Görüş Bildir
Haberler
Kutu Oyunlarına Başlangıç Rehberi: Yeni Bir Hobiye Adım Atmak İsteyenler Buraya

Kutu Oyunlarına Başlangıç Rehberi: Yeni Bir Hobiye Adım Atmak İsteyenler Buraya

Oyun dendiğinde özellikle son dönemde aklımıza öncelikle video oyunları gelse de tüm oyun dünyası elbette bundan ibaret değil. Geçmişi antik medeniyetlere kadar dayanan kutu oyunları uzunca bir süredir insanlık tarihinin bir parçası. Üstelik günümüzde farklı türlerde, gerek arkadaş grubuyla gerek tek kişi dahi oynayabileceğiniz pek çok seçenek de mevcut. Peki bu son derece keyifli ve geniş dünyaya nereden başlamalı, nasıl adım atmalı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kutu oyunlarına başlamak ve yepyeni bir hobiyi keşfetmek isteyenlerin imdadına hazırladığı rehberle İhsan Yeniçeri yetişiyor.

Kutu oyunlarına başlamak ve yepyeni bir hobiyi keşfetmek isteyenlerin imdadına hazırladığı rehberle İhsan Yeniçeri yetişiyor.

Kutu oyunları ile zaten azıcık bile içli dışlı olan bir sosyal medya kullanıcısı iseniz kendisini tanıyor olabilirsiniz. Twitter hesabında hemen her türde kutu oyununa yer veren İhsan bu oyunlar hakkındaki yorumlarını takipçileri ile paylaşıyor. Kendisi son olarak hazırladığı 'Kutu Oyunlarına Başlangıç Rehberi' ile bu hobiye yeni adım atmak isteyen ancak kafası karışan kullanıcılara yol gösteriyor. Gelin İhsan Yeniçeri'nin hazırladığı bu harika rehberden hareketle bu geniş dünyaya adım atmadan önce gözden geçirmeniz ve genel olarak bilmeniz gerekenlere onun paylaşımı ışığında bir göz atalım.

Akla takılan ilk soru elbette "hangi kutu oyunlarını almalıyım" oluyor.

Akla takılan ilk soru elbette "hangi kutu oyunlarını almalıyım" oluyor.

Bu noktada seçenekler neredeyse sınırsız, önemli olan ise kişinin kendi zevklerini keşfederek buna en uygun oyunları seçmesinde yatıyor. Örneğin çabuk sıkılan, bir işin başında saatlerce oturmayı sevmeyen biriyseniz Risk adındaki, uzun oynanış süresi ile de bilinen strateji oyunu size göre olmayabilir dahası yanlış oyunla sürece başlamak sizi bu keyifli hobiye daha adım bile atmadan soğutabilir. Bu noktada oyun türlerine ve türün Yeniçeri tarafından önerilen başarılı örneklerine bir göz atmak faydalı olacaktır.

-Co-op Oyunlar:

Rekabetten hoşlanmayan ancak işbirliğinden ve takım oyununa bayılan oyuncular için ideal olan bu tür oyunlarda ortak bir amaç uğruna takım arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Tür elbette farklı temalara sahip pek çok oyunu da içerisinde barındırıyor. Bu noktada keyif tamamen sizin. Dilerseniz arkadaşlarınızla birlikte çalışarak dünyaya yayılan bir salgın hastalıkla mücadele etmeye çalışın, dilerseniz bir dedektifin ayakkabılarını giyerek beraberce suç dosyalarını çözmek için çabalayın.

  • Pandemic (1-4 oyuncu)

  • Sub Terra(1-6 oyuncu)

  • Suç Günlükleri(1-4 oyuncu)

  • Keşif Gezegen 9 Görevi(2-5 oyuncu)

-Soyut Strateji Oyunları:

Saf oynanışa odaklanan bu tür yapımlar biraz beyin jimnastiği yaparken bir yandan da eğlenmek isteyenler için ideal. Bu türe mensup farklı oyuncu sayılarına sahip farklı oyunlar yukarıda bahsi geçen co-op yapımların tersine rekabet unsuruna odaklanıyorlar.

  • Yamalı Yorgan(2 oyuncu)

  • YINSH(2 oyuncu)

  • Cascadia(1-4 oyuncu)

  • Azul(1-4 oyuncu)

-Parti oyunları:

Kalabalık gruplar için ideal olan bu oyunlar genellikle hızlı eğlence arayan kişiler için ideal olarsak tanımlanabilir. Diğer türlere göre öğrenmelerinin ve adapte olmalarının da kolay oluşuyla öne çıkan yapımlar çok farklı temalar ve oynanış türleri de barındırabiliyorlar. Grup etkinlikleri için ise muhteşem birer kurtarıcı olduklarını söylemek gerek.

  • Dixit(3-8 oyuncu)

  • Detective Club(4-8 oyuncu)

  • Codenames (2-8 oyuncu)

  • Love Letter (2-6 oyuncu)

Oyun türleri elbette bunlarla sınırlı değil.

Oyun türleri elbette bunlarla sınırlı değil.

-Çocuk Oyunları:

Adından da anlaşılabileceği üzere çocuklar için tasarlanan bu oyunlar motor becerilerini ve analitik düşünme yeteneğini arttırdığı gibi aynı zamanda aile ve akran iletişimi konusunda da önemli görevler üstleniyorlar. Tüm bunların yanında temalarına göre çocuklara bir konuyu eğlenceli biçimde öğretmek için de oldukça idealler.

  • Rhino Hero Super Battle(2-4 oyuncu)

  • Ejder Avcıları(2-4 oyuncu)

  • Bandido(1-4 oyuncu)

  • Ghotz Blitz(2-8 oyuncu)

-Set Yapma Oyunları:

Bu türdeki kutu oyunları ise genellikle kartlarla oynanıyorlar ve elimizdeki kartlarla en iyi kombinasyonu oluşturmamızı istiyorlar. Haliyle burada da tema açısından çeşitlilik çok fazla. 

  • Sinners(2-5 oyuncu)

  • Sushi Go(2-5 oyuncu)

  • Monopoly Deal (2-5 oyuncu)

-İşçi Yerleştirme Oyunları:

Yeniçeri rehberinde bu oyunlardan 'kutu oyunlarının ağır abileri' olarak bahsediyor ki haksız da sayılmaz zira bu yapımlar kazanmak için stratejik düşünmeden incelikli plan yapmaya kadar pek çok yetenek talep ediyor. Oyun süreleri hiç de kısa olmayan bu yapımları öğrenmek de oynamak da hayli vakit almakla birlikte bir kez bir oyunda ustalaştıktan sonra (hele bir de kafa dengi bir arkadaş grubuyla oynanıyorsa) alınan keyif de kat kat artacaktır.

  • Arnak Harabeleri (1-4 oyuncu)

  • Dune Imperium(1-4 oyuncu)

  • Tzolk'in: The Mayan Calendar(2-4 oyuncu)

  • Village(2-4 oyuncu)

-Savaş Oyunları:

Savaş oyunları adından da anlaşıldığı üzere bizleri bir savaş alanının ortasına bırakıyor. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan bu oyun türü kısasından uzununa, yoğun stratejik hamlelerle ince ince işlenen hamleler barındıranlardan daha rahat bir nefes alabileceğiniz yapımlara kadar pek çok oyuna sahip.

  • Harekat Normandiya(2 oyuncu)

  • Risk (2-5 oyuncu)

  • Memoir 44 (2 oyuncu)

  • Caesar!: Seize Rome in 20 Minutes! (2 kişilik)

-Alan Kontrolü Oyunları:

Genellikle bir haritanın çoğunluk kontrolünü sağlamayı amaçladığımız oyunlar barındıran bu tarzdaki yapımlar strateji türü ile iç içe geçebilmekte. Fakat Yeniçeri'nin de belirttiği üzere türe mensup olup daha rahat bir havaya sahip oyunlar da bulmak mümkün. Dedik ya, kutu oyunları dünyası derya deniz!

  • İhtilal(2 oyuncu)

  • Kayıp Diyarlar(2-4 oyuncu)

Kutu oyunlarına nereden başlayacağınızı hala bilemiyor veya hızlı bir öneri istiyorsanız bu içeriğimize de bir göz atabilirsiniz.

Gelelim bir diğer meseleye, kutu oyunlarını nereden satın alabiliriz?

Gelelim bir diğer meseleye, kutu oyunlarını nereden satın alabiliriz?

Esasen market raflarından kitapçılara ve oyuncakçılara kadar pek çok yerde karşımıza farklı kutu oyunları çıkıyor. Daha genel geçer diye tabir edebileceğimiz bu oyunlardan bahis sizin de muhakkak duyduğunuz hatta oynamış olduğunuz Monopoly gibi yapımlar. Bu skalanın biraz dışına çıkılmak istendiğinde ise işin içine farklı seçenekler giriyor. Yurtiçi ve yurtdışında farklı seçeneklere sahibiz. Bu noktada pek çoğumuzun ilk tercihi ve seçeneği yurtiçi kanallar olacaktır. Yurtdışındaki pek çok kutu oyununu Türkçe olarak kullanıcılara sunan, bunun haricinde ülkemizden çıkan kutu oyunlarını da oyuncularla buluşturan NeoTroy Games seçeneklerimizden bir tanesi. Bunun haricinde az sonra da değineceğimiz çeşitli kafelerde de kutu oyunu satışı yapıldığını belirtelim. Bunlar haricinde oyunlara çeşitli sosyal medya toplulukları ve grupları üzerinden de ikinci el olarak ulaşmak mümkün.

Şimdi gelelim yurtdışı kanallara. Bu noktada seçeneklerimiz daha geniş. Yalnızca kutu oyunu satan farklı internet siteleri veya e-ticaret platformları üzerinden kutu oyunlarına ulaşmak mümkün ancak ülkemizdeki gümrük politikaları oyunlara yurtdışı kaynaklardan ulaşmak hususunda yıldırıcı olabilir uyarmadan geçmeyelim.

Malumunuz, kutu oyunları genellikle çok oyunculu yapımlar oluyorlar. Peki uygun bir arkadaş çevremiz yoksa kutu oyunu oynayacak diğer kişileri nereden bulacağız?

Malumunuz, kutu oyunları genellikle çok oyunculu yapımlar oluyorlar. Peki uygun bir arkadaş çevremiz yoksa kutu oyunu oynayacak diğer kişileri nereden bulacağız?

Kabul edelim, kutu oyunları kendi arkadaş grupları için gerçekten ideal eğlence yöntemi olabilir ancak kimi zaman ekipteki herkes buna sizin kadar hevesli olmayabiliyor. Hem biraz sosyalleşmek ve yeni insanlarla tanışmak için de kutu oyunları harika birer bahane! Yaşadığınız yere bağlı olarak şehrinizde kutu oyunları ve FRP oynatan kafeler olabilir. Yeniçeri rehberinde bunları birkaç büyük il bazında listeleyerek oyunculara nerelerde kutu oyunu için arkadaş bulabileceklerini de söylemiş.

Bu kafelerde gerekli ücreti ödeyerek geniş bir kutu oyunu seçeneğine kavuşmak ve merak ettiğiniz oyunları satın almadan önce denemeniz de mümkün. Bunun haricinde yine çeşitli sosyal medya grupları ve toplulukları da kutu oyunu oynayacak arkadaş bulmak konusunda imdadınıza yetişebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kutu oyunlarını dilerseniz dijital olarak, internet üzerinden de oynayabilirsiniz.

Kutu oyunlarını dilerseniz dijital olarak, internet üzerinden de oynayabilirsiniz.

Ee, devir hız ve teknoloji devri! Kutu oyunlarının pek çoğu da çağa ayak uydurarak dijitalize oldular. Evinizden çıkmadan, bırakın ülkeyi dünyanın bir ucundaki kişilerle dahi kutu oyunu oynamanız mümkün. Bu konuda da seçenekler internetin imkanları kadar geniş. Dilerseniz tarayıcı üzerinden Codenames gibi oyunları direkt olarak kendi sitelerinden oynayabileceğiniz gibi dilerseniz bunlar için mobil uygulamalar veya oyunların Steam gibi dijital marketlerde satılan versiyonlarını da kullanabilirsiniz. 

Bu konuya bir parantez açarak neredeyse sınırsız oyun imkanı sunan Tabletop Simulator'a da ayrıca değinmek gerek. Steam üzerinden cüzi bir ücret karşılığında satın alabileceğiniz yapım Steam'in atölye desteği sayesinde aklınıza gelecek neredeyse her oyunu anında ekranınıza taşıyor. Size de yalnızca girip arkadaşlarınızla oyunun tadını çıkartmak kalıyor.

İnternet üzerinden oynayabileceğiniz kutu oyunlarına göz atmak isterseniz sizi şöyle alalım.

Kısacası herkesin zevkine ve olanaklarına uygun bir kutu oyunu muhakkak var!

Kısacası herkesin zevkine ve olanaklarına uygun bir kutu oyunu muhakkak var!

Tek kişi oynananlardan 8 kişilik büyük grupları eğlendirenlere, birlikte çalışabileceğiniz oyunlardan göğüs göğüse çarpışabileceğiniz yapımlara kadar kutu oyunları her oyuncunun keyfi için bir şeyler sunuyor. Önemli olan ise sizin kendiniz veya arkadaş grubunuz için uygun oyunu bulabilmeniz. Umuyoruz ki İhsan Yeniçeri'nin rehberinden hareketle hazırladığımız bu yazıda size yardımcı olabilmişizdir. 

Peki sizin önerebileceğiniz veya tutkunu olduğunuz kutu oyunları var mı? E buyurun yorumlara!

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın