Görüş Bildir
Haberler
Teşkilat-ı Mahsusa Nedir? Teşkilat-ı Mahsusa Yüzüğü Neden Önemlidir?

Teşkilat-ı Mahsusa Nedir? Teşkilat-ı Mahsusa Yüzüğü Neden Önemlidir?

Son günlerde yayınladığı videolarla gündemden düşmeyen Sedat Peker, bu sabah saatlerinde 6. videosunu da yayınladı. Sedat Peker’in yayınladığı videoda, masanın üzerinde bulunan bir yüzüğün yere düştüğü görülüyor. Oğlu olduğu düşünülen kişiye seslenen Peker, yüzüğü yerine geri koymasını isteyerek, 'Teşkilat-ı Mahsusa'nın sembolü yere düşmez' ifadelerine yer verdi. Yayınlanan video sonrası ‘Teşkilat-ı Mahsusa nedir’ sorusu sosyal medyanın gündeminde yer aldı. Peki, Teşkilat-ı Mahsusa nedir? Teşkilat-ı Mahsusa yüzüğü neden önemlidir? Teşkilat-ı Mahsusa üyeleri kimlerdir? İşte detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Teşkilat-ı Mahsusa Nedir?

Teşkilat-ı Mahsusa Nedir?

Teşkîlât-ı Mahsûsa İttihat ve Terakkî Cemiyeti bünyesinde Enver Paşa'ya bağlı olarak kurulan gizli teşkilattır. İttihat ve Terakkî'nin Türkçü ve İslâmcı siyasi görüşleri doğrultusunda, yurt içi ve yurt dışında, karşı-istihbarat, propaganda, örgütlenme, suikast eylemlerinde bulunmuştur.

Teşkilât-ı Mahsusa'nın Trablusgarp'ta İtalyanlara, Batı Trakya'da Bulgar ve Yunanlara, Mısır ve Irak'ta İngilizlere karşı direniş örgütleme çalışmaları kısmen belgelenmiştir. Buna karşılık 1915 olaylarında Teşkilât-ı Mahsusa'nın oynadığı rol, sık sık dile getirildiği hâlde ayrıntılarıyla ortaya konabilmiş değildir. Teşkilât-ı Mahsusa hakkında tek köklü araştırmanın yazarı olan Philipp Stoddard'a göre Teşkilât-ı Mahsusa, Ermeni tehcirinde hiçbir rol oynamamıştır.

Teşkilat-ı Mahsusa Yüzüğü Neden Önemlidir?

Teşkilat-ı Mahsusa Yüzüğü Neden Önemlidir?

Sedat Peker’in videosunda da geçen Teşkilat-ı Mahsusa yüzüğü, teşkilata bağlı kimselerin birbirlerini tanıması için kullanılan bir semboldü. Yüzüğün üzerinden Teşkilat-ı Mahsusa’nın sembolü işlenmişti. İletişim zayıf olduğu yıllarda dünyanın dört bir yanına yayılmış Teşkilat-ı Mahsusa üyeleri, yüzükler sayesinde birbirlerini tanıyabiliyordu.

TEŞKİLAT-I MAHSUSA ÜYELERİ KİMLERDİ?

Kimi kaynaklara göre en güçlü olduğu zaman yaklaşık 30 bin üyesi bulunan Teşkilat-ı Mahsusa’nın önde gelen isimleri şu şekildedir;

Enver Paşa, Kaymakam Süleyman Askeri Bey, Eşref Sencer Kuşçubaşı, Zenci Musa, Yakub Cemil, Dr. Bahattin Şakir, Mithat Şükrü Bleda, Ohrili Eyüb Sabri, Fuat Balkan, Teğmen Hilmi Musallimi, İsmail Canbulat, Piyade Subayı Rasuhi Bey, Filibeli Hilmi Bey, Şerif Burgiba, Arabistan'da İbn ür-Reşit, Nuri Killigil ve Halil Kut Paşa Paşalar, Ali Fethi Okyar, Hacı Selim Sami, 'Kel Ali' lakaplı Ali Çetinkaya, ilk tayyareci şehitlerden Sadık Bey, Çerkes Reşit Bey, Ahmet Fuat Bulca, Nuri Conker ve Rauf Orbay.

Bu Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?