Görüş Bildir
Haberler
Macaristan: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Macaristan Rehberi

Macaristan: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Macaristan Rehberi

Özge Tepe
16.04.2023 - 14:31

Macaristan, bin yılı aşkın bir tarihi olan bir ülkedir. Bu tarih, büyük olaylarla, krallarla, savaşlarla, müttefiklerle, düşmanlarla, entrikalarla ve bazen de barışçıl yıllarla doludur. Orta Avrupa'nın denize kıyısı olmayan ülkesi Macaristan'ın başkenti Budapeşte'dir. Macarlar, Avrupa'nın diğer büyük dillerinden hiçbiriyle akraba olmayan bir dili konuşmalarıyla Avrupa ülkeleri arasında benzersizdir.

Bu içeriğimizde Macaristan hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Macaristan Hakkında Genel Bilgiler

Macaristan Hakkında Genel Bilgiler

Macaristan, Orta Avrupa'nın denize kıyısı olmayan ülkesidir. Başkenti Budapeşte'dir. Macaristan, bin yılı aşkın bir tarihi olan bir ülkedir. Bu tarih, büyük olaylarla, krallarla, savaşlarla, müttefiklerle, düşmanlarla, entrikalarla ve bazen de barışçıl yıllarla doludur. 

Macarlar, Avrupa'nın diğer büyük dillerinden hiçbiriyle akraba olmayan bir dili konuşmalarıyla Avrupa ülkeleri arasında benzersizdir.

Macaristan hakkında önemli bilgiler:

  • Başkenti: Budapeşte

  • Resmi Diller: Macarca

  • Hükûmet Şekli: Üniter parlamenter cumhuriyet

  • Yüzölçümü: 93.030 km2

  • Nüfus: 9.769.526

  • Para Birimi: Forint

  • Telefon Kodu: 36

Macaristan'ın Tarihi

Macaristan'ın Tarihi

Macarlar göçebe insanlardı ve Karpat havzasına doğudan, Ural Dağları civarında bir yere taşındıklarına inanılıyor. Árpád liderliğindeki Macarlar, 895 civarında havzayı ele geçirdi. 1000 yılında Kral I. Stephen (St. Stephen) Macaristan devletini kurdu ve Katolik dinini standart olarak kabul etti. Stephen, Macaristan'ın Kutsal Tacı ile taçlandırıldı ve Papa tarafından kutsandı. 

1241-1242'de Moğolların işgali ülkede ciddi yıkıma neden oldu ve nüfusun yarısı öldürüldü veya köleliğe sürüldü. İstiladan sonra Kral Béla, ülkeyi daha fazla saldırıdan korumak için güçlü taş kaleler sisteminin inşa edilmesini emretti. Peşte'deki ikinci Moğol taarruzu bu kaleler sayesinde kraliyet ordusu tarafından durduruldu.

Bir Türk fetih ordusunun 1526'da Mohács'ta Macar kraliyet ordusunu yenmesinden sonra, ülke 1541 civarında üç parçaya bölündü; Macar Krallığı, Habsburg hakimiyeti ve Türk hakimiyeti. Macarların durumun kontrolünü ele geçirmesi, yeniden birleşmesi ve Türk hakimiyetinden çıkması 150 yıl aldı. Türk hakimiyetinden sonra ülke, Habsburg hakimiyetinin bir parçası oldu. Daha sonra Macarlar kısmen bağımsızlıklarını yeniden kazandılar ve 1711'de Szatmár'da barış antlaşmasını imzaladılar.

19. yüzyıl boyunca çok önemli reformlar yapıldı. Macarca ülkenin resmi dili oldu ve dil yenilenerek edebî düzeye yükseltildi.1848'de bağımsızlık devrimleri, Macaristan da dahil olmak üzere Avrupa'ya yayıldı. Macarlar, Habsburg egemenliğinin sınırlarını kaldırmaya çalıştılar. Devrimin bastırılmasından sonra, sessiz direniş milleti her zamankinden daha güçlü kıldı. 1867'de Ferenc Deák liderliğindeki bir Macar delegasyonu nihayet Habsburg'larla bir anlaşmaya vardı ve Avusturya-Macaristan Monarşisinin dualist sistemi doğdu.

Birinci Dünya Savaşı'ndan Sonra Macaristan

Birinci Dünya Savaşı'ndan Sonra Macaristan

Birinci Dünya Savaşı sırasında Macaristan, Almanya ve Avusturya ile ittifak kurdu ve yabancı çıkarlar adına yüzbinlerce askerini ölüme gönderdi. 1918'de Monarşi dağıldı ve Macaristan Cumhuriyeti çerçevesinde ilk hükümet kuruldu. Müttefikler savaşı kaybettikten sonra Macaristan'ı ele geçirdiler ve Trianon Antlaşması uyarınca ülkeyi böldüler. 20 milyondan fazla nüfusa sahip Macaristan, 8 milyondan az nüfusa sahip küçük bir ülke haline geldi.

İkinci Dünya Savaşı, Macaristan halkına daha fazla sıkıntı getirdi. Sovyetlere karşı Almanların yanında savaşan Macar hükümeti, sonunda taraf değiştirmeye ve Müttefik ülkelere katılmaya çalıştı. Muhtemelen Macar ovalarının savunmasız kanadının aniden açığa çıkmasından korkan Almanlar, savaşın sonlarına doğru Macaristan'ı istila etti ve milliyetçi müttefiklerinin yararına hükümeti görevden aldı. Savaş sırasında yüzbinlerce kişi öldü veya Alman toplama kamplarına sürüldü.

Almanlar Müttefikler tarafından yenildikten sonra Sovyetler ülkeyi ele geçirdi, Almanları kovdu ve 44 yıl kaldı. 1956'da halk, liderliği bu egemenliği durdurmaya ve Sovyetlerin diktatörlüğünü sona erdirmeye zorlamaya çalıştı, ancak girişim başarısız oldu ve acımasızca cezalandırıldı. Ancak hükümet üzerinde bazı etkileri oldu ve bazı tavizler verildi. Sovyet egemenliği, Macaristan'ın nihayet bağımsız bir demokrasi haline geldiği 1989 yılına kadar sürdü.

1999'da Macaristan NATO'ya katıldı ve 2004'te Avrupa Birliği üyesi oldu.

Coğrafi Açıdan Macaristan

Coğrafi Açıdan Macaristan

Karayla çevrili ve yaklaşık olarak 45° ve 49° N enlemleri ile 16° ve 23° E boylamları arasında yer alan Macaristan, kuzeyde Slovakya, kuzeydoğuda Ukrayna, doğuda Romanya, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan, güneybatıda Slovenya ve batıda Avusturya ile sınırlıdır.

Kékes Dağı , Macaristan'ın en yüksek zirvesidir. Macaristan, drenaj havzası içinde yer almaktadır. Tuna, ülkenin en uzun nehridir. Orman bölgelerinde gri-kahverengi podzolik ve kahverengi orman toprakları hakimken, orman bozkırlarının altında zengin kara toprak veya çernozem toprağı gelişmiştir. Kum tepeleri ve dağınık alkali topraklar da vardır.

Macaristan'ın İklimi

Macaristan'ın İklimi

Karpat Havzası içindeki konumu nedeniyle, Macaristan orta derecede kuru bir karasal iklime sahiptir. Ortalama yıllık sıcaklık yaklaşık 10 derecedir. Ocak ayında -4 ile 0 ve Temmuz ayında da yaklaşık 18 ila 23 °C arasında değişir.

Kaydedilen en yüksek sıcaklık 43 derece iken en düşük sıcaklık ise -34 derecedir. Great Alfold'un orta ve doğu bölgeleri ülkenin en kurak bölgeleridir ve güneybatı yaylaları en yağışlı olanlarıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Macaristan'ın Ekonomisi

Macaristan'ın Ekonomisi

Tarihsel olarak, II. Dünya Savaşı'ndan önce Macaristan çoğunlukla tarımsaldı. 1948'den başlayarak, Sovyet modeline dayalı zorunlu bir sanayileşme politikası, ülkenin ekonomik karakterini değiştirdi. Merkezi olarak planlanmış bir ekonomi başlatıldı ve sanayide (özellikle kadınlar için) ve daha sonra hizmetlerde milyonlarca yeni iş yaratıldı.

Bu süreçte, tarımda istihdam edilen nüfusun oranı 1990'larda yarıdan fazladan yaklaşık sekizde bire gerilerken, 1980'lerin sonlarında endüstriyel işgücü ekonomik olarak aktif nüfusun yaklaşık üçte birine ulaştı. O zamandan beri önemli ölçüde artan hizmet sektörü oldu.

Sovyet tipi ekonomik modernizasyon hızlı bir büyüme sağlasa da, 20. yüzyılın başlarındaki yapısal modele ve modası geçmiş teknolojiye dayanıyordu. Demir, çelik ve mühendislik gibi ağır sanayilere en yüksek öncelik verilirken, modern altyapı, hizmetler ve iletişim ihmal edildi.

Macar ekonomisi, 1973'ten sonra dünya ekonomik krizinin yarattığı zorluğun üstesinden gelemedi. Petrol ve modern teknolojideki dramatik fiyat artışları, büyük bir dış ticaret açığı yarattı ve bu da dış borcun artmasına neden oldu.

Macaristan'ın ekonomisi bugün dünyanın en büyük 57. ekonomisidir.

Macaristan'ın Nüfusu

Macaristan'ın Nüfusu

10. yüzyıldaki başlangıcından itibaren Macaristan çok ırklı bir ülkeydi. Büyük bölgesel değişiklikler, onu I. Dünya Savaşı'ndan sonra etnik olarak homojen hale getirdi. üfusun küçük bir yüzdesi etnik azınlık gruplarından oluşuyor. Bunların en büyüğü Romanlar. Diğer etnik azınlıklar arasında Almanlar, Slovaklar, Hırvatlar, Romenler, Sırplar, Polonyalılar, Slovenler, Rusinler, Yunanlılar ve Ermeniler bulunmaktadır. Etnik grupların yoğunlukları şu şekilde:

  • %98,3 Macar

  • %3,2 Çingene

  • %1,8 Alman

  • %1 beyan edilmedi

Macaristan'da Kültürel ve Toplumsal Hayat

Macaristan'da Kültürel ve Toplumsal Hayat

Diller

Macaristan'da ana dili olarak Macarca konuşulmaktadır. Macar dili, Ural dillerinin Ugor kolunun bir üyesi olarak sınıflandırılır.

Din

Macaristan resmi bir din talep etmiyor ve din özgürlüğünü garanti ediyor. Halkın üçte birinden fazlası Roma katoliğidir. Nüfusun yaklaşık onda biri Kalvinisttir. Lutheryanlık, bir sonraki en önemli azınlık inancını oluşturur ve nispeten daha küçük gruplar, diğer çeşitli Hıristiyan mezheplerine sahiptir.

Kültürel Hayat

Ulusal kültür, 19. yüzyılın başlarından itibaren gecikmiş ulus inşasının olmazsa olmazı haline geldiğinden beri, kültürel yaşam geleneksel olarak oldukça politik olmuştur. Ulusal bilincin gelişmesinde özellikle tiyatro, opera ve edebiyat çok önemli roller oynadı. Şairler ve yazarlar, özellikle kriz durumlarında, ulusal kahramanlar oldular.

Macaristan'da Gezilecek Yerler

Macaristan'da Gezilecek Yerler

Macaristan, eşsiz kültürü ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Burada görmeniz gereken yerlerden birkaçı şunlar:

  • Balıkçı Tabyası

  • Kahramanlar Meydanı

  • Buda Kalesi

  • Zincir Köprü

  • Matthias Kilisesi

  • Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar

  • Macaristan Devlet Opera Binası

  • Macaristan Parlamento Binası

  • Aziz Stefan Bazilikası

  • Vajdahunyad Kalesi

  • City Park

  • Széchenyi Termal Hamamı

  • Margaret Adası

  • Szimpla Kert

  • Dohany Sokağı Sinagogu

Macaristan'a Nasıl Gidilir?

Macaristan'a Nasıl Gidilir?

Birçok havayolu şirketi, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi şehirlerden Budapeşte'ye direkt uçuş düzenliyor. Diğer şehirlere ise aktarmalı olarak gidiliyor. 

Macaristan, Schengen bölgesine dahil olduğundan giriş için vize gerekiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın