Görüş Bildir
Haberler
Piyasaların Gündemini Fed Belirleyecek: Borsalar Temkinli, Dolar ve Altın Pusuda, Petrol Kesintiyi Bekliyor

Piyasaların Gündemini Fed Belirleyecek: Borsalar Temkinli, Dolar ve Altın Pusuda, Petrol Kesintiyi Bekliyor

Özder Şeyda
31.10.2022 - 10:12 Son Güncelleme: 31.10.2022 - 19:49

Dünyada artan resesyon ihtimali, Fed'in bu hafta gelecek faiz kararında şahin adımlarının güvercinleşebileceği beklentilerini öne çıkarıyor. Kasım ayında 75 baz puanlık artırımın süreceği beklenirken, geleceğe dair soru işaretleri artıyor. Fed Başkanı Jerome Powell, 2 Kasım Çarşamba günü yapılacak toplantı sonrası açıklamalarında bu soru işaretlerini gidermesi beklenirken, belirsizliklerin azalması da piyasalar üzerindeki baskıyı hafifletecek olarak görülüyor.

Yurt içinde son haftalarda rekorlar kıran Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksinde yükseliş iştahında zayıflama kendini hissettiriyor. Son iki işlem gününü düşüşle kapatan endeksin haftaya alımlarla başlaması bekleniyor. Perşembe günü enflasyon verisi kritik olurken, baz etkisiyle düşüşün sinyalleri aranacak. 

Geçen haftalarda dolar karşısında adeta çöküşe geçen sterlin ve siyasi hareketliliklerle sarsılan İngiltere2de bu hafta faiz kararı öne çıkıyor. 

Dolar/TL'de 18,60 kritik sınır olarak korunurken, altın fiyatlamaları Fed'in faiz kararını merkeze alıyor. Petrolde tüm enflasyon ve resesyon bileşenleri talep ve arz dengesiyle izlenirken, jeopolitik gündem de yakından izleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BIST 100 endeksi günü yüzde 2,58 oranında 99.98 puan artışla 3.978,96 puandan kapattı, işlem hacmi 65,083 milyar TL oldu.

BIST 100 endeksi günü yüzde 2,58 oranında 99.98 puan artışla 3.978,96 puandan kapattı, işlem hacmi 65,083 milyar TL oldu.

Geçen hafta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı arifesi olması nedeniyle yarım gün işlem yapılan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi kısa seansı yüzde 1,41 oranında düşüşle 3.878,98 puandan tamamladı.

Uzmanlar veri gündeminde haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi 3. çeyrek büyüme ve ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)'nin öne çıktığını belirtirken, İngiltere'de konut fiyat endeksi ve ABD'de Chicago imalat sanayi PMI'la Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksinin takip edileceğini belirtti.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,62 oranında 23,88 puan artışla 3.902,86 puandan başladı.

Yurt dışında piyasalarda Fed gölgesi temkinli hareket ettiriyor.

Yurt dışında piyasalarda Fed gölgesi temkinli hareket ettiriyor.

ABD'de devam eden bilanço dönemi hisse bazlı hareketleri öne çıkarırken, açıklanan bilançoların ardından cuma gününe New York borsası düşüşle güne başlarken, alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Bugün S&P 500 güne yüzde 0,71, Nasdaq yüzde 0,91 ve Dow Jones yüzde 0,51 oranında düşüşle başladı. 

Avrupa'da, bugün gözler enflasyon ve büyüme verilerinde olurken, enflasyonda yükseliş eğilimi sürüyor. Cuma günü açıklanan verilerde, Almanya'da enflasyon yüzde 10,4 ile 1951 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, İtalya'da da yüzde 11,9 olarak 1984'ten sonra en güçlü artış görüldü. Piyasa beklentilerine göre Euro Bölgesi enflasyonunun yüzde 10,2'ye çıkarak rekor artış göstermesi bekleniyor. 

Geçen haftanın son işlem gününde Avrupa'da endeksler karışık bir görünüm izlerken, bugün de Almanya DAX, İngiltere FTSE ve İtalya FTSE MIB ile Euro Stoxx yükselişle, Fransa CAC düşüşle işlem gördü. 

Asya'da da borsalar yeni haftaya Çin hariç yükselişle başlarken, bölge ekonomileri durgunluk sinyallerini vermeye devam ediyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,8, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 yükselişle günün tamamlarken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 oranında düşüşle kapandı.

Para piyasalarında faiz artışları öne çıkıyor.

Para piyasalarında faiz artışları öne çıkıyor.

Dolar/TL, geçen haftayı gerilemeyle tamamlarken, bugün piyasa açılışında yeniden yukarı yönlü hareketlenerek 18,61'den işlem gördü. Gün sonunda da 18,60 seviyesinden karşılık bulgu. Euro/TL de sabah saatlerinde euro/dolar paritesindeki 0,994 seviyesinin etkisiyle 18,51 seviyesinde işlem gördü. Gün sonunda euro, TL karşısında 18,40, dolar karşısında 0,988 seviyesinden karşılık buldu. 

ABD 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta Şubat 2020 sonrası ilk kez 3 aylık hazine bonosu getirisinin altına inerek, ülke ekonomisinin resesyona girebileceği ihtimalini gösterdi. İki faiz arasındaki fark, geçen hafta eksi 10 baz puana olsa da yeni haftaya başlarken, sıfırın hemen altında seyrediyor.

Fiyatlamalar Fed'in 2 Kasım toplantısında 75 baz puan faiz artırımını kesin görürken, aralık ayında 50 baz puan yüzde 48 ve 75 baz puan yüzde 44 oranında görülüyor. 

Cuma günü açıklanan verilerde Fed'in enflasyonda öncü gösterge olarak gördüğü kişisel tüketim harcamaları eylülde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 6,2 artarken, yıllık artış beklentilerin altında kalırken, enflasyonda tepe seviyesinin aşılmış olabileceği beklentisi de arttı. 

Bu hafta Fed ile öne çıkan İngiltere Merkez Bankası faiz kararı da faizde 75 baz puan artırım yönünde olurken, fiyatlamalar 50 baz puanlık faiz artışı ihtimalini de içeriyor.

Altın fiyatlarında, faiz kararları öne çıkacak.

Altın fiyatlarında, faiz kararları öne çıkacak.

Jeopolitik gerilimlerle yerleştiği mart ayındaki zirvesinden yaklaşık yüzde 20 aşağıda bulunan ons altında fiyatlamalar, enflasyonla mücadelenin ana unsuru görülen faiz artışları sonrası dolardaki güçlenmeyi takip ediyor. Altının güvenli liman konumu dolara geçince gerileyen değerli metal, haftaya gerilemeyle başlarken 1642 dolardan karşılık buldu. Yurt içinde gram altında da seviye 982 lirada bulundu.

Gün sonunda ons altın 1.637 dolardan, gram altın da 979 liradan işlem gördü. 

Demir cevheri de 32 ayın en keskin aylık düşüşüne hazırlanırken, Çin'de Ekim ayındaki fabrika faaliyetindeki beklenmedik düşüşün karamsar bir görünüme neden olmasıyla Dalian'da demir cevher fiyatları Şubat 2020'den beri en keskin aylık düşüşüne hazırlanıyor. Gösterge kontrat bugün kayıplarını artırdı.

Temel metallerin çoğu da haftaya başlarken, güçlü dolar ve Çin'de yeni koronavirüs vakalarının etkisiyle salgın kısıtlamaları nedeniyle düştü. Metallere olan talebin yumuşamasına ilişkin endişelere yol açtı.

Petrol fiyatları, Çin'in büyüme endişeleriyle düşüşte.

Petrol fiyatları, Çin'in büyüme endişeleriyle düşüşte.

Petrol fiyatları, Çin'in Covid-19'un yayılmasıyla mücadele etmek için sokağa çıkma kısıtlamaları uygulamaya devam etmesiyle birlikte talep büyümesine ilişkin yenilenen piyasa endişelerine bağlı olarak bugün aşağı yönlü hareket ediyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Brent ham Kuzey Denizi petrolü Aralık vadeli kontrat bugün en son 1,03 USD düşüşle 94,74 USD/varil seviyesinden işlem gördü. Batı Teksas (WTI) petrolü eşdeğer kontrat ise 1,02 USD düşüşle 86,88 USD/varil seviyesinden işlem gerçekleştirdi.

ANZ Bank analistleri tarafından paylaşılan bir notta, “Çin'in ekonomik büyüme görünümüne ilişkin endişelerin azalmasıyla petrol fiyatları Cuma günü düştü. Ülkenin sıfır Covid stratejisine sıkı sıkıya bağlı kalması, ekonomik aktivitenin baskı altında kaldığını görebilir” bilgisi paylaşılıyor.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’in devlet başkanı Xi Jinping'in sıfır-Covid politikasını sürdürmesiyle Çin genelinde düzinelerce şehir tecrit uygulamarına devam ediyor.

ANZ analistleri, bölgenin enerji kriziyle mücadelesi nedeniyle bir dizi karışık ekonomik verinin ardından Avrupa'daki petrol talebi büyüme beklentilerinin de düşük seyrettiğini bildiriyor.

ANZ notunda, “Piyasa, yaptırımların 5 Aralık'ta başlamasından önce Avrupa'nın Rus ham petrolü alımları için yaklaşan son tarihlere karşı temkinli olmaya devam ediyor. Bu, OPEC+ ittifakının 2 milyon varil/gün üretim kesintisine denk geliyor.” İfadeleri yer alıyor.

OPEC ve Rusya liderliğindeki ortaklarından oluşan OPEC+ grubu geçtiğimiz günlerde üretimini Kasım ayından itibaren 2 milyon varil/gün azaltmayı kararlaştırmıştı.

Gün sonunda Brent petrol varili yüzde 1,23 oranında düşüşle 92,62 dolardan karşılık buldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hafta sonu Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Ukrayna’dan tahıl çıkışı anlaşmasının askıya aldığı bildirildi.

Hafta sonu Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Ukrayna’dan tahıl çıkışı anlaşmasının askıya aldığı bildirildi.

Karar sonrası buğday fiyatları vadeli işlem kontratlarında yeni haftaya yüzde 5 civarında yükselişle başlarken, mısır ve soya fasulyesi kontratları da yüzde 2 yükseliş kaydetti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın