ile ünlü. Saros Körfezinde leziz balıklar tatmak isterseniz de bu limana gelebilirsiniz.

Adres: Cumhuriyet, 22880 Mecidiye/Keşan/Edirne

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Trakya’nın güzel koylarından bir tanesine sahip bir yer. Fazla bilinmiyor ve keşfedilmemiş. Aynı doğal güzelliğini saklamaya devam ediyor. Dalış tutkunları için vazgeçilmez bir yer. Denizi inanılmaz temiz dibi gözüküyor. Mümkünse el değmeden kalsın keşfedilmesin bilen gitsin..'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erikli Plajı

Erikli Plajı

Erikli Plajı, tertemiz denizi ve bakir koyları ile dikkat çekiyor. Saros Körfezine gelen hemen hemen herkesin ilk uğradığı plajlardan biri burası. Herkesi kendine hayran bırakan Erikli Plajında tekne turları bulunuyor. Aynı zamanda dilerseniz bisiklet de kiralayabilirsiniz.

Adres: 22880 Erikli/Keşan/Edirne

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'İstanbul’dan ciddi araştırma yaparak geldiğim bir mekan. Halk plajında kendi sandalyemiz ile oturduk. Aile ortamı mevcut. eniz muazzam temiz, kum da gayet temiz.'

Kömür Limanı

Kömür Limanı

Kömür Limanı da Saros Körfezinde görülmesi gereken bir diğer yer. Fındıklı Köyü yakınlarında yer alan bu yer yemyeşil ağaçlarla kaplı bir yolun sonunda. Denizin doğayla birleştiği bu nokta huzurlu bir deniz tatili arayanlar için birebir.

Adres: Kömür Limanı mevki, 17500, Fındıklı/Gelibolu/Çanakkale

Telefon: 05468971444

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Gittiğim en güzel ve temiz plajlardan biri. Deniz cam gibi ve inanılmaz temiz. Oradaki hafif dalgalanan denizi , kuş ve martı sesleri ve arkanızda ki yemyeşil dağ görüntüsü insanın ruhu başka bir yere götürür.'

İtalyan Koyu

İtalyan Koyu

İtalyan Koyu, kumlu plajı ve berrak denizi ile biliniyor. Yüzerken suyun altında minik balıkları bile görebilirsiniz. Gün batımı için Saros Körfezinde gelebileceğiniz en iyi yerlerden biri diyebiliriz.

Fatma Kadın Koyu

Fatma Kadın Koyu

Saros Körfezinin en iyi koylarından bir diğeri Fatma Kadın Koyu. Burası Gelibolu'nun Güneyli Köyü'nde bulunuyor. Güneyli Plajı'na sadece 1.5 km uzaklıkta yer alan koyda kendinizi serin sulara atmayı mutlaka deneyimlemelisiniz.

Adres: Fatma Kadın Plaj Yolu, 17502 Güneyli/Gelibolu/Çanakkale

Telefon: 05526993717

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Şans eseri bulduğum fakat ilk günden itibaren çok sevip tatilimin tamamını geçirdiğim küçük şirin, temiz bir kamp alanı. Personel güler yüzlü, yardımsever ve saygılılar. İster tek başınıza, ister arkadaşlarınızla, ister aileniz ile gelin sizle her türlü kolaylığı sağlıyorlar. Sakin, huzurlu ve güzel bir tatil isteyenler gönül rahatlığıyla tercih edebilir.'

Cennet Koyu

Cennet Koyu

Cennet Koyu, Kabatepe'de yer alıyor. Ulaşımı oldukça kolay olan bu koy, çam ormanları içinde, upuzun kumlu sahiliyle dikkat çekiyor. 

Adres: 17900 Behramlı/Eceabat/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Sessiz, keşfedilmemiş bir yer. Adı gibi cennet koyu. Etrafta işletme olmadığı için gelmeden yiyecek ve içecek temini yapılmalı. Araba belli bir noktaya getiriyor. Tavsiye ederim gerçekten çok güzel bir yer'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bolayır Altı Plajı

Bolayır Altı Plajı

Kumluk plajı ve tertemiz denizi ile Saros Körfezinde yüzmek isteyeceğiniz bir diğer plaj da burası. Burada işletmelerin yer alması da tercih sebebi. Denizi sığ olduğundan çocuklarla beraber gelen aileler için de ideal.

Adres: 17500, Bolayır/Gelibolu/Çanakkale

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Bu güzel deniz için taaa izmire antalyaya inmenize gerek yok çok temiz ve plajlı çok geniş çocuklar için ideal'

Sazlıdere Sahili

Sazlıdere Sahili

Keşan'daki Sazlıdere Sahili, oldukça berrak denizi ile hem dalış yapanların hem de sahilde yürümek isteyenlerin ziyaret ettiği noktalardan. Saros Körfezi gezinize bu sahili de eklemenizi öneririz.

Adres: 22880 Sazlıdere/Keşan/Edirne

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Gezgin Yorumları:

'Gecesi MUHTEŞEM mekanda harika bir once saz,ısık kirliliği olmayan harika bir koy,hele bir de dolunaya denk gelirseniz tadina doyulmuyor'

Saros Körfezi Yeme İçme

Saros Körfezi Yeme İçme

Saros Körfezinin olduğu Trakya ve çevresi, Türkiye'nin en zengin yemek kültürüne sahip yerlerinden biri. Buraya gelmişken mutlaka gitmeniz gereken pek çok restoran var. Bunlardan bazıları şu şekilde:

Saros Tepe Restoran

Saros Tepe Restoran

Saros Tepe Restoran, yemeklerinin lezzeti ile Saros Köfezinin en sevilen noktalarından. Burada et, tavuk ve balık da dahil olmak üzere çeşit çeşit yemekleri deneyimleyebilirsiniz.

Adres: Harmanlık Mevkii, İnönü Cd. No:20, 17340 Kavakköy/Gelibolu/Çanakkale

Telefon: 05466287338

Çalışma Saatleri: 08.00 - 00.00

Web Sitesi: https://www.sarosrestoran.com/

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Çok beğendim,  manzara süper.  Çok teşekkür ederim, seneye görüşmek üzere. İnşallah..'

'Çok güzel bir yer. Gerçekten manzarayla birlikte keyifli bir akşam yemeği yedik. Alkol olması da çok pozitif. Keyfimizi attırdı. Tek sıkıntı şu: alkol aldığınızda kendi kullandığınız arabayla dönemezsiniz. Burada ne kalacak yer var ne de toplu taşıma var. Eskiden çadır için kamp alanı varmış. Onu köylüler yüzünden sebepsizce kaldırmışlar. Bu uygulama olursa ben istanbuldan ayda bir buraya gelir, akşam uzun uzun içer, çadırımda kalır, sabah da kahvaltımı yapıp dönerim. Bu uygulamaya geçerseniz bana hemen haber verin.'

Beyaz Ahtapot Restaurant

Beyaz Ahtapot Restaurant

Burası Edirne'de ünü Türkiye geneline yayılmış bir restaurant. Denizin içerisinde bir şeyler yiyip içmek birçok insanın yapılacaklar listesinde. Beyaz Ahtapot Restaurant, yemeklerinin ve içkilerinin kalitesi ile adından sıkça söz ettiriyor.

Adres: YAYLA SAHİLİ ÖZTEKİN CAD.ALTUNHAN BEACH, 22880 Keşan/Edirne

Telefon: 05336927921

Çalışma Saatleri: 09.00 - 00.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Oğlak tandır efsane işletme sahibesi müşteriye karşı alakalı nezih... Tek problem otopark ücretli çözüm otopark karşısı yeşil alana park etmek... Ücret pahalı gelebilir ama lezzete değer... Şiddetle tavsiye ediyorum...'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kumsal Büfe - Ergüden Usta'nın Yeri

Kumsal Büfe - Ergüden Usta'nın Yeri

Saros Körfezinde denizde yüzerken bir yandan da sokak lezzetleri tatmak isterseniz Kumsal Büfe tam size göre. Denizden çıktığınızda, karnınız hafif acıkmaya başladığında büfeden bir şeyler sipariş ederek keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz.

Adres: Saroz Körfezi Bolayır, 17350

Telefon: 05372195181

Çalışma Saatleri: 08.00 - 23.30

[Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.](https://www.google.com/maps/place/Kumsal+B%C3%BCfe+(Erg%C3%BCden+Usta'n%C4%B1n+Yeri)/@40.5461661,26.7467783,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x14b161b54f76e347:0x2e31e84519365954!8m2!3d40.546162!4d26.748967)

Ziyaretçi Yorumları:

'Yazı özlediğimiz bu günlerde aklımda kumsal büfede geçirdiğim güzel günler geldi harika bir yer gitmenizi tavsiye ederim'

Saros Körfezi Konaklama

Saros Körfezi Konaklama

Saros Körfezine gelmişken burada birkaç gün konaklamak ve Ege kıyılarının tadını çıkarmak isterseniz konaklama tesisi önerilerimize de göz atın.

Saros Hotel

Saros Hotel

Keşan'daki Saros Hotel, Saros Körfezine gelenlerin ilk tercihlerinden biri. Samimi atmosferi ile dikkat çeken bu otelde odalar tertemiz. Aynı zamanda sade bir bar ve kahvaltı alternatifleri de bulunuyor.

Adres: Yukarı Zaferiye, Paşa Yiğit Cd. No:26, 22800 Keşan/Edirne

Web Sitesi: http://www.saroshotel.com/

Telefon: 02847150073

Giriş Saati: 14.00

Çıkış Saati: 12.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'Otel fiyatına göre harika gerçekten çok iyi sürekli ihtiyacınız var mı sorusuyla karşılaşılıyor kahvaltısı muazzam derece de iyidi kliması vesaire fiyatına göre on numara beş yıldız otel'

Marisstone Hotels

Marisstone Hotels

Doğa ile iç içe tatil yapmak isteyenler için Marisstone Hotels en iyi seçenekler arasında. Gökçetepe Tabiat Parkı içindeki ahşap ve taş binalarda bulunan bu son derece rahat otel, Ege Denizi kıyısındaki bir plaja bakıyor. Dolayısıyla burası tatil için birebir.

Adres: Gökçetepe Köyü, Mevkii Küme Evler No:201, 22880 Gökçetepe/Keşan/Edirne

Web Sitesi: https://www.marisstone.com/

Telefon: 02847677222

Giriş Saati: 14.00

Çıkış Saati: 12.00

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Ziyaretçi Yorumları:

'3 gece 4 gün iki kişi Premium stone villada konakladık. Öncelikle otelin konumu, mimarisi ve peyzajı çok başarılı. Gökçetepe tabiat parkı içerisinde yer alması sebebiyle oksijene doyabileceğiniz, ahşap ve taş mimarinin uyumuyla da görsel şölen yaşayabileceğiniz, kuş sesleri ile günü karşıladığınız harika bir tesis. Konakladığınız villaların birbirinden uzak olması ve kendinize ait izole bir bahçeniz olması sebebiyle şehrin keşmekeşliğinden uzak huzurlu bir kaçış ortamı. Hem odalar hem de genel olarak tesis çok temiz ve konforluydu. Misafirler için çoğu detay düşünülmüş. Personeller hem çok ilgili hem de çok güleryüzlülerdi. Konakladığımız süre boyunca gerek samimiyetleri gerek hizmet kaliteleri için buradan bütün otel personeline teşekkür ediyorum. Sonradan servis müdürü olduğunu öğrendiğimiz Mustafa Bey'e tatil süresince ilgi ve alakası için de ayrıca teşekkürler :)'

Saros Körfezi Gezginlerinden Yorumlar

Saros Körfezi Gezginlerinden Yorumlar

Saros Körfezine gelmeyi düşünüyorsanız burayı daha önce ziyaret edenlerin yorumları sizler için yol gösterici olabilir.

'Suyu biraz soğuk alttan akarsu sularıyla beslendiği için ama tertemiz akvaryum gibi sığ bir deniz.  Turkiyenin en temiz sularından biri olarak kabul edilmiş gerçekten gecesi gündüzü harika tertemiz  bir deniz . Çevresinde büyük yerleşimler ve sanayi olmadığından havası da çok temiz. Istanbuldan ulaşım kolay Egeye gitmek yerine zaten ege denizi olarak gecen saros körfezine gitmek çok daha mantıklı herşeyiyle çok güzel özellikle akvaryum gibi olması çok ilgi çekici su cok berrak oldugu için çok net gozlemlenebiliyor muhtesemm....'

'Burası istanbul bahçelievlere tam 250 km (yayla sahili olarak). Denizi akdeniz ve tertemiz. Yalnız yazın bayram tatillerinde çok kalabalık olduğunda deniz doğal olarak bulanıklaşıyor. Erikli sahilinde ise her turlu otel bar ve aktivite yerleri bulabilirsiniz. Tavsiye edilecek bir tatil mekanı. Özellikle yazlık alınabilecek bir yer...'

'Eğer huzur ve temiz hava arıyorsanız gidin. Gerçi bizim yerli turistlerin daha çok ilgisini çeken bir yer ama biliyorsunuz nerede yerli turist var ise orada çöp var, orada çevre katliamı var, orada kanunsuzluk var. Yine de güzelliğinden ve temiz denizinden dolayı 5 yildiz verdim ama gidecekseniz dediklerime hazırlıklı olmalısınız. Fazla uzağa gitme imkanı olmayan insanlar için yaz aylarında görülmeye değer bir nokta. Harika denizinde yuzebilir ve dinlenebilirsiniz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
10
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
İlkan KARAMAN

Bolayır Altı'nda hiç işletma kalmadı, hepsi yıkılmış.

Utku Human

Ah be... İbrice limanında az mı daldık... Hey gidi kusursuz mavi... Şimdi betonlarin arasında hayat gailesi...

Ali Elgay

Erikli için bir açıklamada buluna bilirim. Şuan erikli de altyapı sorunu mevcuttur özellikle evsel atıklar ve kanalizasyon atıkları arıtma çalışmadığı için d... Devamını Gör