Görüş Bildir
Haberler
Tartışmaların Odağındaki Kuruluş SADAT: Amacı Ne? Hakkında Neler Biliniyor?

Tartışmaların Odağındaki Kuruluş SADAT: Amacı Ne? Hakkında Neler Biliniyor?

Kurulduğu günden bu yana hakkında pek çok iddia ortaya atılan SADAT bir kez daha gündemde. Peki bu kuruluş kimler tarafından kuruldu ve amacı ne? SADAT hakkında neler biliniyor? Kuruluşla ilgili hangi iddialar dile getiriliyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün sürpriz bir şekilde SADAT adlı kuruluşun İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan merkez binasına gitti.

Girişine izin verilmeyen Kılıçdaroğlu burada yaptığı açıklamada SADAT için 'terörist yetiştiren bir kuruluştur' ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu ayrıca ' Seçimi gölgeleyecek, seçimin güvenliğini sarsacak herhangi bir şey olursa sorumlusu burası ve saraydır.' dedi.

Detaylar 👇

Peki SADAT hakkında neler biliniyor?

Peki SADAT hakkında neler biliniyor?

Uzun adı 'Uluslararası Savunma Danışmanlık Anonim Şirketi' olan SADAT, Türk Silahlı Kuvvetlerin'den (TSK) emekli olan Adnan Tanrıverdi ve 23 asker tarafından kuruldu. 

Şirketin kurucuları SADAT'ın Arapçada 'seyitler' anlamına geldiği için bu ismi seçtiklerini ifade ediyor.

28 Şubat döneminde kadrosuzluk gerekçesiyle emekli edilmesi nedeniyle kendisini bu dönemin mağduru gören Tanrıverdi, şirketin kuruluşunu bu yüzden 28 Şubat 2012 tarihi olarak belirledi.

Kuruluş amacı ne?

Kuruluş amacı ne?

SADAT'ın resmi internet sayfasındaki 'misyonumuz' sayfasında, kurumun kuruluş sebebi şu ifadelerle açıklanıyor:

'Uluslararası alanda Silahlı Kuvvetlerin ve İç Güvenlik Güçlerinin organizasyonu amacıyla, stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile donatım alanlarında hizmet vererek, İslam Ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak ve İslam Dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da Dünya Süper Güçleri arasındaki hak ettiği yeri almasına yardımcı olmaktır'

SADAT'ın sitesindeki bir başka bölümde ise 'İslam İttifakına hizmet' vurgusu yapılıyor:

'TSK, 22 dost, Türk ve Müslüman Ülkeye eğitim, danışmanlık ve donatım konusunda hizmet vermektedir. Ama 60 İslam Ülkesinin savunma alanındaki bütün ihtiyaçlarına cevap vermesi mümkün olamamaktadır.

İhtiyaç duyulan alanlarda hizmet vermek, Haçlı zihniyetindeki sömürgeci ülkelere muhtaç olunmasını engellemek, İslam Ülkeleri arasında Savunma Sanayii ve Savunma işbirliği ortamı oluşmasına yardımcı olmak ve İslam İttifakına hizmet etmek amacıyla, İslam Ülkelerinin dini hassasiyetlerine saygılı, TSK' nin çeşitli kademelerinde başarı ile hizmet etmiş, 64 subay ve astsubayın desteğinde, ileri çıkan 23 kurucu hissedar tarafından “SADAT Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi” kurulmuştur.

SADAT Savunma hizmeti ön planda tutan bir Ticari Şirket olarak dostlarımızın Savunma sorunlarını çözmeye taliptir.'

Hangi eğitimleri veriyor?

Hangi eğitimleri veriyor?

Danışmanlık, eğitim ve ikmal olmak üzere üç alanda hizmet veren şirket, ülkelerin silahlı kuvvetlerine “anahtar teslim Özel Kuvvetler teslim ediyoruz” iddiasında. 

SADAT, silahlı bir gücü olmadığı ve suikastçı yetiştirmediğini savunuyor. 

Ancak 'güvenlik güçlerine suikastı nasıl önleyeceğini ve ülkesi düşman tarafından işgal edilirse düşmana karşı gayrı nizami usullerle nasıl mücadele edeceğinin eğitimini verebileceğini” belirtiyor.

Dikkat çeken eğitim: Gayri nizami harp

Dikkat çeken eğitim: Gayri nizami harp

SADAT, bir orduda olması gereken tüm eğitimleri verebileceğini iddia ediyor. 

İstihbarattan havacılığa, pusudan, baskın ve sabotaja, cephanelik kurmaktan emniyet hizmetlerine kadar birçok alanda kurs veriyor.

Şirketin internet sitesinde 'Gayri nizami eğitim' başlığı altında şu ifadeler yer alıyor:

'SADAT Savunma hizmet verilen ülkelerin topyekûn savunma organizasyonu ihtiyacı olarak ortaya çıkacak Gayri Nizami Harp teşkilatlanması ve bu teşkilatın unsurlarının pusu, baskın, yol kapaması, tahrip, sabotaj ve kurtarma-kaçırma harekâtı ile bu harekata karşı koyma faaliyetlerinin eğitimini verir.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hangi ülkelerde faaliyet gösteriyor?

Hangi ülkelerde faaliyet gösteriyor?

Web sitesinde faaliyet yürüttükleri bölgelerin Müslüman ülkelerden oluştuğunu belirten SADAT, Türkiye'de hiçbir faaliyeti olmadığını savunuyor.

Adnan Tanrıverdi, Ocak 2018'de HaberTürk'ten Kübra Par'a verdiği röportajda, 'Tekrar söylüyorum. SADAT, yurtiçinde emniyet teşkilâtına, TSK’ya ve başka hiçbir kuruma, örgüte veya sivil şahsa danışmanlık ve eğitim hizmeti vermemektedir' diye konuşmuştu.

Aynı röportajda, Türkiye’nin dış politikalarına uygun olan ülkeler ile çalıştıklarının altını çizen Tanrıverdi, 'Şu anda tek bir ülkede faaliyetimiz var. Hangisi olduğunu söylemeyelim çünkü onların da kendi mahremiyeti var' demişti.

👇

Tanrıverdi'nin kariyeri ve geçmişi ne?

Tanrıverdi'nin kariyeri ve geçmişi ne?

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Genelkurmay Özel Harp Dairesi ve KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'nda yaklaşık 30 yıl görev yaptı. 

Kara Harp Akademisi'nde eğitmen olarak derslere giren Tanrıverdi’nin öğrencilerinden biri de Savunma Bakanı Hulusi Akar idi.

Tuğgeneralliğe yükselen Tanrıverdi, 28 Şubat döneminde resmi olarak 'kadrosuzluk' gerekçesiyle emekli edildi.

Fakat o dönemde birçok askeri personel gibi 'islamcı' olarak kategorize edildiği için askeri kariyerine son verildi.

Tanrıverdi askeri kariyerinden sonra, kendisi gibi emekli edilen askerler ile kurulan Adaleti Savunanlar Derneği’ne (ASDER) katıldı, ve 5 yıl boyunca kurumun genel başkanlığını pozisyonunda bulundu.

Daha sonra Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) aracılığıyla TSK’nın yeniden yapılandırılmasına yönelik fikirleri gündeme gelmeye başladı.

SADAT'ı kurmadan önce Tanrıverdi, ABD'de askeri strateji alanından danışmanlık yapan Amerikalı özel şirketlerin işleyişi hakkında çalışmalar yürüttü.

Tanrıverdi ve Erdoğan arasındaki ilişki ne?

Tanrıverdi ve Erdoğan arasındaki ilişki ne?

1994'te Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Belediye Başkanı seçildiğinde, askeri kanadın nadir destekçileri arasında Adnan Tanrıverdi de vardı.

Erdoğan’ın adaylığı sırasında Tanrıverdi İstanbul Maltepe’de Tugay Komutanı olarak görev yapıyordu. Bu sırada, ortak bir tanıdıkları vasıtasıyla tanışan Erdoğan ve Tanrıverdi’nin ilişkisinin zamanla dostluğa dönüştüğü iddia ediliyor.

Erdoğan'ın güvendiği bir isim olan Tanrıverdi, Ağustos 2016'da Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına atanmıştı. Tanrıverdi, özellikle savunma alanında, Erdoğan'ın en önemli danışmanlarından biri oldu.

Tanrıverdi, 2018'deki HaberTürk röportajında 'AKP ile bağınız var mı?' sorusuna 'AK Parti ile gönül ve oy veren seçmen bağlantım vardır. Parti üyesi değilim.' yanıtını vermişti.

"Mehdi’nin gelişine hazırlanmamız gerekiyor" 📹

İçeriğin Devamı Aşağıda

SADAT'a yönelik suçlamalar neler?

SADAT'a yönelik suçlamalar neler?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, SADAT'ın Tokat ve Konya'da silahlı eğitim kampları olduğunu iddia etti.

👇

15 Temmuz darbe girişimi sırasında SADAT'ın da sokağa inerek, darbe girişimini bastırmada görev aldığı öne sürüldü.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında SADAT'ın da sokağa inerek, darbe girişimini bastırmada görev aldığı öne sürüldü.

Sedat Peker, SADAT'ın Suriye'ye giden yardım tırlarının içinde El Nusra'ya silah gönderdiğini savundu. 👇

HDP Milletvekili Hüda Kaya, İzmir'de HDP binasına saldıran ve Deniz Poyraz'ı öldüren Onur Gencer'in SADAT tarafından Suriye'de silahlı eğitimden geçirildiğini öne sürdü. 👇

SADAT'a bağlı emekli askerlerin Harp Okulları mülakatına üç yıl boyunca girdiği iddia edildi.

SADAT'a bağlı emekli askerlerin Harp Okulları mülakatına üç yıl boyunca girdiği iddia edildi.

Son olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, SADAT'ın terörist yetiştiren bir kurum olduğunu öne sürdü. 👇

SADAT, bu iddiaları yalanlarken yargı da bugüne kadar iddialarla ilgili ciddi bir soruşturma yürütmedi.

SADAT, bu iddiaları yalanlarken yargı da bugüne kadar iddialarla ilgili ciddi bir soruşturma yürütmedi.

Kaynak: sadat.com.trDW Türkçe ve Euronews Türkçe

Daha fazlası için bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
132
57
27
14
6
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
barbie

Seçimde gidecekleri için her tür iç karışıklığı çıkarmaya utanmadan açık açık hazırlık halindeler

tugcecim

Senin deden homoydu yawrum.Baban da öyleydi sende öylesin.Genetiğiniz bozuk nathaaaaaann 😂😂düzelmezsin düzülür üzülürsün

Alkan Alkan

Sadat memleketin en ponçik kurumudur. Aksini söyleyen Fetöcüdür. (Güldük eğlendik.) Radikallere ağır silahlı eğitim veren, hatta tank kullanmayı öğreten, Tsk... Devamını Gör

tugcecim

çok net Silahlı Terör Örgütüdür !