Görüş Bildir
Haberler
İzleyecek Film Arayanlar Buraya! İşte Size Black Mirror'ı Aratmayacak 22 Film Önerisi

İzleyecek Film Arayanlar Buraya! İşte Size Black Mirror'ı Aratmayacak 22 Film Önerisi

Adorno
31.10.2021 - 17:08

Hangimiz hayatımızı teknolojinin dışında hayal edebiliriz? Peki ya inandığımız sınırlar ortadan kalktığında ne kadar ileri gidebiliriz? İşte bu sorulara cevap arayan birbirinden sürükleyici filmleri sizler için derledik!

Not: Film açıklamaları için Beyazperde ve Sinemalar.com kaynak olarak kullanılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Circle (2015)

1. Circle (2015)

Aralarında hamile bir kadının da bulunduğu (Allegra Masters), hemen hemen her ırk ve yaştan birbirine yabancı 50 kişi, kendilerini nasıl geldiklerini hatırlamadıkları büyük, karanlık ve gizemli bir odada kapalı halde bulur. Hareket etmelerini kısıtlayan birbirlerine dönük oldukları bir çemberde her iki dakikada bir, birisinin odanın ortasındaki elektrikli cihazla ölmesi gerektiğini öğrenirler. Başlarda saldırılar rastgele görünse de zaman geçmeden grup olarak sıradaki ölecek kişinin kim olduğunu belirleyebileceklerini fark ederler. Oylama yapma ve makineyi kontrol etme şansları vardır. Fakat kimin ölmeyi hak ettiğine nasıl karar verebilirler ve geriye bir kişi kaldığında ne olacaktır?

2. Minority Report (2002)

2. Minority Report (2002)

Dedektif John Anderton, psişik güçlere sahip kahinler ve bazı teknolojik aygıtlar sayesinde cinayetleri daha işlenmeden önce farkedip suçluları yakalayan özel bir polis biriminin başındadır. Anderton’ın kusursuz işlediğine inandığı sistem, birdenbire tersine döner. Anderton’ın şefi olduğu birim, cinayet suçlamasıyla onun peşine düşer. Avcı artık av olmuştur... Şimdiye kadar kölesi olduğu sistem, artık John'un başının belası haline gelmiştir.

3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

3. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Sil Baştan, ayrıldığı sevgilisinden kalan hatırlarını sildiren bir adamın hikayesini anlatıyor. İki yıl boyunca beraber olduğu sevgilisinden oldukça şaşırtıcı bir haber alan Joel Barish, bir teknolojik deneye katılan sevgilisine ilişkilerini tamamen hafızasından silinmeden hatırlatmaya çalışmaktadır. Yani Barish’in kim olduğunu bile hatırlamamaktadır. Bu gelişme üzerine küplere binen adam, aynı prosedürü kendi üzerinde de gerçekleştirmek ister.

4. Moon (2009)

4. Moon (2009)

Astronot Sam Bell, Lunar Industries ile üç senelik bir kontrata imza atmıştır. Sözleşmede gezegenimizi besleyen önemli enerji kaynaklarından olan Helium-3'ü keşfetmek üzere Ay'ın karanlık bir köşesine gönderilmesi yeralmaktadır. Bu meşakkatli görevde yalnızlık artık kaderi olacaktır. Görevi esnasında başına talihsiz bir kaza geliverir. Uydu bağlantısının da kopmasıyla tüm iletişimi kaybeden Sam'i zor zamanlar beklemektedir. Neyse ki Ay'da çekmek zorunda olduğu zor günlerinin sonlarına yaklaşmıştır ve evine dönüp karısı ve kızıyla özlem gidermesine ramak kalmıştır. Sonunda Sarang üssünden ayrılacak ve bir robot olan Gerty'den başka kişilerle konuşabilecektir. Tabi ki şanssızlıklar Sam'in peşini bırakmaz çünkü bu defa da sağlığından olmuştur. Sam, halüsinasyonlar görmeye başlar ve hafızasını da yitirmeye, oraya nasıl geldiğini dahi unutmaya başlar. Sam o andan itibaren etrafında neler olup bittiğini anlamak için savaşmaya başlayacaktır.

5. The Purge (2013)

5. The Purge (2013)

Amerikan hükümetinin başı suçlular ve hapishanelerle derttedir. Cezaya çarptırılan suçluların sayısı kontrol altına alınamamakta, bu nedenle de hapishaneler kapasitelerinin bir hayli üzerinde sayıda suçluyu barındırmaktadır. Bu soruna çözüm olabilecek son çare ise son derece ilginçtir. Yılda bir gece 12 saat boyunca suçlu ne yakalanacak ne de cezalandırılacaktır. Polise başvurulmayacak, hastanelerden de yardım istenmeyecektir. Bu 12 saat boyunca suçlular, bir şekilde suçtan etkilenen insanlar ya da sıradan vatandaşlar tarafından cezalandırılacaktır. James ve Mary o geceyi tamamen güvenlikli evlerinde geçirmeyi planlarken, merhamet dolu kızları sokakta savunmasız bir adamı eve alır ve ailenin başına çok büyük bela açar... İşler içinden çıkılmaz bir hal alacaktır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Okja (2017)

6. Okja (2017)

Birlikte Güney Kore'nin dağlarında büyüdüğü Okja isimli değişik hayvanı ile neredeyse cennet gibi bir 10 yıl geçiren Mija (An Seo Hyun) isimli kız, Okja'ya gözü gibi bakar. Fakat Okja'nın peşinde bazı kişiler vardır. Onun üzerinde deney yapmak, hayvanı insanlara sergilemek için kullanmak isterler. Uluslararası bir şirkette CEO olarak görev yapan ve Mija’nın arkadaşı olan Lucy Mirando (Tilda Swinton), kendisinin yararına olacağı ve bu durumdan kar sağlayacağı için bir yolunu bulup Okja'yı yakalar ve New York'a gönderir. Bunun üzerine Mija onu kurtarmak için yollara düşer ancak onun üzücü yolculuğu bir grup kapitalist ve kötü niyetli kişiyle çakışır. Mija'nın tek amacı çok sevdiği dostunu eve getirmektir. Bu farklı grupların hepsi de Okja'nın kaderinin kontrolünü ellerine almak için birbirleriyle savaş vereceklerdir.

7. Truman Show (1998)

7. Truman Show (1998)

Dünyanın en güzel adalarından birinde yaşayan halk imrenilecek derecede ütopik bir hayat sürmektedir. Bu adada yaşayan insanlar her güne mutlu uyanıp herhangi bir sorunla karşılaşmadan günü sonlandırıyorlardır. Başkarakterimiz Truman da bu şanslı insanlardan biridir. Güzel bir eşe ve mutlu bir hayata sahip olan Truman, bir gün öldüğünü zannettiği babasını caddede gördüğü ana kadar hayatı olduğu gibi yaşar. Babasını gördüğüne emindir. Ancak adam bir anda ortalıktan kaybolmuştur. İlerleyen günlerde çeşitli gizemli anlar yaşayan Truman bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edecek, sahip olduğu hayatın gerçek olup olmadığını anlamaya çalışacaktır.

8. Marjorie Prime (2017)

8. Marjorie Prime (2017)

Ölen kocasını unutamayan 86 yaşındaki Marjori, holografik projeksiyonlar sayesinde ona benzer genç ve yakışıklı bir hizmetli edinir. Marjorie artık tüm zamanını merhum kocasının bilgisayarlaştırılmış hali ile geçirmektedir. Aradaki iletişim derinleştikçe, eski anılar yeniden inşa etmeye başlanır.

9. THX 1138 (1971)

9. THX 1138 (1971)

İnsanlık 25. yüzyılda mekanikleşmenin son safhasına ulaşmıştır. Yeraltında ultra hijyenik ortamlarda yaşayan insanların artık bir ismi ya da kimliği yoktur. Yalnızca kodlarla tanımlanan bu dünyada insanlar, özel bir ilaçla duygulardan arındırılmıştır. Amaç cinselliği yok ederek nüfusu belli bir sayıda tutabilmektir. THX 1138 bu kapalı toplumda yaşayan sıradan bir işçidir. Evini LUH 3417 isimli bir kadın arkadaşıyla birlikte paylaşmaktadır. Ancak aralarında herhangi bir duygusal bağ yoktur, her gün aldıkları ilaçlar bunu engellemektedir. LUH ilacı almayı reddeder ve THX ona katılır. Değişim başlamıştır.

10. In Time (2011)

10. In Time (2011)

Will Salas (Justin Timberlake), bir hata sonucu cinayetten hüküm giyer ve hapishaneden kurtulmak için tek şansı gerçek yüzünü gördüğü sistemi çökertmektir. Zira zamanın rahatlıkla satın alınabildiği bu sistemde zenginler sonsuza kadar genç kalarak yaşarken, fakir ve güçsüz olanlar ise ölür ve elenirler. Üstelik kendi yaşayamadıkları yıllar başkalarının hayatlarına eklenir. Güçsüz olanlar sadece bir gün daha hayatta kalabilmek için 'zaman' dilenir, ödünç alır hatta bazen zamanı çalarlar. Will Salas ise bütün bu yozlaşmış sisteme karşı baş kaldıracaktır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Children of Men (2006)

11. Children of Men (2006)

Dünyanın en genç insanı on sekiz yaşındayken ölmüştür ve insanlık, neslinin tükenme olasılığı ile karşı karşıyadır. 2027 yılı itibari ile dünya, hiçbir şekilde anlam verilemeyen olaylara sahne olmaktadır. Artık üremek diye bir şey yoktur. Bu durum siyasi açıdan da tüm dengeleri sarsar. Yaşananlar karşısında bir grup insan var oluşlarını akışa teslim ederken diğer bir grup ise olanları değiştirmek için mücadeleye girişir. Bu süreçte Büyük Britanya, yönetim biçimi olarak kullandığı askeri emperyalist sisteminden ötürü kargaşaya engel olmayı başaran ve huzurunu koruyan ülke konumundadır. Yine de ülkeye girmek isteyen çok sayıda mülteci vardır. Theo, bu olaylar içinde geride duran bir bürokrat konumundayken, bir gün kaçırılır. Sevgilisi Julian da işin içindedir ve mültecilerin haklarını korur. Theo’dan istenilen tek şey bürokratik destektir.

12. Cam (2018)

12. Cam (2018)

Genç ve güzel bir kız olan Alice, üye olduğu bir programda canlı yayın yaparak para kazanmaktadır. Popüler oldukça daha fazla para kazanmaya başlayan genç kız, sitede ilk sıralara gelmek için elinden geleni yapar. Büyük bir hırsla üst sıralara gelmek için çalışan Alice, bir gün siteye girdiği sırada kötü bir sürpriz ile karşılaşır. E-posta adresi ile siteye giriş yapamayan Alice, kendi sayfasında başka birinin yayın yaptığını fark eder. Sitede bir sorun olduğunu eski yayınlarının verildiğini düşünse de gerçek bambaşkadır. Profili başka biri tarafından çalınmıştır üstelik yayını yapan kişi kendisinin birebir kopyasıdır. Alice, internetteki hayatının çalınmasıyla tam bir çöküşe yaşar. Genç kızın hayatına eskisi gibi devam edebilmesinin tek yolu taklitçisini alt edip hesabını geri almaktır.

13. Westworld (1973)

13. Westworld (1973)

Westworld isimli ve zengin kesime hitap eden bir eğlence parkında, müşterilerin fantastik hayallerini gerçekleştiren bir robot vardır. Fakat ne zaman ki iki müşteri bir vahşi batı macerası seçerler, robotta da bir arıza gerçekleşir ve eğlenmeyi umuyorken peşlerinde silahlı bir nişancı olduğunun fark ederler!

14. Gamer (2009)

14. Gamer (2009)

Halkla mesafeli bir hayat tarzı yaşayan milyarder Ken Castle, şimdiye kadar yapılanlar arasında en çok tartışma yaratmış olan oyun biçimini yaratmıştır: Slayers. Bu oyun milyonlara en derindeki arzularını ve fantezilerini dışavurma imkanı verecektir. İnsanın içindeki hırsı, kötülüğü ve nefreti tüm dünyanın gözü önünde sergileyebilme imkanı sağlayan ve olağanüstü popüler bir hale gelen çok-oyunculu bir online oyundur. Fakat oyun yeni ve korkunç bir boyut kazanmak üzeredir. İnsanlar insanları oynayacaktır. Bu geniş ölçekli online oyunun merkezindeki 1 numaralı oyuncu ise Slayers’ın yıldızı ve kült kahramanı Kable’dır. Fakat Kable kendi başına değildir. Rock yıldızı statüsündeki genç oyuncu Simon, Kable’ı kontrol etmekte ve her engele meydan okuyarak, onu her hafta zaferden zafere koşturmaktadır. Ailesinden alınıp hapsedilen ve kendi iradesi dışında savaşmaya zorlanan günümüz gladyatörü, oyundan kaçabilmek için hayatta kalmak zorundadır. Kendi özgür iradesini, kimliğini geri kazanması ve karısını, ailesini ve tüm insanlığı kurtarması gerekmektedir.

15. Tau (2018)

15. Tau (2018)

Bir mucit tarafından, deneylerinde kobay olarak kullanılmak üzere kaçırılan Julia, yüksek güvenlik önlemleri ile çevrelenen bir evden kaçmak için, bilim insanı Alex tarafılan geliştirilen yapay zeka Tau ile arkadaş olur. İlk zamanlar sahibinin emirlerinden dışarı çıkmayan Tau, zamanla Julia'ya karşı bir yakınlık hisseder ve Julia'nın evden kaçmasına yardımcı olmaya çalışır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Total Recall (1990)

16. Total Recall (1990)

Bir adam hayalinde Mars gezegenine sanal yolculuklar yaparken umulmadık bir takım olaylar, onu gerçekte de söz konusu gezegene gitmek yönünde zorlayacaktır. Douglas Quaid her gece rüyasında bu gezegeni gören bir işçidir aslında. Bir şirketi, anı transferi ile yolculuk satar. O da Mars tatili ister ve bunu satın alır. Ancak anı transferi esnasında sıra dışı bir durum olur. Quaid bir anda kendisini gizli bir ajan olarak bulur. Coogan adındaki Mars’ın acımasız lideri ile karşı karşıyadır. Gerçek ile hayal arasında bir yerde sıkışan Douglas, çıkış yolunu bulmak zorundadır.

17. Get Out (2019)

17. Get Out (2019)

Chris sıradan bir siyahi gençtir. Sevgilisi Rose ile mutlu bir ilişkisi vardır. Rose bir gün Chris'i ailesinin mülküne davet eder. Avrupalı sevgilisinin ailesinde bir tuhaflık olduğunu sezen Chris, bir süre sonra mülkte kalmakta olan siyahi kişilerin bir bir kaybolduğunu öğrenir. Bunun üzerine başka bir siyahi adam, kendisine iş işten geçmeden gitmesi yönündeki uyarıda bulunur. Chris bir şeylerin ters gittiğini sezmeye başladığında kurtulması sandığından çok daha zor olacaktır...

18. Nerve (2016)

18. Nerve (2016)

Lise son sınıf öğrencisi Vee (Emma Roberts), Nerve adlı, doğruluk cesaret oyununun sadece cesaret kısmının yer aldığı bir sanal gerçeklik oyununa katılır. Ancak zaman geçtikçe iş oyun olmaktan çıkar... Nitekim Vee, hareketlerinin oyunun 'izleyenleri' tarafından manipüle edildiğini fark edecektir.

19. Her (2013)

19. Her (2013)

Theodore Twombly hayatını, yakın gelecekte nadir bulunan bir şeye dönüşmüş olan el yazımı mektupları yazarak kazanmaktadır. Bu yıllarda insanların işlerini artık bilgisayar programları yerine getirmektedir. Theodore, karısından boşandıktan sonra bir apartman dairesinde tek başına yaşamaya başlar ve karşılaştığı bir teknoloji reklamıyla birlikte hayatı değişir. Kusursuz bir yapay zeka programı sunan yeni teknoloji işletim sistemi, onu son derece çekici bir kadın olan Samantha ile tanıştırır. Sanal bir varlık olan ve sadece sesten ibaret olan Samantha, Theodore'u dünya ve hayat üzerine sorduğu sorularla birlikte bambaşka bir gerçeklikle tanıştırır. Ağır bir depresyonun içerisinde olan Theodore, yavaş yavaş hayatın keyifli yanlarını fark etmeye başlarken yapay zeka programıyla arasındaki ilişki de gitgide tuhaflaşacaktır.

20. Gattaca (1997)

20. Gattaca (1997)

Teknolojinin ve bilimin durmak bilmeksizin ilerlediği bir yüzyıldayız. Bilim artık kusursuz insan modelleri üretebilmekte ve ortaya çıkan ırk, süper insan niceliklerini taşımaktadır. Özel amaçlar ve mevkiler için yaratılan bu insanlar, eski insanlığın yerini almakta ve onları hayattan soyutlamaktadır. Bu eski insanlardan biri olan astronot adayı Vincent, önemli bir şirkette ancak temizlikçi olarak iş bulabilecek duruma gelir. Ancak bu süreçte kurduğu bir tezgah sayesinde yüksek bir mevkide iş bulur. Şirkette vuku bulan bir cinayeti çözmek için görevlendirilen özel dedektif, Vincent'ın sırrını açığa çıkaracaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Ex Machina (2015)

21. Ex Machina (2015)

Caleb (Domhnall Gleeson), dünyanın önde gelen internet şirketlerinden birinde çalışan bir yazılımcıdır. Günün birinde şirket içi bir yarışmayı kazanır. Ödül olarak ise şirketin herkesten uzak, dağlarda yalnız yaşayan CEO'su Nathan'ın (Oscar Isaac) orman içindeki evine bir hafta misafir olacaktır. Ancak Caleb'in bilmediği bir şey daha vardır: Bu misafirlik sırasında dünyanın ilk tamamlanmış yapay zekalı robotu olan Ava ile (Alicia Vikander) ilişki kurma deneyine katılması gerekecektir.

22. The Circle (2017)

22. The Circle (2017)

Mae Holland (Emma Watson) dünyanın en güçlü teknoloji şirketlerinden biri olan The Circle'da iş bulduğunda büyük bir mutluluk yaşar. Burada geçirdiği ilk zamanlarında da her şey yolunda görünmektedir, hatta şirkette yükselmeye de başlamıştır. Ancak şirketin, milyarlarca insanın özel hayatıyla ilgili ne kadar çok şey bildiğini yavaş yavaş öğrendikçe, bireysel özgürlüklere nasıl saygısızlık edildiğini anladıkça fikirleri değişmeye başlayacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın