Görüş Bildir
Haberler
Patlayan Kozalakların İçerisindeki Çam Fıstıklarının Faydalarını Biliyor musunuz?

Patlayan Kozalakların İçerisindeki Çam Fıstıklarının Faydalarını Biliyor musunuz?

Çam fıstığı hem yemeklerin hem de tatlıların içinde mükemmel uyum sağlayan bir kuru yemiş türü. Mutfağınızda ona ne kadar yer veriyorsunuz bir düşünün ve sağlık etkilerini yaşayabilmek için uzmana danışarak beslenme düzeninize ekleyin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çam fıstığı binlerce yıldır canlılar için önemli bir besin kaynağı.

Çam fıstığı binlerce yıldır canlılar için önemli bir besin kaynağı.

Paleolitik çağda, çam fıstığı Avrupa ve Asya'da oldukça popülerdi. Mısırlı doktorların çeşitli rahatsızlıklar için çam fıstığı reçete ettiği biliniyordu. Romalı askerlerin savaştan önce de çam fıstığı tükettiği söyleniyor.

1. İştahınızı bastırır.

Çam fıstığı, iştahı engellemeye yardımcı olabilecek belirli yağ asitleri içerir.Çam fıstığı içindeki bu yağ asitleri (özellikle Kore çam fıstığı) iştahı baskıladığı bilinen kolestoktokinin (CCK) adı verilen bir hormon salgılar. (Kaynak)

2. Enerji sağlar:

2. Enerji sağlar:

Çam fıstığı, tekli doymamış yağ, demir ve protein gibi belirli bazı besinler, enerji seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir.Ayrıca büyük bir magnezyum kaynağıdırlar ve besin maddelerinin düşük seviyeleri yorgunluğa neden olabilir.Çam fıstığı ayrıca vücuttaki dokuları oluşturmaya ve onarmaya da yardımcı olur, aksi takdirde yorulmaya neden olabilir.Bu tohumlardaki protein, yakıtı daha yavaş yakmaya da yardımcı olur ve bu, tükenmeye neden olmadan uzun süreli enerji sunabilir.

3. Kalp hastalığı riskini azaltır.

Çalışmalar, çam fıstığının tüketiminin kalp krizi ile ani ölüm riskini azaltabileceğini göstermiştir. (Kaynak) Tekli doymamış yağ, E ve K vitaminleri, magnezyum ve manganez, kardiyovasküler hastalıkları önlemek için sinerjik bir karışım oluştururlar.

Çam fıstığı içindeki pinolenik asit, sağlıklı kolesterolü destekler ve hatta kötü kolesterol düzeylerini (LDL) düşürür.Bu tohumlardaki K vitamini, yaralanmadan sonra kanamayı önlemek için kan pıhtıları oluşturmaya yardımcı olurken, E vitamini de oksijen taşıması için önemli olan kırmızı kan hücrelerini üretmede etkilidir.

4. Diyabet kontrolünde yardımcı.

4. Diyabet kontrolünde yardımcı.

Her gün doğru miktarda çam fıstığı tüketmek, tip 2 diyabet kontrolüne yardımcı olabilir. (Kaynak)Tohumlar ayrıca görme sorunları ve inme gibi ilgili komplikasyonları da önler. Daha da önemlisi, çam fıstığı (ve diğer ağaç kabukları) hem glikoz kontrolü hem de kan lipidleri için yarar sağlar.Ayrıca, tip 2 diyabetli hastalarda bitkisel yağların ve proteinin alımını arttırmak için kullanılabilirler ve bu ikisi, kilo alımına yol açmadan hastalığın semptomlarını iyileştirmek için hayati öneme sahiptir. (Kaynak)

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Beyin sağlığını korur.

5. Beyin sağlığını korur.

Çam fıstığı, oksijen depolamak ve taşımak için gerekli olan bir mineral olan demir barındırır. Bu da beyin sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Ayrıca depresyon, duygu durum bozukluğu gibi rahatsızlıkları da önlemede yardımcı olabilir.

6. Kanser riskini düşürebilir.

Çam fıstığında bulunan yüksek magnezyum seviyesi, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltmada yardımcı olabilir.

7. Güçlü kemikler:

7. Güçlü kemikler:
www.herbsmedicines.com

K vitamini kemik gelişiminde kalsiyum kadar etkilidir diyebiliriz. Bir çalışma, bu vitaminin osteoporozun tedavisinde ve önlenmesinde nasıl yardımcı olabileceğini anlatıyor.

8. Ağırlık yönetiminde yardımcı olur.

Çam fıstığının iştahı bastırabildiğini zaten söylemiştik. Ayrıca içindeki diğer sağlıklı yağ asitleri de göbek yağının yakılmasına yardımcı olur. Bir çalışma, diyette doymuş yağların yerini çam fıstığı (ve genellikle fındık) ile değiştirmenin, kalori alımı veya egzersiz süresinde herhangi bir ek değişiklik yapmadan kilo vermenize yardımcı olabileceğini belirtmektedir.

9. Göz sağlığında etkili.

Çam fıstığı, göz vitamini olarak da bilinen bir antioksidan olan lutein içerir. Çam fıstığında bulunan lutein ve zeaksantin serbest radikal hasarı ile mücadele ederek maküler dejenerasyon ve glokomun önlenmesine yardımcı olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Bağışıklığı artırır.

Çam fıstığı içindeki manganez ve çinko bu işi çok iyi yapabilir. Birincisi vücudun hormonal dengesini ve bağ dokusunun gücünü korumaya yardımcı olurken, ikincisi bağışıklığı artırır ve yara iyileşmesine yardımcı olur.

11. Cilt ve saç güzelliğinde etkili.

Çeşitli temel vitaminler, mineraller ve antioksidanların yüksek konsantrasyonu, çam fıstığının cilt bakımı için yararlı olmasını sağlar. E vitamini ve antioksidanlar yaşlanma sürecini sürdürmek için çalışır. Cildi besler ve çeşitli ortak koşullardan korur. Aynı zamanda cilt üzerinde büyük nemlendirici etkileri vardır.

Bu arada canınız helva çektiyse çeşit çeşit helvalar için bu içeriğimizdeki tariflere göz atabilirsiniz 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ay_seagull

Ayrıca ordan çamfıstığını çıkarıp örneğin havuç yazsakta ydaa ne bileyim enginar bunlarda aynı etkiyi yaratır diye umuyorum çünkü bu içerikleri barındıran bi... Devamını Gör