Görüş Bildir
Haberler
Tarihe Damga Vuran Gerçek Olayları Anlatan 21 Eşsiz Tarihi Kurgu Filmi

Tarihe Damga Vuran Gerçek Olayları Anlatan 21 Eşsiz Tarihi Kurgu Filmi

Begüm
13.08.2020 - 11:00

Tarihe damga vuran olayları aydınlatan filmleri kim sevmez ki! İşte bu yüzden, şimdiye kadar dünyanın bir yerlerinde yaşanmış ve etki etmiş gerçek olayları izleyici ile buluşturan filmleri sizin için derledik. Hem bilgi edinelim hem de sinemaya doyalım, iyi seyirler!

Film özetleri beyazperde'den alınmıştır. Sıralama herhangi bir şey baz alınarak yapılmamıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Spotlight (2015), IMDb: 8,1

1. Spotlight (2015), IMDb: 8,1

Spotlight, taciz olayıyla gündeme gelen bir kilisenin kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesi yazarlarını konu alıyor. Gazetenin yazarlarından oluşan “Spotlight” takımı, Katolik Kilisesi’ndeki taciz iddialarıyla ilgili eski defterleri deşer. Bir senelik araştırmaları sonucunda, Boston’ın üst düzey dini, yasal ve idari birliğine ait on yıllarca gizlenen gerçeklere parmak basılır. Yeni atanan genel yayın yönetmeni Marty Baron 2001 yazında Globe’un başına geçmek üzere Miami’den geldiğinde, ayağının tozuyla Spotlight ekibini, 30 yıl boyunca düzinelerce çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanan yerel bir rahip hakkındaki bir makaleyi takip etmekle görevlendirir. Boston’da Katolik Kilisesi’ni hedef almanın çok büyük yankı uyandıracağını bilen Spotlight editörü Walter “Robby” Robinson, muhabirler Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) ve Michael Rezendes ve araştırmacı Matt Carroll davaya daha derinlemesine dalmaya karar verirler.

2. Ekim Düşü (1999), IMDb: 8,4

2. Ekim Düşü (1999), IMDb: 8,4

Gerçek bir öyküden filme aktarılan 'October Sky - Ekim Düşü' tüm erkek çocukların babaları gibi madenci olmalarının beklendiği bir kasabada, ailesinin onun için hazırladığı geleceğin dışına çıkmaya çalışan, büyük hayalleri olan bir gencin hikayesini anlatıyor. 50’li yıllarda Batı Virginia’nın Coalwood kasabasında maden kontrolörü olarak çalışan John Hickam’ın (Chris Cooper) en büyük isteği, oğulları Jim ve Hower’ın da kendi gibi kontrolör olmalarıdır. Fakat Jim bir futbol bursu kazanmıştır ve Hower’ın ise çok başka hayalleri vardır.

3. İskoçya'nın Son Kralı (2006), IMDb: 8,1

3. İskoçya'nın Son Kralı (2006), IMDb: 8,1

Nicholas Garrigan, mesleğinde mükemmeliyetçi yapıya sahip ve geleceğe dönük idealleri olan genç bir doktordur. Mesleki açıdan bir misyonla Uganda’ya gelir. Bu idealist doktor, katı ve barbar bir yönetimle hüküm süren Idi Amin’in emirleri karşısında fazla bir adım atamaz. Ancak bu doktorun, kriz anlarını kusursuz yönetebildiğini ve bu alanda başarılı olduğunu fark eden Idi Amin, onu sağ kolu yerine koyar. Garrigan, başlangıçta bu durumdan gururlansa da çok geçmeden ne tür bir barbarlığın içinde olduğunu kavrar. Geri dönüşü pek de kolay olmayacaktır.

4. Cinayet Günlüğü (2003), IMDb: 8,1

4. Cinayet Günlüğü (2003), IMDb: 8,1

Cinayet Günlüğü'nde Güney Kore 90'lı yılların sonlarında askeri bir yönetimin baskıcı tavrının altındadır. Ülkede sansürler ve baskı her gün ağırlaşarak devam etmektedir. Bir gün bir tecavüze uğramış olan bir kadın vahşice bir cinayete kuran gider. Olayı çözmek için işin başına lokal bir polis dedektifi olan Park Doo-Man getirilir. Ancak uyguladığı tüm yöntemler onu cinayetten uzaklaştırır. Bunun üzerine görevin başına getirilen Seo, önceki dedektiften daha başarılı olmak için elinden geleni yapacaktır.

5. The Post (2017), IMDb: 7,2

5. The Post (2017), IMDb: 7,2

Dram türündeki film 1971'de Pentagon belgeleri etrafında dönen yasal süreci konu alıyor. Washington Post çalışanları editör Ben Bradlee (Hanks) ve yayıncı Katharine Graham (Streep) ordu analisti Daniel Ellsberg tarafından yazılan ve sızdırılan Pentagon belgelerini yayınlama kararı alırlar. Belgelerin, Johnson yönetiminin Vietnam Savaşı'nda ABD askerlerinin rolü hakkında kamuoyuna ve kongreye yalan söylediğini, Nixon yönetiminin gizlice savaşı tırmandırdığını ortaya koymaları büyük skandal yaratır. Nixon yönetimi The Post'un bunları yayınlamasını durdurmaya çalışır ve ABD Savunma Bakanı Yardımcısı William Rehnquist davayı Yüksek Mahkemeye sunar. Belgelerin yayınlanabilmesi ve özgür basın kavramının korunabilmesi için gazete ile ordu arasında büyük bir hukuk mücadelesi verilecektir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Capote (2005), IMDb: 7,3

6. Capote (2005), IMDb: 7,3

New York Times gazetesinde bir haber 1959 yılında geçiyor : Kansas’ta vuku bukan bir cinayet baştan sona vahşet doludur. Bir aileden dört kişinin canına kıyılmıştır. Bu yazıyı okuyan Truman Capote de dergide görevli bir yazardır. Bu olaydan fazlasıyla etkilenir. Her ne akdar böylesi hikayeleri çok kez denk gelmiş de olsa Capote bu sefer farklı bir biçimde etkilenir. İçindeki hissin izinde dergiden onay alarak, meslektaşı Harper Lee ile beraber olayın vuku bulduğu yere doğru yola çıkarlar. Bu yolculukta onların edindiği her türlü bilgi ve deneyimin, görgü tanıkları ve polis raporları dahilinde, sanıklarla yapılan görüşmelerin ışığında şekillenen bir roman ortaya çıkar. Amerikan edebiyatında yerini bulan Soğukkanlılıkla adlı eserdir bu.

7. Milk (2008), IMDb: 7,5

7. Milk (2008), IMDb: 7,5

Hollywood'un en duyarlı yönetmenlerinden Sean Penn, kâh Irak savaşına karşı çıkmış, bazen de işçi sınıfı lehinde açıklamalar yapmış, tercihini her zaman ezilenler lehinde kullanmakta beis görmeyen, sinemanın yüz akı bir sanatçı olmasıyla maruftur. Milk ile de, duyarlı olduğu bir diğer konu, gey hakları konusunda idol addedilen Harvey Milk'in yaşamını beyazperde'ye aktararak yine farkını gösteriyor. 1977'de, Harvey Milk San Francisco Şehir Meclisi'ne seçilerek Amerika'da eşcinselliğini saklamadan bir devlet kadrosunda üst düzey yöneticiliğe seçilen ilk kişi olmuştur. Zaferi, sadece eşcinsel hakları adına önemli değildi. Politik alanda koalisyonlar peşindeydi. Yaşlı vatandaşlardan sendikalı işçilere kadar herkes için, Harvey Milk bir uğurda savaşmanın anlamını değiştiren, 1978'de ölümüne kadar da tüm Amerikalıların kahramanı haline gelen biri oldu. Sean Penn’e ikinci Oscar’ını kazandıran film, aynı zamanda en özgün senaryo ödülüne de sahip oldu.

8. Başkanın Bütün Adamları (1976), IMDb: 8,1

8. Başkanın Bütün Adamları (1976), IMDb: 8,1

17 Haziran 1972... Nixon'ın da bir üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti'nin birkaç mensubu, seçimi kazanması beklenen Demokrat Partinin merkez binasına sızarak dinleme cinayeti yerleştirir. İki gazetecinin durumun farkında olması, Amerikan tarihinin en büyük skandallarından birini su yüzüne çıkaracaktır. Bu gazetecilerin isimleri ise Carl Bernstein ve Bob Woodward'dır.

Amerikan tarihinde istifaya zorlanan tek başkan olan Nixon'ın öyküsüne odaklanan filmin dört Oscar'ı var.

9. Köstebek (2006), IMDb: 8,5

9. Köstebek (2006), IMDb: 8,5

Köstebek, mafya ve polis teşkilatı arasında geçen savaşı anlatıyor. Uzun yıllardan beri mafya tarafından, polis teşkilatına sızmak üzere yetiştirilen adamlar son derece iyi pozisyonlardadırlar teşkilat bünyesinde. Aynı şekilde polisin aynı amaçla yetiştirdiği adamları da mafya içinde cirit atmaktadırlar. Ancak vakit her şeyin açığa çıkma vaktidir. Her iki cephede de köstebeklerin var olduğu anlaşıldığında söz konusu köstebeklerin ölümle burun buruna gelecekleri koşturmaca ve macera başlayacaktır.

10. The Imitation Game: Enigma (2014), IMDb: 8,0

10. The Imitation Game: Enigma (2014), IMDb: 8,0

II. Dünya Savaşı Nazi Almanyası'nın hâkimiyetinde birden çok cephede çok çetin biçimde devam etmektedir. İngiliz İstihbaratı tüm yoğun çabalarına ve yüzlerce kişiyi çalıştırmasına rağmen Almanların kullandığı Enigma şifreleme sistemini çözmeyi başaramamıştır. Almanların çok gizli bir biçimde şifrelediği bu yazışmalar, İngilizlere ve müttefiklerine çok ağır kayıplara mal olmuştur. Çözüm olarak İngiliz hükûmeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı çatısı altında ülkenin en iyi şifre çözen beyinlerini ve kriptoloji uzmanlarını toplar. Bu isimlerden biri de farklı çalışmalarıyla tanınan ve kendi yöntemlerinden ödün vermeyen genç profesör Alan Turing'dir. Turing'in ekibe katılması dengeleri alt üst edecek ama o güne kadar hiç denememiş büyük çaplı bir girişimin de kapısını aralayacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sully (2016), IMDb: 7,4

11. Sully (2016), IMDb: 7,4

Sully, 15 Ocak 2009’da arızalanan yolcu uçağını Hudson Nehri’ne indirmeyi, bir nevi imkansızı başarıp kahraman haline gelen pilot Chesley Sullenberger’i konu ediniyor. Kaptan Sully elverişsiz koşullarda uçağı Hudson Nehri'ne indirmeyi başarıp 155 yolcunun hayatını kurtarmıştı. Fakat her ne kadar medya ve halk tarafından usta uçuş yeteneği, cesareti ile gündeme gelse de bazı yetkililer tarafından açılan soruşturma nedeniyle itibarını ve işini kaybetme tehlikeli ile yüz yüze gelecektir. 15 Ocak 2009’da arızalanan yolcu uçağını Hudson Nehri’ne indirmeyi, bir nevi imkansızı başarıp kahraman haline gelen pilot Chesley Sullenberger’i konu ediniyor. Kaptan Sully elverişsiz koşullarda uçağı Hudson Nehri'ne indirmeyi başarıp 155 yolcunun hayatını kurtarmıştı. Fakat her ne kadar medya ve halk tarafından usta uçuş yeteneği, cesareti ile gündeme gelse de bazı yetkililer tarafından açılan soruşturma nedeniyle itibarını ve işini kaybetme tehlikeli ile yüz yüze gelecektir.

12. Serpico (1973), IMDb: 7,7

12. Serpico (1973), IMDb: 7,7

1970’ler. New York’un bir suç şehri olmaktan çıkmasına henüz on yıllar var. Polis gücüne yeni katılan hippi görünüşlü genç Frank Serpico’nun, birlikte devriyeye çıktığı arkadaşlarından tek farkı şehrin entel kesiminde yaşaması ve sakal uzatması değil, kesinlikle rüşvet almaması ve dünyayı daha iyi bir yer yapacağını sanmasıdır.

Frank’ın tutumu bir süre sonra hem sokaktaki azılı suçluları hem de onlarla işbirliği yapan çalışma arkadaşlarını rahatsız edecektir. Kirliliğin etrafını sardığını fark ettiğinde, kokuşmuşluğun uzandığı yerleri görüp dehşete kapılacak ve kendi hayatının da tehlikede olduğunu anlayacaktır.

13. Sekiz Adam Dışarı (1988), IMDb: 7,2

13. Sekiz Adam Dışarı (1988), IMDb: 7,2

1919 yılında Amerika Beysbol Ligi'nde yaşayan büyük skandalı konu alan Sekiz Adam Dışarı aynı zamanda en iyi beysbol filmlerinden biri olarak görülüyor. Skandalın perde arkasını seyirciye ulaştıran film Chicago Sox takımının para için yaptığı şikeyi detaylıca anlatıyor.

14. Erin Brockovich - Tatlı Bela (2000), IMDb: 8,0

14. Erin Brockovich - Tatlı Bela (2000), IMDb: 8,0

Erin Brockovich, insana insan gibi davranılmasının en doğrusu olacağını düşünen bir halk kahramanıdır. Kendini dünya üzerinde haksızlığa uğrayan insanların haklarını aramaya ve onlara yardım etmeye adamıştır. Farkındadır ki bu insanlara yardım ederken kendi hayatına da benzer yardımlarda bulunmakta ve daha iyi bir insan olmaktadır. Film, hukuk eğitimi almamış olmasına rağmen, insan sağlığını tehdit eden çok önemli davalarda haklının kazanmasını sağlayan sıradan ama mücadeleci bir kadının öyküsünü anlatıyor.

15. Asılsız Haber (2003), IMDb: 7,1

15. Asılsız Haber (2003), IMDb: 7,1

Stephen Glass, The New Republic'te çalışan ve her geçen gün yıldızı biraz daha yükselen başarılı bir gazetecidir. Fakat onun asıl başarısı yalanlarıyla herkesi ikna etmesidir. Her durumla baş edebilen yalanlar uyduran Stephan, yalanı ortaya çıktığında bile insanları sadece basit bir hata yaptığına inandırır. İşinde başarılı biri olarak tanına Stephan, yaptığı bir haberle tüm dikkatleri üzerine çeker. Bu yalan haber onun düşüşe geçmesine neden olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. The Big Short (2015), IMDb: 7,8

16. The Big Short (2015), IMDb: 7,8

Sektör dışından dört kişi büyük bankaların, medyanın ve hükümetin görmekten kaçındığı şeyi, ekonominin küresel çöküşünü gördüğünde akıllarına bir fikir gelmişti: Büyük Açık. Cesur yatırımları, onları her şeyi ve herkesi sorgulamalarının gerektiği modern bankacılığın karanlık, hassas noktasına götürecek. Michael Lewis’in çok satan kitabına ve gerçek bir hikayeye dayanan, Adam Mckay’in yönettiği Büyük Açık filminde başarılı oyuncular Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling ve Brad Pitt rol alıyor. Filmin senarist koltuğunda ise Adam McKay ve Charles Randolph oturuyor.

17. 22 July (2018), IMDb: 6,8

17. 22 July (2018), IMDb: 6,8

Film, 22 Temmuz 2011 tarihinde aşırı sağcı terörist Anders Behring Breivik'in Norveç’i kana buladığı korkunç saldırıyı konu alıyor. Başkent Oslo’nun hemen dışındaki Utøya Adası’nda düzenlenen İşçi Partisi Gençlik Kampı’nı basan terörist 77 kişinin hayatına son veriyor. Film, olayları üç farklı bölümde anlatıyor: saldırıdan kurtulanlar, Norveç’in siyasal liderliği ve davada görev alan avukatlar.

18. Snowden (2016), IMDb: 7,3

18. Snowden (2016), IMDb: 7,3

Amerikan hükümetinin 'güvenlik' adı altında e-postalara, sosyal medya hesaplarına, cep telefonu mesajlarına, hard disklere, kredi kartı ekstrelerine ve hatta bilgisayar kamerasına kadar erişebildiğini öğrenen Edward Snowden, hükûmet gizli hesap olmadığını ve tüm bunların gizli kanunlarla yasallaştırıldığını 2013 Haziranı'nda tüm dünyaya duyurur. Snowden o anda “Amerikan tarihinin gördüğü en büyük vatan haini” ilan edilirken aynı zamanda da bir kahramana dönüşecektir...

19. Şike (1994), IMDb: 7,5

19. Şike (1994), IMDb: 7,5

1950'li yılların Amerikan televizyonlarında bir fenomene dönüşen 'Twenty-One' isimli yarışma tüm halkı ekran başına çekerken televizyon kanalına ve sponsor firmaya da servet kazandırmaktadır. Yarışmada aylardır birinci olan yoksul yahudi Harbie Stempel aylarca halkın hayranlığını kazansa da NBC kanalının yöneticileri bu yarışmacı profilini değiştirmeye karar verir. Yeni gözdeleri ise saygın bir Amerikan ailesine mensup olan Charles Van Doren isimli yarışmacıdır. Stempel ve Doren artık karşı karşıyadır. Ancak hesapta bir terslik vardır! Genç bir avukat olan Dick Goodwin yarışmaya şike karıştırıldığından kuşkulanarak harekete geçer...

20. Deepwater Horizon: Büyük Felaket (2016), IMDb: 7,1

20. Deepwater Horizon: Büyük Felaket (2016), IMDb: 7,1

Filmin öyküsü açık deniz üzerinde faal durumda olan sondaj kulesinin petrol sızdırması ve Nisan 2010 da patlaması ile Amerikan tarihindeki en büyük petrol kaçağı haline gelmesi üzerine kurulu. O gün Deepwater Horizon ‘da çalışan ve olabilecek en korkutucu şartlara maruz kalan 126 kişilik ekibin hikayesi beyaz perdeye taşınıyor. İyi eğitilmiş olan karma ekip vardiyalarını tamamlayıp kıyıda bekleyen aileleriyle bir araya gelmeyi umut ederler. Ancak bir anda hayatlarındaki en kara saati yaşamaya başlayan ekip, okyanusun ortasında durdurulamaz bir yangın ile cesurca savaşmak zorunda kalırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Kraliçe (2006), IMDb: 7,3

21. Kraliçe (2006), IMDb: 7,3

Halkın Prensesi Diana, Paris’te bir trafik kazasında ölmüştür. Kraliçe ve ailesi, bir süre Balmoral Kalesi’nin kapalı kapıları ardında yas tutmayı uygun görürler. Kalpleri kırık olan halkın insanları bu tutumu anlayamazlar ve Kraliçe’den kendilerine açıklama yapmalarını beklerler. Bu durum henüz seçilen Tony Blair üzerinde de baskı unsurudur. Filmin yönetmeni Stephen Frears, İngilterede Kraliyet Ailesi kavramını mercek altına alırken kurguyu esprili bir dille şekillendirmiş. Geleneksel ile aykırı kavramların kıvamında harmanlandığı bir film olarak değerlendiriliyor.

Bunlar da ilgini çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
7
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ahmet Burma

4. maddedeki "Cinayet Günlüğü" filmini izleyenler, sonu hakkında bu yorum altında fikrinizi alabilir miyim?

Shyl

Film gerçekten yaşanan cinayetten bahs ediyor. Katil o dönemde yakalanmamıştı ve katilin hala aralarında olduğunu düşünüyorlardı. O son sahnede oyuncu Song K... Devamını Gör

Baver Asana

liste güzel yalnız Milk filmini izlemedim tavsiye eden var mı ?

Ancient Guy

Tavsiye ederim. Gerçek kişileri merkeze alan tarihi filmlerden hoşlanan herkesin beğeneceği bir film.

Shyl

güzel liste. Daha şimdi HBO-nun "Our boys" dizisini seyr ettim. O da gerçek olayları konu alıyor. Çok da geçmiş tarih değil, ama çok güzeldi