Görüş Bildir
Haberler
Renklerin Diyarı Meksika'dan Ayırdığınız Vakte Değecek 15 Şahane Film

Renklerin Diyarı Meksika'dan Ayırdığınız Vakte Değecek 15 Şahane Film

25.04.2021 - 10:00

Renklerin diyarı Meksika'dan ayırdığınız vakte değecek 15 şahane filmi sizin için derledik. Keyifli okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Los Olvidados (1950)

1. Los Olvidados (1950)
www.beyazperde.com

Dünyanın unutulmuş yerlerinden Meksika'da geçen film, dönemin Meksika'sını son derece dokunaklı bir şekilde peliküle yansıtıyor. Meksika'nın en yoksul mahallerinden birinde yaşayan bir grup çocuk, doğdukları gün suçla tanışmaktadır. Her biri yaşamak için çalmak ya da çeşitli irili ufaklı suçlara yönelmek zorundadır. Ailelerinin durumları ise çocuklarından farklı değildir. Bu gençlerden biri olan El Jaibo, hapistan kaçar ve dışarıdaki hayata kaldığı yerden devam eder. Jaibo suça başvurmaya devam ederken çevresindekilerin hayatını da onarılması mümkün olamayan hasarlar verecektir.

Usta yönetmen Luis Bunuel'in ülkesinden ayrı kalmak zorunda olduğu dönemlerde yaşadığı Meksika'da çektiği 'Unultulmuşlar' dönemin sosyal yapısı ve ekonomisinin insanlar üzerindeki etkisini oldukça çarpıcı bir şekilde ele alıyor.

IMDb: 8,3

2. El laberinto del fauno (2006)

2. El laberinto del fauno (2006)
www.beyazperde.com

Pan’ın Labirenti, fantastik bir dünyaya kaçan küçük bir kızın hikayesini anlatıyor. İspanya’da faşist iktidarın tüm vahşetinin gölgesinde yalnız bir kız çocuğu olan Ofelia, sadist eğilimleri olan babasının etrafındakilere yaptığı tüm eziyetleri bizzat gözlemlemektedir. Bu küçük kız çocuğunun gerçeklikten kaçabileceği tek yer kendi hayal gücüdür. Ofelia, gerçeklikte bulamadığı huzuru, hayallerinde aramaya başlayacaktır. Bu esnada vahşet ise tüm sertliğiyle Ofelia’nın çevresinde vuku bulmaya devam edecektir. Guillermo del Toro’nun gösterildiği sene Cannes’da dakikalarca ayakta alkışlanan yakın dönem başyapıtı, çocukların gözünden savaşın ne kadar sert bir fırtına olduğunu gözler önüne seriyor

IMDb: 8,2

3. Amores Perros (2000)

3. Amores Perros (2000)
www.beyazperde.com

Paramparça Aşklar Köpekler, sinemanın son yıllarda sıkça işlediği çıkış noktalarından bir 'kesişen hayatlar' hikayesini ele alıyor. Film Meksika'nın çeşitli sosyal statülerine sahip üç insanın kesişen ve benzeşen öykülerini işliyor. Genç ve yakışıklı Octavio, geçimsiz ağabeyi ve yengesiyle birlikte yaşıyor. Hiçbir işi olmayan Octavio'nun tek derdi yengesine karşı beslediği büyük aşk. Diğer yandan başarılı bir kariyere sahip olan Daniel ise yolunda giden evliliğini bırakıp başka bir kadını seçiyor. Eski bir suçlu olan El Chiavo ise kendinden yaşça küçük bir kıza vurulmuş durumda. Meksika'nın arka sokaklarında dönen yasadışı olaylardan biri olan köpek dövüşü, hikayenin tüm karakterlerini ilginç bir şekilde bir araya getiriyor. Meksika sinemasının dünyaca ünlü yönetmeni Alejandro Gonzales Inarritu'nun yönetmenliğini yaptığı, ve çıktığı dönem büyük ses getiren bu yapım, yönetmenin kesişen hayatları konu aldığı '21 Gram', 'Babil' ve 'Biutiful' filmlerinin habercisi niteliğinde.

IMDb: 8,1

4. Canoa (1976)

4. Canoa (1976)
www.imdb.com

Bir grup öğrenci, okul gezisi esnasında küçük bir kasabaya varırlar. Kasabanın yerel rahibi, gençleri yakınlarda meydana gelen bir ayaklanmadan kaçan komünistlerle karıştırır ve bölge halkını onları linç etmek için toplar. Felipe Cazals'ın yönettiği film, 1969'da meydana gelen gerçek olaylardan uyarlanmış.

IMDb: 7,9

5. La montaña sagrada (1973)

5. La montaña sagrada (1973)
www.beyazperde.com

Mesihvari bir karakter ruhani bir karakterin zihnine girer ve onun vasıtasıyla türlü gezegenleri mecazlayan renkli bir ekiple tanışır. Buradaki herkesin kendi dünyası vardır ve izlediklerimiz de onların ayrı dünyalarıdır. Artık kutsal dağa doğru başlayacak olan yolculuğun arifesindeyizdir.

Jodorowsky her zamanki gibi kendi kafasındakini, kelimelerden bağımsız olarak resimleyerek portrelemesi zor bir filme imza atıyor. Deli işi bir sinema deneyimi...

IMDb: 7,9

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. El infierno (2010)

6. El infierno (2010)
www.sinemalar.com

Benjamin Garcia, namı diğer Benny, ABD'den sınır dışı edilmiştir. Ülkesine dönen ve kasvetli bir durumla karşı karşıya kalan Benny kendini uyuşturucu işinde bulur. Hayatında ilk defa etrafı bu kadar para, kadın, şiddet ve eğlenceyle çevrilmiştir. Fakat kısa zamanda suçlarla dolu bir yaşamın her zaman mükemmel olmadığını anlayacaktır. Mafya ve organize suçlar hakkında yapılmış kara komedi tarzında olan bu film herkesin sorduğu bir soruyu anlamamıza yardımcı oluyor: Meksika'da bu günlerde neler yaşanıyor?

IMDb: 7,8

7. El castillo de la pureza (1973)

7. El castillo de la pureza (1973)
www.imdb.com

Arturo Ripstein'in yazıp yönettiği 'El castillo de la pureza' (Saflık Kalesi), ailesini 'insanların kötülüğünden korumak' amacıyla 18 yıl boyunca evde hapseden bir adamın hikayesini anlatıyor.

IMDb: 7,7

8. El Norte (1983)

8. El Norte (1983)
www.imdb.com

Ailesi hükümet tarafından öldürtülen iki kardeş, sınırın ötesindeki Amerika'ya, umuda doğru bir yolculuğa çıkar.

IMDb: 7,7

9. La jaula de oro (2013)

9. La jaula de oro (2013)
www.sinemalar.com

İnsan olarak nereye gidersek gidelim yasadışı olduğumuz bir yer olamaz!” Ödüllü görüntü yönetmeni Diego Quemada-Diaz’ın yüzlerce göçmenin anlattıklarından hareketle çekilmiş bu ilk uzun metrajlı çalışması, izleyiciyi gerçekçi ve bir o kadar da şiirsel bir yolculuğa çıkartıyor. Guatemala’nın gecekondu bölgesinden üç genç daha iyi bir hayat hayaliyle Amerika’ya gitmeyi kafaya koyuyor. Meksika’dan geçerken, Chiapas bölgesinden tek kelime İspanyolca bilmeyen Kızılderili Chauk da onlara katılıyor. Yük trenlerinde gizlenerek, demiryollarında yürüyerek ilerleyen gençler bir süre sonra gerçeğin acı yüzüyle karşılaşıyor.

IMDb: 7,7

10. Y Tu Mamá También (2001)

10. Y Tu Mamá También (2001)
www.beyazperde.com

Birçok festivalden ödülle dönen 'Y Tu Mamá También' Meksikalı 17 yaşlarında iki arkadaşın, Julio ve Tenoch'ın öyküsünü anlatıyor. Bu iki kafadar, hayali bir kumsala doğru bir yolculuk planlarlar. Julio ve Tenoch'un olgun bir arkadaşları daha onlara eşlik edecektir; kendilerinden yaşça büyük olan Luisa... Meksika yapımı 'Y Tu Mamá También', gençlerin çıktıkları yolculuktaki deneyimlerine odaklanan ve yaşadıkları dünya ile birlikte kendilerini ve birbirlerini keşfetmelerini anlatan, fonuna günümüz Meksika'sını alan son derece önemli bir film.

IMDb: 7,6

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Gueros (2014)

11. Gueros (2014)
www.sinemalar.com

Annesi ile geçinemeyen Tomas, Mexico City’de yaşayan Sombra olarak da adlandırılan ağabeyi Federico’nun yanına gönderilir. Sombra bu zamana kadar arkadaşı Santo ile oldukça güzel günler geçirir. Şimdi üç genç, idolleri olan bir müzisyenin hastanede olduğunu öğrenir. Meksika müzik sahnesinin kurtarıcısı olarak gördükleri müzisyenin hastaneden tek başına olmasını kabullenemeyen üç genç, onu ziyaret etmeye karar verir. Yola çıkan gençlerin hayatında artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.

IMDb: 7,5

12. Como agua para chocolate (1992)

12. Como agua para chocolate (1992)
www.beyazperde.com

Gözden uzak bir Meksika kasabasında geçen hikayede, Tita ve Pedro birbirlerine aşıktır, en büyük hayalleri ise evlenebilmektir. Evliliklerinin önündeki engeller, Tita'nın ailesi ve geleneklerinden kaynaklıdır. Tita evin en küçük kızıdır ve geleneklerine göre en büyük ablası evlenmeden sıra ona gelmeyecektir. Öte yandan da yaşlı annesine bakmak zorundadır. Ancak bir noktadan sonra Tita'nın en büyük talihsizliği evliliğin önündeki engeller olmayacaktır. Zira annesi, Pedro'ya Tita'nın ablasıyla evlenmesini teklif eder ve Pedro da bunu kabul eder. Kalbi kırılan Tita, üstüne Pedro ile aynı evde yaşamak zorunda kalacaktır...

IMDb: 7,1

13. Vuelven (2017)

13. Vuelven (2017)
www.beyazperde.com

10 yaşında bir çocuk olan Estrella’nın 3 dileği vardır. İlki kayıp olan annesinin geri dönmesidir. Dileği tutan küçük çocuğun annesi geri döner ancak ölür ve her yerde Estrella’yı takip eder. Büyük bir korkuya kapılan Estrella, kendisi gibi yetim olan çocuklardan oluşan bir çeteye katılarak annesinden kaçmaya çalışır. Çok geçmeden ölülerin asla geride bırakılmadığı bir vahşetin ortasında kaldığında, dileklerin asla olmasını istedikleri gibi gerçekleşmediğini fark eder.

IMDb: 7

14. El Mariachi (1992)

14. El Mariachi (1992)
www.sinemalar.com

Başarılı yönetmen Robert Rodriguez'in bir kısa film denemesinden sonra yazıp yönettiği ilk yapım olan 'El Mariachi', 1992 yılında vizyona girdi. 7000 dolar gibi düşük bir bütçeyle tamamlanan film, kurgu ve senaryo yönünden pek tatmin edici bulunmasa da, Rodriguez'in sinemaya olan tutkusunun en güzel örneği. Mariachi, gitarıyla dolaşan yalnız bir gençtir. Girdiği barda çalışan barmene, bahşiş karşılığı müzik yapmayı öneren Mariachi, barın zaten bir 'orkestrası olduğu' için reddedilir ve bardan ayrılır. Ayrıldıktan sonra, gitar kılıfıyla bara giden bir başka adam, gitar çantasında sakladığı makinalı silahıyla, barmen harici herkesi öldürür...

IMDb: 6,9

15. Post Tenebras Lux (2012)

15. Post Tenebras Lux (2012)
www.sinemalar.com

Dünya sinemasının en yenilikçi görsel ustasının bu son filmi doğa ile insanlık, geçmiş ile gelecek arasında kalan bir ailenin karmaşık öyküsünü anlatıyor. Juan ve kentli ailesi, Meksika´nın yemyeşil taşrasında bir ev kurarak her şeyden uzakta hayatın keyfini ve çilesini yaşamaya başlar. Kimse bu iki farklı dünyanın birbirini tamamladığından mı yoksa birbirini yok etmeye mi çalıştığından emin değildir. İzleyiciyi ve eleştirmenleri ikiye bölen bu zorlayıcı ve iddialı film her izleyenin farklı yorumlayacağı 'dışavurumcu bir tablo' gibi kurgulanarak çekilmiş.

IMDb: 6,6

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
3
3
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın