Görüş Bildir
Haberler
Sabiha Gökçen Kimdir? İlk Kadın Pilot Sabiha Gökçen'in Hayatı...

Sabiha Gökçen Kimdir? İlk Kadın Pilot Sabiha Gökçen'in Hayatı...

Şebnem Sucu
19.11.2021 - 11:27

Sabiha Gökçen ilk kadın savaş uçağı pilotudur.  Sabiha, 1913'te Bursa'da doğmuştur ve Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi çocuklarından biridir. İşte Sabiha Gökçen'in hayatına dair merak edilenler; Sabiha Gökçen kimdir, neler yapmıştır?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adı İstanbul'ın 2. havalimanına verilen Sabiha Gökçen Atatürk'ün desteği ile Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na gitmiştir. Dünyaca bir üne sahip olan Gökçen bir kadın olarak sayısız başarıya imza atmıştır. Peki, Sabiha Gökçen kimdir? İşte kısaca Sabiha Gökçen'in hayatı...

Sabiha Gökçen Kimdir?

Sabiha Gökçen Kimdir?

Hayatı

Sabiha Gökçen 22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da dünyaya gelmiştir. Babası Bursa Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzet Bey annesi Hayriye Hanım'dır. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden Sabiha ağabeyi Neşet ile büyümüştür. 12 yaşındayken (1925) Hünkar Köşkü'nde Mustafa Kemal Atatürk ile tanışmayı başaran Sabiha okumak istediğini söylemiştir. Atatürk Sabiha'yı evlat edinerek Ankara'ya götürmüştür. Sabiha, Çankaya İlkokulu, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji, Üsküdar Amerikan Lisesi ve Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'nda öğrenim görmüştür. Ayrıca Fransızcasını geliştirmek için Paris'e gitmiştir.

Gökçen Soyadını Ona Atatürk Verdi

Mustafa Kemal Atatürk, soyadı kanunundan sonra Sabiha'ya Gökçen soyadını vermiştir. O yıllarda havacılığa ilgi duyan Sabiha, Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu'na girmiştir. Gökçen, yedi erkek öğrenciyle birlikte Kırım'a gönderilerek altı aylık yüksek planörcülük eğitimini Koktebel Yüksek Planör Okulu'nda tamamlamıştır. Ülkesine döndükten sonra Eskişehir Hava Okulu’na giren Sabiha uçuş eğitimlerine devam etmiştir.

Dünyanın İlk Kadın Pilotu: Sabiha Gökçen

Dünyanın İlk Kadın Pilotu: Sabiha Gökçen

Sabiha Gökçen Dersim Harekâtı'nın hava saldırısı safhasında yer alarak 'dünyanın ilk kadın savaş pilotu' olmuştur. Gökçen 1938’de yaptığı Atatürk'ün isteği üzerine tek başına yaptığı Balkan turuyla ününü Avrupa’ya yaymıştır 

1938’de orduya alınamadığı için Türkkuşu’nda başöğretmenliğe atanmıştır. Türk Hava Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. Gökçen son uçuşunu 83 yaşıdayken Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde Falcon 2000 uçağıyla yapmıştır.

Evliliği

Gökçen, 1940 yılında Hava Okulu’nda askerî coğrafya ve topoğrafya öğretmeni Üsteğmen Kemal Esiner ile evlenerek ona kendi soyadını vermiştir. Evlilikten 3 yıl sonra ise eşini kaybetmiştir. 

Ölümü

Sabiha Gökçen 88 yaşındayken Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’ne (GATA) kalp yetmezliği şikayeti ile kaldırılmış ve 22 Mart 2001'de vefat etmiştir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
11
4
3
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın