Görüş Bildir
Haberler
Kadınların Cinsel Bir Obje Gibi Görülmesine Karşı Çıkan Birbirinden Çarpıcı Film Önerileri

Kadınların Cinsel Bir Obje Gibi Görülmesine Karşı Çıkan Birbirinden Çarpıcı Film Önerileri

Merhabalar. Kadınların cinsel anlamda objeleştirilmesine karşı olan filmler, kadın hakları, cinsel istismar, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadın dayanışması gibi konuları ele alır. Bu filmler kadınların yaşadığı sosyal sorunlar konusunda toplumda farkındalık yaratır. Bu içerikte kadınların sorunlarını ve yaşadıkları zorlukları konu alan filmler listelenmiştir.

İyi seyirler dilerim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

24. Thelma & Louise (1991)

24. Thelma & Louise (1991)

Film, iki kadının haftasonu tatili için çıktıkları yolculukta başlarına gelen bir olay yüzünden kanun kaçağına dönüşmelerini konu alıyor. İkilinin bu yolculuğu bir süre sonra bir tür özgürleşme, 'kız kardeşlik' hikayesine dönüşüyor.

Yönetmen: Ridley Scott

Oyuncular: Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel

23. Bad Girls (1994)

23. Bad Girls (1994)

Bar fahişesi Cody Zamora, arkadaşı Anita'yı taciz eden bir müşteriden onu öldürerek kurtarır ve idam cezasına çarptırılır. Ancak Anita ve iki arkadaşı Eileen ve Lilly, Cody'yi kurtarır ve dörtlü, onları takip etmek için tutulan iki Pinkerton dedektifi olan Graves ve O'Brady'den kurtulmak için Teksas'a kaçar. 

Yönetmen: Jonathan Kaplan

Oyuncular: Madeleine Stowe, Mary Stuart Masterson, Andie MacDowell

22. Boys Don't Cry (1999)

22. Boys Don't Cry (1999)

Gerçek olaylara dayanan filmde Brandon Teena, küçük bir Nebraska kasabasının popüler yeni çocuğudur. Erkeklerle takılıyor, içki içiyor, küfür ediyor, daha önce hiç bu kadar duyarlı ve düşünceli bir genç adamla tanışmamış genç kadınları büyülüyordur. Ancak hayatı hakkında sakladığı bir sır var: Çeşitli suçlardan başka bir kasabada aranıyordur ve Brandon Teena değil, Teena Brandon adında bir kadın olarak doğmuştur. En iyi arkadaşları bunu keşfettiğinde Brandon'ın hayatı paramparça olur.

Yönetmen: Kimberly Peirce

Oyuncular: Hilary Swank, Chloë Sevigny, Peter Sarsgaard

21. 9 to 5 (1980)

21. 9 to 5 (1980)

Franklin Hart gezegenin en büyük 'cinsiyetçi, bencil, yalancı, ikiyüzlü bağnaz' patronudur. Kadın ofis çalışanlarından yararlanmaktan, onları küçük düşürmekten mutluluk duyar. Yardımcısı Violet de iş arkadaşları Doralee ve Judy ile birlikte patronlarını tuzağa düşürmek için komik yöntemler dener.

Yönetmen: Colin Higgins

Oyuncular: Jane Fonda, Lily Tomlin, Dolly Parton

20. The Color Purple (1985)

20. The Color Purple (1985)

Film, güneyli zenci bir kadının, kırk yılı aşkın süredir babası ve başkaları tarafından tacize uğradıktan sonra kimliğini ve benliğini bulmakta zorlanmasını konu alıyor.

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Danny Glover, Whoopi Goldberg, Oprah Winfrey

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. Norma Rae (1979)

19. Norma Rae (1979)

Kendisinden önceki birçok aile üyesi gibi, Norma Rae de yerel bir tekstil fabrikasında çalışıyor ve burada düşük maaş, uzun çalışma saatleri ve berbat çalışma koşullarıyla boğuşuyordur. Ancak işçi aktivisti Reuben'in heyecan verici bir konuşmasını dinledikten sonra Norma, işçi arkadaşlarını sendikacılık davasının arkasında toplamak için ilham alır. Kararı ailesini, özellikle de nişanlısı Sonny'yi küçük düşürür.

Yönetmen: Martin Ritt

Oyuncular: Sally Field, Beau Bridges, Ron Leibman

18. Working Girl (1988)

18. Working Girl (1988)

Tess McGill, New York'taki büyük iş dünyasında ilerlemeye çalışan fakat hüsrana uğramış bir sekreterdir. Bir kayak tatilinde patronu bacağını kırınca bir şans yakalar. McGill, kariyerinde ilerlemek için patronunun yokluğundan yararlanır.

Yönetmen: Mike Nichols

Oyuncular: Melanie Griffith, Harrison Ford, Sigourney Weaver

17. Little Women (2019)

17. Little Women (2019)

İç Savaş'tan sonraki yıllarda, Jo March New York'ta yaşıyor ve hayatını yazar olarak kazanıyordur. Kız kardeşi Amy March ise Paris'te resim eğitimi alıyordur. Amy, Jo'ya evlenme teklif eden ancak sonunda reddedilen çocukluk aşkı Theodore Laurence ile tesadüfen karşılaşır. En büyük kardeşleri Meg March bir öğretmenle evliyken, utangaç kız kardeşi Beth ise aileyi yeniden bir araya getiren yıkıcı bir hastalığa yakalanır.

Yönetmen: Greta Gerwig

Oyuncular: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh

16. Bend It Like Beckham (2002)

16. Bend It Like Beckham (2002)

Londra'da Hintli bir aile, futbol oynayan kızlarını geleneksel bir şekilde büyütmeye çalışır ama aralarında çatışma çıkar. Bir Hint düğünü için hazırlanan ve mükemmel chapatti pişiren huysuz abla Pinky'nin aksine Jess'in hayali, kahramanı David Beckham gibi profesyonel olarak futbol oynamaktır.

Yönetmen: Gurinder Chadha

Oyuncular: Parminder Nagra, Keira Knightley, Jonathan Rhys Meyers

15. Waitress (2007)

15. Waitress (2007)

Jenna mutsuz bir evlidir ve az para kazanmaktadır. Bir turta yapma yarışmasını kazanmayı umar ve böylece para ödülüyle kocası Earl'den ayrılacak kadar parası olacaktır. Ancak hamile olduğunu öğrenir ve bu da planlarını alt üst eder.

Yönetmen: Adrienne Shelly

Oyuncular: Keri Russell, Nathan Fillion, Jeremy Sisto

İçeriğin Devamı Aşağıda

14. Moolaadé (2004)

14. Moolaadé (2004)

Bir Afrika köyünde, 4-9 yaşlarındaki altı kız sünnet edilecektir. Tüm çocuklar bu ameliyatın korkunç bir işkence ve bazen de ölümcül olduğunu bilirler ve tüm yetişkinler bilir ki bazı kesilmiş kadınlar sadece sezaryen ile doğum yapabilir. Kızlardan ikisi operasyondan kaçmak için kendilerini kuyuya atar. Diğer dört kız da yedi yıl önce kızını sünnet ettirmeyi reddeden bir kadından 'sihirli koruma' ister. 

Yönetmen: Ousmane Sembene

Oyuncular: Fatoumata Coulibaly, Maimouna Hélène Diarra, Salimata Traoré

13. Legally Blonde (2001)

13. Legally Blonde (2001)

Modaya uygun giyinen bir kız öğrenci yurdu kraliçesi olan Elle Woods, erkek arkadaşı tarafından terk edilir. Onu hukuk fakültesine kadar takip etmeye karar verir. Oradayken, aslında görünüşünden daha fazlası olduğunu anlar.

Yönetmen: Robert Luketic

Oyuncular: Reese Witherspoon, Luke Wilson, Selma Blair

12. Joy (2015)

12. Joy (2015)

Biyografi türündeki bu film ''Miracle Mop''un mucidi ve Ingenious Designs'in kurucusu olan Joy Mangano'nun üç çocuğuyla birlikte tek başına verdiği mücadeleyi konu alıyor.

Yönetmen: David O. Russell

Oyuncular: Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Bradley Cooper

11. Lady Bird (2017)

11. Lady Bird (2017)

Film, lise son sınıfta okuyan Uğur Böceği'nin yaklaşan üniversite tercihinin yarattığı stresi, ergenlik sorunlarını, sosyal hayatında yaşadığı zorlukları ve annesi ile arasındaki zıtlaşmaları konu alıyor.

Yönetmen: Greta Gerwig

Oyuncular: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts

10. Frida (2002)

10. Frida (2002)

Film, felç edici bir kazanın acısını ve çalkantılı evliliğini işine yoğunlaşmak için bir araç olarak kullanan sanatçı Frida Kahlo'nun mücadelesini ve hayat hikayesini konu alıyor.

Yönetmen: Julie Taymor

Oyuncular: Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Monster (2003)

9. Monster (2003)

Film, erkekleri cezbetmekle suçlanan ve sonunda 2002'de idam edilen seri katil Aileen Wuornos'un gerçek hikayesini konu alıyor. 1989'da fahişe olarak çalışan Aileen Wuornos, Selby adında genç bir kadınla tanışıp ilişki kurar. Hayatını düzeltmeye kararlıdır ve meşru bir iş bulmaya çalışıyor, ancak eğitimsiz olduğu içi başarılı olamaz. Yerel eyaletler arası otoyolda otostop çeken bir fahişe olarak çalışmaya başlar. Bir süre sonra da paralarını ve arabalarını alarak müşterileri öldürmeye başlar. 

Yönetmen: Patty Jenkins

Oyuncular: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern

8. Erin Brockovich (2000)

8. Erin Brockovich (2000)

Film, işsiz bekar bir annenin, hukuk asistanı olmasını ve şehrin su kaynağını kirletmekle suçlanan bir California elektrik şirketini neredeyse tek başına çökertmesini konu alıyor.

Yönetmen: Steven Soderbergh

Oyuncular: Julia Roberts, Albert Finney, David Brisbin

7. The Help (2011)

7. The Help (2011)

1960'ların sivil haklar hareketi sırasında gelecek vadeden bir yazar, Afro-Amerikan hizmetçilerin yanlarında çalıştıkları beyaz ailelere bakış açılarını ve her gün çektikleri zorlukları ayrıntılarıyla anlatan bir kitap yazmaya karar verir.

Yönetmen: Tate Taylor

Oyuncular: Viola Davis, Emma Stone, Octavia Spencer

6. The Kids Are All Right (2010)

6. The Kids Are All Right (2010)

Nic ve Jules, yapay döllenme yoluyla dünyaya gelmiş iki çocukları olan lezbiyen bir çifttir. Ergenliğe adım atan çocuklar ise artık babalarıyla tanışmak isterler. Babalarının izini süren çocuklar sonunda gerçek babaları Paul'le tanışırlar.

Yönetmen: Lisa Cholodenko

Oyuncular: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo

5. I Am Not a Witch (2017)

5. I Am Not a Witch (2017)

Yerel köyündeki sıradan bir olayın ardından 8 yaşındaki Shula, büyücülükle suçlanır. Kısa bir duruşmanın ardından suçlu bulunur, devlet tarafından gözaltına alınır ve bir cadı kampına sürülür. Kampta, bir cadı olarak yeni hayatını çevreleyen kuralların kendisine gösterildiği bir kabul törenine katılır. 

Yönetmen: Rungano Nyoni

Oyuncular: Maggie Mulubwa, Henry B.J. Phiri, Nancy Murilo

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Mustang (2015)

4. Mustang (2015)

Türkiye'nin kuzeyindeki bir köyde, Lale ve dört kız kardeşi, bazı erkeklerle masumca oynayarak okuldan eve yürüyorlardır. Oyunları ise beklenmedik sonuçları olan bir skandalı başlatır. Aile evi giderek bir hapishaneye dönüşür, ev hanımlığı okulun yerini alır ve evlilikler ayarlanmaya başlanır. Ortak bir özgürlük tutkusunu paylaşan beş kız kardeş ise kendilerine dayatılan kısıtlamaları aşmanın yollarını bulmaya çalışır.

Yönetmen: Deniz Gamze Ergüven

Oyuncular: Güneş Şensoy, Doğa Zeynep Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu

3. The Jane Austen Book Club (2007)

3. The Jane Austen Book Club (2007)

Altı Kaliforniyalı, Jane Austen'ın eserlerini tartışmak için bir kulüp kurar. Ancak ilişkilerinin - hem eski hem de yeni - onun romanlarının 21. yüzyıl versiyonlarına benzemeye başladığını fark ederler.

Yönetmen: Robin Swicord

Oyuncular: Kathy Baker, Hugh Dancy, Amy Brenneman

2. The Diary of a Teenage Girl (2015)

2. The Diary of a Teenage Girl (2015)

1970'lerin San Francisco'sunda yaşayan genç bir sanatçı olan Minnie, annesinin erkek arkadaşıyla bir ilişkiye girer. Minnie, çekici olduğunu ve seksi sevdiğini keşfeder. Film, cinsel taciz ve reşit olan bir genç kızın kendini bir kadın olarak keşfetmesiyle ilgilidir.

Yönetmen: Marielle Heller

Oyuncular: Bel Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig

1. Girlhood (2014)

1. Girlhood (2014)

Ümitsiz bir genç kız bir çeteye katılır, kendini yeniden keşfeder ve bu süreçte özgüven duygusu kazanır. Ancak kısa süre sonra bu yeni hayatın onu daha mutlu etmediğini anlar.

Yönetmen: Céline Sciamma

Oyuncular: Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh

Siz toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çeken bu filmler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın