Görüş Bildir
Haberler
Özgecan, TBMM Genel Kurulu'nda Anıldı

Özgecan, TBMM Genel Kurulu'nda Anıldı

Caner
17.02.2015 - 20:19
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

TBMM Genel Kurulu'nda Partilerin grup başkanvekilleri ve milletvekilleri, Özgecan'ın ailesine başsağlığı diledi, cinayeti protesto etti.

TBMM

TBMM Genel Kurulu'nda, yerlerinden söz alan 4 siyasi partinin grup başkanvekili ile yaklaşık 70 milletvekili, vahşi bir cinayete kurban giden Özgecan Aslan'ın ailesine başsağlığı dileyerek, cinayeti protesto etti.

CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Özgecan'ın ailesine başsağlığı dileyerek, 'Maalesef, bu dönem Meclis ölü ağlayıcıları durumuna düştü. Hep rahmet diliyoruz ama bu ölümlerin önüne bir türlü geçemiyoruz. Evet, acılar üzerinden siyaset yapmamak lazım ama iktidarın da görevi bu ülkedeki acıları engellemek değil midir? Bu soruyu da sormadan geçemeyeceğim' dedi.

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, kadına yapılan her türlü şiddeti nefretle kınadığını belirterek, '6 kızkardeşi ve 1 kızı olan milletvekili olarak Burdur halkı adına, cennetin annelerin ayakları altında olduğunu hatırlatmak isterim. Benim anacağım okuma yazma bilmezdi ama biz 2 oğluna şu öğüdü verirdi: 'kız kardeşlerinize yapılmasını istemediğiniz bir şeyi başkalarının kızlarına düşünmeyin.' Biz bu terbiyeyle büyüdük' diye konuştu.

AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, Özgecan'ın hunharca öldürülmesine tepkisini, 'Bugün Özgecan'ın katlinin ardından yas tutmuyorum, isyan ediyorum ve olanlardan derin utanç duyuyorum. Özgecan benim de kız kardeşim, benim de yakınımın katli söz konusu. Bugün 'yapmayın' diyen kadınların çığlıklarından çok, 'olmaz, olamaz, olmamalı' diyen erkeklerin sesi daha çok ve gür şekilde duyulmalı. Erkeklere anneleri değil, babaları adam olmayı öğretmeli. Şiddetin her türlüsüne ve her şiddet uygulayan kesime karşı topyekun bir karşı duruşu, hepimiz bir hayat tarzı haline dönüştürebilmeliyiz. Herkesin vicdanındaki polis daima iş başında bulunmalı. Bu vesileyle tüm katilleri ve her türlü saldırganlığı, her türlü şiddeti lanetliyorum' sözleriyle dile getirdi.

'İnsanlığımızı utandıran bu erkekliği bir kenara bırakmadan...'

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 'Her gün onlarca kadın cinayeti ve kadına yönelik taciz, tecavüz ve şiddet olaylarının yaşandığı ülkemizde gerekli tedbirleri almayan, failleri cezasızlıkla adeta ödüllendiren tüm kurumlar bu cinayetten sorumludur. Aslında sorunun binlerce yıllık erkek egemen zihniyeti olduğunu ve bu zihniyetle yüzleşmeden insanlığımızı utandıran bu erkekliği bir kenara bırakmadan bu sorun çözülmez' dedi.

Meclis'teki kadın milletvekillerine önemli görevler düştüğünü kaydeden Baluken, kadına yönelik bu insanlık dışı suçlara karşı, Meclis'teki bütün kadın milletvekillerinin siyasi parti ayırımı gözetmeksizin ortak tutum belirlemeleri ve toplumsal destekle beraber bu mücadeleyi üstlenmelerinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Baluken, 'Bugüne kadar bu cinayet, taciz, tecavüz ve şiddet olaylarına karışmış olan erkek kılıklı tüm bu mahlukatları kınıyorum' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bu hunharca cinayeti kınadıklarını belirterek, 'MHP olarak bu konuda alınması gereken hangi tedbir varsa, ivedilikle bu konuda partiler arasında bir değerlendirme yapılarak gerekli adımların atılması gerektiğini belirtiyorum' dedi.

Siyasi partilere çağrıda bulunan Vural, 'Gelin, hep beraber birlikte, kadına uzanan eller ve şiddet konusunda ortak bir bildiriyi kamuoyu ile paylaşalım. Bu konudaki irademizi ortaya koyalım' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Özgecan'ın hayatını kaybetmesinin ardından ulusca çok duygulu anlar yaşadıklarını ve üzüldüklerini söyledi.

Herkesin büyük bir acı yaşadığını ifade eden Hamzaçebi, 'Sanki herkes kendi çocuğunu kaybetmiş gibi yüreği dağlandı. Böylesi bir acı karşısında bütün milletimiz birleşti. Keşke bu birleşmeyi böyle bir acı yaşamaksızın hayatın diğer alanlarında gösterebilseydik. Sayın Başbakan, bu acıdan hareketle kadına şiddet konusunda seferberlik başlatacağını söyledi. Elbette güzel bir şey. Ancak kadına şiddet konusunda bir seferberlik başlatırken öncelikle eğitim sisteminden başlamak gerekir. Toplumu kutuplaştırmak gibi politikalardan vazgeçmek gerekir. Siyasetçilerin bütün topluma huzur veren konuşmalar yapması gerekir. Bunları yaparsak toplum gerilimden kurtulur. Eğitim sistemini reforme edersek, ancak kadına karşı, insana karşı şiddeti, cinayet ve suçları önleyebiliriz' dedi.

'Herkes aynaya bakmalıdır'

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, 'Özgecan kızımızın katlinde herkes bir aynaya bakmalıdır. Yani, 'tecavüzcü, kürtaj yaptıran tecavüz kurbanından daha masumdur' diyenler, 'kadınları hafifçe dövüp korkutabilirsiniz' diyenler, 'çocuk nikahlarının çoğu masumanedir' diyenler, 'kadın herkesin içinde kahkaha atmayacak' diyenler, 'makyaj yapan kadının kaportası bozuktur' diyenler, 'örtüsüz kadın perdesiz eve benzer, perdesiz ev de ya satılıktır ya da kiralıktır' diyenler, 'kadın erkek eşitliğine inanmıyorum' diyenler, 'bir tane kız mıdır kadın mıdır?' diyenler, aynaya bakmalıdır' diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, burada herkesin ortak bir şekilde taziye ifade ettiğini belirterek, millet olmanın temel vasıflarından birinin de kederlerde ortaklık olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

'Yas evlerinin kuralları bellidir, orada hesap kitap yapılmaz, acı karşısında sadece insanlar onurlu bir birliktelik sergiler. Hesap kitap görülecek zamanlar da olur, tartışmanın yapılacağı zamanlar da olur ama yas durumuna ilişkin o taziyeyi ifade ederken araya hesap kitap koymak uygun düşmez. Bu yaşanan cinayetin arkasında çok farklı dinamikler olduğunu, Meclisin içindeki vekiller iyi bilirler. Ama kimi arkadaşların, 'bu işin sorumlusu iktidardır' şeklinde bir hükümle bu yas ortamında böyle bir şey ifade etmesi maalesef bu müktesebatla çelişir; uygun da mantıklı da değildir, bilimsel de değildir. Dolayısıyla, taziyeye uygun bir şekilde hissiyatımızı ifade etmek, tartışmaları yapmaya da elbette başka mecralarda devam etmek gerekir.'

AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, vahşi cinayete tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

'20 yıl boyunca binbir türlü emek ve fedakarlıkla yetiştirdiği, aylarca karnında taşıdığı, büyüttüğü, beslediği, gözünden sakındığı, hastalığında sağlığında yanından bir an olsun ayrılamadığı, güzeller güzeli kızına en acı şekilde veda etti, annesi Songül Aslan. Bizleri de derinden yaralayan bu elim hadiseyi elbette unutmayacağız. Hiçbir kadının şiddet görmek, öldürülmek, tecavüze uğramak kaderi değildir. Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonunda da çalışmalarımız devam etmekte. Köklü çözümlerle bu meseleyi ele almalı ve kalıcı olarak bu meseleyi halletmeliyiz. Çocuklarımıza, gençlerimize kadına yönelik şiddetin toplum vicdanında asla kabul görmeyeceğini, vicdan ve sorumluluk sahibi duyarlı bireyler olmaları gerektiğini öğretmeliyiz. Toplum olarak, birey olarak gereken ne varsa üzerimize düşeni yapmalıyız. Umuyorum ki böylelikle bir daha böylesine tarifsiz acılar yaşamayız.'

AK Parti'li Ramazanoğlu fatiha okudu

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Özgecan'ı vahşice katleden zihniyeti, kişiliği ve yapıyı kınadığını, lanetlediğini belirterek, '3 kız babası birisi olarak, bu cinayetin erkek olmaktan bizi utandırır hale getirdiğini de ifade etmek istiyorum. Bu konuda konuşmak, kınamak yetmez. Küçük çocuklarımıza, kızlarımıza ve kadınlarımıza yönelik şiddeti yok etmek bizim görevimiz olmalıdır. Bunun için yalnız yasa çıkarmak ve suçları ağırlaştırmak yeterli olmuyor. Bunun için soruna doğru teşhis koymak gerekir' dedi.

İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, bu tür olaylardan sonra, cezaların ağırlaştırılması başta olmak üzere, çeşitli tartışmaların gündeme geldiğini belirterek, 'Öncelikle ele alınması gereken şey; eğitim, din ve siyaset adına konuşanların dillerini, söylemlerini gözden geçirmesi, kadını aşağılayan hastalıklı zihniyetten vazgeçmesidir. Bunun için de bütün medya bu kişilere ekranlarını kapatmalı, bizler de bu zihniyet sahiplerine söz veren ekran ve sayfaları karartmalıyız' dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu, konuşmasından sonra, Hz. Peygamber'in ve Özgecan'ın ruhuna fatiha okudu.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Özgecan'ın fotoğrafının yer aldığı tişörtü oturduğu sıranın üstüne koydu.

Muhabir: Coşkun Ergül

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0