Görüş Bildir
Haberler
9 Madde ile Tarihin En Ünlü Siyam İkizleri Chang ve Eng Bunker Kardeşlerin Tuhaf Hikayesi

etiket 9 Madde ile Tarihin En Ünlü Siyam İkizleri Chang ve Eng Bunker Kardeşlerin Tuhaf Hikayesi

cakyz
11.05.2016 - 09:00

Bugün onların 205. doğum günü! İşte tarihin en ünlü siyam ikizleri Chang ve Eng Bunker'ın daha önce hiç duymadığınız şaşırtıcı hayat hikayeleri:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Chang ve Eng Bunker kardeşler, 11 Mayıs 1811 tarihinde dünyaya geldi.

1. Chang ve Eng Bunker kardeşler, 11 Mayıs 1811 tarihinde dünyaya geldi.

Çinli bir baba ve yarı Çinli yarı Malezyalı bir annenin çocukları olarak, o zamanlarki ismiyle Siyam, şimdiki ismiyle Tayland'da dünyaya geldiler ve 'sağ' ve 'sol' isimlerini aldılar. Doğumları o zamanlar feodal toplum düzeninde olan Siyam'da büyük sansasyon yarattı. Ebelerin çoğu lanetlenme korkusuyla onlara dokunmayı reddetti ve kral ikizleri ölüme mahkum etti. Fakat şansları yaver gitti ve ne anneleri onları terk etti, ne de kral bu kararını gerçekleştirdi. Bugünün tıp teknolojisi ile kolaylıkla ayrılabilirlerdi fakat elbette o zamanlar böyle bir imkan yoktu.

2. İkizler zamanla birlikte sürdürdükleri bu yaşama alıştılar.

2. İkizler zamanla birlikte sürdürdükleri bu yaşama alıştılar.

Tek vücut olarak hareket etmeyi, koşmayı, zıplamayı ve yüzmeyi öğrendiler. Yaptıkları bu hareketler aralarındaki 10 cm'lik bağın, 15 cm'ye kadar esnemesine yol açtı. Küçük yaşta babalarını kaybettikleri için 14 yaşından itibaren ailelerinin geçimini sağlamak adına ördek yumurtası satmaya başladılar. İngiliz bir tüccar olan Robert Hunter'ın onları keşfetmesi ve annelerini oğullarının geleceğinin Siyam'ın ötesinde yattığına inandırması da aşağı yukarı bu zamanlarda gerçekleşti.

3. Fakat kralın, onların Siyam'ı terk etmesine razı olması bir üç yıl kadar sürdü.

3. Fakat kralın, onların Siyam'ı terk etmesine razı olması bir üç yıl kadar sürdü.

Ve netice olarak anne, ikizleri Hunter'a 3,000 dolar karşılığında sattı. Bunun üzerine Hunter ve Amerikalı partneri Kaptan Abel Coffin, ilerleyen yıllarda ikizleri Amerika ve İngiltere'deki pek çok tiyatroda sergilediler. Bu yıllar Chang ve Eng kardeşler için oldukça yorucu geçti çünkü her gün ve gün boyu sergilendiler ve çok az dinlenme vakitleriyle şehir şehir gezdiler.

İkizlerin tiyatro performansları da yıllar içinde değişim gösterdi. 1829'da ABD'nin Boston kentinde gerçekleşen ilk gösterilerinde yalnızca sahnede durmak, nasıl yürüdüklerini ve koştuklarını göstermek ve soruları cevaplamak gibi görevleri olan ikizler, sonraları çeşitli akrobasi hareketleri ve güç gösterileri sergilemeye başladılar.

4. Gösterilerinin devam ettiği yıllar boyunca çoğunlukla saygı ve ilgiyle karşılandılar.

4. Gösterilerinin devam ettiği yıllar boyunca çoğunlukla saygı ve ilgiyle karşılandılar.

Yalnızca bir kez, Hunter onları Fransa turnesine götürmek isteyince, Fransız hükümeti bu gösteri talebini 'çocukların akıl sağlığına kötü etki edebileceği' gerekçesiyle geri çevirdi. 

Gösteriler devam ettikçe ikizlerin sabrı tükenmeye başladı çünkü menajerleri onlara iyi davranmıyordu. Örneğin İngiltere'ye yaptıkları bir gemi seyahati için kendisine birinci sınıftan bilet alan Kaptan Coffin, ikizlere geminin tayfasının ve hizmetçilerin kaldığı bölümünden bilet almıştı. Aynı zamanda aldıkları aylık 10 dolar da menajerlerin kazandığının yanında hiçbir şeydi. Tüm bunlardan rahatsız olan ikizler 21 yaşına geldiklerinde bağımsızlıklarını ilan ettiler ve menajerleriyle çalışmayı sonlandırdılar.

5. O dönemde ikizlerin farklı karakterleri üzerine pek çok gazetede makaleler yayımlandı.

5. O dönemde ikizlerin farklı karakterleri üzerine pek çok gazetede makaleler yayımlandı.

Örneğin soldaki ikiz olan Chang, kardeşine göre birkaç santimetre daha kısaydı fakat bu arayı öfkesiyle kapatıyordu. Chang dominant olan kardeşti ve çok öfkeli bir yapısı vardı. Eng ise daha sessiz ve içine kapanık bir karaktere sahipti ve Chang'e göre entelektüel açıdan daha donanımlıydı. Fakat bu farklılıklarına rağmen, yaşanan birkaç istisna dışında ikizler daima tek bir vücut gibi hareket ettiler ortak noktalarını yakalamayı bildiler. Kimileri onların telepatik olarak anlaştığını düşünüyordu çünkü birbirleriyle çok nadir konuşuyorlardı. Bu durum zamanla tıp dünyasında pek çok tartışma yaşanmasına ve pek çok farklı teori üretilmesine sebep oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. 1832 yılında özgürlüklerini kazanmalarının ardından yedi yıl boyunca turlarına devam ettiler.

6. 1832 yılında özgürlüklerini kazanmalarının ardından yedi yıl boyunca turlarına devam ettiler.

Bu süreç ise New York'lu Dr. James Calloway ile tanışmaları ile son buldu. Doktor onlara turları bırakıp dinlenmelerini salık verdi. İkizler de doktorun sözünü dinlediler ve 1839 yılında North Carolina'ya yerleşme kararı aldılar. Artık göz önünde olmak istemiyorlardı ve bu yüzden kırsala yerleştiler, tarımla uğraşmaya başladılar. Bu dönemde Amerikan vatandaşlığına geçtiler ve Bunker soyadını aldılar. Ayrıca Wilkesboro'lu iki kız kardeş olan Adelaide ve Sarah Yates'e gönüllerini kaptırdılar.

İlk olarak Chang, Adelaide'e aşık oldu ve Eng ile Sarah biraz gereklilikten dolayı iletişim kurmaya başladılar. Bir süre sonra bu ilişkiden haberdar olan kızların ailesi evliliklerine karşı çıktı ve kent halkı bunu bir felaket olarak nitelendirdi.

7. Bunun üzerine Chang ve Eng cerrahi müdahale riskini almaya karar verdiler.

7. Bunun üzerine Chang ve Eng cerrahi müdahale riskini almaya karar verdiler.

Gizlice Philadelphia'ya seyahat edip burada ameliyat olmaya karar verdiler fakat Adelaide ve Sarah bu duruma karşı çıkarak onları kararlarından vazgeçirdi.

Bir süre sonra kızların ailesi de evliliğe razı oldu ve iki çift 1843 yılında kızların aile evinde evlendiler. Evliliklerinin üzerinden bir yıl geçtiğinde ise önce Sarah, ondan altı gün sonra ise Adelaide birer kız çocuğu doğurdular. Bir yıl sonra ise tekrar, bu sefer sekiz gün arayla doğum yaptılar. 1860 yılına gelindiğinde Adelaide yedi, Sarah dokuz çocuk dünyaya getirmişti.

Bu dönemde yaşanan talihsizlik ise iki kız kardeşin arasının bozulması ve Adelaide'in ikizlere ait bir başka bir eve taşınması oldu. Bu durum zamanla çok iyi anlaşan ikizlerin de arasını bozdu. Münakaşalarının tek sebebi eşleriyle alakalı durum değildi: Eng'in kumara olan düşkünlüğü ve Chang'in alkol alışkanlığı zamanla ikiliyi yumruk yumruğa getirdi.

8. Hızla büyümekte olan aileleri bir süre sonra ikizleri turlara geri dönme noktasına getirdi.

8. Hızla büyümekte olan aileleri bir süre sonra ikizleri turlara geri dönme noktasına getirdi.

İkizlerin sahip olduğu toplam çocuk sayısı 21'i bulmuştu ve bu durum da mali sıkıntılar yaratmaya başlamıştı. Bu yüzden ikili tekrar Amerika'yı gezmeye ve gösterilerini devam ettirmeye karar verdi. Eski şöhretlerine kavuşmaları çok kısa zaman aldı ve kardeşler bir Avrupa turnesine çıkmaya karar verdiler. Turne oldukça başarılı geçti fakat 1870 yılında gemiyle evlerine dönmekte oldukları sırada Chang ani bir felç geçirdi ve sağ tarafı kısmi olarak paralize oldu.

Chang ve Eng'in son yılları büyük kavgalarla geçti. Bir keresinde Chang eline aldığı bir bıçakla Eng'i tehdit etti ve bunun üzerine ikili aile doktorlarına giderek acil bir operasyon talep ettiler. Fakat doktorları onları ayırmanın kafalarını kesmekle bir olacağını ve kurtulmalarının imkansız olduğunu söyleyerek bu talebi reddetti. Bunun üzerine ikizler, ikisinden birinin ölmesi durumunda doktordan bu operasyonu gerçekleştireceği üzerine söz istediler ve doktor da bunu kabul etti. Fakat bu operasyon ikizlerin pek talihsiz ölümü ile imkansız hale geldi.

9. Dünyaya "siyam ikizleri" terimini kazandıran Chang ve Eng, 1874'ün Ocak ayında, 63 yıldır paylaşmakta oldukları yataklarında yaşamlarını yitirdiler.

9. Dünyaya "siyam ikizleri" terimini kazandıran Chang ve Eng, 1874'ün Ocak ayında, 63 yıldır paylaşmakta oldukları yataklarında yaşamlarını yitirdiler.

Chang, geçirdiği felcin ardından oldukça zayıf ve güçsüz hale geldi, alkolü artırdı ve bronşite yakalandı. Eng ise tüm bu zamanlar boyunca oldukça sağlıklıydı ve kardeşinin sağlık problemleri ona hiç etki etmemiş gözüküyordu. Ölümlerinin ardından yapılan tıbbi incelemeler neticesinde, Chang'in ölümüne beyninde oluşan bir kan pıhtısının sebep olduğuna ve yanında ölü kardeşini gören Eng'in ise geçirdiği şok neticesinde hayatını kaybettiğine karar verildi. Başka bir teori ise, ikizleri birbirine bağlayan dokunun ölümü bir kardeşten diğerine geçirmiş olabileceği yönündeydi. Dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü siyam ikizleri olan Chang ve Eng, dünyaya tıpkı geldikleri gibi birlikte veda ettiler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
513
315
132
21
20
18
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
fcrfcr

Şu içeriği 15 kere daha açarsanız bıkarsınız artık. Umarım.

Ser Can

1811 yılında doğup nasıl ilk showlarını 1929 da yapıyorlar amq ?

Asabi Kedi

1829 sercan

Asabi Kedi

noluo lan =D aklımızda deli sorular,